Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 28 Apr 2009 18:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Pai am intrebat pentru ca in dreptul fiecareia este trecuta sintagma "largest known star"....
|
|
Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008 Mesaje: 544
|
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 29 Apr 2009 14:11 Download mesaj |
|
|
|
Conform wiki, Canis Majoris este mai mare decat VV CHEPHAI.
Inseamna ca este o mica eroare pe harta deoarece largest known star scris in dreptul lui Canis Majoris este unul si acelasi lucru cu largest star known in dreptul lui VV Cephai. Indiferent de topica tot cu - cea mai mare stea cunoscuta - se traduce.
Una dintre cele mai mari stele ar fi - one of the largest stars known.
|
|
Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

|
Trimis: 29 Apr 2009 14:52 Download mesaj |
|
|
|
VY Canis Majoris (VY CMa) is a red hypergiant star located in the constellation Canis Major. With a size of up to about 2,100 solar radii, it is possibly the largest known star and also one of the most luminous known.
VV Cephei A, the hypergiant, is one of the largest stars known, and believed to be the second largest star in the Milky Way galaxy and third largest known after the hypergiant WOH G64 in the Large Magellanic Cloud.
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 30 Apr 2009 17:33 Download mesaj |
|
|
|
Am impresia ca una este in galaxia noastra iar cealalta nu.
|
|
Sus |
|
 |
Eusebio Membru

Data inscrierii: 28 Apr 2009 Mesaje: 45
|
Trimis: 30 Apr 2009 21:32 Download mesaj |
|
|
|
Am incercat sa le caut cu Stellarium si nu le-am gasit. De ce oare nu-s trecute daca sunt descoperite si numite? Sau n-am stiu eu sa caut?
|
|
Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

|
Trimis: 30 Apr 2009 22:33 Download mesaj |
|
|
|
Doru Dragan a scris: | Am impresia ca una este in galaxia noastra iar cealalta nu.  |
Am verificat pe wikipedia și ambele sunt în Calea Lactee.
Eusebio a scris: | Am incercat sa le caut cu Stellarium si nu le-am gasit. De ce oare nu-s trecute daca sunt descoperite si numite? Sau n-am stiu eu sa caut?  |
Probabil nu sunt în cataloagele pe care le ai, sau poate există sub altă denumire. Să încerci să descarci toate cataloagele pe care ei ți le pun la dispoziție.
|
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4209
|
Trimis: 30 Apr 2009 22:41 Download mesaj |
|
|
|
VV Cephei mai este catalogata si ca HR 8383 Cep, TYC 4266-3252-1 (catalog Tycho-1), SAO 19753, BD+62 2007, HD 208816, GC 30731 si are o magnitudine de 4.9, deci vizibila si cu ochiul liber pe un cer bunicel.
VY Canis Majoris este o stea mai putin luminoasa, are magnitudinea in jur de 8 si mai este catalogata ca SAO 173591, CD-25 4441, HD 58061, TYC 6541-2525.
Nu stiu cum este Stellarium, dar daca are posibilitatea de a te duce la un punct de coordonate ecuatoriale cunoscute, le poti cauta dupa coordonatele din Wikipedia.
Daca nu te descurci, pot pune doua harti facute cu un alt program, StarCalc, pe care-l folosesc eu.
|
|
Sus |
|
 |
Eusebio Membru

Data inscrierii: 28 Apr 2009 Mesaje: 45
|
Trimis: 01 Mai 2009 21:16 Download mesaj |
|
|
|
Poti pune hartile de care zici. Cum ti se pare StarCalc-ul in comparatie cu Stellarium?
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 02 Mai 2009 15:40 Download mesaj |
|
|
|
Stellarium are un aspect mai realist, e un planetariu virtual dar ... nu intotdeauna ai nevoie de realism. Uneori e preferabila o harta mai schematica pe care te descurci mai usor.
|
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

|
Trimis: 03 Mai 2009 18:57 Download mesaj |
|
|
|
Cum am mai spus, nu am lucrat cu Stellarium ca sa pot face o comparatie. Eu folosesc StarCalc de prin '98 si m-am obisnuit cu el.
http://www.relex.ru/~zalex/main.htm
Descriere: |
|
Marime fisier: |
62.57 kb |
Vizualizat: |
de 6662 ori |

|
Descriere: |
|
Marime fisier: |
61.21 kb |
Vizualizat: |
de 6663 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

|
Trimis: 22 Iul 2010 07:52 Download mesaj |
|
|
|
O noua stea detine titlul de cea mai masiva stea: R136a1 localizata in nebuloasa Tarantula din Norul Mare al lui Magellan:
http://www.spacedaily.com/reports/Astronom...r_999.html
Tin minte ca, in urma cu ceva ani, R136a era considerata cea mai masiva stea, pana ce tehnica a permis rezolvarea obiectului in stele componente...
_________________ Telescoape: SW MC 127 Virtuoso GTi; Orion StarBlast 6
Oculare: TS Zoom Deluxe 7-21, SW Apo-Zoom 8-24, PL 40
Binocluri: Omegon 20x80, APM 16x70ED, Nordlicht 10x50, Minox 10x42, IOR 7x40, БПЦ5 8x30, CZ 6x30 |
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Iul 2010 13:11 Download mesaj |
|
|
|
Impresionant ! Si cand te gandesti ca atunci cand le privim calatorim de fapt in trecut ... . Oare ce o fi mai departe decat universul cunoscut noua? Poate sunt stele cat galaxia noastra ! ... sau mai mari?
_________________ CER SENIN ! |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 22 Iul 2010 15:05 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Oare ce o fi mai departe decat universul cunoscut noua? |
Daca e asa cum zice o teorie (mai fantezista) si Universul s-a nascut dintr-o gaura neagra a unui Univers preexistent, nu ar fi exclus ca "schema de baza" sa fie asemanatoare papusilor rusesti Matrioska (Un-Univers-in-alt-Univers-in-alt-Univers...). Singura "problema" ar fi aceea ca aceste "Universuri" trebuie sa fie complet disjuncte (fie si numai pentru motivul ca nu poti privi dincolo de orizontul evenimentelor unei gauri negre, nici din afara, nici dinauntru ) prin urmare nu vom sti niciodata daca o astfel de teorie e conforma sau nu cu realitatea (fiind "netestabila").
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Iul 2010 16:03 Download mesaj |
|
|
|
Conform cu aceasta teorie ar insemna ca universul nostru sa fie finit ? Teoretic asta ar insemna "sa-i vedem" la un moment dat marginea. Fantastic ! Daca ne gandim ca pe masura ce avanseaza stiinta gasim tot mai multe limite ... Cel putin eu stiu doua: viteza luminii si lungimea Plank (in teoria supercorzilor). Pot face o deductie logica: tot ce este finit exista intr-o lume cu limite finite ! Asta seamana cu: cine se aseamana se aduna !
_________________ CER SENIN ! |
|
Sus |
|
 |
|