Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
4539w2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236710
Numar de utilizatori inregistrati: 2883
Cel mai nou utilizator inregistrat: PMC
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Aparate optice din piese recuperate

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 20 Oct 2008 22:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

mulțumesc de răspunsuri și sfaturi!

Sigur că am testat obiectivele pe post de oculare, cel mai bun este obiectivul de 12 mm deoarece are un diametru mai mare și nu afectează prea mult eye-relieful, la extrema opusă, cel de 4 mm este greu de văzut ceva prin el, mai degrabă se vede reflexia genelor. Lentilele din care este compus obiectivul sunt fixe, montate într-un barell intermediar din plastic, cu filet fin pentru ajustarea focalizării și cu filet exterior pentru montajul în carcasa camerei CCD. Se pot procura de la magazinele de profil cu cca 25-27 lei.

Azi am observat Andromeda cu luneta, în oraș, cer foarte luminos și turbulență, se vedeau cu ochiul liber doar stelele de pe arcul principal al constelației, dar cu luneta am identificat M31 și am putut distinge nucleul. Va necesita un tub mai rigid pentru că obiectivul nu stă aliniat perfect în tubul de plastic și un suport pentru trepied.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 21 Oct 2008 18:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inteleg din cele spuse de Erwin ca obiectivul de 12mm focal ar merita sa fie luat in considerare ca ocular.Are cineva idee din ce fel de lentile sunt confectionate aceste obiective si ce schema optica au,va rog?
PS:sper sa nu fie din plastic ,ca la aparatele foto se obisnuieste....Mircea
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 10 Noi 2008 01:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu cred să fie din plastic, suprafața este tratată antireflex, are o culoare violacee. Nu am desfăcut niciunul dintre ele dar am mai probat obiectivul de 12mm și dă rezultate bune ca ocular, în combinație cu dubletul acromat de 200mm, trebuie să găsesc un tub potrivit pentru a le monta împreună într-o mică lunetă. Mai am o lunetă veche 25x30 pe care am primit-o fără obiectiv, i-am pus un astfel de dublet acromat (pe care tot din piață le-am luat acum câțiva ani) din păcate tuburile ocularului care sunt din ebonită s-au spart la margine și trebuie să găsesc un strungar priceput care să-mi confecționeze altele... Mai am o piesă optică care nu știu de la ce provine, conul este din plastic iar lentilele acoperite antireflex sunt montate în 2 grupuri la un capăt și la celălalt. O pot folosi ca ocular cu unghi larg, are un câmp uniform și foarte luminos, la fel eye-relief-ul este mare, de cca 50mm.

[/img]

Ultima modificare efectuata de catre Erwin la 10 Noi 2008 01:46, modificat de 1 data in total
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 10 Noi 2008 01:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Iată și luneta cu obiectiv din lentilă de ochelari, schema clasică, dar la care am folosit un ocular confecționat dintr-un grup de lentile recuperat de la un obiectiv foto cu zoom (grupul mobil din interior). Tubul port-ocular este format din țeavă de dural iar adaptorul din aluminiu strunjit. Tubul principal este un tub de carton de la hârtie de calc cu diametrul de 50mm, înăuntru am pus 3 diafragme care atenuează aberațiile într-o măsură suficientă ca să nu afecteze prea mult observațiile. Trepiedul este unul foto, achiziționat mai recent, ieftin și foarte bun comparativ cu altele chiar de trei ori mai scumpe.

Am făcut observații la Lună, Jupiter & sateliții săi și constelații, lumina însă este prea puțină pentru deepsky, abia se distinge nucleul la M31. Mărirea este de aprox. 50x, prea mult pentru acest "obiectiv" (menisc de 0,75 dioptrii)... Smile
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 10 Noi 2008 21:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erwin
multumesc pentru informatiile despre obiectivele de supraveghere.Mai ales ca in acea clasa de 12mm eu nu am decat un Ramsden de 12,5mm de constructie proprie,deci ma intereseaza foarte tare subiectul.
Cat despre luneta ,nu pot decat sa te felicit,este foarte reusita.Daca-mi permiti o sugetie ,care este si o rugaminte in acelasi timp:avem la ''Lunete si telscoape'' un topic intitulat ''Ce instrumente de observatie aveti'' initiat de Ovidiu Danut.Te rog posteaza si acolo poza cu luneta ,impreuna cu date si comentarii.Acuma se desfasoara un recensamant al telescoapelor detinute de membrii forumului,eu l-am propus,Forever Man il chiar deruleaza,apoi cred ca neox a propus sa intocmim un pictorial cu telescoapele noastre.Ei bine,eu cred ca topicul ''Ce instrumente....'' poate fi baza acelui pictorial.
Piesa conica imi este necunoscuta,ai idee din cate componente este formata?Poti afla privind si numarand reflexiile unui bec aflat in spatele tau:lipite sau cu interstitiu,simple sau compuse ,lentilele pot fi numarate impartind numarul total de reflexii la doi.Fiecare dioptru (fata de sticla) produce o reflexie:o lentila simpla doua,un dublet patru etc.Mircea
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 11 Noi 2008 17:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se văd câte 4 reflexii pe fiecare parte, deci sunt două dublete, un dublet mic identic am avut și separat și l-am folosit la construcția microscopului cu tub de copiator.

am primit azi un ecran LCD spart de la un laptop, aș vrea să recuperez folia polarizată, pentru confecționarea unui filtru variabil (două discuri suprapuse, rotite la un unghi față de direcția de polarizare) dar încă nu știu cum aș putea s-o dezlipesc... Question

printre foliile din care este făcut ecranul sunt două folii subțiri din plastic, care produc difracția luminii, privite la microscop prezintă o rețea de linii foarte fină, mă întreb dacă nu cumva ar putea fi folosite la vreun aparat optic de măsurat?
Sus
Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 11 Noi 2008 18:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poti face un heliospectroscop, daca ai o retea de difractie. Acuma nu stiu cum functioneaza cea de la ecranul laptopului, dar daca o poti dezlipi si se comporta ca o retea de difractie, poti sa iti faci un astfel de aparat.

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 11 Noi 2008 22:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

foliile de difracție nu au fost lipite, cred că rolul lor era dispersia uniformă a luminii de la lampă, într-adevăr, îndreptate spre soare sau o sursă de lumină oarecare apare un spectru colorat, ca la o prismă. Una are liniile orizontale și cealaltă verticale. Folia polarizată este însă lipită de sticla ecranului propriu-zis. Aș vrea să o dezlipesc fără să se strice suprafața.

later edit: din ce am aflat, folia polarizatoare este făcută din 3 straturi: două folii de triacetat de celuloză și în mijloc o folie de polivinl-alcool dopat cu iod, amândouă sunt rezistente la solvenții obișnuiți, o să încerc mâine cu diluant tip terpinol care dizolvă adezivul obișnuit de scotch, poate merge.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 12 Noi 2008 21:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erwin
daca ai reusit sa recuperezi reteaua de difractie,am sa fiu obraznic si am sa te rog sa-mi pui si mie deoparte o bucata,am si crede-ma ca si tu ai nevoie,de o retea Ronchi.Cu o bucata din acea retea de difractie si o bucsa de diametru 1,25 inch ,poti sa-ti faci un ''ocular Ronchi'' pe care apoi il pui in portocularul oricarui instrument astronomic,il indrepti spre o stea si ...pac...afli imediat ce calitate are acel instrument/obiectiv.Si inca in conditii reale ''de lupta''!
Eu am incercat sa tiparesc pe folie transparenta reteaua Ronchi de la Stellafane,atasata aici, dar mi-a iesit cu defecte,spatii si grosimi inegale.
Mircea

atm_ronchi_screen.gif
 Descriere:
 Marime fisier:  6.38 kb
 Vizualizat:  de 7437 ori

atm_ronchi_screen.gif

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 12 Noi 2008 22:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-am gândit eu și la rețeaua Ronchi, dar credeam că trebuie să fie libere acele interstiții dintre fire, ca lumina să treacă nestânjenită, ori folia apare semireflectorizantă și un obiect privit prin ea este decalat cu 200-300mm, se vede încețoșat... Oricum am 2 folii de la un LCD de 15,4" wide, puțin mai mari decât un format A4, așa că o să păstrez o bucată și pentru dvs.

Am studiat aseară construcția unui spectroscop simplu, se pare că o bucată dintr-un CD este mai potrivită pentru așa ceva, are 1000 linii pe mm și reflectă mai bine lumina incidentă. Folia are mai puține, nu am reușit încă să le număr.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 13 Noi 2008 19:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erwin
multumesc pentru lamuririle referitoare la fostul ecran LCD.Da,ai dreptate,intersitiile trebuie sa fie optic neutre.
Poti te rog sa detaliezi un pic ideia despre utilizarea unui CD pentru obtinerea unei retele Ronchi ?Ai mentionat reflexia in postul precedent, reteaua Ronchi clasica fiind o retea de difractie prin transmisie.Canalele de pe CD-uri sunt circulare,nu-i asa?Ca element de dispersie intr-un spectroscop cred ca ar merge,la metoda Ronchi cred ca este absolut necesar ca liniile sa fie drepte.
Apropo,a vazut cineva ,la telescop,spectre stelare?Mircea
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 13 Noi 2008 21:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu, Mircea, ai înțeles greșit, o bucată de CD se poate folosi la un spectroscop simplu, unde lumina se reflectă, nu trebuie să treacă prin rețeaua de difracție. Cred că toată lumea a văzut reflexiile multicolore de pe CD-uri, insă pentru a face un spectroscop trebuie un aranjament cu o fantă și un ecran, ca în instrucțiunile de aici:
http://skolor.nacka.se/samskolan/eaae/summ...05Eng.html
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 13 Noi 2008 22:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erwin
multumesc pentru link ,l-am si pus la Favorites.Eu am o prisma echilaterala ,deci cu unghiuri de 60 grade si fetele de forma patrata cu latura de 30mm.Am profitat de faptul ca o stea este o sursa de dimensiune foarte mica,practic nula deci pentru stele nu am nevoie de fanta spectroscopului,iar telescopul este un instrument afocal,lumina iasa prin pupila de iesire in fascicole paralele,asadar nu am nevoie nici de colimator.Singurul element de care am asadar nevoie este prisma mea care ,daca o asez peste lentila de ochi a ocularului,imi va furniza spectrul stelei din campul telescopului.Ocularul trebuie sa fie un ocular relativ puternic,sa-mi dea un grosisment de 80-100x.Am facut primele experimente de acest gen cu 12 ani in urma cu telescopul de 160mm si folosind prisma de 60 grade.
Desi nu am incercat,totusi cred ca unele rezultate /spectre se pot obtine si cu prisme cu reflexie totala,folosindu-se unul din unghiurile de 45 grade.Sunt sigur ca navigatorii acestui forum detin impreuna zeci,daca nu sute de prisme cu reflexie totala,demontate din vechi binocluri si monoculare.Si telescoape sunt deja destul de multe,asa ca iata,o noua chemare,un nou ''chalenge'' va asteapta :vizionarea,si ,poate,fotografierea spectrelor stelare.Mircea
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 14 Noi 2008 00:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vorbind de retea de difractie, poate stiti ca exista in cutiile cu cd blank, cd de protectie sus primul care pare transparent dar nu e chiar plastic gol . are santurile facute dar nu e aluminizat si e o veritabila retea de difractie prin transparenta.
Am dat exemplu cum am masurat capacitatile unui filtru Deep Sky de la Lumicon (Un subler drept fanta si discul in fata ap foto)
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...amp;t=1149
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 14 Noi 2008 00:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

textul mesajului vechi apare dar poza sper ca acum
http://www.astronomy.ro/forum/files/analiza_spectro_128.jpg
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact