Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
med_gallery_37398_8896_545884.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235734
Numar de utilizatori inregistrati: 2866
Cel mai nou utilizator inregistrat: MaDo
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Inca un aparat Foucault vede lumina halogenului

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 30 Mai 2009 23:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Neox, jos palaria. Ce ai facut tu acolo probabil iti va permite sa faci o oglinda superpolizata. Sau, de ce nu, mai multe.

Nu stiu daca a mai postat cineva din Romania pe Cloudy Nights, dar oricum, felicitari si pentru aceasta initiativa. Dupa o serie cam mare de dezamagiri avute in legatura cu diverse interventii de pe acest forum, realizarea ta vine ca o gura de oxigen, chiar daca noi nu am contribuit cu nimic. Este totusi o speranta. Si pertru mine personal, un imbold.

Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 31 Mai 2009 01:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dragos, mutumesc pt aprecieri! Inseamna enorm pt mine Mr. Green

Din ce am invatat prin alte forumuri inclusiv CN este ca trebuie sa fim doar un pic mai toleranti unii cu alti, sa aducem pe cat putem idei noi "sa gandim in afara cutiei Very Happy " cum zice americanu' chiar daca cateodata apar idei traznite. Asta e lumea noastra, un teren de joaca daca vrei, nu o inchisoare cu constrangeri luate mot a mot dupa litera cartii. E vorba de multa creativitate la mijloc, bineineles fara a duce la alte extreme prostesti.

Cat despre aparatul construit, da, chestia cu superpolisarea e un aspect. Am citit ceva timp in urma un articol francez, despre superpolizare, de fapt o polizare foarte atenta, care duce la minimalizarea asperitatilor din sticla, dupa slefuire, la minimum posibil care rezulta printr-o difuzie mai scazuta a luminii, deci un contrast sporit a imaginii. Un lucru foarte important la orice instrument optic.

M-am hotarat sa postez pe CN in principal pt ca am vrut sa mai afle si altii de mai departe ca mai existam si noi, poate mai iesim din anonimat Cool . Daca nu ma insel parca Catalin Fus a mai postat pe acolo. Oricum am mai infiripat cateva legaturi cu cei de acolo si e si asta un imbold in plus. Sper din tot suflteul ca si forumul nostru de aici sa ajunga la fel ca CN sau altele, si sa le intreaca. Avem multe de oferit daca lasam la o parte orgoliile si alte prostii si nimicuri si ne deschidem mintea.

Ma rog...gata cu filozofeala Laughing
Salutari si cer senin!

www.cloudynights.com
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 31 Mai 2009 01:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Neox, asta e tradare Mad Very Happy Adica tu ai pe CN mai multe postari decat aici, la noi, la Romanica Very Happy

Am terminat de citit acum tot postul tau de acolo, si de descarcat cele n-spe mii de fotografii pe care le ai postat. Avand in vedere ca vreo 140 de americani au descarcat planurile, eu zic.... Yap, you've made it!

In alta ordine de idei, poate ar fi bine ca si altii sa citeasca ce e scris acolo, si mai ales cum e scris, pe ce ton se discuta. Nu e prima oara cand observ asta, dar acum am stat sa citesc un post intreg, si parca e alta tara Confused Sau alti oameni Idea Nu stiu exact Question

Cat despre ubertester-ul tau, am un singur cuvant: Takahashi.

Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Mai 2009 02:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:
In alta ordine de idei, poate ar fi bine ca si altii sa citeasca ce e scris acolo, si mai ales cum e scris, pe ce ton se discuta. Nu e prima oara cand observ asta, dar acum am stat sa citesc un post intreg, si parca e alta tara Confused Sau alti oameni Idea Nu stiu exact Question

Cat despre ubertester-ul tau, am un singur cuvant: Takahashi.

Mda.. e si asta o masura a civilizatiei.

Tradare.?.. Laughing
Neee...ma consider un fel de ambasador la ei. Luand in considerare cat de mare e forumul de acolo si de activ, nu-s chiar asa multe postari. Cool
Avem si noi sanse mari sa se mareasca forumul cu timpul, daca se mareste si baza de cunostinte, inclusiv comerciale. La ei unul dintre aspectele majore e faptul ca sunt practic non stop la curent cu tot ce misca pe piata astro. Noi suntem foarte la inceput la capitolul asta. E si normal, magazinele noastre de telescoape si compoenente de abea au aparut de cativa ani.

Cat despre subiectul meu cu aparatul Foucault n-as zice ca a fost prea popular Confused . Subiectele favorabile raman mereu cat de mare poate sa faca urmatorul Dobson si alte din astea. Rolling Eyes
Oricum a fost distractiv. Mr. Green

www.cloudynights.com
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Mai 2009 03:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din cate mi-am dat seama, ai mai avut postari acolo. Poate pui niste link-uri la ele, sa nu stam sa le cautam prin tot CN-ul.
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009

Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii.

MesajTrimis: 31 Mai 2009 09:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari ,am vazut topicul tau de pe CN, foarte mare ,cine vrea sa citeasca se afla deocamdata la pagina 2 la ''ATM, Optics and DIY Forum''.Vreau sa te intreb daca ai avut un plan anume sau ai facut la libera alegere.
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Mai 2009 13:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi mult!

Am pus si aici in un link la postul de pe CN mai sus un pic Smile
Despre planuri, e in mare parte ce vezi desenat 3D la inceputul topicului de aici. E prima data cand am folosit extensiv un progrm de proiecare si a fost foarte fain. Very Happy

In principiu am vrut sa pot folosi materiale usor de gasit pe la noi prin Praktiker sau alte din astea, dar in acelasi timp sa iasa si o calitate buna a finisajelor si preciziei. De asta am ales cateva profile de aluminiu usor de gasit zic eu. Mi-au ajuns un profil patrat de 10mm respectiv de 25mm, unul in "L" de 30mm si o teava subtire de alama de 4mm pe extrior si 3 pe interior. Inca mi-au mai ramas din mateiale. Very Happy
Cateva piese, cum ar fi suportul si inelele care sustin mecanismul fantei si filtrului le-am facut din placute de cablaj electronic ceva mai gros ( cu cupru pe ambele fete). Carcasa fantei /sursa lumina e recuperata de la un motor de imprimanta veche, ars.
In rest putina imaginatie Very Happy .
M-a ajutat forte mult designul pe calculator, pt ca sunt multe detalii cand o iei cu amanuntlul si am putut sa vizualizez direct ce iese.
Probabil ca daca as fi avut alte materiale sau acces la scule pro ar fi iesit cu totul altceva. Insa profilele de aluminiu sunt o placere de prelucrat Wink . Cele mai multe le-am facut cu o menghina mica prinsa de un taburet in bucatarie cu catva pile.
In plus am profitat de avantajul ca pofilele fiind facute la masina sunt foarte dreptete pe lungime deci am mult mai putine erori de construtie, decat daca as fi taiat totul la mana.

Dragos.n...sa vad ce mai gasesc pe CN , ca multe sunt scrise razlet.
Ar fi ceva interesant, o discutie despre motorizarea monturii cu ajutorul calculatorului, facut in intregime in casa, de fapt mai multe sisteme enumerate cu linkuri. O sa dechid un topic nou.

www.cloudynights.com
Sus
Mihai F. Dinu
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Iul 2008

MesajTrimis: 21 Apr 2010 17:04 Download mesaj
Titlul subiectului: Tester Foucault

neox a scris:
Am dezgropat un pic topicul asta Very Happy , dupa ceva timp de anul trecut cand am prezentat proiectul de tester Foucault.
In sfarsit dupa munca de-o iarna-primavara, "printre picaturi", am reusit sa materializez ideea din desenele de mai sus, cu ceva modificari.
Fara prea multe comentarii, cateva poze cu rezultatul final. Am pastrat designul de baza dar am modificat ansamblul sursa/fanta/prisma. Pana la urma din cauza ca pe SurplusShed nu mai aveau fanta reglabila de vanzare am reusit sa construiesc singur una , actionata de un surub; deschidere de la 0 la aprox. 3mm. Asta a fost printre cele mai dificile operatii dar sunt foarte incantat de rezulat. Fanta am incorporat-o in ansamblul amintit. In rest am demontat vreo 3 CD-romuri vechi din care am folosit axele de 3mm, perfecte pentru aparat, plus o multime de maruntisuri.
Nu am apucat inca, dar ziele astea vreau sa adaug si un mic suport pt aparatul foto.
Intreaga constructie pas cu pas o gasiti aici: Cloudy Nights - A Foucault tester is born

P.S. Scuzati dezordinea Embarassed Very Happy

Stii care este intrebarea mea? Zi si mie te rog la cele doua axe, ai pus cate 2 tije gihdaj si niste ghiduri mici care circula pe ele. Spune-mi si mie te rog ce sunt in eventualitatea ca ar trebui sa schimb sistemul.Ms
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Apr 2010 18:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,

pai simplu: tijele sunt recuperate de la cateva CD-Romuri si CD-wirtere vechi iar "ghidurile" sunt facute din teava subtire de alama luata din Praktiker. Tijele au 3mm iar teava 4mm pe exterior si 3mm pe interior. Daca mai adaugi si un pic de ulei pt. mecanisme fine obtii o miscare foarte fina pe ambele axe fara sa dea senzatia ca "agata" pe undeva.
E una dintre cele mai bune solutii pe care le-am putut gasi fezabile in conditiile "home-made". Sigur cea mai buna optine sunt rulmentii liniari speciali, dar cu costuri pe masura.

www.cloudynights.com
Sus
Mihai F. Dinu
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Iul 2008

MesajTrimis: 21 Apr 2010 18:14 Download mesaj
Titlul subiectului: Tester Foucault

Ma intereseza acea placuta din spatele profilului. Este si ea de la cd-rom?Acesta:

Untitled.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  245.8 kb
 Vizualizat:  de 7399 ori

Untitled.jpg

Sus
Dan Vasiliu
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009

Motto: SI SEDES NON IS

MesajTrimis: 21 Apr 2010 20:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari Neox. Asteptam oglinzile. Wink
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Apr 2010 21:50 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Tester Foucault

Mihai F. Dinu a scris:
Ma intereseza acea placuta din spatele profilului. Este si ea de la cd-rom?Acesta:

Aaa...e o simpla bucatica de aluminiu...Tijele de CD-Rom sunt fixate in profilele "L" iar acele placute nu lasa tijele sa iasa afara cand folosesc aparatul.

Multumim Dle Vasiliu Very Happy. Eh...greu cu viata asta de roman...numai surprize, peste surprize Confused Dar nu ma las Wink

www.cloudynights.com
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Sep 2011 18:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am reinviat nitel topicul asta batran de acum Smile sa aduc la cunostinta domniilor voastre noua configuratie a aparatului Foucault la care am lucrat in ultimul timp in paralel cu turnanta de polisare, sursa de curent si un suport nou pliabil pentru oglinda in timpul testelor.

Dupa ultimele utilizari am constatat nevoia de a aduce imbunatatiri la configuratia initiala pentru o eficienta crescuta si de ce nu pentru ergonomie.
In primul rand am montat tot aparatul pe o placa frumoasa de PAL care e mult mai stabila si reduce vibratiile cand manevrez micrometrele.
A doua schimbare majora ar fi utilizarea unui obiectiv conectat la webcam care imi da imaginea oglinzii direct pe monitor si pe care o pot vizualiza mult mai comod cu ambii ochi inlesnind aprecierea 'umbrelor'. Obiectivul este un 'SUN' cu macro/zoom de 28-80 focala care l-am castigat de pe eBAy-ul englez cu imensa suma de 6L Mr. Green . In poza n-am mai montat webcam-ul dar am folosit un adaptor normal de 1,25" + un inel de plastic care intra intr-un tub prelungitor pentru macro pe montura 'PK'.
Obiectivul e fixat precum o luneta cautatoare cu suruburi de plastic intre doua inele de aluminiu ramase de la luneta prinse de o teava patrata pe un picior construit din profile metalice pentru constructii usor de gasit in orice magazin de bricolaj.
A treia modificare e implementarea sursei de lumina prin fibra optica + fanta reglabila de pe SShed.
Inca mai am de definitivat sursa propriuzisa de lumina cu halogen la care inca nu gasesc o carcasa metalica potrivita.
Am in plan sa fac si o cutie din placaj (cred) care doar sa o asej peste aparat, o blochez pe pozitie si aparatul este protejat cand nu e in folosinta.

Poze....

Picture 113.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  157.97 kb
 Vizualizat:  de 6315 ori

Picture 113.jpg

Picture 115.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  158.91 kb

Picture 115.jpg

Picture 114.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  171.16 kb

Picture 114.jpg

Picture 117.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  150.16 kb

Picture 117.jpg

www.cloudynights.com
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Sep 2011 18:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

...si fiindca suportul pentru oglinda e strans legat de aparatul de testare o adaug aici si pe aceasta,

Am gandit-o sa fie cat mai compacta sa nu ocupe spatiu cand nu e nevoie de ea asa ca am facut-o pliabila din doua placi de pal legate cu o balama lata plus un mic coltar de metal pe care se sprijina (strans prin surub) placa care sustine oglinda. In plus ca sa nu fie nevoie de prea multe piese detasabile am folosit cat mai mult piulite "T" (cred ca se cheama) prinse in lemn de care atasez suruburile necesare.
Suruburile care tin oglinda sunt M8 si au cate o bucsa din lemn moale pentru a proteja sticla.

Picture 109.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  124.69 kb
 Vizualizat:  de 6304 ori

Picture 109.jpg

Picture 110.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  130.56 kb

Picture 110.jpg

Picture 111.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  181.1 kb

Picture 111.jpg

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 28 Sep 2011 21:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Meserie! S-ar zice că te apuci de serie mare cu așa instrumentar! Smile La cât mai multe oglinzi!
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact