Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m13.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234641
Numar de utilizatori inregistrati: 2848
Cel mai nou utilizator inregistrat: alex20
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Skywatcher 90/900 mm acromat vs Svbony 80/560 mm ED

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 22 Noi 2024 13:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Super Mario a scris:
..si colectand cu 26% ..
Asta nu inseamna ca va fi automat cu 26% mai bun decat ED-ul de 80.
Eu as cumpani mai bine alegerea, in sensul ca as incerca sa privesc prin ambele tipuri. As alege pe cel mai bun, si pentru montura ar incerca sa o intaresc pe cea existenta sau sa iau una mai solida. Pana la urma nu e dificil sa ai o montura AltAz buna, pentru observatii vizuale, chiar apeland si la DIY sau SH.

Ultima modificare efectuata de catre valy la 22 Noi 2024 13:18, modificat de 1 data in total
Sus
gpaunescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020

MesajTrimis: 22 Noi 2024 13:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Super Mario a scris:
Zoth - Multumesc pt raspuns.
Gpaunescu - eu sunt interesat doar de observatii vizuale, nu de astrofotografie. Svbony 80 ED ar trebui teoretic sa aibe ceva mai putine aberatii cromatice decat SW Evostar 90/900 mm dar diferenta nu va fi chiar asa mare deoarece Evostar e f10. Aberatia cromatic ceva mai pronuntata la Evostar va fi vizibila doar la Luna, Jupiter, Venus... la DSO - nebuloase si galaxii si Evostar va arata o imagine curata fara aberatii cromatice. Si in plus Evostar avand o apetura mai mare si colectand cu 26% mai multa lumina decat Svbony 80 ED, va fi mai bun la DSO decat ED-ul de 80 mm.

Am inteles ca o vrei pt vizual; am pus site-ul ala numai ca sa vezi ca e totusi o calitate buna la svbony.
Da, colecteaza mai multa lumina cea de 90, dar F10 o face mai intunecata.
Eu am si 102 F7 si e foarte bun la DSO.
Oricum e mai solid construit svbony.

APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
Super Mario
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Iul 2024

MesajTrimis: 22 Noi 2024 14:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Gpaunescu - sunt de accord cu tine, Svbony 80 ED e o optiune foarte buna ca telescop grab & go.

Mircea multumesc pentru raspuns. Newton de 130/650 mm au 3.5 - 4 kg iar cele de 150/750 mm deja 5-6 kg, is de dimensiuni medii, nu mici. Si da cu newton nu ai aberatie cromatica dar ai coma gramada cu vedere buna doar in centru imaginii, ai contrast si sharpness reduse, ai de colimat la ele, ai de asteptat mult pana ating echilibru termic, ai turbulente mult mai pronuntate decat la refractor ce distorsoneaza imaginea si asa mai departe. Oricum newton de 150 mm si 5-6 kg is mult prea mari pt a fi considerate grab & go iar decat newton 130/650 mm tot mai bine un acromat 90/900 mm de 2.2 kg sau ED 80 mm.
Sus
gpaunescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020

MesajTrimis: 22 Noi 2024 14:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

E aici pe site unul SH (dar practic nou, dupa cum il declara colegul) , la 1200
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=238428#238428

APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
Bivanus
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2023

Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi...

MesajTrimis: 22 Noi 2024 20:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Seara buna , eu folosesc cu mare placere la categoria 80mm pe fratele de fabrica care are scris pe el TS in loc de Svbony. Mic la stat , mare la sfat si o placere la carat (il scot intr-o mana deja montat pe trepied) Da , e nitzel mai greu decat alte modele existente, dar fiind scurt si indesat nu am plangeri legate de echilibru sau de atenuarea vibratiilor intr-un timp excesiv.
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 22 Noi 2024 22:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Scuze, mi-am luat sfatul inapoi.
Nu sunt eu Schwarzeneger dar nu m-am asteptat sa ai probleme cu o diferenta de un kilogram.
Nu simt mare diferenta intre dobul de 200mm de 18kg si cel de 250mm de 25 kile, pe care le consider instrumente mici. Daca cineva nu crede, sa-i intrebe pe cei cu care ies la observatii. Acelea sunt instrumente mici iar unul de 150mm este ultra-portabil.

Despre avantajele si dezavantajele reflectoarelor versus lunetele s-a discutat deja pe larg, si mult mai competent, in alta parte.

M.

Sus
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 22 Noi 2024 23:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Mircea Pteancu: Nu tre' să pui la suflet, când cineva pune o întrebare pe forum așteaptă de obicei o confirmare, nu un răspuns. Decizia e deja luată.
Când cineva folosește termenul „grab&go” se referă la ceva ce poate fi cărat fără complicatii până la locul de observații și înapoi. Care nu e neapărat în dosul casei ci poate fi la câteva sute de metri sau chiar kilometri. Și care echipament trebuie hămălit eventual câteva etaje pe scări și printr-o ușă îngustă care ți se trântește în ceafă imediat ce ți-ai luat mâna de pe ea, obosit și înghețat bocnă după câteva ore în câmp deschis. La care bagaj mai poți adăuga și o bicicletă căci, dacă poți cumpăra un telescop în rate dintr-un salariu obișnuit, nu același lucru se poate spune despre un automobil, fie el și SH. Zic și eu, nu dau cu parul.
Sus
Super Mario
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Iul 2024

MesajTrimis: 23 Noi 2024 00:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea - caut un refractor mic si usor pt ca eu trebuie sa-mi mut tot timpul telescoapele dintr-un balcon in altul. Dintr-un balcon am vedere spre sud, din celalat spre vest. Cu trepied si montura AZ3 de 3 kg plus inca 2-3 kg un refractor mic le pot muta lejer impreuna, fara sa le demontez. Asa fac acum cu montura AZ3 si acromatul 70/700 mm ce cantareste doar 1 kg. Am si un refracror mai mare ce impreuna cu trepiedul si montura cantareste cam 15 kg dar is mai greu de carat dintr-un balcon in altul. Un acromat 90/900 mm sau ED 80 mm, foarte usoare, le-as folosi cu siguranta mult mai des.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Noi 2024 09:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ia doua monturi, sa stea pregatite, muti doar telescopul.
Sus
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 23 Noi 2024 10:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
...Nu sunt eu Schwarzeneger ..
M.

Ia mai gantiti-va un pic daca chiar asa e! 😊
Schwarzenegger tradus in romana inseamna Vanatorul Negru.
,,Schwarz " e culoarea si ,,egger" e forma de dialect a cuvantului Jäger = vanator, in Romania ar fi ceva de genul ,,prunā" dar o parte a tarii (unde m-am nascut si eu 😊) spune ,,perja ". Cam asa e si cu vanatorul lor dar tot vanator ramane.
Si acum o intrebare, cine umbla noaptea pe toate coclaurile si se vede de departe ca o silueta neagra cu AG-ul de 130mm pe un umar si cauta sa vaneze duble pentru ca simplele sunt deja o tinta prea usoara?
Cum cine? Schwarzenegger -ul stelar romanesc, alias Vanatorul Negru Mircea alias M.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 23 Noi 2024 12:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

CristiB a scris:
... cine umbla noaptea pe toate coclaurile si se vede de departe ca o silueta neagra cu AG-ul de 130mm pe un umar ...

Gata, i-ai dat cu negru din crestet pana-n talpi Smile ... presimt ca asa o sa-i ramana numele!

https://www.youtube.com/watch?v=nVrdXUHvsF0

Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 23 Noi 2024 12:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

zoth a scris:
..Gata, i-ai dat cu negru din crestet pana-n talpi Smile ... presimt ca asa o sa-i ramana numele!

Pai negrul e un lucru fantastic in astronomie! 😊
Toti cautam un cer cat mai negru, locatia din care facem observatii trebuie sa fie cat mai intunecata si chiar dumneata dai cu negru din crestetul si pana-n talpile tuburilor binoculare. 😊
De ce nu si Vanatorul Negru!?
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 23 Noi 2024 15:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Super Mario si colegii

Mi-a trebuit mie sa ma bag !
Acum e momentul sa strig: ''Opriti bataia ca mi-a cazut palaria !''. Shocked

Multumesc tuturor pentru explicatii, pentru ce inseamna si ce se intelege prin ''grab and go''.
Mi-am luat sfatul inapoi pentru ca am inteles ca Super Mario vrea neaparat o luneta, nu cauta un instrument, de orice tip ar fi el, care sa fie portabil , sau ''grab and go'' cum ziceti voi. Deci sfatul meu a fost nepotrivit, imi cer scuze.

Si eu am facut observatii cu dobul de 160mm din balcon etaj VII, vedere nasoala spre NE. Ani de zile, stiu cum este. Vorbind discutii, la modul general, mie mi se pare ca luneta cere un spatiu mai mare de desfasurare decat un newtonian echivalent. Vrei, nu vrei, e nevoie de montura inalta care trebuie cracanata ca sa fie stabila, iti trebuie scaun de observatii ca sa nu stai cocosat. Oarecum, luneta te respinge, te impinge de la ea. Reflectorul newtonian azimutal e mai iubaret, pe acesta il ''kamasutrezi'', te sui pe el, te lipesti de el.

Dar ... daca-i vorba de observatii din doua balcoane diferite, se schimba treaba. Newtonianul nu poate fi transportat prin casa, mai ales in stare asamblata. Amatorul insurat care indrazneste sa faca asa ceva, sa nu se mire ca va ajunge sa doarma pe covorasul de la intrare. Newtonienele disloca tot in jurul lor, agata , zgarie, lovesc oricata grija ai avea. Sunt animale de curte sau de spatiu liber. La mine, doar oglinzile lor au vazut interiorul casei, cu ocazia foarte rarelor bai.

Deci revin asupra sfatului dat si sunt de parere ca luneta ED de 80mm e cea potrivita. Lasand la o parte loteria calitatii optice, probabil ca luneta de 90x900mm va fi incomoda pe balcon datorita lungimii. Ideea cu doua monturi mi se pare buna, ca nici transportul prin casa a unei lunete asamblate nu-i fara riscuri.

Succes, Mircea

Sus
Space83
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Noi 2023

Motto: xxx

MesajTrimis: 30 Noi 2024 15:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca pretul ar fi la fel sau macar cat de cat apropiat atunci probabil Svbony 80 ED ar fi alegerea mai buna... DAR !!! La noi in tara SW Evostar 90/900 mm OTA cu tot cu diagonala oculare si cautator costa 930 lei iar Svbony 80 ED OTA fara nimic altceva 2100 lei, de aproape 2.5 ori mai mult. Eu as zice ca nu se merita de 2.5 ori mai mult tinand cont ca la DSO oricum acromatul e mai bun avand apertura mai mare, la Luna si planete pana pe la 150x trebuie sa fie cam tot pe acolo, acromatul cu luminozitate si rezolutie mai ridicate dar cu mai multa aberatie cromatica la Venus, Marte, Jupiter si Luna. Oricum acromatul e F10 si deci destul de bine corectat. M-am uitat si pe YouTube la niste video-uri review la cele doua refractoare si cantarite exact Evostar 90/900 are 2.2 kg iar Svbony 80 ED 3.0 kg. Da Svbony 80 ED e mai scurt cu mult decat acromatul de 900 mm dar e si cu aproape 50% mai greu. In concluzie ambele au avantaje si dezavantaje dar diferenta de pret e foarte mare. Parerea mea e ca pentru observatii vizuale doar (nu astrofotografie) nu se merita 2100 lei pe Svbony 80 ED cand acromatul SW Evostar 90/900 mm cu tot cu oculare diagonala si cautator e doar 930 lei. E prea mare diferenta de pret intre ele. Si oricum 2100 lei doar pentru a trece de la acromat 70/700 mm la ED 80 mm, nu are sens. Mai bine 930 lei pt a trece la acromat 90/900 mm.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Noi 2024 15:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Desigur sunt banii tai decizia ta.
Dar:
- cat dai atata face
- comparatia nu e chiar corecta, compari achro cu ED, nu e chiar kil pe kil, un kil de achro nu e de doua ori mai bun decat juma de kil de ED
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Lunete/Telescoape Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact