Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ar4079~0.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236652
Numar de utilizatori inregistrati: 2881
Cel mai nou utilizator inregistrat: avis
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

O intrebare: Motofocusere automate?

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
AVD
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2022

MesajTrimis: 24 Sep 2024 14:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da. ASIAIR, Touptek astrostation, orice mini pc cu NINA/APT/EKOS. Face autofocus si controleaza si camera si montura in acelasi timp. Sistem dedicat doar pentru autofocus nu cred ca exista, cel putin nu la nivelul de amatori.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 24 Sep 2024 14:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

AVD a scris:

Da. ASIAIR, Touptek astrostation, orice mini pc cu NINA/APT/EKOS. Face autofocus si controleaza si camera si montura in acelasi timp. .
Nu cred. Vorbim de camere DSLR, nu de astrocamere.

"ci sunt controlate de un sistem gen ZWO ASIAR, care primesc semnal de la camera foto, il transmit catre motofocuser, si pe baza dimensiunii stelelor vizibile in senzorul camerei realizeaza autofocalizarea"
Sus
AVD
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Sep 2024 14:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pot functiona fara probleme si cu DSLR. Am folosit NINA/APT cu un DSLR inainte sa am camera astro dedicata. ASIAIR / Astrostation nu prea cred ca pot functiona cu DSLR, pentru ca nu stiu daca exista drivere de INDI pentru DSLR (nu stiu, nu zic ca nu ar exista). Cu NINA/APT, poti conecta camera la PC cu un cablu USB si poti reda imaginea capturata si controla camera prin conexiunea serial dintre camera si PC.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 24 Sep 2024 14:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru raspunsuri. Deci am de studiat, ceea ce nu e rau. Doar cu electronica eu nu m-am impacat niciodata, asa ca o sa raman la ce stiu eu in DiY. Adica mecanica.

Evident, orice informatie in plus e buna, asa ca discutia ar fi bine sa continue. Si chiar mi-am adus aminte. Ce este FWHF? Sau ceva de genul asta.

Si inca ceva. Am tot cautat un OnStep pentru Meade LXD 85, si nu am gasit. A vazut cineva asa ceva, sau o alternativa.

De pacalit un DSLR sa creada ca e obiectiv cu AF e usor, daca ai un telescop care are F/D mai scurt decat 5,6, sau 8, sau chiar mai mult la mirrorless. Exista adaptoare cu cip, si am si eu unul. Iti arata camera cand esti in focus. Dar un Mak are F/D 12, iar camera mea accepta doar pana la 8. Si pe noapte nu stiu daca merge.

Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 24 Sep 2024 14:33, modificat de 1 data in total
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Sep 2024 14:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa-l pacalesti ca are obiectiv cu AF e prima parte a problemei. Dupa aceea trebuie sa interceptezi semnalele de comanda de la aparat catre sistemul AF din "obiectiv" si sa le rutezi catre motorfocuser.
Plus ca senzorii AF sunt PDAF deci nu pot detecta gogoloiul stea si sa sesizeze ca e mai mic sau mai mare, si in ce directie trebuie mutat focusul. PDAF stiu ca nu merge asa bine peste f5.6, mai greut spre 8, si aproape deloc peste f8.

Olympus parca au o functie de focus pentru stele, posibil algoritmul din camera sa functioneze pe baza de dimensiune stea in imagine si sa incerce sa minimizeze dimensiunea guguloiului. Din pacate protocoalele de comunicatie cu exteriorul nu sunt publice/open source, ar fi fost misto.
Sus
AVD
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Sep 2024 14:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca o sa ajungi vreodata sa folosesti laptop sau mini-pc pentru control, in NINA poti seta sa iti faca poze "in bucla", dar cu expuneri mai lungi, adica 1-2-3 secunde, ca sa poti vedea stele si cand ai rapoarte focale mai mari. Presupun ca spui ca nu merge DSLR-ul cu un Mak pentru ca in live view nu vezi stele, corect?

FWHM - full width at half maximum, cred ca mai bine explica Wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Full_width_at_half_maximum. E o metoda de a masura dimensiunea stelei. La fel ca HFR (half flux radius)
Sus
AVD
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Sep 2024 14:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Sa-l pacalesti ca are obiectiv cu AF e prima parte a problemei. Dupa aceea trebuie sa interceptezi semnalele de comanda de la aparat catre sistemul AF din "obiectiv" si sa le rutezi catre motorfocuser. .

Deja aici vorbim de ceva mai complicat. Interesant este ca, cu un inel cu chip pentru DSLR, nu este chiar imposibil. Problema este ca PDAF nu prea merge la stele, la fel ca si contrast detection, daca vorbim de Live View. Din pacate, camerele DSLR nu au masuratoare de HFR/FWHM, necesare pentru stele. Nu stiu daca MagicLantern poate adauga asta, dar ma cam indoiesc.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Sep 2024 14:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

AVD a scris:
..Presupun ca spui ca nu merge DSLR-ul cu un Mak pentru ca in live view nu vezi stele, corect? .
Sistemul PDAF (phase detection AF) nu vede stelele propriuzis, si stiu ca ii trebuie un raport focal <f8 ca sa mearga, are senzori speciali, nu foloseste senzorul de imagine. Ce zici tu cu detectia stelelor e mai degraba un algoritm CDAF (contrast detection), aici trebuie sa vezi obiectul in camera/pe senzorul foto.

La mine la pentax confirma focusul si pe stele, pe astea mai luminoase, adica senzorul PDAF reuseste cumva sa "citeasca" stelele, chiar si la rapoarte focale mai mari.
Sus
AVD
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Sep 2024 14:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pe 90D, cum a spus colegul ca are, chiar si senzorul principal are dual pixel si autofocusul pe live view functioneaza tot pe principiul phase detection. Cu senzorul dedicat de sub oglina, nu stiu daca am reusit vreodata sa focalizez pe stele cu obiectiv, dar nici nu mi-am batut capul prea mult.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Sep 2024 14:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, are senzori de detectie faza in senzorul de imagine.
https://www.usa.canon.com/learning/trainin...kQttMkTsjA
Sus
gpaunescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020

MesajTrimis: 24 Sep 2024 14:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:
Multumesc pentru raspunsuri. Deci am de studiat, ceea ce nu e rau. Doar cu electronica eu nu m-am impacat niciodata, asa ca o sa raman la ce stiu eu in DiY. Adica mecanica.

Evident, orice informatie in plus e buna, asa ca discutia ar fi bine sa continue. Si chiar mi-am adus aminte. Ce este FWHF? Sau ceva de genul asta.

Si inca ceva. Am tot cautat un OnStep pentru Meade LXD 85, si nu am gasit. A vazut cineva asa ceva, sau o alternativa.

De pacalit un DSLR sa creada ca e obiectiv cu AF e usor, daca ai un telescop care are F/D mai scurt decat 5,6, sau 8, sau chiar mai mult la mirrorless. Exista adaptoare cu cip, si am si eu unul. Iti arata camera cand esti in focus. Dar un Mak are F/D 12, iar camera mea accepta doar pana la 8. Si pe noapte nu stiu daca merge.

Nu cred ca poti sa pacalesti camera ca un telescop e obiectiv; presupunand ca te-ai putea conecta la contactele din camera care comanda AF-ul, apoi ar trebui ca si camera sa stie sa dea comenzi la un focuser de telescop.
Oricum focuserele electronice functioneaza in felul urmator:
- fac poze in bucla
- dupa fiecare poza, aceasta e analizata (sunt niste algoritmi); daca nu este in focus, se trimit semnale la focuser; la prima poza cred ca se trimite aleator intr-o directie; apoi se face alta poza si in functie de cum ee fata de prima (diametrul stelei mai mic sau mai mare) se determina directia corecta.
- se repeta pozele in bucla pana se obtine focusul
Exista focusere cu sensor de temperatura si fara. la cele cu sensor de temperatura se poate programa ca atunci cand diferenta de temperatura fata de ultima punere in focus e diferita cu "n grade" sa se opreasca capturile si sa se refac focsul, apoi se reiau capturile.

Ca sa faci Onstep pt Meade LXD 85, cred ca tb sa deconectezi montura, de la controlerele native si sa legi motorasele la Onstep si sa faci configurarile necesare. Altfel nu vad cum s-ar putea.

APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Sep 2024 14:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

gpaunescu a scris:

Nu cred ca poti sa pacalesti camera ca un telescop e obiectiv; .
Producatorii 3rd party de obiective au reusit, ca nu au acces la protocoalele de functionare, au ghicit cumva, reverse engineering. Un telescop este un obiectiv, doar trebuie sa interpertezi ce da camera si sa livrezi camerei ce se asteapta ea...ma refer la semnalele de In/Out.

Poti sa iei electronica de pe un obiectiv foto Canon, montezi telescopul mecanic pe montura, conectezi pinii la electronica din ob foto, si vezi ce comenzi da camera catre motorul de AF din obiectiv, acele semnale sau miscari ale motorului de AF le traduci in comenzi catre focuserul electronic de pe telescop.
Sus
gpaunescu
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Sep 2024 15:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
AVD a scris:

Da. ASIAIR, Touptek astrostation, orice mini pc cu NINA/APT/EKOS. Face autofocus si controleaza si camera si montura in acelasi timp. .
Nu cred. Vorbim de camere DSLR, nu de astrocamere.

"ci sunt controlate de un sistem gen ZWO ASIAR, care primesc semnal de la camera foto, il transmit catre motofocuser, si pe baza dimensiunii stelelor vizibile in senzorul camerei realizeaza autofocalizarea"

Eu stiu ca toate aceste sisteme (ASIAR, NINA, etc) numai dowloadeaza poza, din camera;
Nu pot decat sa ii dea cateva comenzi de baza camerei (DSLR, sau dedicata):
- captureaza
- download poza
- si la camere dedicate cu racire si comenzi pt controlul racirii.
Altfel de semnale nu primeste de la camera.

Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
gpaunescu
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Sep 2024 15:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

AVD a scris:
Pot functiona fara probleme si cu DSLR. Am folosit NINA/APT cu un DSLR inainte sa am camera astro dedicata. ASIAIR / Astrostation nu prea cred ca pot functiona cu DSLR, pentru ca nu stiu daca exista drivere de INDI pentru DSLR (nu stiu, nu zic ca nu ar exista). Cu NINA/APT, poti conecta camera la PC cu un cablu USB si poti reda imaginea capturata si controla camera prin conexiunea serial dintre camera si PC.

ASIAR functioneaza cu camerele de la ZWO si cu DSLR-uri.

Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
gpaunescu
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Sep 2024 15:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
gpaunescu a scris:

Nu cred ca poti sa pacalesti camera ca un telescop e obiectiv; .
Producatorii 3rd party de obiective au reusit, ca nu au acces la protocoalele de functionare, au ghicit cumva, reverse engineering. Un telescop este un obiectiv, doar trebuie sa interpertezi ce da camera si sa livrezi camerei ce se asteapta ea...ma refer la semnalele de In/Out.

Poti sa iei electronica de pe un obiectiv foto Canon, montezi telescopul mecanic pe montura, conectezi pinii la electronica din ob foto, si vezi ce comenzi da camera catre motorul de AF din obiectiv, acele semnale sau miscari ale motorului de AF le traduci in comenzi catre focuserul electronic de pe telescop.

Daca au facut asta, cred ca au avut un singur scop: sa elimine un sistem intermendiar (cum ar fi ASIAIR, NINA) si camera sa ii spuna direct focuserului directia miscarii ca sa obtina focusul.

Altfel nu vad de ce ai vrea sa ai NINA si o camera care poate sa controleze un focuser de telescop in aceelasi timp.

Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact