Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236740 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2884 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Stefan Protesi Sefter |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9660
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 25 Sep 2008 10:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
erwin
suntem de aceasi parte a baricadei,crede-ma.Te felicit pentru lunetele realizate din lentile de ochelari si/sau recuperate,si eu anul acesta am construit doua asemenea lunete,o luneta olandeza si una Kepler.
Sa revenim insa.Se vorbea despre taierea unor oglinzi plane de contur eliptic din oglinzi plane mai mari,de xerox in acest caz.Se poate face,Tavi a explicat pe scurt cum.Eu am spus doar ca la sfarsitul taierii ,acea oglinda va avea contur eliptica dar nu va mai fi plana optic.
Umila mea parere este sa debitezi din oglinda xerox lata de 30mm o bucata de 43mm lungime,si lasa-o de forma dreptunghiulara, e buna asa.
Telescopul Leviathan al lui Csillag Attila D=203mm F=1920 mm are oglinda plana de forma dreptunghiulara debitata din oglinda de copiator.Si tubul meu RFT D=125MM F/4,5 are o oglinda plana provizorie lata de 35mm debitata din oglinda de copiator.Cea mai mare oglinda de copiator pe care o am (am trei bucati) este lata de 48mm.Am intentia sa le folosesc la construirea unui pseudoscop si a unor periscoape.Cel tarziu la pensie,peste 12 ani,daca mai ajung.
Pentru o oglinda principala de 150mm ,si intre F/10 si F/8,secundara lata de 30mm iti va fi suficienta ,si iti va asigura un camp de plina lumina standard de 12mm,daca nu vei face cotirea mai mare de 150mm.
Mircea |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 25 Sep 2008 13:43 Download mesaj |
|
|
|
Pe lista ATM numele este citat in niste postari despre oglinzi secundare drept Twymann dar Google ma serveste cu Twyman atunci cand il intreb despre efect.Se pare ca exista un aparat Twymann Green care este folosit la altceva.Mircea |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 26 Sep 2008 13:43 Download mesaj |
|
|
|
Sint surprins ca nimeni nu pomeneste de testul oglinzii plane cu dubla trecere, in ansamblu cu oglinda primara concava (e o verificare mai putin comerciala, dar de mare precizie), descris in Laboratorul astrofizicianului amator, sau mai detaliat in How to make a telescope - J. Texereau. Am mai scanat totusi materialul necesar.
Din lamelele de la copiator se pot face mai multe oglinzi secundare, testindu-le ulterior folosind oglinda principala nealuminizata. (in stadiul de forma sferica).
Un alt link util:
http://bobmay.astronomy.net/johnpierce/part8.htm |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9769
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Sep 2008 00:23 Download mesaj |
|
|
|
mulțumesc tuturor pentru informații! Testul postat de Tavi F. mi se pare ușor de pus la punct.  |
|
Sus |
|
 |
Alex Gaina Membru

Data inscrierii: 02 Iul 2004 Mesaje: 217
|
Trimis: 27 Sep 2008 03:03 Download mesaj |
Titlul subiectului: TEHNOLOGII OPTICE, PIB-ul SI CARTILE |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | Vad ca ''ciopliti'' de zor oglinzi plane la acest topic,va urez mare succes desi sunt convins ,si inca ferm, ca nu va veni.Daca unii nu au auzit de efectul Twimman(?) ,e cazul sa afle de existenta acestui ''bau-bau'':
nu se mai pot efectua operatii mecanice (de slefuire,de tesire,de gaurire sau taiere) asupra unei piese optice figurizate.In acest caz o oglinda plana.Daca o faci, suprafata optica se va deforma si...ai muncit degeaba.
Dintr-o oglinda de copiator incearca (pentru ca oricum n-ai alternativa) sa tai o bucata dreptunghiulara,deci o mana de expert in manuirea diamantului sa faca doua taieturi ,cel mult.Inainte insa aplici regula de aur a alchimistilor:''ora,ora,ora et labora'' adica ''roaga-te,roaga-te,roaga-te si apoi lucreaza ''.
Mircea |
Am citit o parte din mesaje din acest post. Este foarte lăudabilă dorința lui Mihai de a observa Galaxii, dar, probabil, un asemenea telescop costă foarte scump. I-mi amintesc un vechi coleg de la Chișinau, Dr. Vasile Cernobai, Dumnezeu sa-l ierte, autorul unei cărți depsre comete, care pe la 1989 a inființat o firmă cu scopul de a produce telescoape. Din nefericire a reușit doar la ochelari și cele mai simple filtre. Dar încăpățînarea lui Cernobai merită toată lauda.
Acuma, însă, dacă am ajuns la PIB/ capita-ul românesc, eu ca cetățean al Moldovei vă invidiez, dar și Mircea și Mihai și Tavi și Maria Turda, etc, într-un cuvânt toți cetățenii României, ar putea să-l invidieze pe Robert Lebek. Întrucât un cetățean al Germaniei produce cât 3 români. Ca să fim cât se poate de corecți, creșterea PIB/capita în România între 2005 și 2007 a fost mai bună decât a Moldovei, lucru pe care l-am anticipat. Însă PIB-ul Germaniei crește nu atât de spectaculos. Dacă nu mă înșeală memoria, atuci PIB-ul Moldovei a crescut în 2007 în raport cu 2005 de 1, 318, al României de 1, 357 ori, iar al Germaniei să pare că nu crescut de loc, sau a variat foarte puțin [1].
Acuma, dacă eu as fi Președinte/ Prim Ministru al Moldovei aș crea condiții producătorilor ( în particular altor amatori de producție de optică) pentru a extinde și a avansa tehnologiile. Dacă ași fi Președinte/ Prim Ministru al României aș face același lucru în România, pentru a nu mai rămâne la nivelul celor 40% din PIB/capita mediu al Țărilor din Comunitatea Europeană [2]. Mai concret, amatorii de construcții de optică ar trebui să se unească și să înființeze o firmă de optică, care ar avea, cel puțin la început, sprijinul Guvernului României.
De fapt, ca să particularizez, Mircea ar fi putut să se mândrească cu un telescop MADE in ROMANIA, și nu unul ZEISS.
Din nefericire, nu am citit nici o carte de Victor Nadolschi. Poate nu le-am căutat bine pe la Chișinău, însă, dacă cineva dintre participanții la forum ar putea să procedeze la un schimb....
Bibliografie
1. http://www.factmonster.com/countries.html (Conform acestei surse avem 2900 $ în Moldova (2007), 11400$ în România (2007) și 34200$ în Germania (2007).
2. Radio recent |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 27 Sep 2008 10:52 Download mesaj |
|
|
|
Dle Alex Gaina, si noi l-am cunoscut pe regretatul dr. Cernobai aici la Timisoara unde venise tot cu scopul unor colaborari in domeniul opticii. Am stat de vorba cu dansul si lucrurile pareau sa aiba o perspectiva foarte frumoasa. Din pacate s-au intrerupt brusc. Asta-i viata.
Cat priveste incursiunile dvs in domeniul economiei si politicii, se pare ca exista o determinare geografica. Cu cat mergi mai la est dai de subdezvoltare, societati organizate mai prost, conducatori bicisnici, lipsa de transparenta etc. E normal ca nemtii au un ritm de crestere mai mic. Unde sa mai creasca? E anormal ca noi (si voi) avem un ritm de crestere prea mic astfel incat sunt slabe sperante sa-i ajungem din urma pe nemti in urmatorii ani (viitorul previzibil).
Bibliografie
1. Internet
P.S. Cartea lui Victor Nadolschi, "Construiti un telescop" o puteti gasi aici:
http://89.122.40.35/sarm/carti/Telescop/
Dati click cu sageata de la mouse la Varianta 1: Toata cartea si descarcati cartea in format PDF. Dupa care puteti sa o tipariti  |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 27 Sep 2008 12:29 Download mesaj |
|
|
|
Si uite asa ,vrem nu vrem ,ajungem la cuiul lui Pepelea:de ce exista aceste diferente?Ei bine,in cazul lui Victor Nadolschi explicatia este simpla si extrem de trista :un savant,un om de stiinta ,un om extraordinar asa cum a fost el a fost dat afara de la Observator de catre o lichea,un turnator,de catre un colaborator al Securitatii.Am de la Virgil Scurtu un articol pe care am sa-l scanez si am sa creez un topic la Istoria Astronomiei.Conform articolului,individul,care pana in zilele noastre se impauneaza cu titluri directoriale,se lauda in gura mare ca este colaborator al acelei organizatii satanice.Mai anii trecuti,un grup de astronomi amatori ,aflati in vizita,au fost fraieriti de pesonajul in cauza care,prezentandu-le un telescop construit de catre Boico (parerea mea) ,spunea ca este un ''apocromat realizat in intregime la Observator''.Ori el a folosit Observatorul drept atelier de reparatii TV,abia isi mai aminteste unele notiuni elementare de optica!Mircea |
|
Sus |
|
 |
Alex Gaina Membru

|
Trimis: 27 Sep 2008 15:24 Download mesaj |
Titlul subiectului: NADOLSCHI, ECONOMIA, ETC |
|
|
|
Vreau sa-i multumesc lui Dorin pentru referința la textul carții. In ceea ce priveste partea a doua, mie, unui basarabean i-mi este greu sa judec asupra celui care a fost cu adevarat Victor Nadolschi, caci informațiile biografice din sursele românești, cum ar fi
1) Dicționarul enciclopedic Roman (Îl am din anii 70 ai sec. trecut)
2) George Ștefan Andonie Istoria matematicilor aplicate clasice. Astronomie și mecanică
nu ne spun, barem, cine dintre oamenii de știință români a fost membru de partid, nemaivorbind de cine ar fio putut să fie securist. Asemenea lucruri au fost oriunde ținute sub 10 lacăte.
Dacă e să revin la Nadolschi, trebuie să recunosc, că atunci când am găsit biografia lui în cartea lui Andonie, am fost surprins câtva de evoluția slabă a lui ca carieră profesională (didactică, științifică). Nu prea înțelesesem, de ca atât de mult timp a fost ținut conferențiar, de ce a fost nevoit să părăsească Iașul, ca doar spre sfârșitul vieții să devină profesor la o catedră, care era departe de obiectul lui preferat?
Însfârșit, bibliografia de la sfârșitul articolului despre Nadolschi este incompletă.
Sigur, că în ceea ce privește eventualele colaborări cu securitatea, nici nu putem să cerem de la Andonie asemenea informații. Ar fi prea mult pentru o carte, și pentru un autor, care ar fi fost supus unor suplicii de neimaginat. Chiar dacă e citită și printre rânduri este utilă, ca să nu zic mai mult.
Însă, î-mi pare rău, că Andonie nu a arătat în cele patru volume, cine dintre oamneii de știință români a fost barem membru PCR. De exemplu, Î-mi este foarte greu să cred, că fostul președinte al Academiei române Miron Nicolescu nu a fost membru PCR. Dar asemenea informație nu se găsește la Andonie. Chiar și în cazul lui Stoilov, trebuie să gichim, dacă a fost sau nu. Parcă ași crede că Radu Grigorovici a fost membru PCR, dar mai departe? De exemplu, m-ar interesa această problemă în cazul lui Vrânceanu, Moisil, Șerban Țiteica și celorlalți mari "savanți" (cum se obișnuiește să se spună în Basarabia)
Trebuie, să vă spun, că în acest sens rușii sunt mai puțin sofisticați. Mai exact, sursele de profil biobibliografic nu furnizează asemenea informații, DAR, Dicționarul enciclopedic Sovietic, elaborat sub conducerea Laureatului Nobel Alexandr Prokhorov - arată că, de exemplu, L. Landau nu a fost membru de partid, V. Ginzburg a fost din 1947 ș.a.m.d.
În ceea ce-l privește pe Vasile, eu am trecut vre-o jumătate de an în urma pe la firma lui ( Ba, uite, chiar mi-am amintit exact și ziua... A fost în ziua înmormântării lui Mihai Dolgan, deci a trecut poate și un an). L-am găsit pe Mitică, băiatul lui mai mare, care mi-a PROMIS, că
1) Va găsi în arhiva lui taică-su observațiile unei eclipse de soare, pe care le-a făcut din avion de asupra Mării Cara (la Nord de Siberia).
2) Va intra pe forumul Astronomy.ro și va prezenta observațiile lui taică-său.
Ei și acuma vreau să vă întreb, ce să-i fac eu lui Mitică ăsta? Sau poate voi puteți să-i dați pantalonii jos? Sigur, că glumesc, dar vă rog să mă scuzați pentru enervare. |
|
Sus |
|
 |
Alex Gaina Membru

|
Trimis: 27 Sep 2008 15:53 Download mesaj |
Titlul subiectului: Securiștii, sau cum se citește printre rânduri |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | Si uite asa ,vrem nu vrem ,ajungem la cuiul lui Pepelea:de ce exista aceste diferente?Ei bine,in cazul lui Victor Nadolschi explicatia este simpla si extrem de trista :un savant,un om de stiinta ,un om extraordinar asa cum a fost el a fost dat afara de la Observator de catre o lichea,un turnator,de catre un colaborator al Securitatii.Am de la Virgil Scurtu un articol pe care am sa-l scanez si am sa creez un topic la Istoria Astronomiei.Conform articolului,individul,care pana in zilele noastre se impauneaza cu titluri directoriale,se lauda in gura mare ca este colaborator al acelei organizatii satanice.Mai anii trecuti,un grup de astronomi amatori ,aflati in vizita,au fost fraieriti de pesonajul in cauza care,prezentandu-le un telescop construit de catre Boico (parerea mea) ,spunea ca este un ''apocromat realizat in intregime la Observator''.Ori el a folosit Observatorul drept atelier de reparatii TV,abia isi mai aminteste unele notiuni elementare de optica!Mircea |
Mircea, vreau să-ți arăt cum se citesc cărțile comuniste printre rânduri.
Am în față cartea lui Marian Popa, Dicționar de literatură română contemporană., Dicționarele Albatros, Ed. II revizuită și adăugită, B., 1977
La pagina 513 găsesc biografia lui Marin Sorescu, care, să fiu sincer, câte odată nu mă lăsa indiferent.
DAR:
În rândul 9 al biografiei găsim:
A făcut numeroase călătorii în străinătate, fiind și bursier în R.F. Germania și Statele Unite.
Urmează: Debutează cu poezie în "Viața studențească" (1957). Singur printre poeți (1963, ed. revăzută 1972) ș.a.m.d.
Partea de text scrisă cu bold ne sugerează, că Marin Sorescu a fost informator la Securitate. |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3687
|
Trimis: 27 Sep 2008 16:06 Download mesaj |
|
|
|
Domnilor, in aceasta sectiune parca era vorba de constructia de telescoape , istoria cu astro- PCR-isti ,savanti , securisti ,KGB-isti cred ca o fi interesanta dar deschideti un topic cu Astro-Cnsas si cercetatii acolo pe....EI |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 27 Sep 2008 17:59 Download mesaj |
|
|
|
Ca sa revenim la topic, am o intrebare intrebatoare: la slefuirea unei oglinzi plane cum este deci mai bine ? Varianta 1. Se ia un disc/discuri cu diametru evident mai mare dect oglinda rezultata si se slefuieste pana ce se obtine acuratetea ceruta si apoi se taie forma eliptica sau 2. Se taie de la inceput in forma ceruta cateva sticle, apoi lipite cusmoala pe un disc, presare, slefuire etc. ?? |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3687
|
Trimis: 27 Sep 2008 19:04 Download mesaj |
|
|
|
Daca iei varianta 1 poti obtine un plan bun dar nu poti taia in diagonala fara sa strici planeitatea la margini. Dar totusi poti da contur de forma eliptica cu taiere dreapta.
Varianta 2 cu prefabricare eliptica cu taiere oblica e mai greu de slefuit. Trebuie sa umpli golurile din jurul oglinzii ca sa obtii suprafata acoperita de sticla sub forma de cerc, altfel obtii cilindru .lipirea e cu problema deformarii la racire a smoalei sau alti adezivi , din cate stiu se poate doar inglobat tot in caseta de ghips. Ideal ar fi lipirea prin contact optic pe o placa comuna. dar asta nu e pt incepatori. |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 27 Sep 2008 19:33 Download mesaj |
|
|
|
Pe situl lui Serge Bertorrelo e o pagina frumoasa despre slefuirea og. plane. El le taie in forma eliptica, drept cu un fir diamantat cu o masinarie frumos improvizata dintr-o bormasina si un brat culisant pe care e intins firul diamantat. Pana la urma e chiar neaparat nevoie ca oglinda sa fie taiata in unghi? Influenteaza asa de mult? Pare mai logic sa ai o suprafata cat mai corecta decat "fite" ca tairea la 45 de grade. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|