Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236838 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2885 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: DianaKristin |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11399
|
Trimis: 05 Iun 2024 11:28 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Aparatele/obiectivele foto zoom sunt mult mai populare in lumea fotografiei. Aici ocularele cu zoom sunt practic inexistente...sau e doar o senzatie de-a mea? Este justificata o astfel de situatie?
Cred ca telescoapele ar trebui sa vina la kit cu un ocular zoom. Dealtfel toate lunetele terestre au ocular zoom, nu prea am vazut astfel de intrumente cu oculare fixe. |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2950
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 05 Iun 2024 12:11 Download mesaj |
|
|
|
Am testat în timp vreo cinci sau șase variante de redresor cu lentile . Asta fără să iau in calcul poate sutele de variante menite să amelioreze din aberațiile caracteristice obiectivelor refractive . Așa că nu voi scrie despre asta .
Dacă e să mă refer la schema optică , ne interesează mai ales cea a redresorului. O schemă bătută în cuie , este acea variantă de plossl simetric , cu dubleții plasați unul în focarul celuilalt .
Înaintea lor , vedem prin scheme și o lentilă simplă , plan convexă , plasată la câțiva centimetri în față , cu convexitatea către obiectiv .
Este numită , lentila de câmp a redresorului . Adevărul e că merge și fără ea , dacă redresorul are lentile cu diametru suficient de mare .
Așezarea dubleților în poziție confocală oferă o mai bună adaptare a curburilor de câmp .
Problema cea mai evidentă a acestor oculare redresoare este lungimea . Eu am ajuns în final să renunț la varianta asta de pancratic telescopic , în favoarea ocularelor redresoare fixe ,de diferite puteri , dacă tot era casa plină de lentile . Astfel pot fi făcute mai scurte .
Va urma ! _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Teo B01 Membru

Data inscrierii: 26 Sep 2019 Mesaje: 737
|
Trimis: 05 Iun 2024 21:37 Download mesaj |
|
|
|
Ocular SVBONY SV215 Zoom 1.25” 3mm-8mm
Utilizeaza cineva ocularul de mai sus?
Ceva pareri reale daca se poate |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5211
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 05 Iun 2024 22:21 Download mesaj |
|
|
|
Poate ca nu-i chiar asa de simplu... ca un obiectiv foto cu zoom...
valy a scris: | Aparatele/obiectivele foto zoom sunt mult mai populare in lumea fotografiei. Aici ocularele cu zoom sunt practic inexistente...sau e doar o senzatie de-a mea? Este justificata o astfel de situatie?
Cred ca telescoapele ar trebui sa vina la kit cu un ocular zoom. Dealtfel toate lunetele terestre au ocular zoom, nu prea am vazut astfel de intrumente cu oculare fixe. |
Apropo, exista ceva accesibil care sa nu ingusteze campul aparent cand tocmai il vrei cat mai mare ?
Adica la grandisment unghiular mic ...  |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 05 Iun 2024 23:36 Download mesaj |
|
|
|
nobody a scris: |
Apropo, exista ceva accesibil care sa nu ingusteze campul aparent cand tocmai il vrei cat mai mare ? | Eu stiu doar de unul singur, Leica ASPH 9-18. E accesibil in sensul ca costa cat doua DeLite/Delos de camp aparent similar dar poate inlocui mai multe. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9771
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Iun 2024 07:48 Download mesaj |
|
|
|
Costul unui sistem variabil va fi întotdeauna mai mare decât un sistem de lentile fix. Implică mecanică de precizie iar plasticul nu este tocmai bun. Am primit de la cineva mai demult un Omegon Zoom care a fost forțat și nu am putut să-l desfac sub nicio formă ca să-i pot pune la loc inelele pe spirală așa cum trebuie. Bănui că Baader sau TV sau alte firme au evitat plasticul la componentele mobile. Nici obiectivele foto cu zoom nu sunt tocmai ieftine. Până la urmă piața dictează popularitatea unui produs. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6026
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Iun 2024 11:45 Download mesaj |
|
|
|
Mersi pentru explicatii Catalin, poate in episodul urmator ne spui cate ceva si despre diafragme. Vad ca Simms pune importanta destul de mare pe cea dintre lentilele sistemului erector. _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; TSky 70ED; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9670
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 06 Iun 2024 12:15 Download mesaj |
|
|
|
Evident ca nu am desfacut ocularele SV 170 si SV 135. Partea mecanica vizibila la exterior este integral metalica cu exceptia bonetei care-i din cauciuc moale.
Lucrurile stau la fel cu Mark III si Seben 8-24mm.
Am intalnit ''in carne si oase'' un zoom, cred ca Seben 7,5-22,5mm, care parea sa aiba mecanica din plastic .
Omegon Magnum s-ar putea de asemenea sa contina plastic.
Inteleg intrebarea lui nobody si are dreptate. Dar modul de lucru este asa : pentru cautare folosesc un ocular de camp mare iar focala lunga a zoomului se foloseste doar pentru a confirma ca, dupa schimbarea ocularelor, ai in continuare in vizor obiectul sau zona cautata. Dupa care ''bag abur''.
A fost de vanzare pe forum un zoom Svbony 6-3mm. A fost retras de la vanzare taman cand m-am hotarat sa-l iau. Pe SGL i se ridica osanale fara a se uita mentionarea zoomului Tele Vue drept ''king of the hill''.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Teo B01 Membru

Data inscrierii: 26 Sep 2019 Mesaje: 737
|
Trimis: 06 Iun 2024 15:57 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | .....
A fost de vanzare pe forum un zoom Svbony 6-3mm. A fost retras de la vanzare taman cand m-am hotarat sa-l iau. Pe SGL i se ridica osanale fara a se uita mentionarea zoomului Tele Vue drept ''king of the hill''.
Mircea |
Am tot vazut review-uri dar ....... oricum, a fost comandat cand o ajunge alta poveste |
|
Sus |
|
 |
sorin georgescu Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024 Mesaje: 159
Motto: a fi prost e o arta! Localitate: BUCURESTI
|
Trimis: 06 Iun 2024 19:48 Download mesaj |
|
|
|
Teo B01 a scris: | Ocular SVBONY SV215 Zoom 1.25” 3mm-8mm
Utilizeaza cineva ocularul de mai sus?
Ceva pareri reale daca se poate |
https://vi.aliexpress.com/item/10050048838...pt=glo2vnm
https://www.amazon.com/SVBONY-Telescope-Ac...B0BN66Q1C3
Poate l-ai comandat deja de la Ali (desi l-as lua de la Amazon ca il pot returna lejer in 30 zile). M-am gandit si eu la asta dar am renuntat. Am luat destule pana acum. Doar fixe, ca zoom am, e venit in dotarea lunetei, cel mai slab dintre toate. Am ajuns sa cam imi dau seama daca merita tras lozul sau nu dupa cum arata (in poze) si deci cum e construit iar pe asta l-am taiat de pe lista, nu-mi inspira incredere deloc dupa cum e construit. Lentila micuta, poate fi intunecos si cu aFOV mic, nu stim cat de clar e pana in margine dar as pune pariu ca e clar numai pe centru. Sunt altele (zoom) de la Svbony care par ceva mai promitatoare, alta constructie. Dar un zoom e scump ca e zoom, nu neaparat ca e si bun. Prefer fixele cu "flat field" din ce mi-am dat seama cumparand mai multe feluri. Dupa povesti pe net nu iti dai seama de nimic. Trebuie sa-l ai, sa te uiti prin el si atunci afli adevarul in ciuda a jdemii de povesti si laude pe net.
Parerea mea, orice zoom e un compromis si inferior la orice fix. Asa e si in foto. Ca sunt si zoom-uri bune.... da, sunt bunicele dar si costa mult. Si in final daca vrei sa le bati e simplu, mergi pe lentila fixa (care poate costa mult mai putin si scoate net superior).
Eu la luneta pot schimba super rapid ocularul, am renuntat sa incerc alt zoom decat ala din dotare care nu e foarte prost dar mediocru in comparatie cu multe fixe ieftine chiar (nu-l mai folosesc deloc, nici nu-l mai iau dupa mine). Se justifica teoretic doar daca privesti la subiecte miscatoare si zburatoare pe timp de zi, dar nici asa nu merita, eu unul m-am obisnuit cu fixele si oricum, la fel de greu le urmaresti si cu un zoom (dar cu pierdere de calitate). Iar la astro chiar nu gasesc rostul din moment ce ai chestii statice si ochitor pe zona respectiva, timp destul sa schimbi diverse fixe de care vrei.
Uite unul fix care imi place.... sau am nimerit un "loz" castigator: https://www.amazon.de/-/en/SV190-Telescope...amp;sr=8-1 |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9670
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 06 Iun 2024 20:49 Download mesaj |
|
|
|
sorin georgescu
Departe de mine gandul de a face ''propaganda'' ocularelor zoom. Dimpotriva, ma bucur ca ai gasit combinatia optima de oculare fixe care te multumeste.
Nu am afirmat nicaieri si niciodata ca zoom-urile sunt ocularele ''sfarsitului de lume'', ca dupa ele nu mai este posibil decat potopul.
Am explicat insa de ce gasesc utile ocularele zoom, cand si unde, sa nu te superi daca n-am sa repet acum pentru tine. Daca n-ai citit prima data, nu o vei face nici daca scriu a doua oara.
Tu ai explicat de ce nu le gasesti nici un fel de utilitate, am luat nota si nu este nevoie ca in viitor sa repeti.
Topicul este dedicat celor care indraznesc totusi sa fie interesati de ocularele zoom, de modul lor de folosire si la ce fel de observatii sunt potrivite.
De la participantii la discutie, eu vreau sa invat, sa aflu mai multe, nu sa ma repezesc sa-mi spun opinia.
(Ai procedat cam ca si Stanescu atunci cand cineva observa cerul printr-un binoclu mai mic ca al sau sau care mareste numai de 8x sau 10x si indrazneste sa scrie asta pe forum ...
Cred ca nu este corect sa procedezi asa. Sa-ti dau un exemplu personal: nu fac astrofoto, nu ma intereseaza deloc si nu ma voi ocupa vreodata cu asa ceva. In cei 16 ani de cand sunt insa pe forum nu vei gasi nici macar o singura postare in care eu sa fi scris asa ceva in sectiunile de astrofoto. De ce ? Pentru ca este clar ca sunt foarte multi pe care-i intereseaza. Deoarece pe mine nu ma intereseaza ... ''nu ma bag'' acolo. Iti sugerez sa faci la fel.)
Sa ma anunti totusi cand vei reusi sa vezi M101, din oras, cu orice fel de ocular. Mai ales cu acele minunate oculare fixe pe care le ai.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
sorin georgescu Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024 Mesaje: 159
Motto: a fi prost e o arta! Localitate: BUCURESTI
|
Trimis: 06 Iun 2024 21:21 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu, m-a surprins si deranjat postarea ta si mi se pare deplasata, ca de la un taliban care nu suporta sa se abata nimeni de la o dogma/religie numai de el impusa. Eu doar mi-am spus parerea personala care nu e litera de lege si nici "propaganda" si poate fi o prostie de la un prost ca mine.
Ai sarit ca un securist de la cenzura de partid si de stat "ca nu e voie sa spunem asa si pe dincolo sa nu descurajam tovarasii". ...... Ce sa zic?!......Se vede ca poate ai cam prea mult timp la dispozitie (poate esti pensionar, eu nu). Nu tin musai sa scriu pe forumul asta si deja niste personaje de aici (acum si personajul tau) m-au determinat sa fiu foarte rezervat....din ce in ce mai rezervat (pana la parasirea totala a site-ului mai am un mic pas, deja il deschid din ce in ce mai rar).
Asa ca daca am deranjat cu ceva, imi cer scuze! Promit sa nu mai deranjez! (deja simt cum am castigat niste timp! Cool! Viata e scurta!)
Imi imaginam ca asta e un FORUM care prin definitie este deschis oricui, de la orice nivel, de la pafaristul de jos pana la marele cunoscator din turnul de fildes. Este clar ca nu m-am dat niciodata pe aici la nici un nivel sofisticat, dimpotriva, am tot subliniat direct sau metaforic faptul ca sunt perfect habarnist. Dar intamplator aveam poate ceva de zis la intrebarea omului (din motive practice, adica nu am vazut poze si youtube, am deja o ladita cu oculare cumparate anul asta de cand m-a lovit damblaua respectiva si .......ha ha...... chiar acum am mai clickait pentru inca unul.... ca parca nu ma opresc....).
Deci, daca am deranjat fengshuiul forumului promit sa nu mai fac (eu chiar m-am gandit sincer sa fiu de folos ca stiu prin ce am trecut ca habarnist in lumea asta teribila a informatiei in care te poti ineca precum un naufragiat in mijlocul oceanului! ..... Dar hop, am deranjat! Scuze!) |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 06 Iun 2024 21:40 Download mesaj |
|
|
|
Cineva pe topicul de prezentari de oculare zoom a prezentat ca el nu consuma zoom. Se mai intampla, csfncsf, si reclama negativa tot reclama e. |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2950
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 06 Iun 2024 21:55 Download mesaj |
|
|
|
sorin georgescu a scris: | ...Parerea mea, orice zoom e un compromis si inferior la orice fix... |
După ce ai să bagi ochiul în ocularele zoom de la firme serioase , îți vei schimba părerea .
Sunt multe oculare fixe chiar apreciate , care sunt bătute la fund de zoom-uri de la Leica sau Zeiss , de exemplu.
Noi aici , suntem oleacă mai calici . Pe afară , mulți bagă la greu astro vizual cu oculare zoom de la lunete spotting scumpe . De ce oare ? _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 06 Iun 2024 23:02 Download mesaj |
|
|
|
catalin dumitru a scris: | . De ce oare ? | Pentru ca vor, si pot. Dar si viceversa e valabila, unii vand Leica si raman cu Baader. De ce oare? Pentru ca vor si pot.
Eu nu prea inteleg inversunarea pro sau mai ales contra. Fiecare isi cumpara scula de care are nevoie, nu obliga nimeni pe nimeni nimic. Orice scula e un compromis. Daca nu suporti compromisul unui zoom inseamna ca nu ai nevoie de zoom. Nici mie nu imi placeau zoomurile, pana am luat unul. Un zoom e complet superior ocularelor fixe dpdv al dimensiunii, greutatii, numarului de focale si vitezei de schimbare a magnificatiei. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|