Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 11 Ian 2008 11:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nici eu nu observ detalii pe Marte la 240x. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 11 Ian 2008 19:31 Download mesaj |
|
|
|
Spre deosebire de deepsky-uri care sunt spectaculoase chiar si prin instrumente mai slabute (din cauza ca au un aspect difuz oricum), planetele sunt din acest punct de vedere cele mai pretentioase obiecte. Pentru a vedea detalii pe Marte, Jupiter, Saturn e necesara o luneta sau un telescop foarte bun. In astfel de cazuri se vede diferenta dintre un instrument ieftin si unul scump. |
|
Sus |
|
 |
raduM Membru

Data inscrierii: 13 Noi 2006 Mesaje: 1159
Motto: File not found. Nobody leaves the room! Localitate: Romania
|
Trimis: 11 Ian 2008 20:12 Download mesaj |
|
|
|
SCURT !  _________________ הבה נגילה |
|
Sus |
|
 |
red giant Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007 Mesaje: 424
|
Trimis: 11 Ian 2008 20:36 Download mesaj |
|
|
|
Detaliile cer și un timp de observație suficient de lung. În cazul unui dobson planeta iese repede din câmp, iar observația devine fragmentată. Ceea ce nu ajută. Pe frig poți avea probleme și cu ochii care încep să lăcrimeze. |
|
Sus |
|
 |
florin_astro Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2006 Mesaje: 261
|
Trimis: 11 Ian 2008 20:44 Download mesaj |
|
|
|
Eu tot inclin sa cred ca seeingul a fost de vina. Zici ca seeingul era bun. Cum l-ai determinat?? Seeingul nu se refera doar la transparenta cerului ci si la stabilitatea atmosferica. Asta se poate determina daca observi o stea dubla cu componente apropiate (un exemplu de dubla este cea din constelatia Lyra care are stelele separate undeva la 2 secunde de arc). Seeingul se poate determina dupa metoda pickering. Studiaza imaginile prezentate in acest site si spune-mi ce rating are locul de unde observi - http://www.damianpeach.com/pickering.htm . Pentru a determina seeingul foloseste un grosisment cat mai mare, cel mai mare pe care il ai si studiaza o stea de magnitudinea 2-4, in zona unde vrei sa observi. Incearca sa corelezi imaginea vazuta in ocular cu cele prezentate pe site'ul de mai sus. Daca vrei sa observi plantele la rezolutia maxima oferita de telescopul tau trebuie sa ai un seeing foarte bun, de la 7 in sus. Seeingul afecteaza toate telescoapele deopotriva, fie ele de cateva sute de euro sau de cateva mii. Daca optica e buna, nu trebuie sa iti faci probleme. Observarea planetelor e destul de dificila, detaliile fine se pot observa doar in momentele de calm atmosferic. De multe ori observatorii de planete sau cei care fac desene, stau minute in sir la ocular sa observe aceste detalii care, in functie de stabilitatea atmosferica pot dura de la o secunda la cateva secunde. Inca o intrebare: ai reusit sa focusezi discul planetei bine? Vedeai conturul clar dar nu vedeai detalii pe el deloc? Acuma depinde si de ceea ce crezi ca poti observa pe Marte sau Saturn. Oricum trebuie sa iti iei gandul ca vei putea observa pe ele detalii ca in reviste sau reclamele facute de comercianti. |
|
Sus |
|
 |
CATALIN_RG Membru

Data inscrierii: 08 Dec 2007 Mesaje: 46
Motto: In intuneric vad cel mai departe,privesc trecutul! (c.i.) Localitate: Lugoj
|
Trimis: 11 Ian 2008 22:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: seeing |
|
|
|
era 6 in seara de ieri iar astazi e 7 si am putut sa observ putina culoare rosiatica la marte punand niste ochelari de soare pe ochi! in schimb am vazut bine M1 care are o mag 8.4 si zic ca instrumentul nu e asa rau! Ciudat mi se pare d-nul Dragan care mi-a raspuns mai in urma cu ceva timp la intrebarea:
Dobson 8 inch o alegere buna? ca este cea mai buna alegere pt un incepator iar acum spune ca e un instrument prin care nu poti vedea planetele ca nu e de calitate,atunci la ce a-ti mai raspuns atunci?
Oricum eu sunt multumit ca am ocazia sa vad pe viu ceea ce multi nu o sa vada nici macar o data-n viata!
La noapte o sa ma axez pe galaxiile de pe langa Carul Mare sa vad ce rezultate o sa obtin iar spre dimineata o sa incerc si Saturn cu ochelari de soare! |
|
Sus |
|
 |
CATALIN_RG Membru

Motto: In intuneric vad cel mai departe,privesc trecutul! (c.i.) Localitate: Lugoj
|
Trimis: 11 Ian 2008 22:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: disc |
|
|
|
da am observat discul la planete dar poate niste filtre vor face diferenta si era cam multa umezeala in aer poate si asta dauna observatiilor? pe oglinzi nu s-a depus umezeala ca puneam capacele in pauze!
multumesc oricum la toti si sunt si gur ca o sa vad candva mai multe detalii! |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2285
|
Trimis: 11 Ian 2008 23:44 Download mesaj |
|
|
|
Daca ai instrumentul bun nu inseamna ca ai si experienta de a observa. Asta se castiga in timp cu multe nopti petrecute sub cerul liber.
Iti recomand sa nu fi dezamagit fiindca poate sunt probleme care tin de experienta si pe care cu timpul o sa le rezolvi. Incearca sa te bucuri de ce poti acum si restul o sa vina de la sine.
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 12 Ian 2008 12:23 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: seeing |
|
|
|
CATALIN_RG a scris: | Oricum eu sunt multumit ca am ocazia sa vad pe viu ceea ce multi nu o sa vada nici macar o data-n viata! |
Asta e raspunsul corect! In ceea ce priveste sfatul meu, daca-ti mai aduci aminte el era: Cea mai buna alegere pentru un astronom amator este sa-ti iei un instrument. Ea nu poate fi depasita decat de alegerea sa-l iei si sa te si uiti prin el Eu iti recomandam atunci sa nu mai stai pe ganduri si ceea ce am spus atunci, mentin. Asa dupa cum am spus in postul anterior, planetele sunt cele mai pretentioase obiecte de observat. Daca un instrument obisnuit costa vreo 300 euro, un instrument foarte serios pentru vazut planetele optim costa vreo 3000 de euro. Pentru un incepator asta e de cele mai multe ori prea mult. Dupa vre-un an doi de uitat prin instrumentul pe care-l ai acum, vei castiga experienta (asa cum iti spune si Catalin Paduraru) si poate te vei hotara sa treci la pasul urmator. |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3624
|
Trimis: 12 Ian 2008 12:46 Download mesaj |
|
|
|
Eu nu sunt convins ca ai ajuns la colimarea optima , ai vazut pe o stea puternica inele concentrice la defocusare ? daca da atunci focalizeaza bine tot pe acea stea pana o vezi in anumite momente ca o graunta de nisip stralucitoare inconjurata de 1-2 inele concentrice care se deformeza si apoi se reaseza in functie de atmosfera. Doar in momentele cand steua e graunta ponctiforma incojurata de inele ai puterea de sparatie optima pt planete. Dar asta daca ai calitatea oglinzilor macar L/4 si fara astigmatism sau prindere stranasa.daca inelele sunt triunghiulare.ovale ai probleme la optica. Daca nu poti vedea de cat o pacinta unduitoare atunci atmosfera e turbulenta . Incearca in Orion sa vezi Nebuloasa cu trapezul. |
|
Sus |
|
 |
CATALIN_RG Membru

|
Trimis: 17 Ian 2008 22:50 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu daca am facut bine dar mi-am comandat un laser colimator,am citit niste articole si am vazut ca la sistemele optice rapide e foarte indicat un astfel de colimator! M-am uitat la nebuloasa din Orion e primul D.S.O. observat de mine!
Eu am parte de un cer extraordinar de bun,mai tot timpul se vede Calea Lactee,singurul dezavantaj e ca sunt inconjurat de dealuri,de aceea ma asteptam sa vad mai multe detalii la planete! Dupa ce o sa fac colimarea o sa va tin la curent cu schimbarile mult dorite la rezolutie! Am facut multe sacrificii pt. a-mi lua telescopul asta si sper sa nu fiu dezamagit! Eu ma gandeam ca si lipsa mea de experienta e de vina dar am inceput sa invat din ce in ce mai mult sa vad o sa-mi arate si el din ce in ce mai mult! Teoretic ar trebui sa vad toate obiectele Messier sau e prea mult ceea ce cer?
Multumesc tuturor pentru sfaturi si sper ca o sa raman un Astronom Amator pentru ca e unica microsocietate unde toti intind o mana de ajutor! Daca intrebi un pescar cu ce da la peste,o sa te minta in stilul lui caracteristic! |
|
Sus |
|
 |
moni Membru exclus

Data inscrierii: 24 Oct 2007 Mesaje: 25
|
Trimis: 17 Ian 2008 23:13 Download mesaj |
|
|
|
Puteai sa iti iei un Chesire cu sau fara reticul. Asa cu, colimatorul laser mai ai inca o grija in plus: si colimatorul trebuie colimat!!! . Majoritatea colimatoarelor laser vin decolimate direct din fabrica sau de la vanzator, inclusiv modelele scumpe (precum cel de la Baader). Si e destul de greu de colimat pentru ca ai nevoie de o camera lunga sau afara pentru a regla cat mai precis colimatorul (pentru a putea proiecta raza laser destul de de departe astfel incat sa vezi cercul rosu pe care il deseneaza), rabdare, indemnare sa rasucesti micile suruburi hexagonale, plus sa iti faci un suport. Noi din 4 colimatoare cate am agonisit in ultimii ani, din care 2 laser, de cele mai multe ori folosim un Chesire cu reticul si un autocolimator (optic). |
|
Sus |
|
 |
alexconu Membru

Data inscrierii: 10 Mai 2005 Mesaje: 610
|
Trimis: 18 Ian 2008 04:01 Download mesaj |
|
|
|
CATALIN_RG a scris: | Teoretic ar trebui sa vad toate obiectele Messier sau e prea mult ceea ce cer? |
vezi lejer toate obiectele din catalogul messier. de fapt, pe-astea le vezi si intr-o luneta de 80.
Acuma.. sa nu ai asteptari prea mari. Multe dintre ele le vei observa doar ca niste pete. Nu trebuie sa fii dezamagit. Incearca nu doar sa privesti obiectele deep-sky ci sa le si descrii in scris, chiar sa le desenezi (nu e nevoie de talent la desen!). Detalii gasesti aici: http://sonkab.tripod.com/deepskyro.htm _________________ www.astrographist.com - Astrofotografie de Alex Conu |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 18 Ian 2008 08:35 Download mesaj |
|
|
|
Exista mai multe tipuri de astronomi amatori fiecare propunandu-si diverse obiective. In ultimii ani s-a marit grupul celor care-si propun sa fotografieze obiecte ceresti si sa scoata poze foarte bune. Asta pentru ca au bani pentru instrumente bune si pentru ca au aparut aparate foto DSLR accesibile care fac minuni. Dar pe vremea lui Messier exista un grup (care mai exista si acum) de astronomi amatori care doresc sa-si vada numele scris pe cer. Pentru astia Messier a facut catalogul care-i poarta numele. Ia si invata obiectele Messier. Nu e esential sa le vezi in toata splendoarea lor (ca si cand te-ai uita cu telescopul Hubble) ci doar sa le cunosti, sa le stii pozitia pe cer foarte bine astfel incat oricand sa poti sa le gasesti (fara GOTO). Dupa aia (sau intre timp) mai invata cateva obiecte deepsky (care la vremea aia i-au scapat lui Messier, ca era cam prost dotat ). Cand ai terminat trebsoara asta vei fi pregatit sa cauti comete si sa nu le mai confunzi cu obiectele pe care le vei sti deja. Daca gasesti una, te-ai scos. Numele tau se va plimba pe cer. Nu e imposibil. |
|
Sus |
|
 |
CATALIN_RG Membru

|
Trimis: 27 Ian 2008 23:25 Download mesaj |
Titlul subiectului: COLIMATOR LASER |
|
|
|
Am primit laser colimatorul! Mi s-a spus ca este colimat(colimatorul)! Doar ca raza proiectata no loveste centrul marcat al oglinzii si daca reglez asa principala,dupa 5 min daca pun iara colimatoru apare din nou decolimat!
ce poate fi de vina? colimatorul,secundara sau spideru? ori poate toate?
Grea,grea e colimarea asta!!!Oricum am timp ca se anunta ploi! |
|
Sus |
|
 |
|