Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233877 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11248
|
Trimis: 26 Mar 2017 18:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Citat: | cand poti foarte bine sa scazi focala primului ocular |
O scazi pana la un punct, dupa care nu mai poti. Apertura o tot cresti....
Dar defapt nu asta e dilema mea ci dece nu poti aduce mai multa lumina in aceeasi pupila.
Ultima modificare efectuata de catre valy la 26 Mar 2017 18:59, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2919
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 26 Mar 2017 18:58 Download mesaj |
|
|
|
Luminozitatea pierde prin neocuparea întregii pupile a ochiului .
Nu are rost să ne mai complicăm cu creșterea aperturii . E ca și cum ne-am învârti in jurul cozii .
Poate cineva ar trebui să încerce varianta cu geamul mat . E oarecum impropriu spus geam mat pentru că acesta ar trebui să convertească întreaga cantitate de lumină sau oricum cat mai mult din ea . Ar trebui de fapt să fie un fel de ecran alb foarte subțire , cu proprietăți mai deosebite in ceea ce privește reflectivitatea fondului negru , contrastul fiind afectat serios chiar de zonele luminate ale imaginii .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 26 Mar 2017 19:00 Download mesaj |
|
|
|
Daca n-am avea cristalinul lucrurile ar fi mai simple?
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Mar 2017 19:05 Download mesaj |
|
|
|
Sincer nu inteleg dilema. Sistemul miraculos nu poate fi altul decat tot unul afocal deoarece din desen se observa ca razele intra paralel in el si ies tot asa. Vad inutila folosirea a doua sisteme in cascada cand o poti rezolva cu primul. Chestia cu geamul mat nu am inteles-o.
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 26 Mar 2017 21:27 Download mesaj |
|
|
|
O clipă , că acum nu mai inteleg eu ...
Colegul Valy vrea sa afle dacă se poate obtine o pupila de ieșire mică concomitent cu un grosisment mic , pe o apertura generoasă .
E clar că folosirea unei cascade de sisteme afocale nu rezolvă situația .
Eu mă gândesc la o proiecție a pupilei de ieșire pe un fel de ecran sau geam mat si apoi reducerea diametrului respectivei imagini cu un sistem afocal sau aproape afocal , care să micșoreze acea proiecție fără a produce grosisment suplimentar . Probabil un sistem galilei inversat să fie soluția . Întrebarea e dacă funcționează și dacă geamul mat are intr-adevăr utilitate .
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5151
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 26 Mar 2017 21:54 Download mesaj |
|
|
|
Valy, intrebarea ta este foarte buna.
In primul rand, sa vedem cum se formeaza imaginea in sistemul afocal telescop-ocular.
Primul desen este cel mai cunoscut, dar este valabil doar pe axa optica si doar pentru o sursa punctiforma aflata la infinit. Al doilea desen arata cum se formeaza imaginea la un obiect extins.
Constrangerile sunt de ordin geometric, iar un sistem optic clasic nu le poate evita.
Luminozitatea scade din cauza imprastierii razelor principale (principal rays), nu direct din cauza pupilei. Faptul ca diametrul pupilei depinde si de aceasta imprastiere (marire), este doar o consecinta, nu este cauza.
Daca vreti o pupila mai mica la aceeasi marire si apertura, ar trebui un sistem care sa restranga/concentreze conurile de lumina imediat dupa depasirea planului focal (objective focal plane), fara a schimba directia razelor principale. Poate ar merge cu ceva microlentile, fibre optice, nanotehnologie, dar sunt si acolo consecinte. Primele care le intuiesc ar fi reducerea rezolutiei si efecte de difractie nedorite.
Un ecran mat ar face exact opusul, ar largi respectivele conuri de lumina.
Cred ca ne-am mai certat pe tema asta.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
13.89 kb |
Vizualizat: |
de 5639 ori |

|
Descriere: |
|
Marime fisier: |
19.97 kb |
Vizualizat: |
de 5639 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Mar 2017 22:20 Download mesaj |
|
|
|
catalin dumitru a scris: | Colegul Valy vrea sa afle dacă se poate obtine o pupila de ieșire mică concomitent cu un grosisment mic |
Da? Unde spune asta, ca eu n-am inteles ce vrea ...
Colegul Valy vrea sa schimbe legile in vigoare asadar ... cred ca numai guvernu' poate chestii d'astea.
In optica nu stiu sa existe posibilitatea schimbarii pupilei fara sa apelezi la magnificatie. Folosirea a doua sisteme afocale nu are sens deoarece problema poate fi rezolvata de unul singur. Nici ecranul la care te gandesti nu rezolva nimic iar un sistem Galilei inversat mareste pupila, nu o micsoreaza.
Colegul Valy ar putea sa vina cu un exemplu concret, asa poate as intelege si eu ce doreste ...
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 26 Mar 2017 22:22 Download mesaj |
|
|
|
catalin dumitru a scris: |
Colegul Valy vrea sa afle dacă se poate obtine o pupila de ieșire mică concomitent cu un grosisment mic , pe o apertura generoasă . | Bezicali da..desi nu am bagat initial grosismentul in ecuatie, dar ce zici tu este ce s-a discutat pe celalalt thread cu luminozitatea, deunde si ideea dilemei mele.
Revin cu intrebarea: nu se poate anula rolul cristialinului astfel incat practic sa avem situatia din domeniul foto in care in planul focal (al receptorilor din ochi) sa proiectam mai multa lumina odata cu cresterea aperturii?
Citat: | In optica nu stiu sa existe posibilitatea schimbarii pupilei fara sa apelezi la magnificatie.
....
Colegul Valy ar putea sa vina cu un exemplu concret, asa poate as intelege si eu ce doreste ... | Pe baza afirmatiei/teoremei practic nu mai are rost sa vin cu exemple.. Dar totusi imi imaginez un sistem:
- telescop care da o pupila de iesire 5mm
- cresc apertura dar pupila ramane 5mm insa concentreaza mai multa lumina, nebuloasa apare mai stralucitoare, incep sa se vada si culori
- cresc iar dar pupila ramane lafel cu si mai multa lumina iar nebuloasa si mai stralucitoare
- cresc apertura pana raman fara bani..
Citat: |
Primele care le intuiesc ar fi reducerea rezolutiei si efecte de difractie nedorite. | N-ar fi o problema, aici vorbim de obiecte difuze, mari ca suprafata, la limita perceptiei, nu detalii planetare la magnificatii mari.
Citat: | Cred ca ne-am mai certat pe tema asta. | Poate voi, eu nu
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 26 Mar 2017 23:20 Download mesaj |
|
|
|
valy a scris: | Revin cu intrebarea: nu se poate anula rolul cristialinului astfel incat practic sa avem situatia din domeniul foto in care in planul focal (al receptorilor din ochi) sa proiectam mai multa lumina odata cu cresterea aperturii? |
Da , se poate dar cine are curajul să o facă ? Este vorba despre ceva menționat de mine in urmă cu mulți ani : ocularul cu imersie .
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|