Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
100_9531.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236338
Numar de utilizatori inregistrati: 2877
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Herschel wedge diy

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 17 Feb 2016 13:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mie nu mi s-a distrus Mak-ul cand am testat backfocus-ul prin proiectie solara.
Discul solar nu se focalizeaza intr-un spot foarte strans pe oglinda secundara, ci chiar are un diametru aproape cat aceasta. Iar pe baffle nu cade tot spotul acela mare.
Ceva incalzire ar fi pe acolo, dar cred ca in cel mai rau caz provoca niste curenti de tub care da, pot strica imaginea destul de rau. Dar aceeasi problema ar fi si la secundara unui Newton. Totusi, Alexescu (in referinta data de dragos.n), spune ca nu a diafragmat reflectorul de 150 mm si a avut rezultate foarte bune.

Cat despre folosirea unei masti extraaxiale la Mak, tare mi-e ca se induce astigmatism, pe langa reducerea de rezolutie si contrast legata de apertura. Iar iluminarea suprafetei secundarei va fi de acceasi putere raportata la suprafata (W/mp), doar suprafata va fi mai redusa.

Alexescu_Laboratorul_p108-109.gif
 Descriere:
 Marime fisier:  59.99 kb
 Vizualizat:  de 5137 ori

Alexescu_Laboratorul_p108-109.gif

Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 17 Feb 2016 13:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
..Eu cred ca un bun instrument solar trebuie sa fie intre 40mm si 90 mm,hai sa zicem 100mm.
Dar nu e rau nici unul mai mare Wink:
- http://jp-brahic.chez-alice.fr/lunette_230mm.htm
- https://www.youtube.com/watch?v=6noToiscmxU

Citat:
Mie nu mi s-a distrus Mak-ul
Cat timp l-ai tinut? Secundara e lipita?
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 17 Feb 2016 14:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

L-am tinut cateva minute, n-am cronometrat.
Marimea spotului se vede si pe corector, daca ai Soarele un pic descentrat.
Oglinda secundara este un spot de aluminiu depus direct pe spatele corectorului (design Gregory, marca Skywatcher). Baffle-ul este lipit de corector.

Acum nu zic ca daca o cauti cu lumanarea, nu s-ar putea concentra mai mult spotul, pe undeva pe lateralul tubului, si sa arda vopseaua din interior. Dar asta cred ca ar fi o problema pentru orice instrument. Daca nu ma insel, la un Newton, spotul este (mult) mai concentrat pe secundara.

800px-Maksutov_spot_cassegrain.png
 Descriere:
 Marime fisier:  77 kb
 Vizualizat:  de 5116 ori

800px-Maksutov_spot_cassegrain.png

Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Feb 2016 15:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Probabil depinde si de diam. primarei. Ar merita sa facem un test cu o oglinda mai mare, ex 20cm si o secundara lipita, de care nu mai avem nevoie. Sunt curios cine cedeaza primul, coatingul, Al, lipitura, sticla. Eventual masuram si temp. Sau poate rezista.
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 17 Feb 2016 17:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

nobody a scris:
Totusi, Alexescu (in referinta data de dragos.n), spune ca nu a diafragmat reflectorul de 150 mm si a avut rezultate foarte bune.

E un avantaj in a avea oglinda secundara fixata prin margini/cleme metalice, nu cu lipici cum se produc acuma, fie el si cu numele de silicon RTV.

CUBIX
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2013

MesajTrimis: 17 Feb 2016 17:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Dragos.n, filtru foto ND 9 stopuri ar fi ok? Diametrul 58mm (rama metalica, nu am măsurat sticla, dar cred ca are vreo 50mm).
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 17 Feb 2016 19:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

nobody a scris:
Marimea spotului se vede si pe corector, daca ai Soarele un pic descentrat.
Oglinda secundara este un spot de aluminiu depus direct pe spatele corectorului (design Gregory, marca Skywatcher).

Corect, pericolul nu consta in defectarea telescopului ci in incalzirea oglinzii secundare iar orice oglinda incalzita isi schimba forma. Cum secundara mak-ului joaca rol si de barlow, adica e o oglinda cu amplificare va dati seama ce imagine va furniza .... nu vreau sa ma gandesc!

Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2010

Motto: This most beautiful system of the sun, planets and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being. Isaac Newton

MesajTrimis: 17 Feb 2016 20:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Wow! Multumesc dragi colegi pentru sfaturi si dezbateri, sunt ultra binevenite Very Happy .

In special multumesc lui @dragos.n si lui @nobody pentru amintirea sistemului cu doua reflexii uscate, m-au facut sa imi refac calculele Very Happy. Sa inteleg mai exact din schita prezentata de @nobody ca, pozitionarea prismelor trebuie facuta astfel incat unghiul de reflexie sa nu fie de 90 de grade ci mai mare iar jumatatea ipotenuzelor au o axa de rotire a corpurilor prismelor pentru a schimba pozitia acestora in functie de stralucirea soarelui, daca am inteles eu bine.
Daca nu am inteles eu corect rog pe cineva sa-mi explice mai in detalui cum functioneaza sistemul.

Cat despre folosirea sistemului pe mak am renuntat la idee.

David

dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 17 Feb 2016 20:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cubix, sincer nu stiu sa apreciez in mod sigur dar daca socotim un stop ca fiind o reducere le jumatate, atunci un ND 9 ar da o reducere de 2^9=512 ori, insuficienta pentru soare. Ar fi necesar ceva de gen 4000x, sau peste, din ce imi aduc aminte.

David. Chestiunea functioneaza pe baza a doua efecte, Primul este cel de reflexie uscata, pe sticla inclinata la 57 de grade, unghi de incidenta. Al doilea este polarizarea, pentru ca lumina reflectata de prisma este si polarizata. Cea de a doua prisma trebuie sa se poata rasucii in jurul axei optice pe care vine raza reflectata de prima prisma. In felul asta, atunci cand intre cele doua prisme este unghi zero, reducerea este doar cea data de reflexia uscata, iar cand sunt sucite spre 90 de grade, se introduce si reflexie datorate polarizarii in unghiuri diferite pe fiecare prisma in parte. La 90 de grade, ai reducere maxima, care daca imi aduc aminte bine este data de Alexescu ca fiind de 4000x. Dar e posibil sa nu fie destul. Eu am utilizat o astfel de instalatie pe o luneta 60/700, si cand era soarele sus, vara, parca ar mai fi trebuit un pic de reducere.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 17 Feb 2016 21:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy

Multumesc pentru linkuri , mai ales articolul despre luneta 230mm.

Dar...

Luneta solara de 230mm indicata de tine este folosita exclusiv pentru preluare de imagini digitale ale Soarelui.
Aici se discuta observarea vizuala a Soarelui.
Pe partea vizuala ,lunetistul recunoaste ca a avut intr-un an doar de doua -trei ori turbulenta suficient de buna pentru luneta Astro-Physics de 155 mm ,luneta folosita inainte de cea de 230mm.

Deci articolul reconfirma ceea ce au spus demult cei care au facut frecvent observatii solare vizuale si anume , indiferent de apertura si rezolutia teoretica a telescopului folosit ,nu se pot observa detalii solare sub secunda de arc.
Sau , ma rog , se pot , de doua trei-ori pe an pentru o luneta solara de 150mm.
Si odata la doi ani pentru una de 230mm...

Lunetele modeste raman solutia cea mai buna pentru observatii vizuale la Soare.

Mircea

Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 17 Feb 2016 21:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, turbulenta este o mare problema a observatiilor solare. Poate ca o tactica mai buna ar fi efectuarea acestor observatii nu cand soarele este spre meridian, ci dimineata, la o ora-doua dupa rasarit, cand e atmosfera mai calma. Deci oarecum contrar observatiilor nocturne.
Membru
Membru

Motto: This most beautiful system of the sun, planets and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being. Isaac Newton

MesajTrimis: 17 Feb 2016 21:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:

Cea de a doua prisma trebuie sa se poata rasucii in jurul axei optice pe care vine raza reflectata de prima prisma. In felul asta, atunci cand intre cele doua prisme este unghi zero, reducerea este doar cea data de reflexia uscata, iar cand sunt sucite spre 90 de grade, se introduce si reflexie datorate polarizarii in unghiuri diferite pe fiecare prisma in parte. La 90 de grade, ai reducere maxima, care daca imi aduc aminte bine este data de Alexescu ca fiind de 4000x. Dar e posibil sa nu fie destul. Eu am utilizat o astfel de instalatie pe o luneta 60/700, si cand era soarele sus, vara, parca ar mai fi trebuit un pic de reducere.

Ce se va intampla cu tubul port ocular in cazul de fata? Trebuie facut sa se miste pe o raza avand acelasi centru cu axa prismei secundare? sau cum...?

David

david_eco
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Feb 2016 21:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:
Da, turbulenta este o mare problema a observatiilor solare. Poate ca o tactica mai buna ar fi efectuarea acestor observatii nu cand soarele este spre meridian, ci dimineata, la o ora-doua dupa rasarit, cand e atmosfera mai calma. Deci oarecum contrar observatiilor nocturne.

ce ne facem in cazul asta cu tranzitul lui Mercur? Caci pentru asta ne cam pregatim cu totii. Din ce am obsrvat in stellarium incepe le la orele 14:10 ora Romaniei si dureaza pana seara.

David

valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Feb 2016 22:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pe site-urile meteo vedeam seeing bun dupamasa. Din experienta mea dimineata e mai nasol, pana nu se ridica soarele si scapi de atmosfera nu se rezolva problema, dar eu sunt un caz particular.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 17 Feb 2016 22:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca nu ma insel , trebuie sa consult Anuarul 2016 al lui Marcel Jinca ,asa am retinut ca Mercur va fi in conjunctie inferioara.
Conjunctia sa inferioara se intampla in planul eclipticii.
De aceea il vedem intre noi si Soare.
Deci ar trebui sa aiba un diametru unghiular de 13 secunde de arc.
Deja o luneta de 60mm are rezolutia teoretica de 2 '' ,deci avem sanse ca turbulenta sa nu ne limiteze.
Anul trecut am vazut si recunoscut ca disc planetar de aprox. 4'' pe Uranus ,folosind luneta de 60 x 828 mm , cu obiectiv realizat de colegul nostru zoth.
Cer senin sa fie ,Doamne ajuta !
Mircea

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact