Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Gabriel_Corban_-__prominence_jpg.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236353
Numar de utilizatori inregistrati: 2877
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

constructie montura A/Z simpla

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
katran
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2014

MesajTrimis: 17 Sep 2015 13:48 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dupa cum spuneam mai sus , n-am mai avut rabdare ieri sa crosetez componentele pentru reglarea
fina a axei polare ... cand ajung la atelier data viitoare , poate reusesc sa termin .

Cateva poze , edificatoare ...sper .

...cam asa arata , complet goala ...

.......pana ecuatoriala , repet , nu este finalizata ... dupa cum se vede , placa inclinata are o
degajare circulara pentru centrarea corecta a butucului monturii azimutale ...

...." boss-ul " de centrare al monturii azimutale ...

... schitele care reprezinta sistemele de reglaj fine ...

.................................................................................................................
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 17 Sep 2015 13:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aha, n-am fost eu atent, credeam că te referi la reglaje fine pe axele RA, DEC. Mulțumesc. Intenționez să fac o pană EQ pentru astrotracul mioritic al lui StarChild. Când o fi timp. Smile
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Sep 2015 14:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

La montura asta n-am intentinat sa pun si reglaje fine pe RA si DEC ... doar frane . Ideea e sa
fac un studiu , sa invat cam despre ce e vorba ... ce se poate face si ce nu .

Reglaje fine pe axele RA si DEC o sa fac la urmatoarea montura ... tocmai am cumparat niste
reductoare " right-angle " la 90 de grade , sper sa le pot integra cumva pe alea ... sunt construite
de o firma germana , reductie 30:1 , cu melc si roata melcata . O sa masor backlash-ul , ca
n-am gasit inca documentatia , dar sper sa nu depaseasca 1-2 minute de grad ... oricum , nu va fi
motorizata , asa ca nu este absolut necesar sa fie backlash free ...

cheers.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 17 Sep 2015 22:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, pentru o montură motorizată ar fi bine ca angrenajele melcate să fie de precizie, se găsesc cu sau fără carcasă tot la nemți, în jur de 100 euro perechea de roți+melc și ceva mai mult în carcase, dar raportul de transmitere trebuie să fie mai mare, roata melcată trebuie să aibă peste 100 dinți. Cred că la angrenajele luate poți încerca să reglezi melcul și mai scoți din joc dacă e prea mare. La monturile astro se reglează și distanța dintre melc-roata melcată nu numai jocul axial la melc.
Sus
StarChild
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

MesajTrimis: 18 Sep 2015 16:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari ptr ce ai realizat pana acu ! Bafta la ce urmeaza ! Smile))

Ptr motorizare montura, eliminare backlash, si tinand cont de utilajel/sculele de care dispui, ai putea sa studiezi monturile Mesu, care au reductia prin roti/discuri de frictiune.

Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Sep 2015 19:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Deja mi-am facut eu un plan ... o sa folosesc reductoare armonice , alea sunt backlash free , si
se gasesc si cu reductii mari , ( 100-150:1 ) ...doar ca sunt relativ scumpe . Tocmai ce-am gasit
un nene care a facut asa ceva , si e foarte O.K ... uite : https://hackaday.io/project/967/logs
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 18 Sep 2015 23:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-am uitat la nenea pe pagină, nu am văzut detalii despre reductorul armonic, dar se pare că este similar cu unul cicloidal care, într-adevăr are raport mare de transmitere însă mă îndoiesc că nu are joc deloc, poate doar dacă roțile dințate și cuplajul la ax sunt un pic conice și există un sistem de reglaj. Bănuiesc că într-o cutie așa mică are mai multe trepte identice.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 19 Sep 2015 00:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu e prea complicata pana ecuatoriala ?

Eu am vrut sa fac una dintr-o bara de inox de 50 sau 60 mm , transformata in balama tip nut si feder.

Nutul trebuia sa aiba pe capatul rotunjit 180 de grade coroana melcata iar la baza feder-ului un melc cu dantura potrivita si pe care sa-l actionez cu un hexagon detasabil , pentru a obtine unghiul necesar alinierii polare.

In pozitia verticala , partea de arbore cu balamaua urma sa coboare sub platoul ce o sustinea , montura ramanand astfel doar azimutala.

Cand i-am explicat unui strungar batran ce am de gand sa fac , a zis ca nu e problema ca nu are freza , ca rezolva balamaua din axul ala gros de inox, taind-o cu flexul.

Mi-a pierit cheful si am amanat constructia pentru o data incerta. Acum ma intreb cat de rezistenta ar fi fost dantura cu pas de 2.5-3 mm , pe care mi-o propusesem.

scuze pentru divagatie .

Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Sep 2015 08:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

@erwin
Reductorul cicloidal este cu totul altceva ... are un mod de lucru diferit ...
Asta e principiul reductorului armonic ... practic , NU are backlash ...

https://youtu.be/bzRh672peNk

@catalin dumitru

Nu prea am inteles eu ce vrei tu sa faci ... dar melcul si coroana dintata deja sunt complicat de
executat ... la mine , este vorba doar de 4 placi debitate dupa un contur ( cu putina determinare
se pot face si la bomfaier + pila ) , si cateva gauri ... faptul ca am frezat piesele pe CNC nu prea
are relevanta ...

Dar ... ideea cu melc si roata danturata pentru reglarea fina a azimutului ( cum e la EQ8 ) este
foarte ...interesant de facut ... o sa incerc ca clocesc ceva ... poate-mi iese ... thanks .

..........................................
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 19 Sep 2015 10:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

katran a scris:

@catalin dumitru

Nu prea am inteles eu ce vrei tu sa faci ... dar melcul si coroana dintata deja sunt complicat de
executat ... la mine , este vorba doar de 4 placi debitate dupa un contur ( cu putina determinare
se pot face si la bomfaier + pila ) , si cateva gauri ... faptul ca am frezat piesele pe CNC nu prea
are relevanta ...

Dar ... ideea cu melc si roata danturata pentru reglarea fina a azimutului ( cum e la EQ8 ) este
foarte ...interesant de facut ... o sa incerc ca clocesc ceva ... poate-mi iese ... thanks .

E vorba de un ax gros care sa fie transformat intr-o balama , cam ca aia care lasa sa se indoaie antena telescopica la radioreceptoare.

Partea care intra in furca , vine oricum rotunjita la capat , altfel balamaua nu mai e balama ci doar o imbinare fixa. La fel si furca trebuie rotunjita , insa doar pe una din parti.

Patrea rotunjita a piesei superioare (nutul) poarta dantura de coroana melcata , cu dinti suficienti de mari ca sa sustina 10-12 kg la inclinatia de aprox. 45 grade.

Ma gandeam sa distribui egal diametrul decupat , adica nutul sa aiba (la o bara e 60 mm) 30 mm latime si bratele furcii cate 15 mm in partea centrala (fiind vorba de un cilindru , bratele decupate ale furcii vor avea forma de calota cilindrica).
Poate 30 mm pentru latimea centrala e prea mult , nu stiu , conteaza si duritatea materialului si sarcina la care ar fi supusa dantura.

Faza e ca melci din astia se gasesc destul de usor pe la diverse subansamble. Ma gandesc ca executarea unei danturari conforme cu pasul melcului , nu ar fi o foarte mare problema.

La baza furcii e o gaura partiala care gazduieste melcul . Totul fiind blocat cu o placuta prevazuta cu gaurile si ghidajele necesare. Atunci cand e in sarcina , melcul impinge in partea de feder negaurita , astfel placuta (si ea cu profil cilindric) nu trebuie sa suporte nici o tensiune. Doua surubele cu cap inbus sunt suficiente sa tina melcul in locasul lui .

Ideea e ca odata asamblat , sistemul indreptat la 180 grade poate trece prin gaura din platanul ce-l sustine , atunci cand 'cheia' cu care se face reglajul unghiului este scoasa.

In felul asta , montura devenita alt-az e mai rigida si nici nu mai ocupa mult loc la transport . Eu m-am gandit la forma cilindrica pentru ca nu am gasit alt material dar se poate face la fel de bine si din profil patrat sau dreptunghiular.
Insa imi place faptul ca daca articulatia asta e facuta cilindrica , totul se poate roti inspre pol fara a mai deranja trepiedul.

Celelalte chichitze pentru inaltare , coborare si blocare , sunt caca-maca.

Mie mi se pare mai simplu pentru ca sunt piese mai putine. Provocarea cea mai mare e danturarea capatului semicircular al nutului.

Na ca m-am lungit cu 'vorba' . Scuze !!

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 19 Sep 2015 13:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

@katran:
Backlash-ul este doar una dintre problemele unei monturi, nu neaparat cea mai mare.
Vezi o prezentare sumara:
Comparing Telescope Drive Technologies
http://www.dfmengineering.com/news_telescope_gearing.html

Reductoarele "Harmonic Drive" au un element elastic ce induc "torque ripple" (vibratii) si erori (mai mut sau mai putin periodice) de pozitionare destul de mari. Vezi:
Torque Ripple and Misalignment Torque Compensation for the Built-In Torque Sensor of Harmonic Drive Systems
http://saba.kntu.ac.ir/eecd/aras/papers%5CJ4-tim-rip-98.pdf
Aceste probleme se pot rezolva electronic, dar nu este chiar simplu.
In plus, un raport de reductie de ordinul sutelor nu este suficient nici macar pentru aplicatii vizuale. Rezolutia la miscare (nu neaparat precizia) trebuie sa fie de ordinul a unei zecimi de secunda de arc. Adica trebuie sa folosesti si alte reductii sa ajungi undeva la un factor de 1:12.960.000 (ce include si finetea motorului). Aici se complica si mai mult solutia electronica.

La prezentarea acelui "nene" lipseste (sau eu n-am gasit) finalitatea, adica o masuratoare sau macar o apreciere ochiometrica a preciziei si finetii miscarii, pe o stea.

Daca ar fi asa de simplu, atunci o montura din asta n-ar costa $90.000 si nici n-ar avea nevoie de "very high resolution glass disk incremental encoders located on the payload end of the harmonic drive mount system". http://www.optcorp.com/chronos-hd32hpo-har...32hpo.html

In final, sper sa nu iei tot ce am spus ca o critica neconstructiva (dupa cum am observat ca e o tendinta "by deafult" pe forum), ci ca o prezentare a unor posibile probleme ascunse. Wink
Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Sep 2015 14:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

@catalin dumitru

Bun , daca e asa de simplu , de ce nu incerci sa o construiesti ? Eu tot n-am inteles cam cum ar veni
treaba , poate o schita ar fi de mai mult folos ... Problema mea e danturarea , care trebuie facuta
intr-un anume fel ( freza modul , axa rotativa indexabila ) , chestie la care eu nu ma pricep ... Cat
despre melc ...ce sa zic , n-am facut niciodata asa ceva , nici n-am cutitul de strung potrivit ...
acolo sunt niste geometrii destul de complicate ... oricum , succes .

@nobody

foarte interesante link-urile ... o gramada de chestii de invatat . Multumesc.

Pe de alta parte , n-am vazut pe nimeni aici pe forum sa se incumete sa construiasca asa ceva ...
sau n-am gasit eu ...inca . Este clar ca sunt niste probleme de rezolvat , dar din ce-mi spui tu
reiese ca in regim de amator nu este posibil ... sau este nevoie de niste resurse prea mari pentru
a realiza ceva folosibil ...

Eu vreau sa incerc ... totusi . Un servo plus un encoder stiu sa combin / setez / folosesc , masinile
pe care lucrez sunt construite de mine , de la zero ...asa ca partea mecanica n-o sa-mi faca
probleme prea mari ... Cat despre electronica , un drive setat la miscrostep 64.000 plus un
reductor 1:100 o sa ma duca destul de aproape de o rezolutie folosibila ... cel putin asa sper .
Vom trai si vom vedea ...

Nu sunt genul sa nu apreciez o critica constructiva , sunt suficient de inteligent sa invat din greseli
si sa accept un sfat bine documentat , asa ca al tau . Asa ca multumesc foarte mult , apreciez.

cheers.
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 19 Sep 2015 19:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

N-am zis ca nu este abordabil de catre amatori, ci doar ca nu pare a fi chiar asa simplu.
Ramane de vazut care este impactul acelui efect, mai ales ca s-a gasit cineva sa incerce. Wink

Cand am zis de electronica, m-am referit la partea (hardware si/sau software) care sa corecteze acele erori induse de catre reductorul final. Degeaba ai 64000 de pasi precisi (dintr-un servo cu feedback, in nici un caz microstepping la un motor pas cu pas) daca partea finala iti induce, sa zicem, eroare de 30 de arcsecunde. "Zero" in aplicatii mecanice uzuale, dar enorm pentru optica. Iti trebuie ceva in plus fata de precizia de la servo. Iar rezolutie nu inseamna precizie.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 20 Sep 2015 00:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Cătălin
Dacă faci rost de un melc mai lung din oțel poți folosi o parte din el ca să faci o freză tăind canale longitudinale cu flexul, puțin înclinate ca să ai unghiul de așchiere. Apoi cu un polizor mai fin (biax sau minifreză) faci detalonarea, trebuie răbdare. Piesa se prinde pe strung pe o placă de adaptare la portcuțit în așa fel încât să se poată roti tangențial la freza melc prinsă între vârfuri pe un ax și antrenată de universal. Piesa se va roti singură pe măsură ce melcul taie din material.

Se mai poate folosi un tarod mare în același scop iar în loc de melc se folosește șurubul corespunzător. Iese un angrenaj cu o precizie mai mică dar suficientă pentru alinierea polară.

https://youtu.be/J0o3W4_LRBw

Unii au făcut monturi ecuatoriale folosind astfel de angrenaje.

Dacă se lucrează cu grijă și se insistă la partea de finisare și reglaje atunci se pot scoate jocurile, nu de tot că altfel nu s-ar mai mișca. Precizia este cea mai importantă și rigiditatea pieselor. Ca să nu apară flexură în montură carcasele și axele trebuie dimensionate corespunzător, dar nu exagerat ca să nu devină prea grea. Rulmenții trebuie să fie radial-axiali de precizie, eventual cu role conice la un capăt. Nu trebuie strânși exagerat pentru că se rupe filmul de lubrefiant și apare pitingul - uzură prematură.

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 20 Sep 2015 13:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Iată un reductor cicloidal dublu cu joc, vibrații mici și raport de transmitere și cuplu mare:

https://youtu.be/MBWkibie_5I

Partea proastă e că e complicat și probabil mult mai scump decât unul normal melc-roată melcată. L-am postat doar ca divertisment. Very Happy

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact