Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236302 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Sep 2013 19:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Stelele trebuie să se vadă clar la orice grosisment. Dacă nu atunci înseamnă că nu ajungi bine în focus cu ocularele mai scurte. Ceea ce scade ar fi câmpul și luminozitatea.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
MiroJenu Membru

Data inscrierii: 31 Mai 2010 Mesaje: 184
Motto: Per aspera ad astra Localitate: Cluj Napoca
|
Trimis: 30 Sep 2013 21:59 Download mesaj |
|
|
|
Am vazut la cateva din binoclurile ce le-am reparat acel tip de defect (pete de diverse forme ce se vad numai in lumina laterala pe obiective sau oculare).
O parte din ele nu am reusit sa le inlatur( desi am curatat bine suprafetele optice externe).
Totusi cumva am observat (in cazul unui binoclu Swarovski 7x40 vechi cam 40 ani) ca petele erau pe lentila ocular in exterior(deci spre ochi) si erau localizate in acoperirea antireflex (antireflex albastru puternic).
Am tras concluzia ca straturile antireflex au portiuni partial defecte.
Defectul de pe lentila binoclu semana mult cu defectul observat de tine la ocularul tau.
1)Vestea rea este ca ce ai observat poate fi un defect in stratul antireflex, nu ar trebui un ocular nou nout sa aibe asa ceva fiind indreptatit sa-l schimbi.
2)Vestea buna este ca defectul sesizat de tine afecteaza in mica masura imaginea observationala fiind pana la urma un defect minor(scade putin transmisia luminii) uneori nici nu se observa.
Defecte optice pe suprafetele lentilelor (simplete sau lipite dublet) de buna seama constituie un subiect interesant despre care s-au facut studii si cercetari si observatii, pacat ca nu avem acces la ele.
_________________ Cer senin la observatii
binoclu ,IOR 7X40, IOR 10X40, Zeiss , ZOMZ BPB1 7x50 |
|
Sus |
|
 |
Ktulu Membru

Data inscrierii: 14 Feb 2008 Mesaje: 81
|
Trimis: 08 Oct 2013 11:45 Download mesaj |
|
|
|
Cred că a ajuns deja în Germania. L-am trimis cu retur gratuit. Și, dacă stau bine să mă gândesc, cred că pe returul gratuit o să-mi comand și o lentilă inversoare. Sau are cineva de vânzare?
Erwin, în ce sens nu ajung bine în focus cu ocularele mai scurte? Cel în cauză este un Omegon Zoom 24-8mm. Oricum, nu am focuser cu reductor, ci din acela simplu. Dar sunt extrem de finuț cu el .
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11387
|
Trimis: 08 Oct 2013 11:56 Download mesaj |
|
|
|
Ktulu a scris: | .. o lentilă inversoare. ... | La ce te referi?
|
|
Sus |
|
 |
Ktulu Membru

|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11387
|
Trimis: 08 Oct 2013 12:23 Download mesaj |
|
|
|
Ai un link sa vad despre ce este vorba?
|
|
Sus |
|
 |
Ktulu Membru

|
Trimis: 01 Noi 2013 11:36 Download mesaj |
|
|
|
Salve!
Mi-a venit ocularul din garanție vineria trecută, doar că am uitat să vă scriu. Am și plecat în week-end cu el la Csb, pentru observări.
Scriindu-le, ca să-i întreb care a fost soluția adoptată de magazin, mi-a spus secretara că, din câte știe ea, au schimbat ocularul cu totul - asta apropo de ce scria un coleg de forum aici, referitor la capitalism .
Noul ocular nu mai prezintă petele respective și se vede oricum, ca și prin celălalt, foarte bine. Se pare că, într-adevăr, petele nu făceau mare diferență (aproape deloc) la observări. Dar era acel sentiment... Înțelegeți voi!
Că acum mă cam gândesc să-l vând, împreună cu Orion Barlowul de 3x, fiindcă aș vrea să trec la altfel de scule, asta-i partea a doua .
Oricum, cei de la magazinul de peste granițe au rezolvat foarte frumos problema, jos pălăria! Doar Poștei Române i-a luat în total 1 săptămână, de când am depus pachetul și până i-a dat liber de la București. În schimb, s-a întors cu UPSul, în 3 zile. Totul a fost gratis.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|