Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 03 Sep 2013 12:18 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Aici, cel putin in trecutul mai indepartat, nu era cu inchisul atit de rapid.
Si eu iti recomand sa nu faci greseala sa comanzi obiectivul cu focala cea mai scurta, D8"; F1800mm (ar echivala, in privinta aberatiei cromatice, cu un D102mm; F450mm), ci sa alegi un raport focal mai mare, preferabil versiunea cu F/D=15 sau in caz extrem 12.5!
Nu trebuie nici sa va sperie tabele alea de echivlenta. Fapt atestat de marile lunete acromatice istorice, din secloul 19! Cautati pe net impresii si fotografii executate de astronomii care au avut ocazia sa priveasca prin ele si chiar sa le foloseasca la astrofoto.
PS.: Aveam salvata in PC o imagine cu Saturn, prin luneta de la Paris. (Asta e printre cele mai memorabile. Am mai multe.) O caut imediat.
L.E.: Gata, am adaugat si luneta in aceeasi imagine: |
|
Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 426
|
Trimis: 03 Sep 2013 14:03 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Văd că ei construiesc de la 8,8 la 15. Totuși, la limita min. de 8,8, nu le execută ei astfel încât să redea calitatea uneia de 15? |
Fizicii nu-i pasa nici cat negru sub unghie, daca vorbim de un acromat.
Daca vrei CA redus, la un 200mm diametru si raport focal relativ scurt (<f/10), umbli dupa un semi/apo - ED-uri la dimensiunile astea nu face (inca) nimeni.
Semi/apo pentru care decartezi ~10x cat dai pe un Istar sau un D&G similar. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5994
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Sep 2013 17:38 Download mesaj |
|
|
|
Nu vreau sa te descurajez dar saltul de la luneta construita din binoclu de teatru la una cu obiectiv de 200mm si raport focal mare mi se pare prea brusc si prea mare.
Cu atat mai mult cu cat din postarile tale se vede ca nu ai o baza teoretica minima de cunostinte care sa te ajute macar la o evaluare mai realista a proiectului.
Nu zic sa abandonezi ideea dar cred ca ti-ar fi de folos un proiect intermediar ceva mai modest, o luneta cu obiectiv de 120-150mm si abia apoi saltul la 200 sau peste.
Bafta! _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Ktulu Membru

Data inscrierii: 14 Feb 2008 Mesaje: 81
|
Trimis: 04 Sep 2013 11:48 Download mesaj |
|
|
|
Stai liniștit, nu mă poate descuraja nici măcar "Haosul", zis Dumnezeu , mai ales că de-aia am și început să mă documentez înainte. Și de aceea avem și cunoștințe-persoane în domeniu, nu?
Dând cu Flitt la partea cu "...baza teoretica minima de cunostinte...", eu văd întotdeauna 2 tipuri de evaluări, cea financiară și cea calitativă. Iar pentru mine prima contează. Din acest motiv... Cred că voi abandona totuși ideea de refractor. Prima originală sclipire fusese un obiectiv de 660mm, dar încet-încet mi-am dat seama că s-ar ajunge la un proiect de ordinul zecilor de mii de Euro. Poate peste vreo 20 de ani, dacă voi mai fi pasionat.
Pe de altă parte, o montură gigant pentru un reFLEctor de gabaritul acela ar presupune o lucrare de toată frumusețea... Hmm... Poate totuși cu o altă distanță focală...
Vă dați seama că eu gândesc acum "cu voce tare"!
Deocamdată sigur că sunt mulțumit cu un Dobson modest și oi vedea eu ce și cum...
Toate cele bune!
Ultima modificare efectuata de catre Ktulu la 04 Sep 2013 15:45, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Ktulu Membru

|
Trimis: 04 Sep 2013 13:09 Download mesaj |
Titlul subiectului: Binoviewer |
|
|
|
Ce-aș vrea să vă mai întreb:
Există cumva binoviewere, care să nu necesite 2 oculare, ci unele care să se lege în vreun fel... Nu știu... Direct la ocularul atașat telescopului și care să preia imaginea și s-o transmită mai departe, prin cele 2 tuburi ?
Sau și aici există deja monopol, prețurile nefiind accesibile |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11387
|
Trimis: 04 Sep 2013 16:54 Download mesaj |
|
|
|
E foarte confuz mesajul tau, ce vrei defapt? Ce inseamna "sa o transmita mai departe"?
Citat: | Prima originală sclipire fusese un obiectiv de 660mm, dar încet-încet mi-am dat seama că s-ar ajunge la un proiect de ordinul zecilor de mii de Euro | Esti extrem de optimist, probabil mai trebuie 2-3 zerouri la coada.
Ultima modificare efectuata valy la 04 Sep 2013 17:57, modificat de 2 ori in total |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5994
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Sep 2013 17:38 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Dând cu Flitt la partea cu ... |
Nu era flit, era un indemn la moderatie si realism.
Diferenta intre vis si realitate e in unele cazuri foarte mare iar un proiect de asemenea anvergura naste probleme la care nici nu te gandesti in momentul de fata.
Oricum iti urez sa ai bafta in orice directie vei merge! _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 04 Sep 2013 22:43 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Binoviewer |
|
|
|
Ktulu a scris: | Ce-aș vrea să vă mai întreb:
Există cumva binoviewere, care să nu necesite 2 oculare, ci unele care să se lege în vreun fel... Nu știu... Direct la ocularul atașat telescopului și care să preia imaginea și s-o transmită mai departe, prin cele 2 tuburi ?
Sau și aici există deja monopol, prețurile nefiind accesibile |
Cum sa nu necesite doua oclare Prin definitie "binoviewer" inseamna sa privesti cu ambii ochi ca la binoclu. Automat iti trebuie doua oculare pentru ochii din dotare . Am inteles unde bati cu un ocular si "transmitere" mai departe adica impartirea imaginii dupa ocular...dar tehnic (optic) nu e posibil. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 04 Sep 2013 23:24 Download mesaj |
|
|
|
@Ktulu:
Teoretic se poate daca te multumesti cu un camp vizual aparent de cateva grade.
Ca sa te lamuresti, ia un binoclu si priveste prin el de la o distanta de 10-15 cm. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Sep 2013 23:26 Download mesaj |
|
|
|
In legatura cu firma Istar. Eu am vazut si folosit un acromat de 150/1200 de la ei. Mecanica super, optica ... mai bine SkyWatcher. Mult mai bine.
Defecte de acoperire, de polizare, zgarieturi. Plus ca proprietarul firmei a cerut 300 de euro, plus transport, pentru schimbarea lentilelor defecte, desi erau in garantie. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 05 Sep 2013 00:34 Download mesaj |
|
|
|
Dragos, aici se discuta despre refractoare Dobson si binoviewer cu un singur ocular
Unde esti tu, Highlander  |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Sep 2013 00:40 Download mesaj |
|
|
|
Imi pare rau, la asa tehnica inalta nu ma pricep. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Ktulu Membru

|
Trimis: 05 Sep 2013 11:27 Download mesaj |
|
|
|
Doamne, da' închideți-l odată! Că m-am lămurit!
Și mulțumesc încă o dată! |
|
Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 562
|
Trimis: 16 Sep 2013 15:34 Download mesaj |
|
|
|
Am si eu o intrebare:care este motivul pretului destul de disproportionat al unor obiective de diametru egal,sau aproximativ egal,si rapoarte focale diferite,desi provin de la acelasi furnizor(fabricant)?Nu atat obiectivul Antares de 105 mm,care la F/D 15 este 400 euro,pe cand la F/D 10 sau 13 este 360 euro ,cat cel Skywatcher,care la 152mm si F/D 8 costa circa 1400-1430 lei si la 154 mm si F/D 15 costa dublu,2680-2980 lei.Nu e acelasi tip de sticla(BK7/F2),si in aceeasi cantitate(doar e acelasi diametru)?De ce ar costa mai mult prelucrarea unor raze de curbura mai putin accentuate? _________________ Pentax SP 20X60 WP |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 16 Sep 2013 16:59 Download mesaj |
|
|
|
Lasand la o parte problema de marketing si alte variabile ce conteaza e cat de aproape de limita teoretica sunt corectate respectivele obiective. De aici pretul mai mare pentru unele. Nu e doar slefuirea in sine si aducere la curbura din proiect, conteaza gradul de precizie la polisare a suprafetelor optice si cat de bine e optimizat obiectivul in final. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
|