| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 16 Aug 2013 17:47 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Planetele îți oferă o altă provocare. Cu un instrument bun și relativ ieftin - ca cel pe care doreși să-l cumperi, vei descoperi detalii acolo unde cu ochii liberi vezi doar un punct mai strălucitor. Jupiter, Luna și mai ales Saturn îți vor oferi priveliști de neuitat. Echipat cu un vizor bino, Luna îți va da impresia unui voiaj cu naveta spațială, iar sentimentul de liniștete te va stăpâni multă vreme. Vei învăța multe lucruri noi, vei învăța constelațiile și stelele, îți vei educa ochiul ca să știe să vadă lucruri care altfel îți scapă.
Ți se va revela pe rând frumusețea stelelor duble, modalitățile de măsurare a separării și a unghiului de poziție.Sigur, pentru aste trebuiesc unele condiții care nu sunt întotdeauna favorabile și care neândeplinite pot fi frustrante, dar aceasta sporește frumusețea pasiunii.
Pasiune grea mon cher! _________________ mihai |
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3747
|
Trimis: 16 Aug 2013 19:09 Download mesaj |
|
|
|
Daca vrei Deep sky trebuie diametru cat mai mare 10" e deja bun de aici in sus incepe DSO.
Am fost de curand sub un cer ffbun la 2000m alt am avut din pacate doar luneta de 80mm si eu obisnuit cu 250-300-380mm mi s-a parut tare neimpresionant prin 80mm +oculare bune Ethos Nagler .
cand am pus si un filtru OIII pt NGC7000 nu se mai vedea nimic nimic. |
|
| Sus |
|
 |
Mihai98 Membru

Data inscrierii: 14 Aug 2013 Mesaje: 23
|
Trimis: 16 Aug 2013 19:20 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Oculare scumpe |
|
|
|
| Va multumesc pentru raspuns domnule Octavian,insa as mai vrea sa stiu un lucru,e adevarat ca ocularele pentru 10 inch sunt mult mai scumpe? si cam ce oculare imi recomandati? |
|
| Sus |
|
 |
tsa Membru

Data inscrierii: 03 Iun 2011 Mesaje: 118
|
Trimis: 16 Aug 2013 20:14 Download mesaj |
|
|
|
| Stanescu Octavian a scris: | Daca vrei Deep sky trebuie diametru cat mai mare 10" e deja bun de aici in sus incepe DSO.
Am fost de curand sub un cer ffbun la 2000m alt am avut din pacate doar luneta de 80mm si eu obisnuit cu 250-300-380mm mi s-a parut tare neimpresionant prin 80mm +oculare bune Ethos Nagler .
cand am pus si un filtru OIII pt NGC7000 nu se mai vedea nimic nimic. |
Da, se spune ca nu numai observatiile DSO au nevoie de apertura, dar si filtrele pentru nebuloase isi arata adevarata valoarea la aperturi mai mari. Recent, am testat UHC-ul meu pe un Dobson de 350mm, cum sa spun, Veil nebula era tremurator de clar si frumos. _________________ reflector: Dobson 254 mm, Sky-Watcher
Filtre: Astronomik UHC, Lumicon OIII, Lumicon H-Beta. |
|
| Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 428
|
Trimis: 16 Aug 2013 23:05 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: Sfat pentru un nou venit |
|
|
|
| Mihai98 a scris: | As vrea sa imi achizitionez un DobsonSkyWatcher 254/1200 Flex si as vrea sa stiu parerea voastra..
Este un telescop bun? |
Cata vreme ai acces la un cer bun, curat si cat mai negru, e un telescop foarte bun.
Daca nu ai acces catre un asemenea cer, ci doar la un cer urban/suburban, e cam overkill. Daca insa in cazul asta ai un mijloc de transport la dispozitie si-l poti transporta catre un loc - apropiat - cu cer bun, din nou, e foarte bun.
Daca nu, cauta ceva mai mobil/portabil.
| Citat: | Cam ce corpuri ceresti pot sa observ cu el?
PS:Vreau sa il folosesc pentru Deep Sky
|
E foarte bun pentru Deep Sky, ca si pentru alte obiecte - planete, roiuri samd.
Binocularele si filtrele sunt bune si utile, dar deja intram in rafinamente utile si/sau necesare unui observator versat.
| Citat: | | e adevarat ca ocularele pentru 10 inch sunt mult mai scumpe? |
Nu exista oculare pentru 10 inch.
Exista oculare si atat, cu caracteristici si preturi diverse, care pot fi utilizate cu un 10" la fel de bine (sau prost) ca pe un 6", 8" sau 12". Cele care redau o imagine foarte bune intr-un dobsonian cu un raport focal scurt de f/5 sunt intr-adevar ceva mai scumpe. Insa pana sa ajungi sa-ti dai seama de diferenta, e nevoie de ceva experienta acumulata. |
|
| Sus |
|
 |
Mihai98 Membru

|
Trimis: 18 Aug 2013 16:16 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: Telescop |
|
|
|
Va multumesc tuturor pentru sfaturi. Primul meu telescop va fi un Newton 254/1200.
Insa mai vreau sa stiu un lucru,ce colimator sa imi cumpar pentru telescopul acesta?
De preferat nu foarte scump,sa zicem pana la 200 Ron.
Multumesc |
|
| Sus |
|
 |
Mihai98 Membru

|
Trimis: 18 Aug 2013 16:18 Download mesaj |
|
|
|
| Si inca o intrebare,pentru a vedea galaxii si nebuloase cat de cat bine,trebuie filtre? sau se pot observa si fara? |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10127
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
| Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 19 Aug 2013 09:22 Download mesaj |
|
|
|
| Mihai98 a scris: | Va multumesc tuturor pentru sfaturi. Primul meu telescop va fi un Newton 254/1200.
Insa mai vreau sa stiu un lucru,ce colimator sa imi cumpar pentru telescopul acesta?
Multumesc |
Ia descarca matalutza "Laboratorul astrofizicianului amator
...
Citeste acolo despre colimarea telescopului: este suficienta steaua polara si un ocular puternic. _________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
| Sus |
|
 |
mflorian Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011 Mesaje: 473
|
Trimis: 19 Aug 2013 09:51 Download mesaj |
|
|
|
Mie, antivirusul NOD32 îmi blochează pagina, spunînd că are un troian. Așa o fi? _________________ Celestron C8 SGT XLT Advanced GOTO
Nikon D7000 |
|
| Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 20 Aug 2013 17:18 Download mesaj |
|
|
|
Nu cred ca au troieni ... poate virusul astronomiei, da' ala stiu ca se ia la utilizator, nu la computer ... _________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
| Sus |
|
 |
tsa Membru

Data inscrierii: 03 Iun 2011 Mesaje: 118
|
Trimis: 20 Aug 2013 17:43 Download mesaj |
|
|
|
| Mihai98 a scris: | Va multumesc tuturor pentru sfaturi. Primul meu telescop va fi un Newton 254/1200.
Multumesc |
Eu zic ca un Cheshire te va ajuta mult. Dobsonul meu de 10" se decolimeaza foarte usor, de fapt la fiecare iesire pe Feleac trebuie sa-l colimez. Si e bine sa fie facut colimarea inainte sa se intunece (macar si pentru a nu pierde minute pretioase sub un cer bun). _________________ reflector: Dobson 254 mm, Sky-Watcher
Filtre: Astronomik UHC, Lumicon OIII, Lumicon H-Beta. |
|
| Sus |
|
 |
gogabi Membru

Data inscrierii: 05 Feb 2013 Mesaje: 9
Motto: Cel mai frumos lucru pe care putem sa-l experimentam este misterul. - Einstein Localitate: Arad
|
Trimis: 21 Aug 2013 11:19 Download mesaj |
|
|
|
| In secolul trecut nu erau atatea lumini stradale. Eu mai mult de 3 obiecte deep sky nu reusesc sa vad ,dupa multe nopti nedormite. Dar mai am de invatat. |
|
| Sus |
|
 |
Mihai98 Membru

|
Trimis: 21 Aug 2013 16:32 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Telescop |
|
|
|
Sunt oculare pentru dobsonian si pentru alte feluri de telescoape?
Adica daca iau un ocular de pe o luneta,o sa am aceleas performante si pe un dobsonian? sau sunt oculare special creeate pentru dobson? |
|
| Sus |
|
 |
alex1209 Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2012 Mesaje: 617
|
Trimis: 21 Aug 2013 19:02 Download mesaj |
|
|
|