Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
jupiter19iun2018-23-15-logitech.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236302
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Focuser 2" - tip crayford

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
starbuck
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 10 Iul 2013 21:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Asa este, focalizarea automata e mai dificila in cazul focuser-ului helicoidal. Din cauza asta asta am precizat ca fiind interesanta solutionarea ei Smile. Ceea ce m-a determinat sa aduc focuser-ul helicoidal in discutie a fost greutatea minima suportata. Eu am avut probleme la actualul focuser Crayford de 2" de pe reflectorul de 150/750mm in cazul unei greutati de aproape 2 kg atunci cand voiam sa il blochez din surubul dedicat. Rezultatul era o defocalizare aleatoare in urma strangerii acelui surub, oricat de lent efectuam acea strangere. In cazul focuser-ului helicoidal acea strangere nu mai este necesara iar controlul focalizarii poate fi si el destul de fin daca filetarea si lubrifierea sunt corespunzatoare. In fine, era doar o sugestie alternativa.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 10 Iul 2013 21:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

1. O diagonala de 2 cu un Hyperion pus pe ea e cam putin in comparatie cu un corector, o roata de filtre motorizata, cu filtrele aferente, mai ales daca e una pentru filtre de 2'', plus o camera mai teapana, cu racire si cu toata cablaria, plus eventuale distantiere necesare pentru a pune camera la distanta optima fata de corector. Si lungimea, si greutatea ansamblului e mai mare. Si chiar daca in prima faza focuserul ar fi incarcat mai putin, de ce sa nu faci un lucru care sa tina orice vei dori sa pui pe el in viitor.

2. Pentru un focuser elicoidal se poate folosi un sistem Follow-focus, utilizat la filmarea cu DSLR, care poate fi motorizat. Problema este ca intre cele doua filete ale focuserului elicoidal e necesar un spatiu pentru a permite miscarea, spatiu care poate introduce mici devieri de la axul optic. In al doilea rand, e necesar un filet mult mai lung decat cursa, pentru a contracara aceasta deviere. Dar cea mai grava problema a expus-o Neox. Calitatea slaba cu care sunt obisnuiti sa lucreze strungarii.

Exista focusere elicoidale la vanzare pentru astronomie, dar eu le-as utiliza doar la rapoarte F/D mai lungi, peste 6, preferabil 7, ca sa nu deranjeze prea mult acea deviere de care vorbeam mai sus.

Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

MesajTrimis: 11 Iul 2013 08:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

multumesc la toti ptr pareri/idei

revin cu niste clarificari:
- de ce Crayford? fiindca e simplu de facut in regim DIY.
- de ce Crayford? fiindca e simplu de motorizat, si asta e musai.
- roata de filtre pe focuser? nu cred ca e obligatoriu sa fie roata de filtre montata pe tubul portocular... se poate monta prinsa de placa focuser-ului din cate stiu...n-ar trebui sa fie o problema
- camera dedicata cu cablaraia? ... un QHY9 (catre ala ma indrept asa incet) are ~450grame.... hai ca mai pun 50grame cablurile.....comparat cu un DSLR nu e mare lucru...Fuji S5-le cantareste 965grame singur...fara cabluri & shit...
- corector...l-am considerat in acel 1.5kg ...
- oculare Baader Hyperion?... am un Ethos13 si un Powermate4x pregatit... cu ce ar trebui sa le compar la greutate? Mr. Green
- rulmenti de 10mm ... poate da, poate nu... ne mai gandim...oricand exista varianta cu rulmenti cu 2 randuri de bile, sau cu role/ace care ar trebui sa reziste mai bine...cat despre rulmenti crapati de vre-un ocular si oglinda, imi vine greu sa cred...pot sa imi imaginez chestia asta doa rin caz de montare si/sau utilizare defectuoasa, sau rulmentii aia erau niste pocnitori chinezesti ... dar asta e o alta discutie... am sa studiez ce alte variante de rulmenti mai pot folosi in caz ce cei pe care ii voi monta acuma nu vor face fata.

cam asa vad eu datele problemei
oricum ma mai gandesc cateva zile ca mai am niste idei legate de device-ul asta Idea
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 11 Iul 2013 10:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Când greutatea este mare și așezată în consolă contează mult distanța dintre rulmenți. Deși cerințele sistemului newtonian fac ca asta să fie cât mai scurtă, neavând un tub plin cred că poți să fii un pic relaxat și s-o faci cât mai lungă posibil din designul corpului. Eu i-aș pune chiar la capete făcând locașurile prin frezare pe marginea superioară și inferioară a unui corp plin, cilindric. Ar crește și rigiditatea corpului, cel din schița ta s-ar putea să se lărgească sub greutate și să apară decolimare.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
StarChild
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Iul 2013 10:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erwin a scris:
...
Eu i-aș pune chiar la capete făcând locașurile prin frezare pe marginea superioară și inferioară a unui corp plin, cilindric. Ar crește și rigiditatea corpului, cel din schița ta s-ar putea să se lărgească sub greutate și să apară decolimare.

asta e o idee... eu ma bazam pe suruburile cu care strang corpul focuser-ului sa tina "potcoava" sa nu se deschida
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 11 Iul 2013 10:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

StarChild a scris:
- roata de filtre pe focuser? nu cred ca e obligatoriu sa fie roata de filtre montata pe tubul portocular... se poate monta prinsa de placa focuser-ului din cate stiu...n-ar trebui sa fie o problema
- camera dedicata cu cablaraia? ... un QHY9 (catre ala ma indrept asa incet) are ~450grame.... hai ca mai pun 50grame cablurile.....comparat cu un DSLR nu e mare lucru

QHY9 510g, CFW 370g, RCC 142g, OAG 50g (?), camera ghidaj 80g + diverse tuburi si tubulete inca 50g = 1.2kg (optimist, IRL e putin mai mult). Le aveam pe-o foaie langa tastatura, n-am cautat acum Smile

Sa pui roata de filtre la baza focuserului e o idee, dar tubul portocular nu va putea sa mai coboare.
In consecinta va trebui sa faci focuserul foarte inalt, cu tot ce inseamna asta ca backfocus, si va avea o cursa infima oricum. Trebuie sa incapa si corectorul de coma undeva, la distanta corecta (si fixa) de senzor.

Merge inca foarte bine un crayford, dar nu subestima ce vei agata de el. Trebuie sa fie si destul de rigid si sa nici nu alunece.

EDIT: daca-l faci tot pe sistemul "tanc" cum ti-a iesit astro-trac-ul, n-o sa ai nici o problema Smile Spor!
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 11 Iul 2013 14:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu nu am spus ca am vazut rulmenti crapati de la punerea unei diagonale si a unui Hyperion. Erau de la focusere utilizate in astrofoto. Ce au facut exact de s-au crapat, asta doar proprietarii stiu. Ce am putut eu sa observ a fost grosimea foarte mica a inelelor externe a acelor rulmenti, care nu se vede decat atunci cand e spart.

Roata de filtre pe baza focuserului? Nu am mai auzit. Cum il pui?

Daca pui roata de filtre langa camera, la QHY9 sunt suficiente filtre de 1,25''. Daca o pui mai departe, trebuie sa pui filtre mai mari, sa nu iti ingusteze campul.

Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Aug 2013 22:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

cmatei a scris:
....

Merge inca foarte bine un crayford, dar nu subestima ce vei agata de el. Trebuie sa fie si destul de rigid si sa nici nu alunece.

EDIT: daca-l faci tot pe sistemul "tanc" cum ti-a iesit astro-trac-ul, n-o sa ai nici o problema Smile Spor!

merge, merge... zilele viitoare o sa cer sa fie schimbat numele topic-ului in focuser 3" Laughing
cu cat diametru tubului portocular e mai mare cu atat e mai rigida treaba...deci 3" ar trebui sa fie suficient Mr. Green ...aaa si e posibil sa nu mai fie "crayford"...momentan studiez o varianta de design...ceva de genul asta: http://www.officinastellare.com/accessori_scheda.php?idProd2=43 (ma refer ca principiu de functionare, nu exact ca design).
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 10 Aug 2013 18:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sugerez sa ai in vedere faptul ca pe masura ce un focuser creste in diametru si scade in inaltime,pe atat planul focal devine mai poluat de lumina parazita.

Mircea

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact