Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
Trimis: 19 Mar 2013 23:43 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
aandrei a scris: | Der Pirate: nu am masurat, producatorul zice 3.2 grade.
Ce binoclu ai acum ? Care nu ti-a placut? |
Ai pm.
Am refacut testul cu o sursa de lumina indreptata spre obiectiv. In cazul nostru vignetarea vine numai si numai de la prisme. Prima este cea dinspre ocular (apare prima in schema), urmata de cea dintre prisme si ultima de la prisma de intrare. Cam multa munca sa scapam de ele. Nu stiu daca avem atata sticla in prisme daca largim gaurile
PS: Imi pare ca incercam sa reinvantam roata. Nu stiu cum se comporta un binoclu 20x80 de renume sau si alea sufera de problema asta.
PS2: Ai creat un topic destul de sensibil. Se pare ca folosim binocluri 20x63 chiar daca pe ambalaj scrie mare 20x80. Cel putin ma resemnez ca al meu cantareste doar 2,4kg.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5183
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 20 Mar 2013 00:07 Download mesaj |
|
|
|
Oameni buni, este foarte important cum faceti testele daca vreti sa aveti niste rezultate coerente si concludente.
Fasciculul de lumina trebuie proiectat de la cat mai mare distanta, de cel putin de cateva ori distanta oculara (eye relief). Doar astfel se elimina razele neparalele. Altfel, orice deviatie a laserului sau raze extra-axiale a lanternei va lumina o alta parte decat cea corespunzatoare pupilei de iesire.
Procedura prezentata de Herr_Alien este relevanta.
Vignetarea nu modifica grosismentul.
Sa ai o diafragma mai mica decat obiectivul nu este neaparat un lucru rau.
Acelea sunt pentru a reduce, in primul rand, lumina parazita.
Vignetarea se vede bine la pupila de iesire din ocular, nu invers.
Daca te uiti invers ai sa vezi limitele de camp vizual real, care normal ca sunt mult diferite de la un 7x50 la un 20x80 chiar si daca-i pui oculare Ethos la ultimul !
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Mar 2013 02:28 Download mesaj |
|
|
|
Intre fabricanti este bine cunoscuta aceasta tehnica, de reducere a costurilor pentru prisme, si de reducere a aberatiilor, prin introducerea unor diafragme, si evident, si a unor prisme de dimensiune mai mica decat necesar. Tehnica asta, daca ii putem spune tehnica, este folosita in general la binoclurile mari, 70mm si peste, si evident, ieftine.
Pentru ca utilizatorul comun nu sta sa faca testele pe care le-a facut Aandrei, - si il felicit pentru asta - ci doar masoara, de cele mai multe ori din ochi, diametrul lentilei de intrare, si gata.
Am vazut cu ceva timp in urma, un fabricant care a desfacut noul sau binoclu de 100mm si unul ''similar al concurentei, iar diferenta intre marimea prismelor era clara. Din pacate, nu mai stiu daca se vedeau si diafragmele, oricum, atunci nu le-am dat importanta. Respectivul fabricant sublinia acelasi lucru observat de Aandrei.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 20 Mar 2013 03:21 Download mesaj |
|
|
|
La un grosisment de 19.4 si apertura efectiva de 63 mm ar trebui sa ai o pupila de iesire de 3.25 mm.
Dar ea este de 4mm ... ce ar corespunde unei aperturi efective de 77.6 mm.
Nu vi se pare ca datele problemei sunt un pic inconsitente iar concluziile un pic pripite
|
|
Sus |
|
 |
aandrei Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013 Mesaje: 494
Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei. Localitate: Constanta
|
Trimis: 20 Mar 2013 10:31 Download mesaj |
|
|
|
Nobody: Exact de asta am deschis topicul, pentru ca lucrurile nu imi sunt clare; daca intelegeam perfect ce se intampla nu mai simteam nevoia sa schimb opinii cu nimeni. De asemenea, ideile despre cum as putea face toata aceasta intreprindere mai "stiintifica" sunt binevenite. Sunt relativ multumit de cum functioneaza binoclul dar decat sa rezolv integrame imi este mai interesant sa fac binoclul bucati (pe care cred ca le voi reasamba la final). Iar teoria o fac mai mult din dorinta de a intelege. Probabil este si factorul psihologic, un binoclu "de optzeci" ma asteptam sa fie saptezeci-si-ceva, dar nu saizeci-si-ceva, si inca in zona mica a lui saizeci !
Pentru raza laser distanta nu este relevanta: perpendicularitatea pe ocular este destul de buna deorece, ocularul fiind mare, capatul colimatorului laser poate fi "plimbat" pe suprafata ocularului ca si cum l-ai plimba asezat "in picioare" pe o masa.
_________________ Newtonian Dobson Capella 10", F 4,7 |
|
Sus |
|
 |
Aciduzzu Membru

Data inscrierii: 12 Oct 2012 Mesaje: 107
|
Trimis: 20 Mar 2013 11:30 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu sa explic rezultatele pe care le obtii in urma experimentului cu laserul. Deci nu pot sa apreciez daca ai tras concluzia corecta sau nu.
In locul tau, m-as stradui sa masor cat mai exact diametrul pupilei de iesire. Cum grosismentul l-ai determinat deja (19.4), ai avea raspunsul clar si fara echivoc cat este diametrul util al obiectivelor.
|
|
Sus |
|
 |
aandrei Membru

Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei. Localitate: Constanta
|
Trimis: 20 Mar 2013 12:07 Download mesaj |
|
|
|
Tocmai am inteles de ce gaura de 18mm dintre prisme nu constituie o "gatuire".
La o focala ~ 30-35 cm, conul de lumina care intra prin prima gaura (de 21mm) ajunge la 18 mm in circa 2cm dar drumul prin prisma este chiar si numai fizic mai lung, daca mai punem la socoteala si indicele de refractie diferit devine clar ca "gatuirea" este la prima gaura. Cum nu prea mai am cum s-o maresc (21mm gaura, 22mm latimea prismei), daca mut blocul prismelor mai spre ocular (as avea loc vreo 4-5 mm), mai castig 1-2 mm apertura. Cam putin...
|
Sus |
|
 |
aandrei Membru

|
Trimis: 20 Mar 2013 13:03 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca raspunsul a venit de la diagrama lui Herr_Alien, pe care insa nu am inteles-o imediat si chiar si acum doar partial.
Oricum, ceea ce ma interesa pe mine cred ca se traduce asa:
Privind prin obiectiv:
- daca din MARGINEA obiectivului nu este vizibil CENTRUL ocularului, suntem in cazul 1, vignetare + limitare apertura.
- daca din MARGINEA obiectivului nu este vizibil ocularul IN INTREGIME, suntem in cazul 2, vignetare.
Cazurile 3 si 4 ma depasesc dar banuiesc ca pot fi apreciate privind prin ocular.
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 20 Mar 2013 13:23 Download mesaj |
|
|
|
aandrei a scris: | devine clar ca "gatuirea" este la prima gaura. Cum nu prea mai am cum s-o maresc (21mm gaura, 22mm latimea prismei) |
Am bold-uit ceea ce cred eu ca este motivatia producatorului: mai putina sticla la prisme => binoclu mai ieftin.
_________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
Sus |
|
 |
Aciduzzu Membru

|
Trimis: 20 Mar 2013 13:28 Download mesaj |
|
|
|
Esti sigur ca privind din marginea obiectivului trebuie sa vezi marginea ocularului?
Eu cred ca marginea obiectivului are ca si corespondent optic, in capatul celalalt al binoclului, marginea pupilei de iesire, nu marginea ocularului.
De fapt, ce intelegi prin "a vedea ocularul in intregime"?
|
|
Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
Trimis: 20 Mar 2013 13:37 Download mesaj |
|
|
|
Sigur se refera la pupila de iesire. Eu la asta m-am referit. Chiar si asa la mine se vede cel mult centrul pupilei de iesire privind de la marginea obiectivului.
|
|
Sus |
|
 |
aandrei Membru

|
Trimis: 20 Mar 2013 14:20 Download mesaj |
|
|
|
Aciduzzu: Marginea pupilei de iesire, dar ea este delimitata de elemente ale ocularului. Dupa ce ajung acasa fac o poza binoclului celalalt, ca sa exemplific situatia fericita, in care din marginea obiectivului vezi INTREAGA pupila de iesire.
Rezulta ideea unui test extrem de simplu si rapid (o privire aruncata in obiectiv) care spune toata povestea legata de vignetare/limitare apertura.
|
Sus |
|
 |
Aciduzzu Membru

|
Trimis: 20 Mar 2013 14:31 Download mesaj |
|
|
|
Pupila de iesire nu e delimitata de nimic concret, e doar un fascicul de lumina. Nu prea inteleg cum ai putea s-o vezi privind prin obiectiv...
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 20 Mar 2013 19:38 Download mesaj |
|
|
|
@aandrei: fa, te rog, testul cu lanterna de la o distanta de min 30 cm si proiecteaza spotul de la iesirea din binoclu pe o rigla aflata, iarasi, la o oarecare distanta de obiectiv. Si nu uita sa reglezi focusul la infinit.
O vignetare partiala de la o diafragma intermediara se observa usor prin deformarea formei pupilei de iesire din diferite unghiuri. Vignetarea din prisme va taia din marginile pupilei de iesire.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...ht=#111399
Daca privesti invers, dinspre obiectiv, unghiul este foarte mic si greu de apreciat.
Pentru ca trebuie acoperit doar campul vizual real, in cazul tau de cateva grade de la o margine la alta.
Fata de axa optica este la jumatate. Adica un grad si ceva.
La ocular vezi 50-60 de grade.
Descriere: |
http://www.cloudynights.com/ubbarchive/showflat.php/Cat/0/Number/211723/page/0/view/collapsed/sb/9/o/all/fpart/all/vc/1 |
|
Marime fisier: |
66.44 kb |
Vizualizat: |
de 8138 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
aandrei Membru

|
Trimis: 20 Mar 2013 22:02 Download mesaj |
|
|
|
Proiectie cu lanterna, de la ~ 1m:
20x80 66mm
7x50 48mm.
Descriere: |
|
Marime fisier: |