| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241641 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2933 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Aciduzzu Membru

Data inscrierii: 12 Oct 2012 Mesaje: 107
|
Trimis: 14 Mar 2013 10:54 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
O oglinda la f/4 e greu (si scump!) de facut la o calitate corespunzatoare. In gama asta de pret nu te poti astepta la o optica grozava la f/4.
La f/4 ai nevoie si de un focuser foarte bun pentru ca plaja de focus e foarte mica.
La f/4 o sa ai coma din belsug.
Din motivele de mai sus si din altele care nu-mi vin acum in minte, as recomanda ca un newtonian mic sa fie de la f/7 in sus. |
|
| Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012 Mesaje: 745
|
Trimis: 14 Mar 2013 11:10 Download mesaj |
|
|
|
Daca vrei din 1000 lei atunci minim asta:
http://magazin.telescop-expert.ro/telescop...-eq2-.html
Insa crede-ma, eu am un Newton 150/750 cu EQ3-2
http://magazin.telescop-expert.ro/telescop...-neq3.html
Si: este portabil, o car foarte foarte mult, si chiar consider un minim pentru observatii serioase. Cu un 114/500 nu prea o sa faci observatii serioase, galaxiile si nebuloasele difuze nu se vor arata, iar obstructia centrala mai scade din calitate. Daca o sa citesti pe forumurile straine o sa vezi ca este un newton recomandat mai ales pentru copii incepatori. Daca vrei sa faci observatii serioase nu te oprii sub 150/750. Mai bine strangi bani decat sa-ti cumperi ceva ce nu iti ofera satisfactie. Iar portabilitatea: 150/750 si montura EQ3-2 o care cu mine deseori intr-un Matiz! _________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7189
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 14 Mar 2013 11:55 Download mesaj |
|
|
|
@needweed
Poate ca opiniile de pana acum te-au cam incurcat.
In mod normal un telescop mai mare e mai bun. Dar asta depinde si de cat poti tu sa cari, si de cat spatiu ai sa-l depozitezi. Si astea sunt niste criterii foarte subiective. Asa cum si unele opinii de aici sunt mai subiective, altele, ale celor care au avut mai multe instrumente sunt mai putin, dar si alea au doza lor de subiectivitate.
Ideal ar fi, dupa ce ai adunat suficiente informatii, sa mergi la cel mai apropiat magazin, sa vezi cu ochii tai. Probabil ca asta ar fi mai apropiat de tine
http://www.skywatcher.ro/
Daca nu poti, intereseaza-te aici pe forum cine mai este din zona ta, poate te intalnesti cu ei si vezi ceva instrumente pe viu. Pentru ca telescoapele au un obicei ciudat, sa arate mai mici si mai usoare un fotografii decat in realitate.
Tot la fel este mai bine sa mai strangi ceva bani, chiar daca nu o sa iei un telescop de toti banii, cel putin poti sa mai iei un accesoriu bun, si oricum ai o marja de alegere mai larga.
PS. Si nu e rau sa te uiti si la rubrica de vanzari. In general telescoapele se strica greu, asa ca unul second-hand poate fi o afacere. Si daca gasesti unul, poti sa ne intrebi ce parere avem, pe forum sau PM. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2011 Mesaje: 536
|
Trimis: 14 Mar 2013 16:38 Download mesaj |
|
|
|
| deci pana la urma e mai bine o focala lunga? |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7189
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 14 Mar 2013 16:45 Download mesaj |
|
|
|
Din punct de vedere optic, si pentru folosire vizuala, e mai buna o focala lunga. Evident, asta inseamna un tub mai lung, si necesitatea unei monturi ceva mai solide pentru o stabilitate mai buna. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 14 Mar 2013 17:02 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
| needweed a scris: | | deci pana la urma e mai bine o focala lunga? |
Of, hai ca nu e greu. Putina concentrare..
Asa cum recomanda si @MrMxy (ce id 'imposibil' ), daca tii ca focala sa fie scurta, modelul care se comporta cel mai bine este 150/750 (cu primara f/5 parabolica), cel putin la nivelul la care ne raportam. L-am vazut la lucru si n-am decat cuvinte frumoase despre el.
Daca vrei un "all 'rounder" si mai mult planete, poti merge si pe 130/900 (m-am uitat prin unul si m-a lasat placut impresionat). Daca vrei doar (sau cel mai mult) planete, te poti orienta, de ce nu, catre un Mak de 90, 102 (imi place cum se vede prin al meu), 127 - depinde cat iti permiti.
Daca vrei foto DSO poate n-ar strica sa iei in calcul un semi-apo mic (in jur de 80mm), cu con$ecitel€ de rigoare ce deriva.
Daca vrei vizual DSO (si ocazional planete) un Dob >= 200mm e cel mai indicat.
Toate recomandarile de mai sus trebuie sa le iei in calcul sub forma de "pentru inceput". Nu sunt singurele optiuni si nici "cele mai cele".
"Mai bine" este in oricare din categoriile de instrumente de mai sus te-ai incadra, in functie de ce-ti propui sa faci cu instrumentul. Doar sa ai in vedere limitarile performantelor impuse de particulariltatile diferitelor designuri optice si precizia + capacitatea de incarcare a monturii (pe mine, unul, nu ma incanta modelul EQ2, dar daca vrei ceva pe care sa stii ca te poti baza, un EQ3/Astro3 ar fi un nivel minim pe care l-as vedea in "ecuatie", daca nu chiar EQ3-2) - citeste cu atentie opiniile utilizatorilor de pe mai multe forumuri pentru a sti daca alegerea pe care esti pe cale sa o faci va intruni cat mai multe din pretentiile pe care le ai de la telescop.
Orice ai alege, e indicat sa nu gandesti treaba intr-o "perspectiva suficienta", adica la modul "acum vreau doar o luneta de 100mm; poate peste doi ani imi iau telescop de 150 sau 200". Daca prinzi o ocazie de newt de 6", ar fi bine sa nu eziti, pentru ca, la fel ca in orice domeniu tehnic supus progresului, posibilitatile de upgrade te pot lua prin surprindere si iti vei multumi pentru ca ai mai asteptat o luna-doua ca sa-ti iei ceva mai bun decat tinta propusa initial.
Succes! _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
Ultima modificare efectuata de catre saiph la 14 Mar 2013 17:37, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

|
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

|
Trimis: 14 Mar 2013 17:40 Download mesaj |
|
|
|
| da am sunat, vine cu ocular 26mm, si cam tot inafara de montura |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 14 Mar 2013 18:03 Download mesaj |
|
|
|
| Are 1m lungime. |
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

|
Trimis: 14 Mar 2013 19:41 Download mesaj |
|
|
|
sunt foarte nelamurit cu privire la magnificare si vreau sa ma imi dati explicatia corecta, am avut makul 70mm ts voyager care avea zoom intre 38xsi114x ,nu era cu oculare, avea doar un ocular incorporat si trebuia sal invarti. cand ajungeam pe la 100 zoom imaginea incepea sa devina intunecata, deci ma gandeam ca atata lumina poate 70mm, insa la astea cu oculare separat sta altfel treaba, practic sunt lunete de 70 care au 225x . de ex:
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=84780900
acum ma intreb. cand bagi in acesta ocularul de 4mm cum vezi? vezi 225x dar cu un camp foarte foarte mic si cu luminozitate buna?
multumesc pentru raspunsurile de pana acum |
|
| Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
Trimis: 14 Mar 2013 20:16 Download mesaj |
|
|
|
| needweed a scris: | acum ma intreb. cand bagi in acesta ocularul de 4mm cum vezi? vezi 225x dar cu un camp foarte foarte mic si cu luminozitate buna?
Camp mai mic si luminozitate mult mai slaba decat la makul 70mm ts voyager la 114X. Din punct de vedere al luminozitatii sunt cam identice poate putin mai luminoasa luneta din cauza obstructiei makului.
PS: Nu sta altfel treaba la cele cu oculare separate. |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 15 Mar 2013 11:39 Download mesaj |
|
|
|
| needweed a scris: | sunt foarte nelamurit cu privire la magnificare si vreau sa ma imi dati explicatia corecta, am avut makul 70mm ts voyager care avea zoom intre 38xsi114x ,nu era cu oculare, avea doar un ocular incorporat si trebuia sal invarti. cand ajungeam pe la 100 zoom imaginea incepea sa devina intunecata, deci ma gandeam ca atata lumina poate 70mm, insa la astea cu oculare separat sta altfel treaba, practic sunt lunete de 70 care au 225x . de ex:
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=84780900
acum ma intreb. cand bagi in acesta ocularul de 4mm cum vezi? vezi 225x dar cu un camp foarte foarte mic si cu luminozitate buna?
"Zoom"-ul il obtii numai in doi pasi: "zoom" o data - scoti ocularul cu o focala, "zoom" a doua oara - pui ocularul cu alta focala.
Acum serios vorbind, daca lungimea tubului nu te deranjeaza si nici putina culoare pe ici pe colo, o luneta de 8-9 cm cu focala de aproape 1m, nu e tocmai de ocolit. Cel mai ok e sa pui totusi niste oculare bunicele (S-PL, Or), fixe, nu cu "zoom" (doar daca nu cumva gasesti o oferta de "zoom" foarte bun la un pret accesibil - intreaba-l pe Teo, ca stiu ca avea unul si-ti poate descrie cum se vede cu el).
Intunecarea imaginii la puteri din ce in ce mai mari este inevitabila la orice instrument - este un efect imediat al micsorarii pupilei de iesire. Daca vrei sa pastrezi luminozitatea campului dar sa maresti si puterea, asta o rezolvi numai cu "zoom" digital. Daca mai vrei sa pastrezi si dimensiunea campului efectiv, deja e SF
Personal nu recomand oculare cu focala mai mica de ~7mm, pentru simplul motiv ca scade foarte mult (pe langa pupila de iesire si implicit luminozitatea campului) confortul observatiei - majoritatea au eye-relief mic. Mai degraba mentii ocularul la 5-6.5-7.5mm sau mai mare si folosesti un Barlow bun - reducerea nivelului calitatii imaginii indusa de introducerea unui grup de lentile suplimentare in drumul optic va fi mai mica decat cea data de micsorarea focalei ocularului direct din constructie (cel putin la marea majoritate a cazurilor testate asa am remarcat; ocularele avute la dispozitie au fost K, PL, S-PL, Or, Planetary) _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

|
Trimis: 15 Mar 2013 13:44 Download mesaj |
|
|
|
| pai pentru focala asa lunga de 900 nu cred ca imi mai trebuie barlow, cu un ocular de 6mm ajung la 150x, ce spuneti 90mm face fata la magnificatia aia? |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 15 Mar 2013 14:00 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
| needweed a scris: | | pai pentru focala asa lunga de 900 nu cred ca imi mai trebuie barlow, cu un ocular de 6mm ajung la 150x, ce spuneti 90mm face fata la magnificatia aia? |
Barlow-ul este o optiune care ramane strict la latitudinea ta. Eu ti-am spus ce am remarcat observand in configuratia amintita. Depinde de combinatia de focale (obiectiv - ocular) daca mai pui sau nu si Barlow-ul.
Ce pot sa-ti spun, din ce am testat pana acum, un 90/900 se comporta foarte bine cu un ocular Plossl de 7.5mm si un Barlow 2x. Pe vremea cand aveam luneta de 100/1000, foloseam si ocularul de 4mm pt puteri de 250x, si, desi se vedea inca bine (la planete, evident), nu puteam spune ca e tocmai comod sa stai la ocular un timp prea indelungat. Dar combinand oculare mai "lungi" cu un barlow, experienta capata o nuanta mai "prietenoasa".
Regula "2 x Apertura" la obiectivele acromate este bine sa fie urmata si aplicata, insa, ca in mai toate cazurile unde exista reguli, si aceasta se poate "indoi" nitel, in sensul ca poti creste putin puterea si peste limita "2x" (mai spre 2.5x, si chiar 3x, dar cu precautii/artificii/filtre). Deci 150x pt un obiectiv de 9cm nu mi se pare o putere foarte mare. Este intr-adevar o putere maricica, dar o poti incadra, tinand cont de apertura, la rubrica "puteri medii", la care luneta va face fata cu brio. _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|