Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Jupiter_(Avion).JPG
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236234
Numar de utilizatori inregistrati: 2872
Cel mai nou utilizator inregistrat: Romero Gumendo
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Observatii astronomice in Bucuresti

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 26 Feb 2013 21:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In observatiile vizuale CERUL este determinant in proportie de 90% si numai restul revine telescopului folosit.
In Bucuresti observatiile DS sunt practic neputincioase indiferent de telescopul ori filtrele folosite.
Instrumentul de care se face vorbire e doar de palmares sau de fala, dupa preferinte ...
Nici macar pentru observatii planetare nu e potrivit (in sensul in care pierde prea mult din potentialul lui).
Este penibil sa folosesti un 14" in Bucuresti unde seeingul nu coboara niciodata sub 1 secunda de arc.

Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Apr 2012

Motto: When anything else fails, HamRadio!

MesajTrimis: 26 Feb 2013 21:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

@al_pacino: De principiu trebuie sa sti ca asa cum spune Teo, se pot observa cateva DSO din Bucuresti, insa asta daca locuiesti intr-o zona cu foarte multe lumini stradale.

Eu locuiesc la bloc, intr-o zona (sector 3, undeva intre Ozana si Real) nu prea poluata luminos (cu avantaje la observatiile astronomice, dar cu dezavantaje la siguranta plimbarilor pe timp de noapte). Doua chestii ma avantajeaza pe mine, zona mai retrasa din Bucuresti, iar apoi orientarea mea cu acces la cerul "ESS-S-SSW" si "SWW-W-WWN".

Asadar eu de aici am putut vedea din Bucuresti cu tubul de MAK de 127mm urmatoarele DSO (pe langa planete):
Vara:
- M81 si M82 (cand ai parte de cer foarte senin si linistit)
- M13, M53 si M3
- M57 si M11
- M16 si 17 (daca ai la orizont un cer accesibil)
- M8 si M20 (cu cer senin la orizont) - obligatoriu ocular de 32mm sau 25mm
- M4 (cu foarte multa rabdare l-am gasit insa este destul de slab si foarte usor de ratat Smile )
- M5

Iarna (fiind prea frig de stat afara):
- M42
- M45
- alte roiuri deschise sau difuze pe care mi-e greu sa le identific acum

Cer senin si "cheer up". Trebuie doar sa gasesti o zona, eventual un prieten la care sa ai acces la un cer bucurestean aparte. Nu sunt toate ultra-spectaculoase, insa se vad si se disting clar.

P.S.: Am uitat sa mai adaug "vara": M21 + M22 + M25 + M62 si M9

Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye.

Ultima modificare efectuata de catre iuli72an la 26 Feb 2013 23:12, modificat de 1 data in total
Sus
Daniyyel
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Mai 2011

MesajTrimis: 26 Feb 2013 22:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Norocosilor - cei care ati vazut asemenea obiecte din Bucuresti. Eu cel mai difuz obiect pe care l-am putut vedea a fost M41 - anul trecut.

Acum ? Acum abia zaresc centura lui Orion.....trist intr'adevar si nu prea poti face nimic Sad

Mi-am limitat observatiile la M42 si Jupiter iarna asta si niste stele duble mai stralucitoare din zona Orion - Canis Majoris.

Ironic vorbind acum am impresia ca Jupiter a inceput sa reflecte lumina produsa de reflectoarele de peste drum Rolling Eyes

Acum ceva timp ma gandeam sa investesc intr-un filtru de poluare luminoasa dar mi-am dat seama ca mi-as irosi banii - situatia ramanand aceeasi.

Camera: QHY5L-II MONO, Canon 450D, Orion StarShoot.
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Feb 2013 23:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

@dannyyiel: ma intristezi cand aud atata dezamagire.

Cu privire la filtrul de poluare luminoasa, sunt de parere ca nu se merita investitia. Multe dintre filtre sunt foarte bune cand ai cerul "negru tuci" (fie LPR, UHC sau OIII) si in plus vrei sa faci "astrofoto". Mai mult utilitatea lor poate fi luata in considerare la obiective mai mari de peste 150-200mm (pentru vizual). Eu zic ca mai de graba ar trebui (in Bucuresti) "sparte" niste becuri, stinse pe timp de noapte dupa ora 00:00 (zic eu), o cota parte din ele (de catre primarie cu decizia consiliului local) sau urcat undeva pe vreun bloc (de ce nu, mers la prieteni) sa avem parte de ceva "ragaz" pentru observatii astronomice.

Uite, imi aduc aminte cand locuiam in Tineretului si eram (in 1999 perioada cand am prins eclipsa totala de soare) la clubul de astronomie (la palatul copiilor). Este o poluare luminoasa acolo de nu iti dai seama, si habar n-aveam cu ce se mananca astronomia, insa vedeam destule DSO cu echipamentele care si acum sunt acolo (vezi http://www.cursastronomie.ro/echipament.html) in deosebi cu luneta de 6 inch.

Cer senin si "cheer up".

Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye.
Sus
al_pacino
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Feb 2011

MesajTrimis: 27 Feb 2013 00:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cum se cuantifica/masoara poluarea luminoasa? Pentru Romania sunt harti cu asa ceva adica din care sa reiasa zonele mai putin poluate...?
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 27 Feb 2013 02:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poluarea luminoasa in Romania :

http://www.iota-es.de/light_pollution/Hungary_Romania.gif

Si aici in Europa ( se pare ca stam relativ binisor fata de alte tari, cel putin din ce se vede pe harta Europei ) :

http://www.astro-travels.com/pictures/Europe-Light-Pollution.jpg

Iar aici putem vedea cum stam cu poluarea luminoasa pe intreaga planeta :

http://www.lightpollution.it/download/mondo_ridotto0p25.gif

Din cate vad, in Africa ar fi minunat sa ai un observator astronomic. Noptile in desert cred ca sunt pline de stele.
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Feb 2013 02:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu si Teo cred ca suntem undeva in zona galbena. S-a putea eu sa fiu undeva mai aproape de zona verde din Bucuresti.

Tinand cont de cum arata restul europei Shocked ca poluare luminoasa, cred ca ar trebui sa ne bucuram mult de "linistea luminoasa", mai ales acolo unde ea a mai ramas.

Sus
mflorian
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011

MesajTrimis: 27 Feb 2013 09:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poluarea luminoasă este în relație directă cu dezvoltarea economică. Să ne bucurăm sau să ne întristăm?

Later Edit: hărțile nedatate sînt derutante. Poluarea luminoasă evoluează. O hartă din 2003 arată altfel decît una din 2013.

saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 27 Feb 2013 10:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

al_pacino a scris:

As vrea sa-mi iau un telescop mai scump, si nu as vrea sa arunc banii pe geam, daca isi pierde mult din putere cu un cer prea luminos cum e in oras. Cineva din Bucuresti e pe-aici sa-mi dea o parere?

Momentan nu am nici timpul necesar, si nici ei cred ca nu s-ar obosi cu explicatiile...de aceea am si apelat la voi, aici, pe forum, in speranta ca ma puteti ajuta. Deci nelamuririle mele, dupa ce am citit ce scria la ei pe site ar fi doua:

- cum reusesc cei de la observatorul astronomic (daca reusesc) sa combata poluarea luminoasa a cerului, din locul unde e amplasat observatorul?

- pe site scrie ca ei ar avea in utilizare al doilea telescop ca marime din tara, unul de 14'' parca, in aceste conditii, care ar fi cel mai mare din Romania si cui apartine?

Cerul urban este o mare pacoste pentru noi, intr-adevar, dar se pot folosi mici artificii/trucuri care sa ne ajute sa trecem, intr-o oarecare masura, peste inconvenientul asta.
Prin telescoapele de la Observatorul Urseanu (cel mai mare are 12") poti vedea destul de multe obiecte deep-sky, cu toate ca nu le poti vedea complet definite: mai mult zonele lor centrale sunt accesibile prin perdeaua de lumina portocalie. Se pare ca urmatorul upgrade va contine, pe langa un telescop mai mare si niste accesorii printre care si filtre care sa-l ajute sa dea imagini mai bune. Dar asta in vreo 3-4 ani.

Ziceai ca te-ar bate gandul sa iei un instrument de 10", "inteligent". Ar fi o solutie, desi potentialul maxim nu ti-l va dezvalui decat daca-l scoti din oras. Gandeste-te ca saltul de calitate intre cerul de aici si cerul "de la munte" este de cel putin 16-20 de ori, daca ne referim strict doar la magnitudinea vizuala limita a stelelor accesibile la zenit, in conditii ideale de transparenta (in ambele locatii) - adica, daca in oras putem vedea pana pe la mag. +4, de pe un cer foarte bun poti vedea stele pana la +7 si chiar peste.
Dar pentru a vedea ce poate instrumentul nu e neaparat nevoie sa il cari pana-n varf de munte. Poti iesi la 30-40 km din oras, de preferat in directia S, SE, SV, sau chiar E sau V (pentru simplul motiv ca stelele culmineaza pe directia S si poti avea acces la Meridian; in N e de-ajuns sa poti vedea Polara, desi sunt cateva obiecte interesante si in partea aia de cer).

Artificiile de care aminteam sunt filtrele specializate pentru poluare luminoasa. Poti folosi cam orice astfel de filtru, dar este de preferat sa te documentezi inainte, sa nu iei ceva ce nu ti-ar folosi scopului propus - sunt filtre foto care pe vizual nu dau rezultate la fel de spectaculoase. Eu folosesc un filtru Baader Neodym, care propriu-zis nu e tocmai un LPR (light-pollution rejector), dar ajuta putin la cresterea contrastului. Si am mai luat recent de pe forum un O-III pe care abia astept sa-l testez pe C8-ul meu, care, apropo, da imagini decente din oras (cel putin zona de N-E), la majoritatea obiectelor din catalogul Messier si cateva NGC-uri mai accesibile aperturii si conditiilor de observare. Mai potrivite ar fi UHC, Broadband Nebular sau LPS, dar si preturile sunt pe masura performantelor.

Scos din oras, instrumentul se comporta brusc asa cum ar trebui, adica incepi sa remarci factorul "wow" in cazul anumitor DSO-uri. Spre exemplu, M1 nu am reusit sa-l vad din oras, dar de pe un cer "ok", de +6 -- +6.5, este foarte usor de recunoscut forma caracteristica a nebuloasei, putand distinge si stele fine, mici, in jurul si in zona ei.

Asadar, parerea mea, orice instrument ai alege, din gama 8"-12", ar fi bine sa-l alegi in asa fel incat sa-l poti scoate si din oras, daca vrei sa faci observatii cu adevarat satisfacatoare Smile Oricat de inteligent ar fi telescopul, nu strica sa stii cerul. Ar trebui sa ai idee macar pe unde sunt obiectele la care vrei sa te uiti.

Cer senin!

Sus
Daniyyel
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Mai 2011

MesajTrimis: 27 Feb 2013 12:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Este adevarat, nu contest faptul ca fata de multe alte tari din vest, stam destul de bine la capitolul poluare luminoasa, insa stam foarte prost la capitolul economisirea energiei.

In cazul meu, peste drum am o scoala si 3 terenuri sintetice renovate + o sala de sport exterioara care toate apartin scolii (cred) pentru ca sunt situate in curtea scolii. Iar acele reflectoare stau aprinse de la ora 7 seara indiferent daca cineva foloseste sau nu terenurile respective - si stau aprinse pana dimineata.

Ce am observat este ca au propriul lor sistem de iluminare deoarece luminile din interiorul curtii scolii se aprind si se sting individual de iluminatul stradal. Ori toata treaba asta este o risipa si aceasta risipa se plateste din banii publici, la care vrem nu vrem contribuim si noi lunar.

Iar referitor la urcatul pe bloc, nu este o solutie prea viabila in cazul meu Smile Am fost pe bloc si situatia este aproximativ aceeasi (bloc de 4 etaje doar) - dar oricum e mai bine decat la etajul 1 unde toata lumina imi bate in ochi Smile

Oricum nu ma las rezolv eu situatia intr-un fel sau altul Smile - de spart becurile nu se pune problema, sunt prea departe pentru o piatra si sunt indreptate in jos - plus ca in spatele scolii este sectia de politie Very Happy

Camera: QHY5L-II MONO, Canon 450D, Orion StarShoot.

Ultima modificare efectuata de catre Daniyyel la 28 Feb 2013 10:29, modificat de 1 data in total
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 27 Feb 2013 16:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

"Rezolvi" mai intai sectia de politie apoi poti sparge becurile linistit ! Laughing
Sus
MarianB
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Apr 2013

MesajTrimis: 29 Apr 2013 17:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

zoth a scris:
In observatiile vizuale CERUL este determinant in proportie de 90% si numai restul revine telescopului folosit.
In Bucuresti observatiile DS sunt practic neputincioase indiferent de telescopul ori filtrele folosite.
Instrumentul de care se face vorbire e doar de palmares sau de fala, dupa preferinte ...
Nici macar pentru observatii planetare nu e potrivit (in sensul in care pierde prea mult din potentialul lui).
Este penibil sa folosesti un 14" in Bucuresti unde seeingul nu coboara niciodata sub 1 secunda de arc.

Aha.. merci pentru precizari! De cand mi-am luat minunatul spectiv de la Lidl ma tot chinui sa vad si eu un M. Am incercat cu M13, M42, M31 si M33 .. nimic
Punctul culminant a fost acum cateva seri cand am cautat M42.. intamplator aveam o stea mai stalucitoare in obiectiv si dintr-o data.. un roi de stele in ocular. Am ramas mut de uimire pana cand mi-am dat seama ca distributia lor era prea ordonata. Cand am ridicat ochii din ocular am constatat ca aveam plasa de tantari peste obiectiv.. se inchisese de la o pala de vant.
Care ar fi la acest moment cel mai plauzibil DSO care se poate vedea din Bucuresti ? M13?
Precizez ca am vedere pe S, dar ma urc frecvent pe terasa blocului.. (de parca ar conta
Smile )
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 30 Apr 2013 11:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Stiu ca voi deveni (si) mai antipatic dar nu ma pot abtine sa nu comentez:lipsa de antrenament si de perseverenta,dragilor!
Cu ocazia ISAN 6 ,cu telescopul aflat EXACT sub un stalp de iluminat in fata Primariei Arad si totusi am gasit (prin metoda bajbaielii ce-i drept Very Happy ) roiul stelar deschis M44 din Racul.Acest roi este vizibil si cu ochiul liber (nu de sub bec ,desigur) iar o luneta Kepler de 15mm apertura incepe sa il rezolve in stele.
Tot de acolo am prezentat publicului Jupiter,Saturn,Castor si Mizar.Iar daca m-am dat oleaca mai in lateral,am separat Epsilon Bootis.
Cu lunete cu F/D mare,bine inegrite in interior,cu parasolare supradimensionate sau cu catadioptrice,eu cred ca se pot face unele observatii,si nu putine,din oras.
Nu insa cu dobsonienele cu tub deschis,acelea sunt animale pentru spatiu deschis.

Mircea

Sus
MarianB
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Apr 2013

MesajTrimis: 30 Apr 2013 13:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt total de acord cu dv in privinta lipsei de antrenament.
Eu incerc sa compensez asta cu ajutorul telefonului mobil pentru gasirea corpurilor. Am skeye pe android, fixex telefonul pe spectiv, caut in ocular un corp luminos cunoscut pe post de alignment (de pilda Saturn zilele astea) . In functie de pozitia telefonului a momentul alinierii programul iti calculeaza directia si elevatia telescopului astfel incat sa ajungi la corpul dorit. Si iti indica vizual cum trebuie sa orientezi telescopul
Teoretic merge, e ideal pentru incepatori ca mine care nu au nici montura eq sau az
Partea proasta e ca in practica ... unde ar trebui sa gasesti DSO-ul nu e nimic.
Din aceasta cauza intreb care ar fi cele mai potrivite corpur pentru incepatori. Am scos o lista din "A simple guide to backyard astronomy using binoculars or small telescope" dar din pacate nu am reusit sa vad nimic de acolo...
Astept cu nerabdare prima iesire la munte sa vedem ce pot scoate din spectivul asta.
Am retinut M44, merci, sa vedem daca il gasesc in seara asta.
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 30 Apr 2013 15:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

MarianB a scris:
Punctul culminant a fost acum cateva seri cand am cautat M42..

E cam tarzior acum pentru M42 (Orion e constelatie de iarna). Poti sa iti incerci norocul la M35, in Gemeni:

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=2601

Link-ul e pentru "infantieristi" care folosesc binocluri, dar cred ca e folositor si pentru utilizatorii de spective. Intotdeauna incepi cu zoom-ul dat la minim (banuiesc ca 'animalul' are zoom reglabil), ca sa ai un camp cat mai larg.

Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact