Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
8f5-.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233973
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Foto Luna

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 20 Iul 2011 20:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Erwin a scris:
Tavi, sunt curios ce tub ai pus la lunetă, având în vedere lungimea ei, nu flexează?.......

Tubul e din carton cu grosime a peretelui de ~5mm, iar diametrul exterior de 62mm. Nu flexeaza, sau face doar sageti extrem de mici, neglijabile.
Atit tubul, cit si restul constructiei mecanice sint provizorii. Atasez niste imagini (Doua dintre ele le-am facut chiar in seara asta, focalizarea nu e cea mai buna, nici lumina...)
La luneta lunga, D40mm; F2400mm, rigiditatea tubului e mai scazuta, insa nici chiar asa incit sa fie problematica (deocamdata si aceea e tot improvizata).

Eu mi-am slefuit lentilele in primul rind pentru ca ma pasioneaza instrumentele optice astronomice. Poate ca multi useri sint contrariati de... lunetitile mele "pitecantropice". Si Cassul D158mm il mai folosesc, afisasem anii trecuti multe poze la Luna prin el. (Nu stiu ce s-a intimplat ca magarii de la flickr mi le-au redimensionat mult sub 1000px pe lungime. Limita maxima, mai recent e de fix 1000px, ale mele o depasau doar cu 35px.)
In materie de refractoare, va urma un obiectiv Clark D90mm/F1600mm.

ursamajor a scris:
Scuzele mele dacă am deranjat. Smile
..........
Am pus și eu 2 foto ce diferă doar prin faptul că una are USM după redimensionare. În rest, nicio prelucrare software. E exact ce-a ieșit din RAW-ul unei camere Canon 550D. Eu zic că diferența e mare și vizibilă.

Nu m-ai deranjat, numai ca se pierde din vedere notiunea de putere de separare... (mai avusesem ceva discutii in alt topic, legate de niste poze terestre).
Prin setup-ul folosit, amplificarea optica e foarte mare. Initial le aplic cadrelor o prima redimensionare, aducindu-le la 1000px pe lungime, apoi fac mozaicul si prelucrarile: unsharp mask; levels; eventuale ajustari ale nuantei si saturatiei, urmate de redimensionarea finala... si uneori aplic unsharp mask-ul in doua trepte, cea de a 2-a, mai redusa, pe varianta finala de rezolutie. o sa observ mai atent efectele... Eu le comparam fata de original, si nu sesizam pierderi.
Mai demult, cind aveam fixat balansul in alb al aparatului pe auto, imi scotea luna alba (prin telescopul reflector), insa prin luneta simplet o facea albastruie/violeta.

Aparatul meu, Canon, e A530, compact... scoate doar format jpg. Nici nu stiu ce e cu RAW-ul, si ce avantaje o avea.

Poti sa precizezi ce diametru are obiectivul telescopului prin care ai obtinut imaginile afisate?
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 20 Iul 2011 21:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 20 Iul 2011 22:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dupa criteriul lui Rayleigh si aritmetica mea, puterea de separare ar fi 5.18 secunde de arc. Un pixel din poza are ~2.5 secunde de arc (~30' diametrul lunii / ~700 pixeli). Dimensiunea "corecta" de prezentare a pozelor ar fi deci cel mult la jumatate, asa ca nu trebuie criticate prea aspru.

Pe de alta parte, timpul de expunere de 1/10 secunde este un pic cam mare si s-ar putea ca "lipsa detaliilor" sa se traga si de aici. Cred ca in conditiile de lumina disponibila date, merita sa incerci la iso mai mare/timp mai mic, cat mai multe cadre, selectate cele mai bune (lucky imaging) si stack ca sa scapi de zgomot. Subscriu la observatia cu USM, zici ca ai aplicat insa chiar un USM minimal aduce o diferenta perceptuala mare - sa-si fi bagat flickr coada ?
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 20 Iul 2011 23:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 21 Iul 2011 00:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt destule alternative la flikr! Eu folosesc imageshack.us fără măcar să mă înregistrez. Frumoase poze, totuși experiența trăită pe viu, la ocular, nu mă face prea dornic să fac poze mult mai slabe calitativ decât ceea ce vede ochiul.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Iul 2011 01:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Flickr mi-a redus majoritatea pozelor facute la Luna prin telescopul Cassegrain, nu pe acestea recente prin simplet.
Si eu folosesc de mult timp imageshack, numai ca se intimpla sa-mi dispara permanent unele imagini... e adevarat, putine. Am si o poza terestra incarcata acolo, are aceeasi amplificare optica precum cele la Luna (doar levels ca prelucrare):
http://img577.imageshack.us/img577/6526/pa...d28mmj.jpg
[LE] Inca una, neprelucrata: http://img809.imageshack.us/img809/1469/st...1md28m.jpg , la focala maxima a aparatului foto. Nota: Se observa discul Airy si, comparativ cu acesta, halourile cromatice.) [/LE]

O sa revin miine cu postarea cadrelor ce alcatuiesc ultima imagine selenara, redimensionate tot la 1000px pe lungime (ca cea terestra) si prelucrate. Nu se pune problema "lipsei detaliilor"... voi sinteti obisnuiti cu poze prin telescoape de peste 100mm deschidere (lentila mea e cam cit obstructia centrala a unui newtonian de 130mm).
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Iul 2011 13:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Iata si cadrele despre care vorbeam. Nu m-am mai obosit sa retusez punctele de pe ocular.
Daca se pune problema unor comparatii, fie voluntare, fie inerente si subconstiente din partea userilor privitori, trebuie tinut cont de niste aspecte:
1. Marimea de redare a Lunii in poze sa respecte proportia diametrelor obiectivelor folosite.
2. Sa fie ori cadre singulare, ori stacuiri continind numere similare de frame-uri.
3. Preferabil aceeasi metoda de captare fotografica.
4. Grad asemanator de prelucrare... e mai ambiguua ideea, dar se pot face precizari textuale. Oricum, in urma procesarii, detalii suplimentare nu se mai adauga*, doar se consolideaza/contrasteaza cele existente.
5. Daca intentionam comparatii pe cadre neprocesate, atunci toate sa fie trase in acelasi format... nu unele RAW+nu stiu ce care sa echivaleze cu aplicarea unsharp mask-ului la jpg-uri.
6. Directia luminii sa fie asemanatoare, si sa nu neglijam turbulenta atmosferica ce poate fi diferita de la o zona geografica la alta, intr-un moment dat.

Mi-ar placea sa vad si alte fotografii reprezentind figuri de difractie ale stelelor artificiale (terestre), produse de pupila circulara de intrare, neprelucrate... pentru a aprecia distributia luminii in discul central si-n primele inele.

* PS: Sau poate ca se mai adauga. Imi amintesc o prelucrare a unei imagini (a Jupiterului) ce continea vreo 2000 de frame-uri. Am fost socat sa vad cum apareau miraculos detaliile practic invizibile pe original. Inca n-am testat terenul stack-urilor imense (e posibil si ca "ceata" indusa initial la suprapunere sa te deruteze). Intuitiv, eu zic ca rezolutia optica n-are cum sa fie imbunatatita... doar evidentiate detaliile fine.

PS2: Daca admitem o deplasare, pe senzor, a imaginii astrului aflat la ecuatorul ceresc, de 1/4*DAiry, sau 1/2*USlim (unghiul limita de separare), va rezulta timpul maxim de expunere: t exp=0.165s sau ~1/6s.
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 21 Iul 2011 13:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 21 Iul 2011 14:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ah, eu ziceam ca e posibil mult 1/10 pentru seeing, nu pentru deplasare. Obsinuinta Smile Acum insa imi dau seama ca seeing de 2-3" oricum nu conteaza. Tare de tot!
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Iul 2011 21:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

ursamajor a scris:
Tavi F. a scris:
...trebuie tinut cont de niste aspecte:
1. Marimea de redare a Lunii in poze sa respecte proportia diametrelor obiectivelor folosite.
...

Cu tot respectul, dar eu cred că cel mai important e rezultatul. Indiferent de mijloace. Dacă impunem limitarea atâtor grade de libertate, se pot isca discuții la nesfârșit. Descriptiv și în scopuri științifice, da, merg postate tot felul de fotografii. E opinia mea.
O zi bună!

Nu contest... poti avea orice opinie doresti! Insa la noi nu e vorba despre constringeri, nimeni nu impune nimic!
Daca as prezenta oamenilor de pe strada (straini de astro-fotografie si domeniile ei conexe), doua poze ale Lunii, lasindu-i sa comenteze... nu m-as astepta la "analize ample" din partea lor, ci ar alege imaginea mai buna/clara... aceea ar primi aplauzele publicului! Insa aici ne aflam totusi pe un site cu profil tehnic... din acest considerent mi-am permis sugestiile anterioare. Eu, prin inclinatiile mele (ma intereseaza aspectele optice), evaluez eficienta obiectivului in redarea detaliilor- parametru care este dependent de: calitatea suprafetelor optice si nivelul corectiilor aberatiilor (in special aberatia de sfericitate si coma). Marimea pupilei de intrare stabileste pragul maxim teoretic al finetii detaliilor oferite de obiectivul dat. Discutiile iscate nu le perpetuez eu, din contra, le clarific... argumentind in spiritul ingineresc.
==============

Conteaza si turbulenta... in special la telescoapele mai mari de 150mm diam. Chiar si prin luneta mea D28mm vedeam ondulatii, iar din rafala de cite 5 cadre la o zona, constatam ulterior efectul acestei fierberi continue.
In poza obtinuta prin newtonianul D130mm, atmosfera pare linistita, dar la o extrema a Lunii se observa o neclaritate cel mai probabil fiind cauzata de coma inerenta oglinzii principale.
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Iul 2011 12:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

cmatei a scris:
Ah, eu ziceam ca e posibil mult 1/10 pentru seeing, nu pentru deplasare. Obsinuinta Smile Acum insa imi dau seama ca seeing de 2-3" oricum nu conteaza. Tare de tot!

Din experienta mea, nu cred ca rezolvi mare lucru prin scurtarea timpului de expunere la cadrele largi si detaliate ale Lunii... (atunci cind pe cale naturala, turbulenta deranjaza vizibil)... doar la planete (sau chiar cadre selenare mult mai strinse), care subintind unghiuri mult mai mici, poti avea speranta prinderii unei ferestre favorabile prin atmosfera.
Mai conteaza tipul turbulentei, la aceeasi amplitudine a distorsionarii frontului de unda (repercutata in imaginea finala), putem avea:
- "granulatie" mare, adica onduleuri mai lente si pe suprafete mari- care pot cuprinde in intregime o planeta, aceasta e preferabila... lasindu-ne speranta "inghetarii" probabilistice a imaginii de relativa acalmie, din timpul de expunere;
- "granulatie" mica si dezastruoasa... care omoara detaliile fine de ordinul a 1"..2" si sub aceasta valoare.

Revenind la recentele mele poze, daca as fi scurtat timpul de expunere, iar in compensare maream sensibilitatea la 200ASA... apreciez ca mai mult pierdeam ca urmare a maririi "zgomotului" de senzor. Zone tulburate tot as fi prins. Succesul fotografiilor de ansamblu ale Lunii e conditionat in mare parte de turbulenta atmosferei terestre, intre factorii de mediu... la cei ai echipamentelor optice, m-am referit in mesajul anterior.
Sus
Catalin M. T.
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Feb 2009

Motto: Admovere Oculis Distantia Sidera Nostris

MesajTrimis: 02 Apr 2012 19:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Primele imagini luate la Luna cu noul refractor achizitionat, Skywatcher 90mm f/10! Very Happy
Cer senin!

Luna 30.03.2012 90mm f10 Final.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  182.55 kb
 Vizualizat:  de 6550 ori

Luna 30.03.2012 90mm f10 Final.jpg

Luna 01.04.2012 90mm f10 Final.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  231.83 kb
 Vizualizat:  de 6550 ori

Luna 01.04.2012  90mm f10 Final.jpg

Oculare: Baader: Hyp. 13/17/21;ES 20/68°; BCO 6/10/18; Fujiyama 7/25; SW:Pla. 4/9; VixenNPL 25;Binoclu:7x40 IOR; Nikon
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 06 Mai 2012 00:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Luna cea Mare:

IMGP9436 x.jpg
 Descriere:
Stack registax 6 din 5 cadre, pentax k100d, 80/600 + TV 2.5x
 Marime fisier:  458.09 kb
 Vizualizat:  de 6357 ori

IMGP9436 x.jpg

Sus
Catalin M. T.
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Feb 2009

Motto: Admovere Oculis Distantia Sidera Nostris

MesajTrimis: 20 Feb 2013 13:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Luna fotografiata in 16 si 17 feb. 2013

Luna 16.02.2013 Refractor 90mm f10.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  196.47 kb
 Vizualizat:  de 5932 ori

Luna 16.02.2013 Refractor 90mm f10.jpg

Luna 17.02.2013 Refractor 90mm f10.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  219.01 kb
 Vizualizat:  de 5932 ori

Luna 17.02.2013 Refractor 90mm f10.jpg

Oculare: Baader: Hyp. 13/17/21;ES 20/68°; BCO 6/10/18; Fujiyama 7/25; SW:Pla. 4/9; VixenNPL 25;Binoclu:7x40 IOR; Nikon
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 21 Feb 2013 14:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut! Careva capturi cu Luna facute pe 19 feb. Una din rarisimele zile din aceasta iarna cand s-a putut observa ceva- numai cateva ore, apoi fereastra s-a inchis.
Telescop: Newton SW 150/1200 pe HEQ5-Syntrek.
Camere: DSLR; ALCCD5 si SPC900. Toate in prime focus, fara barlow. Ultimele doua cu filtru Baader Neodimium Moon&Sky glow(cateva pete pe senzor/filtru).
Poza cu DSLR-un cadru. Celelalte sunt stack(Registax) cateva zeci de cadre.
Cele mai bune poze sunt cele cu ALCCD5. Am luat-o pentru ghidaj dar este si o "planetara" buna, totusi cam lenta pentru rezolutie maxima. Am incercat-o putin si la Jupiter dar seeing-ul nu a fost bun pentru a folosi un barlow.

Luna-19feb.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  971.98 kb
 Vizualizat:  de 5860 ori

Luna-19feb.jpg

Luna-1(ALCCD5).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  601.81 kb

Luna-1(ALCCD5).jpg

Luna-2(ALCCD5).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  533.24 kb

Luna-2(ALCCD5).jpg

Luna-3(ALCCD5).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  463.78 kb

Luna-3(ALCCD5).jpg

Luna- SPC900.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  311.83 kb

Luna- SPC900.jpg

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Urmatoare

Download topic
Pagina 10 din 11

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact