Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235247 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 30 Mai 2010 11:53 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Multumesc frumos de aprecieri!
E uimitor cum cu cat vrei sa abordezi mai mule detalii, timpul necesar creste exponential .
Erwin, da poate..da vine si acolo ??? si-mi taie 20% .
Cat despre tehnologie, nimic special, adica un vopsitor de meserie probabil ar zimabi putin de complezenta
Am finisat intai cu smirgher de 400 toate imperfectiunile apoi am sters cu diluant (care tine si de degresare). Apoi am aplicat 1-2 straturi de grund spray. Din cauza ca sprayurile astea nu sunt ca sculele profesionale scapa mai mereu "scame" asa ca intre straturi e nevoie de corectari cu smirgher de 1000 (pe uscat). Dupa uscarea grundului am curatat din nou cu diluant si am trecut la vopsea, aproximativ 3-4 straturi date foarte subtire, adica nu un strat gros din prima. La fel intre fiecare runda am corectat cu smirgher de 1000, de data asta umezit cu apa si curatat apoi cu diluant.
Vopseaua se cheama "de retus universal" si de obicei o gasesc la magazinele mici, locale de scule si materiale. Nu am vazut-o niciodata la supermarketuri. Imi place pt ca se usuca foarte rapid. Dupa aprox. 1/2 ora sau mai mult se poate manipula cu grija inainte de a da un strat nou. Ar mai fi de mentionat ca e indicat de vopsit la temperaturi de cel puin 20 de grade.
Initial am vrut sa vopsesc in doua culori tubul de aluminiu, mai precis partea de la baza, flansa am vrut-o neagra lucios, dar am rasolito la vopsit . Din pacate nu am banda de mascat speciala pt vopsit auto, care am impresia ca nu lasa urme dupa dezlipire. Am incercat cu tot felul de benzi adezive sau hartie dar mereu aparea o margine foarte urata intre culori. Asa ca am renuntat, am refacut totul in alb. Din pacate mi-a aparut un defect care nu apare in poza dar e destul de vizibil la lumina...dar sincer m-am saturat si l-am lasat in pace.
Inca nu m-am prins cum se face la vopsitul in mai multe nuante ca nu se cunoaste diferenta de grosime a stratului de vopsea unde a fost aplicata banda. Probabil "de vina" e stratul de lac incolor de deasupra
Cu astea fiind zise epopea e incheiata . Sper sa vina odata vremea buna sa pot colima pe stea. O sa fac intai o aliniere grosiera la lumina.
Intre timp sa vad ce pot face cu montura ALt-Az.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5176
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 30 Mai 2010 19:48 Download mesaj |
|
|
|
neox a scris: | Apoi am aplicat 1-2 straturi de grund spray. Din cauza ca sprayurile astea nu sunt ca sculele profesionale scapa mai mereu "scame" asa ca intre straturi e nevoie de corectari cu smirgher de 1000 (pe uscat).
...
Inca nu m-am prins cum se face la vopsitul in mai multe nuante ca nu se cunoaste diferenta de grosime a stratului de vopsea unde a fost aplicata banda. Probabil "de vina" e stratul de lac incolor de deasupra  |
Ca sa iasa perfect, se da prima data pigmentul si pe urma se acopera cu lac.
Cand zici "scame" ma gandesc ca te referi la stropi. E important sa agiti tubul de spray vre-o 5 min. Apoi vopsirea sa o incepi si sa o termini pe langa piesa, intr-o singura miscare uniforma.
Chiar daca primer-ul se usuca la atingere in, sa zicem, 2 ore, este bine sa fie lasat 24 de ore. El inca mai "lucreaza". Exceptie fac cele cu intaritor, din 2 componente.
Daca vrei o suprafata dura si rezistenta la zgarieturi poti folosi email tratat termic. Dar e mai complicat.
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 31 Mai 2010 11:24 Download mesaj |
|
|
|
Mersi pt info nobody !
Ma refeream efectiv la...scame . Am respectat toate indicatiile de pe tub inclusiv curatatul duzei inainate si dupa folosire tinandu-l invers pana nu mai iesea vopsea, numai aerosolii. Dar tot se intampla sa apara pe suprafata vopsita cate o "granula" scapata din tub care se vede din prima si trebuie rectificata. Poate n-o fi vopseaua bine filtrata inainte de imbuteliere sau duzele sunt de proasta calitate, sau poate e de la aerosoli. Oricum e stiut ca totusi nici un spary nu se compara cu vopsitul la pistol si aer comprimat. Dar pentru chestii de amator si ceva grija+noroc merge bine.
Am facut o colimare rapida prin metoda descrisa in "Care of astronomical telescopes and accessories" si imaginea s-a imbunatatit simtitor.
Cred ca am mai spus undeva pe aici...se aseaza luneta pe masa cu obiectivul acoperit, portocularul scos la maxim si eventual cu un adaptor 1.25" (daca exista). Se ia un patrat de carton si se da la mijloc o gaura de aprox. 6mm incadrata de o tinta in forma de reticul trasat cu un marker. Se aseaza cartonul cu reticulul inspre portocular cu o sursa de lumina care bate din lateral. Cand privesti prin orificiu se vad reflexiile multiple ale lentilelor+reticul + ohiul in mijloc. Se centreaza intai reticulul fata de deschiderea circulara (portocular) apoi se centreaza reflexiile obiectivului actionand suruburile de colimare.
Urmeaza colimarea pe stea care urmeaza s-o fac si eu, daca vreamea permite, dar vad ca putin probabil
S-ar parea ca e destul de sensibila, obiectivul fiind F/6.
Pana in prezent sunt destul de incantat de obiectiv. La grosismente mari s-ar parea totusi ca nu e bine corectat pentru violet (focuseaa ceva mai in spate, obsevabil la lampile cu neon). Ma intreb cum s-ar comporta cu un filtru Semi Apo.
Oricum luneta se prezinta ca un excelent RFT cu camp larg si plat, foarte buna pentru astrofto.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5942
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Iun 2010 22:33 Download mesaj |
|
|
|
Colimarea se poate realiza mai usor si mai precis cu un dispozitiv Chesire bun (care intra fara joc in tubul portocular).
Deasemenea trebuie verificata nu doar pe pozitia extrema a tubului portocular ci pe toata cursa activa a focuserului.
Daca reflexiile de pe fetele lentilelor raman perfect suprapuse pe toata cursa atunci nu mai este nevoie de colimarea pe stea.
spor!
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 26 Iul 2010 16:57 Download mesaj |
|
|
|
Am promis eu lui dl. Mircea pe undeva ca pun poze cu montura Alt-Az, iar ca sa nu mai deschid alt topic adaug la proiectul existent fiind oricum in legatura.
Montura am vrut-o cat mai simpla si robusta, fara multe prelucrari, pe cat posibil cu materiale gata facute.
Idea mi-a venit prin Praktiker sa folosesc placi metalice, corniere folosite in constructii la imbinarile de lemn (nu stiu care e termenul exact).
Placile sunt gata gaurite si dupa cateva cautari am gasit o serie care se potrivesc la gauri foarte bine pt a imbina bratele in furca.
Conceptul e simplu, cu saibe de teflon de 5mm pe post de rulmenti.
Pe baza trepiedului am pus un disc de plastic transparent gasit in cutiile de DVD-uri, pe care "calca" teflonul, iar miscarea e super lina.
Bratele sunt prinse de un disc de aluminiu ramas de la luneta.
Am in plan sa adaug brate tangente pe ambele axe cu surub pt reglaj ultra fin, insa trebuie sa ajung pe la strungar pentru niste bucse.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
128.04 kb |
Vizualizat: |
de 8090 ori |

|
|
115.2 kb |
de 8090 ori |

|
|
125.04 kb |
de 8090 ori |

|
|
186.38 kb |
de 8090 ori |

|
|
165.29 kb |
de 8090 ori |

|
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5942
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Iul 2010 18:27 Download mesaj |
|
|
|
Foarte frumos ai finalizat luneta, parca prea frumos
Sa-i faci totusi si un capac de protectie astfel incat sa nu intre praful la obiectiv ca e pacat.
Si montura arata bine.
Crezi ca acele profile indoite ar tine si o luneta mai mare?
Cam ce sarcina crezi ca ar duce?
In fine, ca sa nu deraiez de la topic iti doresc sa le folosesti sanatos si sa te bucuri de ele la cat mai multe observatii!
|
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 26 Iul 2010 18:57 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari!Arata foarte bine.Ce lungime are luneta?
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 26 Iul 2010 21:58 Download mesaj |
|
|
|
Multumim !
Da sigur, o sa fac si un capac. Ma gandesc sa fac ceva tot dintr-un disc de plastic de la DVD-uri sau chiar un DVD uzat sa-l tai la dimensiunea tubului si sa-i lipesc o buza cumva pe margine. N-am gasit nimic facut gata sa se potriveasca
Profilele sunt foarte dure, e aliaj de otel zincat( sau asa ceva) asa ca ar duce 6-7kg fara probleme. Iar daca se intampla sa fie vibratii mai puternice s-ar putea dubla placutele si cornierul pt intarire.
Placile au 55mm x 134mm aprox. iar conierul 55x55.
Din teste am observat ca mai degraba prinzi vibratii de la trepied decat de la montura.
Am descoperit ca materialele astea sunt foarte parctice, fiind gata gaurite. Poti sa atasezi fara probleme diferite accesorii; un maner, o tija cu o contragreutate (daca e nevoie pt echilibrare), o tava mica pt oculare, etc.
Luneta are cam 41cm cu focuserul scos pe jumatate + diagoala 2".
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9733
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Iul 2010 22:41 Download mesaj |
|
|
|
Felicitări, neox, arată super! Să o folosești sănătos!
Nu-ți recomand dvd-uri sau cd-uri. Plasticul din care sunt făcute este casant și se sparge ușor. Eu am făcut la strung un capac din poliamidă, anume pentru obiectiv. I-am lăsat peretele de 2 mm grosime, va rezista la eventuale șocuri.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9532
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 27 Iul 2010 20:40 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | ATM RULZ! |
Se scrie cu cel putin 2 z (numarul maxim ramane la aprecierea iuzarului). Mircea, de la tine aveam unele pretentii
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9532
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 27 Iul 2010 21:55 Download mesaj |
|
|
|
Domnilor, multumesc pentru aprecieri !
A fost un proiect foarte interesant si ma bucur ca am putut sa-l impart aici cu voi . Normal, probabil ca orice proiect ATM care se respecta nu o sa fie niciodata inchis pe deplin; mai mereu ramane un loc de imbnatatire pe ici pe colo.
ATM RULZZZZ ( na Laurentiu, tu ai vrut-o! ) cu siguranta. Mereu am considerat ca un instrument facut cu mana ta (mai ales cand sti ce faci ) poate intrece multe chestii comerciale (exceptand daca e un Zeiss, Takahashi sau Astro-Physics)
Intre timp blestemul instrumentului nou se pare ca universal valabil...NORI cat vezi cu ochii, nici un ochi de cer curat
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 27 Iul 2010 22:23 Download mesaj |
|
|
|
Am impresia ca luneta nu e (inca) fixata de "balansoarul" monturii. E corect ?
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 27 Iul 2010 22:38 Download mesaj |
|
|
|
Nope, e fixata cu doua suruburi de mana din inox de o tija de 10mm fixata pe corpul lunetei.
|
135.56 kb |
de 7910 ori |

|
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|