Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
SANY1565.JPG
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236336
Numar de utilizatori inregistrati: 2877
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Inca o luneta de 72/900

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 14 Oct 2014 10:56 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitări pentru progrese! Da, M57 Ring Nebula se vede greu cu un astfel de instrument și la putere mică nu se deosebește de o stea. Ai nevoie de apertură și putere mai mare, apare ca o stea defocalizată. Dacă știi unde s-o cauți o vei vedea și cu luneta ta.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
dreammer54
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Feb 2014

MesajTrimis: 21 Oct 2014 19:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aseară am iesit din nou si cred ca am văzut, in sfarsit, nebuloasa inel.
De fapt, sunt aproape sigur, pentru ca nu stiu sa fie altceva asemănător in zona aia.
Dezamăgitor, desigur, mai mult decât roiurile globulare...dar am vazut-o, dupa ce am localizat-o singur.
Acum, altceva: tot revine gândul la un reflector de 150mm principala. Cu focala de 900-1200. In momentul asta cred ca 900 ar fi ok, dar intreb: ce dezavantaje ar aduce f/6? N-am o suta de euro pt.un ocular, asa ca vorbim de super plossl si f/6. Daca sunt si alte aspecte sensibile pe care le aduce f/6, va rog sa-mi spuneti.
In al doilea rând, vreau sa fie colapsibil. Ce păreri mi-am facut/adunat mi-am facut pana acum despre colapsibil:
- oglinda mai mult expusa la praf in timpul utilizării;
- s-ar aclimatiza mai repede decât unul cu tub "complet"; e adevărat?
- mi s-a spus ca astea colapsibile se decolimeaza foarte usor, ajungi practic sa-l colimezi la fiecare iesire; e adevărat?
Mai am ceva de lămurit: colapsibile se fac pana la focale de 600-700 sau se pot realiza fără probleme si la focale de 900-1200?
Multumesc.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 21 Oct 2014 22:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se pot face colapsabile la orice focale, problema principală e într-adevăr colimarea sau mai bine zis păstrarea ei la montare/demontare. Din ce am văzut la colegi, flextube-ul de 200 de la Skywatcher e destul de bine realizat mecanic însă lungimea cu tubul strâns e mai mare de jumătate din lungimea cu el desfăcut. Nu se decolimează așa ușor din cauza țevilor care culisează, sunt destul de rigide. Problema cu praful, condensul și aclimatizarea însă rămân. La secundară oricum umbli și la unul cu tub fix. Un tub de 150/1200 e ușor și nici nu e chiar așa lung, încape lejer în orice mașină. N-am avut F/6 să testez dar bănuiesc că depinde de ce pretenții ai și cât de bine te "înțelegi" cu coma, care sincer, pe mine mă deranjează, dar e o chestie subiectivă.
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Oct 2014 09:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Întrebare: in loc de secundara, se poate folosi o prisma, gen binoclu? Cu conditia sa corespunda dimensiunilor dorite/alese.
Nu sunt sigur, dar parca am citit undeva, posibil chiar pe acest forum, despre asta.
Multumesc.
P.S.: e doar curiozitate, daca si când o sa fac newtonianul, o sa optez pt.SET de oglinzi.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 27 Oct 2014 12:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se poate folosi cu succes o prismă pe post de secundară. Bineînțeles, să găsești o prismă suficient de mare ca să preia complet conul de lumină dela primară și nici prea mare să cauzeze obstrucție inutilă. Eu am prisme cu latura mare de 32mm pe care le-am aluminizat pe ipotenuză dar se pot folosi și prisme simple, nealuminzate. Am folosit o astfel de prismă la luneta de 70mm F/4 "Locomotiva".
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Oct 2014 13:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai atunci s-ar putea schimba datele problemei...chiar daca prismele sunt din binocluri "ordinare", par ok...ma rog, cel putin par ok.
Acum tre'sa le masor; din ce-mi amintesc, au lungimea de 40mm, iar latimea ar putea fi o problema, nu cred ca au mai mult de 20mm. Suprafata mare are laturile mici rotunjite.
Sa mai studiez cum se calculează secundara sau intre ce dimensiuni minime-maxime trebuie sa se incadreze, in functie de principala; asa poate ma duc spre o principala de 200mm (daca scade destul pretul, daca iau doar principala si nu setul, adica cu tot cu secundara).
Toate astea sunt speculatii deocamdată, evident.
Multumesc.
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 27 Oct 2014 16:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sincer, nu cred ca este o idee prea buna sa folosesti o prisma porro de binoclu ordinar in loc de oglinda secundara la un Newton f/6.
Am o astfel de prisma din fata, de la o prastie de binoclu, laturile exterioare sunt 22 mm (19 mm util), 32 mm (30 mm util), iar pe ipotenuza 45 mm. Acoperiri antireflex de aprox. 0 nm, adica ioc, nada.
Daca vrei sa folosesti asa ceva ca si prisma la 90 de grade, trebuie sa iei in calcul ca vei avea 3 suprafete optice cu cel mult l/4 precizie (l/2 la frontul de unda), reflexii multiple, lumina parazita de pe toate laturile, obstructie necirculara, aberatie cromatica, vignetare astigmatica chiar pe centru si cine mai stie ce.
Singurul avantaj major la pret ar fi faptul ca nu mai conteaza calitatea oglinzii primare, si ca merge cu orice fel de oculare, oricat de ieftine.
Scuze daca suna prea sarcastic.

Orientativ, la un Newton f/6 cu oculare pe 1.25", un minimum acceptabil pe latura mica a oglinzii secundare ar fi de 35 mm.
Sau poti sa calculezi si singur aici: www.bbastrodesigns.com/diagonal.htm
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 27 Oct 2014 17:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu, de la un binoclu ordinar normal că nu te poți aștepta la cine știe ce calitate. Dar se găsesc și de la alte aparate optice, prisma pe care am folosit-o la lunetă este de foarte bună calitate și cu acoperiri antifreflex. Am primit-o dela dl. Mircea Pteancu care a folosit-o cu succes la un newtonian, dacă nu mă înșel chiar la cel de 125mm cu care a făcut multe observații prezentate pe forum.
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Oct 2014 19:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Proiectul va incepe si se va finaliza in viitorul nu tocmai apropiat, adica peste cateva luni.
Pana atunci, incerc sa ma documentez.
Una e teoria, altele sunt review-urile si cu totul alta practica (=cei ce au incercat si au reusit/esuat din diverse motive).
@nobody: nu ai fost sarcastic. Si apoi, la modul cum am pus eu problema, ce sa mai...prismele le-am recuperat tot dintr-o prastie de binoclu.
Deocamdata sper sa nu-mi mai umble mintea dupa improvizatii.
Cand va fi timpul, voi lua probabil cun kit de oglinzi, restul (focuser, celule/suporti oglinzi/spider, etc) se mai pot face.
Multumesc.
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Noi 2014 21:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vreau, îmi trebuie si urmează sa cumpăr un ocular cu focala de aprox.6mm.
Pentru refractorul de 72/900 si pentru un posibil viitor newtonian de 150/1200.
Pentru craterele de pe Luna si pentru planete, dar dupa ce îl iau sigur o sa-l pun si pe un roi globular, sa aflu "cum se vede".
Am de ales intre:
- Skywatcher SuperPlossl 6.3mm si eye relief minuscul, de 0.5mm; câmp 55 grade; 125 lei;
- Skywatcher GoldLine de 6mm si eye relief de 14mm.; câmp 66 grade; 190 lei.
Îl aleg fără ezitare pe al doilea in principal pentru eye relieful de 14mm (cel putin asta e cel declarat).
Tot al doilea ocular are si câmp mai mare (desi nu stiu cat de important este la marire de 150x o diferenta intre 55 si 66 de grade, n-am idee ce înseamnă asta in practica), dar cel mai mult mă interesează eye relieful. Chiar daca nu port ochelari.
Voi ce ati alege intre cele doua? Sau altfel spus, am ales bine?
Nu pot sa mă întind la mai mult de 200 lei pt.un ocular.
Multumesc.

P.S.: pana in primavara am timp sa mă decid daca va fi set de oglinzi pt.reflector de 150/1200 sau dublet acromat de 102/1200 pt.un alt refractor. Dar asta e din episodul viitor.
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Noi 2014 08:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aseară, spre,surprinderea mea s-au îndepărtat putin norii. Am insfacat rapid luneta si hai cu ea in balcon.
Am văzut Pleiadele. Dupa care am lăsat luneta in balcon si am revenit pe la 22:30, când cerul se curatase chiar bine.
Atunci am văzut 3 sau 4 obiecte din Auriga. Primul, dupa forma, sunt sigur ca era NGC2881. Apoi M36, M37 si M38, le-am gasit pana la urma. Cred ca astea erau. Am vrut sa le găsesc a doua oara, dar cerul se stricase iar, asa ca am renuntat.
Pe la,miez de noapte am încercat la Jupiter, dar, desi cerul era senin si parea bun, imaginea pe Jupiter alterna atât de repede intre clar-neclar încât mi-a fost imposibil sa focalizez.
Abia astept sa revin la Auriga in conditii mai bune.
Si nu mai e mult nici pana la ocularul de 6mm.
P.S.: in final m-am bazat pe o singura sursa(magazin)pentru oglinda (de150mm), dar sub 200mm nu mai realizează nimic...cel putin deocamdată.
Asa ca, in momentul asta, dupa ceva calcule, am decis sa renunt la plăcerea de a-l constru singur si, atunci când va fi momentul, voi cumpăra newtonul, gata facut.
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Dec 2014 11:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va salut.
Întâi si întâi, Crăciun fericit, cu sănătate, bucurii si împliniri.
Acum...marti mi-a sosit ocularul de 6mm. Skywatcher UWA GoldLine.
Din păcate, starea vremii si mai ales starea de sănătate nu mi-au permis nici macar sa-l pun pe luneta, daramite sa mai observ ceva.
Fizic, e impresionant, e mare, e greu (relativ la celelalte oculare pe care le am: de 10 si de 25mm.).
Sper sa-l pun in curând măcar pe Luna si sa revin cu prime impresii.
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Ian 2015 09:02 Download mesaj
Titlul subiectului: Cap revolver

Va salut.
Zilele trecute am primit un cap revolver de microscop. Are reglaje independente pentru focalizare, pentru ambele oculare.
Am si 2 oculare identice, 10X.
Atat ocularele, cat si capul revolver sunt facute de I.O.R.
Nu l-am desfacut, nu cred ca am destule cunostinte/abilitati pentru asta, deci deocamdata o sa-l incerc asa. Asta dupa ce merg la strungar sa-mi faca un adaptor.
Sper sa merite, macar pentru Luna, cu atat mai mult cu cat nu am dat bani nici pe capul revolver, nici pe oculare.

WP_20150117_002_resized.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.24 MB
 Vizualizat:  de 4599 ori

WP_20150117_002_resized.jpg

WP_20150117_003_resized.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.23 MB

WP_20150117_003_resized.jpg

WP_20150117_004_resized.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.22 MB

WP_20150117_004_resized.jpg

Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 17 Ian 2015 13:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Smile

Ala nu e un cap revolver ci un binocular de la microscopul "Biorom" !!

Oricum , va trebui sa dai afara lentila de la intrare .

Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Ian 2015 15:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ok, am retint denumirea corecta.
Ce rol are lentila aia de la intrare?
Multumesc.

P.S.: dupa ce am postat azi dimineata despre binocular, m-am dus la strungar. Pe la finele săptămânii viitoare o sa am adaptorul.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Urmatoare

Download topic
Pagina 9 din 10

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact