Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235593 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2862 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: niezdradze |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 18 Oct 2010 19:24 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
catalin dumitru a scris: | Domnul Dragan are perfecta dreptate. Reducerea luminozitatii si micsorarea campului sunt cam nelipsite la un asemenea design. Iaca de aceea pentru 'duble' si detalii lunare ansamblul cu redresor lenticular merge de minune. poate si pentru observatii solare, cine stie... |
Always think positive, no matter what ...
|
|
Sus |
|
 |
buncar Membru

Data inscrierii: 09 Oct 2010 Mesaje: 70
Motto: ce tie nu-ti place, altuia nu-i face Localitate: timisoara
|
Trimis: 20 Oct 2010 22:26 Download mesaj |
|
|
|
Am procurat o camera de filmat Samsung cu caseta de 8mm.Pot utiliza cu succes obiecivul acestei camere?
Descriere: |
|
Marime fisier: |
710.08 kb |
Vizualizat: |
de 5676 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 20 Oct 2010 22:42 Download mesaj |
|
|
|
Asa cum este ea, sigur ca poti folosi camera
Dar banuiesc ca tu vrei sa demontezi obiectivul. Pacat, vei strica bunatate de camera de filmat.
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2945
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 20 Oct 2010 22:44 Download mesaj |
|
|
|
NIET ! Pentru redresor ti-ar fi mai bun un ocular de binoclu (Erfle, nu Kellner)
|
|
Sus |
|
 |
buncar Membru

|
Trimis: 20 Oct 2010 22:48 Download mesaj |
|
|
|
Bunatate de camera ? E o camera cu caseta de 8mm, e cam trecuta, nici nu are ecran lateral, decat vizorul acela(prin care se vede numai alb-negru).Ea e draguta asa, dar la fel de dragute sunt si videocasrtofoanele(videourile) si magnetofoanele, dar la ce mai sunt utile azi ?
|
|
Sus |
|
 |
buncar Membru

|
Trimis: 20 Oct 2010 22:56 Download mesaj |
|
|
|
De fept o sa o pun la rubrica schimburi, poate cuiva ii trebuie, o schimb cu o luneta
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9740
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Oct 2010 23:01 Download mesaj |
|
|
|
Obiectivul camerelor video din ultimii ani este mic, făcut anume ca imaginea să se focalizeze pe un senzor micuț, probabil nu mai mare de 1/4". E tixit cu mecanică fină din plastic și va fi destul de dificil să-l extragi de-acolo. Focala este scurtă și ea, câțiva cm doar. Păcat s-o strici. În schimb am văzut la piața Mehala camere de filmat pe film cu obiective de 3 ori mai mari, la un preț accesibil și negociabil, acele lentile cred că ar fi mult mai bune, mai robuste (monturi metalice sau din plastic dur) și au diametrul mult mai mare, probabil și focala suficient de lungă. Eventual vinzi camera așa cum este și pe banii de pe ea îți iei un obiectiv bunicel...
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 10 Dec 2010 10:54 Download mesaj |
|
|
|
Ieri seara am testat o lentila (despre care mai vorbisem pe forum), in regimul ei normal de utilizare- obiectiv de luneta. Iata o imagine a set-up-ului provizoriu (fara montura, doar sprijinit):
Pupila de intrare avea 38mm (limitata de diametrul interior al acelor inele foto intre care era prinsa lentila), iar eu, aflat la capatul inferior al tevii de 2m lungime, inarmat cu ocularul Plossl f25mm, studiam imaginea oferita de obiectivul lunetei aeriene.
La un grosisment de 81x am vizualizat niste imagini de buna calitate ale Lunii, Jupiterului (cu satelitii galileeni si principala banda noroasa vizibila acum) si surse de lumina terestre. Tot atunci am mai observat o stea ce se prezenta sub forma unei imagini de difractie in care discul central (Airy) era bine definit si foarte pregnant (tipic refractoarelor bune, neobstructionate central)… apropo de comparatiile aberante intre strehl-ul policromatic teoretic la refractoare si cel efectiv al reflectoarelor. In cazul simpletului meu, la deschiderea de 38mm si focala 2030mm, raportul strehl era 0.35
In alt topic, am mai citit un raport de observatie (practica) printr-un refractor asemanator in privinta valorii Strehl… efectuat de catre o persoana, cred eu, destul de exigenta si avizata in astfel de aprecieri calitative ale echipamentelor optico-astronomice. Impresiile scrise acolo sint pozitive.
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 10 Dec 2010 11:10 Download mesaj |
|
|
|
Care este profilul acestei lentile simple? Teoretic , cel putin, o biconvexa ar trebui sa ofere imagini mai bune decat o planconvexa. Ma intreb daca la o focala asa de mare , mai este sezizabila diferenta.
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3668
|
Trimis: 10 Dec 2010 11:38 Download mesaj |
|
|
|
Eu va doresc tuturor iubitorilor de instrumente minuscule (pe cand lentila de 1cm diametru?) vizionare placuta cu strehl cat mai mic.
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 10 Dec 2010 11:49 Download mesaj |
|
|
|
Multumim din suflet .
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 10 Dec 2010 16:00 Download mesaj |
|
|
|
catalin dumitru a scris: | Care este profilul acestei lentile simple? Teoretic , cel putin, o biconvexa ar trebui sa ofere imagini mai bune decat o planconvexa. Ma intreb daca la o focala asa de mare , mai este sezizabila diferenta. |
Lentila e biconvexa simetrica. Din relatia de minimizare a aberatiei de sfericitate, folosind sticle avind indicele de refractie nd=~1.51 (cum sint si crownurile uzuale), rezulta un raport al razelor de curbura, pt. suprafetele lentilei, la valoarea de 1/6 (lentila fiind orientata cu partea mai curbata spre obiectul indepartat). La modul practic, in cazul deschiderilor de peste 20mm si rapoarte F/D mari, lentilele cu profiluri planconvex, respectiv biconvex simetric vor induce o aberatie de sfericitate infima (insesizabila) fata de forma ideala (cu R1/R2=1/6).
Inca o imagine a Soarelui, fara prelucrari, numai redimensionare. Rezolutia fotografica e sub cea optica a obiectivului de luneta… dar poza e buna asa ca idee.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5960
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Dec 2010 13:51 Download mesaj |
|
|
|
In legatura cu intrebarea lui Catalin am facut aseara cateva simulari pe o lentila biconvexa simetrica si pe una planconvexa cu aceleasi date de intrare ca lentila despre care s-a facut vorbire mai sus.
La nivel teoretic lentila planconvexa are un raspuns mai bun in ce priveste aberatia de sfericitate si coma, dar practic diferentele la aceste capitole sunt atat de mici incat sunt indiscernabile vizual.
Numai analiza in regim monocromatic le pune in evidenta.
De departe aberatia dominanta la un astfel de obiectiv ramane cromatismul longitudinal.
Cea mai potrivita aplicatie as vedea-o pe aceea a unui instrument de banda ingusta (10-30nm pentru cazul de fata).
|
|
Sus |
|
 |
Sebastian P Membru

Data inscrierii: 10 Apr 2010 Mesaje: 43
|
Trimis: 19 Dec 2010 19:49 Download mesaj |
|
|
|
Stie cineva unde pot gasi in tara asta lentile pentru incropirea unui telescop decent? Banuiesc ca la niste oglinzi nici nu ma pot gandi.
|
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Dec 2010 20:50 Download mesaj |
|
|
|
Mai repede cred ca gasesti oglinzi decat lentile. Astro-vest aveau oglinzi parca, nu?
_________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|