Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236343 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2877 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9764
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Sep 2014 03:05 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Dacă șmirgheluiești bine canturile cutiei și dai un strat-două de lac va fi mai aspectuoasă și mai trainică. Nu e prea mare? Eu mă gândeam să-i fac o husă dintr-un crac de blugi vechi...
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 23 Sep 2014 13:51 Download mesaj |
|
|
|
Erwin a scris: | Dacă șmirgheluiești bine canturile cutiei și dai un strat-două de lac va fi mai aspectuoasă și mai trainică. Nu e prea mare? Eu mă gândeam să-i fac o husă dintr-un crac de blugi vechi...  |
Exact !! Cracul in care sta de regula si ''luneta'' cautatoare ...
Eu as face dintr-o teava de canalizare de plastic de 5-6 toli (tubul tau parca e un pic prea larg) , burdusita cu coala termoizolanta , din aia de polietilena expandata.
Cred ca sunt si capace pentru tuburile alea .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

Data inscrierii: 09 Feb 2014 Mesaje: 371
|
Trimis: 23 Sep 2014 17:15 Download mesaj |
|
|
|
Da, abia intra in portbagajul masinii. De multe ori asa procedez, mai ... ca la rusi
Tubul lunetei este din ce am gasit in magazin, adica de 110 (in conditiile in care obiectivul e de 72, nu stiu cat are si montura, probabil de 90 ar fi ajuns). N-am vrut comanda pe net, am vrut sa vad ce cumpăr.
Când o sa devina incomoda, o sa caut alta varianta. Placajul nu se pierde, îl refolosesc, doar munca.
|
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 23 Sep 2014 17:20 Download mesaj |
|
|
|
Mai exista o varianta de finisare, mai migaloasa si mai costisitoare, dar iese bine: se imbraca cutia in straturi de aracet-panza-aracet...cred ca vreo 3 straturi de panza ajung. Dupa uscare se vopseste.
Iese bine, n-am incercat, dar am văzut la un prieten.
|
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 25 Sep 2014 10:47 Download mesaj |
|
|
|
Am,continuat "observatiile" din balcon...
Aseară am avut cer senin.
Ce am văzut in plus fata de alte seri: M2 (Aquarius) si m-am dumirit de confuzia pe care am facut-o si eu prima data intre Carul Mic si Pleiade.
In rest, din nou Andromeda, roi dublu din Perseu si cam atât.
Va rog sa mă ajutati in lămurirea unor lucruri si alegeri eventuale pt.optica de viitor.
Deci, prin ce observ acum si ce obiecte am văzut:
- luneta cu obiectiv care mi se pare prea beznos (72/900);
- ocular de microscop 10x (am inteles ca ar fi de 25 mm);
-ce mi-a plăcut in combinatia asta: Pleiadele (evident) si roiul dublu din Perseu;
-ce nu mi-a plăcut: Andromeda, M2(Aquarius), nebuloasa din Orion.
Pe de o parte, am citit ca mai potrivit pt.genul asta de obiecte este un reflector.
Pe,de alta parte, este evident ca imaginile observate din balcon au de suferit. Cerul era totusi negru.
La fel, ocularul de,microscop cred ca trage in jos.
Deci: in câmp, poluare minima, cer senin si un super ploss de 25 mm. Daca procedez asa, castig. Întrebarea e, cat de mult castig? Adica merita sa mă gândesc la un Newtonian de 130 mm principala ? Mai mult nu pot d.p.d.v.financiar, hai sa zicem maxim 150 mm. Dincolo de financiar, mai rămâne si dimensiunea (portabilitatea, aici chiar n-am ce,face).
Ideea ar fi următoarea: refac luneta (in principal un tub cu diametrul mai mic, castig spatii) si îmi fac si un mic Newtonian, focala pana in 1000, mai luminos, evident.
Repet, merita de la refractor acromat de 72 la Newtonian de 130?
Sau mai bine astept si când îmi fac Newton, sa fie măcar de 200mm principala?
Nu, la refractor nu renunt, îl modific cum am zis mai sus si îl păstrez pt.Luna, planete, etc.
Multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 27 Sep 2014 10:51 Download mesaj |
|
|
|
Salutari.
Am fost la strungar, aluminiu n-avea, a ales duramid si ce a iesit se vede in poze.
Am incercat aseara pe terestru si la repezeala, n-am avut timp, dar n-am reusit sa focalizez nicicum. De fapt, eram chiar foarte departe de focus, o pata alba si parea si multa vignetare.
Am incercat cu adaptorul in tubul focuserului, am incercat si cu adaptorul in tubul diagonalei.
Cu adaptorul pus in diagonal am reusit o focalizare pe obiecte foarte apropiate (copacii din fata blocului ).
Mai trebuie innegrit tubul, cred, o sa folosesc niste carton negru.
Daca nu obtin rezultate satisfacatoare, am pierdut 10 lei (atat mi-a luat strungarul pentru tub).
Descriere: |
|
Marime fisier: |
307.94 kb |
Vizualizat: |
de 6958 ori |

|
|
282.25 kb |
de 6958 ori |

|
|
273.96 kb |
de 6958 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 28 Sep 2014 00:01 Download mesaj |
|
|
|
Eu am deja un newtonian de 150mm F/8 și este un instrument versatil, există și versiunea scurtă cu focala de 750mm dar ai nevoie de oculare mai fițoase la el. Este capabil și la planete și la DSO, dă imagini foarte bune cu oculare plossl dar nu se supără nici cu Hyperion sau cu kelner. Nu ocupă mult loc și nici nu este greu de cărat, doar să-i fac o montură dobson ca să fie mai simplu de utilizat pe teren. Așadar cred că merită diferența de bani de la un 130mm, câștigul la DSO este bunicel.
P.S.
Presupun că trebuie să faci ori un adaptor mai lung ori un tub prelungitor la portocular ca să ajungi în focus. Camera are o distanță de vreo 30-40mm de la flanșă la senzor, nu știu modelul tău ce distanță are dar poți afla din specificații.
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 28 Sep 2014 01:01 Download mesaj |
|
|
|
Daca ti se focalizeaza doar obiecte apropiate, inseamna ca esti prea in spate cu senzorul si trebuie sa-l duci un pic mai in fata. In cazul tau, trebuie sa renunti la diagonala si s-o inlocuiesti cu tub prelungitor mai scurt decat drumul optic prin diagonala.
Scoate focuserul la maxim, tine aparatul foto in mana si muta aparatul cu adaptorul in focuser pana gasesti pozitia de focus.
|
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 28 Sep 2014 12:02 Download mesaj |
|
|
|
A mers.
Multumesc.
Am scos diagonala.
Am măsurat astfel încât tubul adaptor sa fie la limita in focuser (intra aprox.1,5 cm., cat sa-l opresc in suruburi) si de acolo am obtinut focusare.
Focusare...e greu cu focusul prin vizor, iar LiveEiew (0x, 5x si maximX) la fel de greu.
Bine, antene de GSM pe cer aduce a contre-jour, asa ca testul relevant va fi pe Luna.
Oricum, diseară, daca am cer bun, încerc Pleiadele...fie si numai ca sa mă conving cu ochii mei ce înseamnă lipsa monturii motorizate in astrofoto.
Pana una alta, o sa încep a studia din ce material si cum e mai facil sa-mi fac o masca Batinof.
Si un suport pentru contragreutate, acum am o mica nicovala care a stat intr-un echilibru precar pe tub, in timpul "testelor".
WB-ul contează sau îl las pe auto ? (desi eu trag numai RAW).
Multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 30 Sep 2014 19:05 Download mesaj |
|
|
|
Aseară am avut cer senin si am văzut din nou Pleiadele, dar nici măcar n-am incercat camera.
Or fi ele luminoase si strălucitoare vizual, dar atât.
Intre timp, mi-a mai venit una: dispozitiv barn-door, manual. Pt.camera foto, nu pt.luneta, evident. Cu Helios 58mm f/2 si Tamron 90mm f/2.8 Macro.
Când voi avea dispozitie si timp (chiar daca nu pare sa fie mult de lucru), o sa încerc.
|
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 30 Sep 2014 20:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: Prima poza |
|
|
|
Luna in seara de 30 septembrie, un singur cadru.
|
1.43 MB |
de 6825 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 01 Oct 2014 01:04 Download mesaj |
|
|
|
Bravo! Nici n-ai nevoie de mască Bahtinov la cât de bine ai focalizat!
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 01 Oct 2014 11:05 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc.
Acum trebuie sa mă lamuresc ce e cu Registax, pt.stacking.
Masca Bathinov bănuiam ca e mai putin necesara la Luna, dar daca gresesc, corectati va rog.
Acum vreau mai mult: sa iasă in fotografie imaginea pe care o vad prin ocularul de 10mm, sa zicem. Adica vreau marire mai multa in poze, fără solutii gen crop pe poza.
Bănuiesc ca am 2 variante:
- barlow
- foto afocala (sau cum s-o numi), cu ocularul pus pe luneta si aparatul foto in fata ocularului.
Asa e?
Multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 02 Oct 2014 12:53 Download mesaj |
|
|
|
"Colectia" mea de oculare a crescut cu încă o piesa.
Acum am:
-Skywatcher SuperPlossl de 10mm;
-TS SuperPlossl de 25mm (multumesc dlui Erwin).
Acum urmează un 6,3mm si cam gata, cel putin d.p.d.v.al focalelor, raportate la instrumentul pe care îl am.
|
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 13 Oct 2014 22:37 Download mesaj |
|
|
|
Asta seara am iesit cu luneta, la iesirea din oras, pentru prima data de când am achizitionat ocularul de 25 mm. Cerul a fost superb. Am stat aproape 2 ore.
Ce am văzut:
- roi globular din Aquarius si, "urcând" spre Pegasus, am mai văzut un roi globular;
- roi globular din Hercules. Greu, greu, abia la a treia încercare, cu pauze intre ele, am reusit sa-mi dau seama care e constelatia Hercule;
- Andromeda, din nou; Pleiadele, din nou;
- din nou, roiul dublu din Perseus, dar nu ne mai luam ochii de la miriadele de stele. Asta a fost de departe cea mai faina priveliste.
Nu am reusit sa vad nebuloasa inel din Lyra. Constelatia nu pune probleme, am identificat-o rapid, dar nebuloasa, nu. De fapt, e posibil sa o fi vazut ca o simpla stea, dat fiind instrumentul (?) si sa nu-mi fi dat seama ca e nebuloasa.Nu stiu. Data viitoare mai încerc (daca nu aflu intre timp ca-mi trebuie alt instrument pt.nebuloasa inel).
Pana una alta, sunt multumit de imaginile vazute prin 25 mm.
Maine dimineata, daca ma trezesc pe la 5:45-6:00, ma duc in balcon sa vad Jupiter. Si Orion.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|