Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Mare_Crisium.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233877
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Nestematele albastre-Pleiadele

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 14 Sep 2012 19:04 Download mesaj
Titlul subiectului: Nestematele albastre-Pleiadele
Raspunde cu citat (quote)

Salut! Achizitia facuta in noaptea de 12/13 sept. 17x240" ISO 400, Canon 1100d nemodif.,TS80ED(@448mm FL, f/5,6)+HEQ5 Syntrek+EQMOD. Ghidaj finder(50mm) +CCTV+ MetaGuide.
Am incercat sa adaug in stack si 8x180" la ISO 800,din alta noapte, dar rezultatul final nu a fost mai bun.

M45-The Pleiades.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  608.9 kb
 Vizualizat:  de 7765 ori

M45-The Pleiades.jpg

Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 14 Sep 2012 20:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

arata excelent felicitari!
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 14 Sep 2012 20:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte reusita imaginea !

Felicitari !

Ce soft ai utilizat pentru stack-ul imaginilor ? Registax, Deepsky-Stacker sau altceva ?
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 14 Sep 2012 22:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Spectaculos !...
Excelent, bravo din nou, din toata inima!
Sus
MrMxyzptlk
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012

MesajTrimis: 14 Sep 2012 22:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Absolut superb. Mai faci 2-3 poze din astea si poti pleca la avansati Smile As fii curios ce poti sa faci cu un NGC253(putin mai greu) sau NGC2403
SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da
Sus
sabin fota
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008

Motto: Nihil Sine Deo

MesajTrimis: 15 Sep 2012 00:11 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Nestematele albastre-Pleiadele

dmtr69 a scris:
Salut! Achizitia facuta in noaptea de 12/13 sept. 17x240" ISO 400, Canon 1100d nemodif.,TS80ED(@448mm FL, f/5,6)+HEQ5 Syntrek+EQMOD. Ghidaj finder(50mm) +CCTV+ MetaGuide.
Am incercat sa adaug in stack si 8x180" la ISO 800,din alta noapte, dar rezultatul final nu a fost mai bun.

ar trebui sa ai un background mai bun, deci mai usor de procesat si mai multe detalii in praful stelar
felicitari! si spor la treaba

Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2010

MesajTrimis: 15 Sep 2012 10:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

E usor cam agresiv procesata. Dar sunt detalii faine.

"Note that the sky background should not be set to pure black at 0-0-0. The sky at night, even at the darkest locations on Earth, is not black. If you set the sky background in the image to black, you will run the risk of losing the faintest detail in the image (this is called clipping). Also, it is extremely difficult to reproduce very dark detail either on a monitor, or in a print. So keep the sky background well above zero." - http://www.astropix.com/HTML/J_DIGIT/DIGTECHS.HTM

Equipment: Vixen 60mm f/15 refractor, Astrotrac TT320X-AG
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 16 Sep 2012 11:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut! Multumesc tuturor pentru aprecieri.
@Teo
Pentru stack am folosit DSS, iar cand am stivuit 2 sesiuni am folosit optiunea grupurilor. Am impresia ca se pierde putin din culoare cu DSS, dar este mai usor de folosit decat IRIS.
@MrMxyzptlk
He,He! La avansati?! Nici dupa 100 de poze deastea. Pe acolo se discuta in niste termeni de care eu n-am habar. Cu NGC253 poate ca voi incerca, dar este foarte joasa( umiditate mult mai vizibila+poluare luminoasa-Sinaia este pe directie la 5km). NGC2403 si celelalte tinte din jumatatea nordica a boltii nu o sa le incerc in viitorul apropiat(nu am masina iar balconul meu bate spre S, obstructionat si de un pom).
@Sabin Fota
Da,cred ca ai dreptate, probabil m-am grabit la procesare. Am sa mai incerc o data cu pasi mai mici. Dar este posibil si ca pozele facute cu ISO mai mare sa introduca mai mult zgomot in stack-ul final. Si nu stiu cat de bine lucreaza DSS cu grupurile- la calibrarea light-urilor cu cadre dark, flat, offset corespunzatoare diferitelor sesiuni.
@MikeC
Ai dreptate, procesarea este cam agresiva.In incercarea de a scote in evidenta cat mai mult din nebulozitate am trecut de prea multe ori prin levels. Sunt incepator in domeniu si fac multe greseli, lucrez "vizual" si "try&error". Softurile sunt numai free sau demo(PS costa mai mult decat telescopul). In mare, pasii mei sunt:
-conversia CR2 in TIFF
-stack in DSS- salvare TIFF
- deschidere TIFF in Nebulosity(fara licenta, optiuni limitate, salvare numai bmp/jpg): Ajust Color Background; treceri multiple prin Levels/Curves/DDP; putin Unsharp mask, putin GREYCstoration noise reduction; Auto Color Balance; cresc putin saturatia; mai trec odata prin Ajust Color Background(mai scap de gradient dar creste nivelul de negru); salvare bmp
-incarc bmp in Gimp: gradient removal si text,
-posibil si o trecere prin Noiseware-reduce gradientul si zgomotul dar imaginea devine mai soft, pierzand din detaliile mai fine.
As aprecia orice sfat cu procesarea(si nu numai), dar tinand cont de posibilitatile mele modeste.
Sus
sabin fota
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008

Motto: Nihil Sine Deo

MesajTrimis: 16 Sep 2012 11:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

dmtr69 a scris:
Salut! Multumesc tuturor pentru aprecieri.
@Teo
Pentru stack am folosit DSS, iar cand am stivuit 2 sesiuni am folosit optiunea grupurilor. Am impresia ca se pierde putin din culoare cu DSS, dar este mai usor de folosit decat IRIS.
@MrMxyzptlk
He,He! La avansati?! Nici dupa 100 de poze deastea. Pe acolo se discuta in niste termeni de care eu n-am habar. Cu NGC253 poate ca voi incerca, dar este foarte joasa( umiditate mult mai vizibila+poluare luminoasa-Sinaia este pe directie la 5km). NGC2403 si celelalte tinte din jumatatea nordica a boltii nu o sa le incerc in viitorul apropiat(nu am masina iar balconul meu bate spre S, obstructionat si de un pom).
@Sabin Fota
Da,cred ca ai dreptate, probabil m-am grabit la procesare. Am sa mai incerc o data cu pasi mai mici. Dar este posibil si ca pozele facute cu ISO mai mare sa introduca mai mult zgomot in stack-ul final. Si nu stiu cat de bine lucreaza DSS cu grupurile- la calibrarea light-urilor cu cadre dark, flat, offset corespunzatoare diferitelor sesiuni.
@MikeC
Ai dreptate, procesarea este cam agresiva.In incercarea de a scote in evidenta cat mai mult din nebulozitate am trecut de prea multe ori prin levels. Sunt incepator in domeniu si fac multe greseli, lucrez "vizual" si "try&error". Softurile sunt numai free sau demo(PS costa mai mult decat telescopul). In mare, pasii mei sunt:
-conversia CR2 in TIFF
-stack in DSS- salvare TIFF
- deschidere TIFF in Nebulosity(fara licenta, optiuni limitate, salvare numai bmp/jpg): Ajust Color Background; treceri multiple prin Levels/Curves/DDP; putin Unsharp mask, putin GREYCstoration noise reduction; Auto Color Balance; cresc putin saturatia; mai trec odata prin Ajust Color Background(mai scap de gradient dar creste nivelul de negru); salvare bmp
-incarc bmp in Gimp: gradient removal si text,
-posibil si o trecere prin Noiseware-reduce gradientul si zgomotul dar imaginea devine mai soft, pierzand din detaliile mai fine.
As aprecia orice sfat cu procesarea(si nu numai), dar tinand cont de posibilitatile mele modeste.

ISO 800 este suficient il folosesc si eu, ISO 400 este cam mic, ti-ar trebui expuneri mult mai lungi
tot secretul este la procesare trebuie sa ai multa rabdare (si mie imi cam lipseste), intreaba-l pe psemil cam cat sta el la procesari, rabdare de chinez trebuie sa ai....spor la treaba esti pe drumul cel bun, a si inca ceva, sa fii atent si la incadrare data viitoare, mi se pare cam excentrica

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 16 Sep 2012 14:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Incearca procesarea in IRIS. Este mai greoi de folosit la inceput dar are multe functii puternice.

In special la scoaterea gradientului cu echilibrarea culorilor in functie de background.
Lucru care ar trebui sa-l faci inainte de orice procesare.

In loc de levels/curves (metoda care mi se pare cam brutala pentru detalii subtile) poti folosi arcsinh la care te joci cu parametrii pana scoti in evidenta si cel mai sters detaliu, fara sa strici altceva.

Zgomotul la nebuloase se scoate foarte bine folosind wavwelets la care tai detaliile cele mai fine fara sa afectezi zonele din jurul stelelor. Mai poti folosi si o masca pentru stele.
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 16 Sep 2012 17:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

@sabin fota
Eu stabilesc ISO in functie de cer/histograma(o tin in zona 20-30). Daca la 2' cu ISO 800 am peste 35 histograma, trec la ISO 400 cu un timp ceva mai mare de expunere. Conteaza si temperatura. In sezonul rece cred ca se poarte incerca si ISO 1600(prima poza cu DSLR-ul (M42) am facut-o la ISO 1600, fara dark, cu reducerea zgomotului intern.
Aveti dreptate si cu incadrarea, am facut-o in finder si am lasat-o asa. Eu aparatul foto il fixez mereu in aceesi pozitie- baza paralela cu axul focuserului si de aceeasi parte a axului optic. I-am facut si un semn pe focuser ca sa il pun la fel. Facand poze in E/ W poate ar fi fost mai bine sa rotesc cu 90° aparatul. Inca nu sunt obisnuit cu combinatia aparat foto+refractor(imagine inversata sus/jos si stanga/dreapta)+montura ecuatoriala. In cazul acesta tinta este putin sus si dreapta, baza aparatului fiind aproape perpendiculara cu orizontul, iar corectia in EQMOD s-ar face W->E si S->N(?). In fine, promit ca o sa fiu mai atent.
@nobody
Am mai incercat procesarea in IRIS la majoritatea pozelor, ca metoda alternativa,insa de putine ori cu rezultate mai bune.Fara indoiala deabia i-am zgariat suprafata. Mult timp nu am stiut ca trebuie salvata imaginea dupa trecerea prin "view", pentru a lucra mai departe, sau salvarea ca fisier temporar .pic de la inceput si lucrul in linie de comanda. Eu am folosit numai functia "logaritm", strech prin "contrast ajustment", apoi "unsharp masking" sau "wavelets". Am incercat "gradient removal" la o poza deja procesata(M33.bmp) dar rezultatele nu au fost mai bune decat functia automata din Gimp. Spui ca aceasta trebuie facuta inainte de orice prosesare. Merci. Asa am sa fac. Am sa incerc si arcsinh(color streching).
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 16 Sep 2012 17:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 16 Sep 2012 22:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiu cum elimina GIMP-ul gradientul, dar stiu ca lucreaza pe 8 biti si acolo s-a terminat tot.

Vezi cateva metode de a scoate gradientul:
http://www.astrosurf.com/buil/iris/tutorial3/doc13_us.htm
http://www.astrosurf.com/buil/iris/tutorial4/doc14_us.htm
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 16 Sep 2012 23:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

poate te ajuta cu ceva
http://bf-astro.com/backgndRepair.htm
http://www.astrodonimaging.com/tutorials/
Sau incerca sa te joci in DSS cu valorile sigma-kappa din tabul parametrii stackare
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 17 Sep 2012 11:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

@nobody
Multumesc pentru link-uri. Am mai incercat "gradient removal " din IRIS dar numai pe imagini deja "intinse" (.bmp). Aveam o valoare BK de numai 40. Evident ca rezultatul nu era cel asteptat. Nu mi-a dat prin cap ca trebuia sa fie primul lucru dupa stack(cu fisierul TIFF de 16b). Am sa incerc maine, dupa ce voi ajunge acasa. Aseara am incercat o procesare integrala cu IRIS a setului de poze folosit pentru M45. Cand am ajuns la "stellar registration", a inceput sa-mi dea mesaje de eroare(imaginile nu se potrivesc si nu se pot alinia). Ar fi trebuit sa folosesc metoda manuala cu linie de comanda.
Gimp este intr-adevar pe 8b. Dar viitoarea versiune 2.10 se anunta si pe 16/32b .Sau daca te pricepi la compilat soft, ai putea sa-l modifici acum.(“The development version of GIMP is now capable of processing images in 16-bit and 32-bit modes, integer or float at your preference.”). Unealta ce-am folosit-o este in PaintTools->Blend(gradient liniar). Lucrand pe 8b, am aplicat-o pe imaginea finala.
@Emil Kolbert
Multumesc pentru tutoriale. Photoshop-ul este softul de refarinta in orice prelucrare digitala. Am sa caut totusi uneltele echivalente in Gimp, pana o sa-mi permit PS.
In DSS folosesc mai mult ca metode de stacking "Auto Adaptive Weighted Average" si "Entropy Weighted Average (High Dynamic Range)". Parametrii sigma-kappa nu i-am schimbat niciodata ca nu am stiut ce fac.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact