Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Aspectul_cerului_-_09_01_2013_b2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236127
Numar de utilizatori inregistrati: 2871
Cel mai nou utilizator inregistrat: SergioMaq
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Sfaturi in legatura cu un telescop pentru un newbie

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
alf
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Dec 2006

MesajTrimis: 05 Dec 2006 15:10 Download mesaj
Titlul subiectului: Sfaturi in legatura cu un telescop pentru un newbie
Raspunde cu citat (quote)

Salutare!
In primul rand vreau sa va spun ca m-am bucurat nespus cand am vazut ca exista si in .ro un portal dedicat astronomiei, si o comunitate de pasionati care sunt pregatiti sa ne ajute si pe cei mai noob (asa ca mine).
Am fost mereu foarte atras de instumentele optice - primul microscop l-am primit prin clasa a 4-a; apoi in clasa a 7-a am construit un periscop, dupa ce am dezmembrat vreo 2 aparate foto shi cateva oglinzi de truse de farduri. Ce-i drept, astronomia a inceput sa ma atraga in liceu, cand am avut o tentativa esuata de a cosntrui o luneta (lipsa de materiale Sad ).
Si acum, dupa mai multi ani, cand posibilitatile mi-o permit, m-am hotarat sa aprofundez acest hobby. Am inceput sa ma apuc de citit si sa strang diverse materiale, harti etc de pe net. Acum insa, ca tot vin sarbatorile de iarna, m-am decis sa imi fac un cadou si sa imi iau primul meu telescop - un reflector, asa mai pentru un incepator. Aici as vrea sa ma ajutati si voi, macar cu un sfat.
Care ar fi datele problemei:
Ce vreau sa fac cu el: pentru inceput ma intereseaza planetele, si banuiesc ca e normal sa fie asa, fiind un incepator. Dar as vrea ca pe masura ce invat sa ma orientez mai bine pe cer, sa pot vedea "decent" si niste elemente deep-space.
Ar fi bine sa fie si cat de cat portabil, sa il pot transporta cu masina fara sa fie nevoie sa scot banchete, roata de rezerva, volan etc Razz. Eu locuiesc in Bucuresti, singurul meu "avantaj" fiind faptul ca stand la ultimul etaj am acces mai rapid la acoperisul blocului Very Happy Foarte des imi petrec insa week-endurile intr-o locatie la ~20 km de Brasov, unde cerul este absolut superb in noptile senine, si deci foarte multe observatii le voi face acolo. Altceva ce sa va mai zic... nu ma intereeaza inca fotografia, sau alte sisteme computerizate.
Bugetul disponibil ar fi undeva in jurul a 300 EUR.
Sper sa ma puteti ajuta cu cateva sugestii, macar in ce parametri tehnici sa ma incadrez sa imi satisfac si asteptarile si sa ma incadrez si in bani Question
Multumesc!
Sus
stelaru
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Aug 2006

Motto: Haideti sa haidem!

MesajTrimis: 05 Dec 2006 15:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu vad cum te-ai putea incadra in 300 eur.

O idee: vezi la spotting scopes: are robert LOMO, bune din cate am mai auzit, dar vezi si meade si celestron: www.bhphoto.com (nu uita insa ca e vorba de USA, unde sunt preturi mai mici decit in europa, nu uita de TVA si transport)

Astea (spotting scopes) sunt de fapt trerestre, nu astro, dar merg si astro "ocazional". Sunt undeva intre 200 si 400 EUR (exclusiv TVA!!!!). Evident, nu vei obtine acelasi lucru ca un telescop special astro, dar poate pentru inceput e chiar mai bine asa.

Inca un lucru (mi l-a zis si mie dragon, parca...)- nu te astepta sa vezi ca in pozele facute de NASA/ESA! Asemenea lucruri nu se pot vedea cu instrumente de amatori (cel putin nu cu cele de cateva sute de euro).

Vestea buna e ca la spotting scope pozi face si foto terestre...
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 05 Dec 2006 16:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine venit pe forum, alf.

Un bun telescop pentru incepatori ar fii un Newton de 150/750mm pe o montura EQ3, care este inca bine transportabila si unde nu trebue sa faci asa mari eforturi a pune instrumentele in masina. Aceasta combinatie iese la 330 Euro. Telescopul nu e greu, dar putin lung, ce nu inseamna ca nu ar intra intr-o masina.

Dar ca te intereseaza mai mult planetele si pentru ca acolo este mai avantajos a avea o focala mai lunga, s-ar pune si tipul de telescop Mak-Cassegrain. Aceste telescoape sant din constructie usoare si in tuburi scurte, dar au o focala lunga, unde performance la planete, luna, nebuloaze planetare, roiuri globule si asa mai departe, ies cu imagini bune.

La budgetul tau ar intra o combinatie de un Mak de la Synta de 102/1300mm pe o montura EQ2, unde vizual este destul de bine montat.
Si aici este o combinatie usoara si relativ de mica, montura nu e grea, telescopul tot nu, este pus in o geanta moale si se poate transporta foarte usor. Aceasta combinatie ar venii la un pret de 299 Euro.

Sigur exista si posibilitatea a loa un refractor, dar acest ar trebuii sa inceapa la 900 sau 1000m lungime focala, unde montura a trebuii sa fie cel macar una ca EQ3-2. Aici iese combinatia mai scumpa si telescopul este mai lung.

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
alf
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Dec 2006 16:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va multumesc pentru raspunsurile prompte.

@stelaru: sar'na pentru indicatii, sunt interesante preturile, dar as fi preferat sa gasesc sa il cumpar de undeva mai aproape, ideal din tara.
Eu sper sa ma incadrez in banii astia, chiar daca ar trebui sa cumpar un instrument sh, pentru ca personal mi se pare o suma decenta pentru un incepator.
Si evident ca nu ma asteptam la imagini gen nasa Smile

@HoO_Germany: din ce variante mi-ai spus, cred ca as alege Newtonul de 150/750mm, dar nu am inteles de unde l-as putea cumpara, daca pretul acela include vreo taxa... scuze de intrebarile idioate dar sunt si eu mic si noob Smile

A da, mai am o intrebare cretina: cam cat de greu credeti ca ar putea fi de transportat un dobson Embarassed de 150/1200? Multumesc din nou!
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Dec 2006 17:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

alf a scris:
Va multumesc pentru raspunsurile prompte.

@stelaru: sar'na pentru indicatii, sunt interesante preturile, dar as fi preferat sa gasesc sa il cumpar de undeva mai aproape, ideal din tara.
Eu sper sa ma incadrez in banii astia, chiar daca ar trebui sa cumpar un instrument sh, pentru ca personal mi se pare o suma decenta pentru un incepator.
Si evident ca nu ma asteptam la imagini gen nasa Smile

@HoO_Germany: din ce variante mi-ai spus, cred ca as alege Newtonul de 150/750mm, dar nu am inteles de unde l-as putea cumpara, daca pretul acela include vreo taxa... scuze de intrebarile idioate dar sunt si eu mic si noob Smile

A da, mai am o intrebare cretina: cam cat de greu credeti ca ar putea fi de transportat un dobson Embarassed de 150/1200? Multumesc din nou!

intrebarile nu sant nici idioatice, nici cretine Smile

Acest Newton 150/750 este un compromis bun, montura ar putea fie ceva mai precauta, din cauza ca este ceva (putin) de suboptimala, dar vizual ajunge, are destul capabilitate pentru acest telescop.
In tara exista destule posibilitati a cumpara aceste instrumente Wink

Un Dobson ar fii de portat, si unul de 8" nu ia mult mai mult loc ca Newtonul de 150/750. Numai al lui Rack este cam greu de desfacut, ca este surubat. La transport cu masina ar trebuii fie pus pe banca din spate.

Sus
stelaru
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Aug 2006

Motto: Haideti sa haidem!

MesajTrimis: 05 Dec 2006 18:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

portabil= sa poti sa il iei in mana/spinare... Laughing Pana la masina tot asa il duci (pe scari, cu liftul, pe strada...)- si de la masina ...iar il cari....

vezi cat cantareste combinatia de o alegi si vezi cum se potriveste cu ... "your lugability" = disponibilitatea de a cara (difera de la om la om).

Fii atent- masa = masa telescopului + masa trepied + masa accesorii + masa cutiilor in care tii toate astea.
Sus
Mitu Catalin
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006

MesajTrimis: 05 Dec 2006 21:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

In bugetul asta intra bine un 130/1000 cum aveau la Alcor (in Bucuresti) , dar vad ca stocul e terminat , mai au doar tub optic de 130/1000 . Daca esti meserias ( sau ai acces la unul) il faci Dobson si te-ai scos - de restul banilor iei 3 oculare plossl si iti mai raman bani ... Eu zic sa nu te incurci cu monturi ecuatoriale daca nu vrei inca foto ,oricum nimic sub eq3.
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Dec 2006 21:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, mai greu cu accesul la un meserias, iar eu de unul singur... mai bine lasa Smile
Tot la Alcor ma uitam si eu, dar vroiam sa va intreb care este faza cu oglinzile astea sferice, pentru ca cei de la Alcor au majoritatea, daca nu chiar toate telescoapele newtoniene cu oglinzi sferice. Sferice vs parabolice ... care sunt mai indicate?
Am mai vazut un dobson pe site-ul http://www.telescop-expert.ro/telescop.htm 150/1200 la 330EUR care ar fi cam in buget, si care ma atrage.
Anyway, Alcor ramane in calcul, in ideea sa ma lamuresc care e treaba cu oglinzile astea.
Multumesc!
Sus
Mitu Catalin
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006

MesajTrimis: 05 Dec 2006 22:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

La un raport F/8 nu ai nici o problema chiar cu o oglinda sferica .Am avut un 114 F/8 cu oglinda sferica si am fost foarte multumit de el .
Dobson-ul ala este excelent !

Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 05 Dec 2006 22:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Robert, nu te supara pe mine, dar nu mai recomada la nimeni incepator 150/750 fiindca in general este un jaf de telescop. Se vad bine cu el doar galaxiile, nebuloasele si cam atat. Unde e nevoie de calitate a imaginii si de putere de marire este "in plus" telescopul.
Pentru mie/tine e bun un 150/750 ca stiu/m ce inseamna un astfel de telescop. Dar un incepator vrea sa vada totul bine si mai ales planetele, care cu un astfel de telescop nu se pot vedem.
Nu te supara pe mine, dar am vrut doar sa iti dau un sfat, de care sa beneficieze un incepator care nu stie ce vrea de la un instrument.
Numai bine!
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Dec 2006 23:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

sarpe a scris:
Robert, nu te supara pe mine, dar nu mai recomada la nimeni incepator 150/750 fiindca in general este un jaf de telescop. Se vad bine cu el doar galaxiile, nebuloasele si cam atat. Unde e nevoie de calitate a imaginii si de putere de marire este "in plus" telescopul.
Pentru mie/tine e bun un 150/750 ca stiu/m ce inseamna un astfel de telescop. Dar un incepator vrea sa vada totul bine si mai ales planetele, care cu un astfel de telescop nu se pot vedem.
Nu te supara pe mine, dar am vrut doar sa iti dau un sfat, de care sa beneficieze un incepator care nu stie ce vrea de la un instrument.
Numai bine!

Sigur este opinia ta, si nu am de ce sa ma supar Smile
Dar un jaf de telescop nu este. Eu am acest telescop la grupa scolara cu care fac eu astronomie. Si iti dau dreptate, ca la observarea planetelor, este ceva cam slab. Dar deja cu o 2x-barlow ai o focala de 1500mm unde la apertura de 150mm este un sistem de f/10. Cred ca si tu in cazul asta, accepti ca este posibil a observa planete foarte bine. Mai departe sistemul este parabolic, tubul este relativ scurt, usor, colimatia este stabila... eu zic in cazul asta, prevazand si pretul, ca e mai bun ca un sistem 130/1000 sferic Wink
Mai departe este montat paralactic. Acum daca se gandeste cineva a face poze sau nu, asta nu sta in vorba, dar montura EQ3-2 este stabila destul si transportabila destul pentru acest telescop, al uza vizual.
Comparand intre 130/1000 sferic (poate pus azimutal) si 150/750 parabolic si pus paralactic, eu as stie ce sa-mi cumpar.
Dar cum zis.... este numai parerea mea Wink Smile

Foarte sincer zic, ca sistemul de 130/1000 sferic (acum fara sa-l cunosc, si fara rautate) este ca bani aruncati.

Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Dec 2006 23:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Trebuie sa fac o precizare, eu ma refeream la 150/750 SFERIC. La acest telescop ma refeream ca este jaf.
Daca oglinda este parabolica la cel de care vb tu atunci treaba sta cu totul altfel. Si nu ma simt in masur sa discut/comentez fiindca nu am probat inca unul ca asta, cu oglinda parabolica. Dar tot nu l-as recomanda pentru puteri de marire mari.
Numai bine!
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Dec 2006 23:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Treaba sta asa alf:
PRABOLIC= bine aproape pentru orice raport focal.
SFERIC=rau daca raportul focal este sub (era o formula care nu mi-o aduc aminte acum) F/10, dupa mine. Se poate scadea si sub aceasta limita dar deja sunt cazuri particulare.
Dupa faci tu singur "calculele".
Numai bine!
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Dec 2006 23:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Iti recomand sa iti cumperi de afara orice telescop ti-ai cumpara fiindca o sa iesi mai ieftin. Si daca dai aceiasi bani ca si in tara o sa iesi mai bine calitativ.
Numai bine!
Sus
alf
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Dec 2006 23:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

ok, am inteles. Multumesc mult pt clarificari. In principiu voi ramane pe dobsonul de 150/1200, care pana acum este solutia cea mai buna si "mare" care se incadreaza in buget

Ultima modificare efectuata de catre alf la 05 Dec 2006 23:46, modificat de 1 data in total
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact