Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236305 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11387
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 06 Sep 2012 14:28 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Experienta 1.
Eram curios cum arata compozitele astea, nu mai pusesem mana nici pe materia prima si nici pe rezultatul final.
Pentru inceput am zis sa folosesc fibra de sticla, e mai ieftina si n-as pierde mare lucru daca ratez formulele.
Arata ca o stofa groasa, destul de maleabila, chiar alunecoasa, n-am pus mana pe un sarpe dar cred ca e cam aceeasi senzatie. Se deformeaza usor ceea ce pe de o parte e rau ca nu sta deloc sa o tai, pe de alta parte e bine ca poti genera suprafete foarte diferite fara sa faca cute. Se taie relativ usor cu o foarfeca de croitorie. Daca se taie in lungul firelor am vazut ca cel mai bine e sa tragi un fir cam pe unde ar trebui sa tai si sa urmezi golul creat. Nu e ca la lemn/tabla, trebuie sa tai lasand mult loc la margini, se desface usor si cam arunci 5-10cm din margini. Firul desi in prima faza e gros, totusi e compus din milioane de fire mici, subtiri, se agata usor de suprafete abrazive/rugoase, deci aveti grija cum umblati cu ea. Nu stiu daca produce probleme la atingere sau daca zboara prin aer bucati de fibra dar am folosit manusi menajere (la raionul menajerie au unele de plastic ce se muleaza pe mana, 3 lei 10 buc) si o masca pusa pe gura/nas (ieftine si astea). |
|
Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1224
|
Trimis: 06 Sep 2012 19:19 Download mesaj |
|
|
|
Metoda "clasica" de taiere e cu banda adeziva de hartie. Se lipeste banda pe conturul bucatii pe care vrei sa o tai si apoi se taie pe mijlocul benzii cu un foarfece obisnuit (daca nu folosesti kevlar). In felul asta tai mai usor, marginile nu se strica si poti manipula mai usor bucata taiata. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 07 Sep 2012 11:58 Download mesaj |
|
|
|
M-am gandit si eu la asta dar initial am zis sa fac toate greselile posibile ca sa vad ce iese. Probabil data viitoare voi folosi scoci.
Experienta 2
O alta curiozitate, poate si mai mare, era legata de epoxy. Mai frecasem eu mixturi lipicioase dar in cantitati minore. O prima observatie e ca fiecare combinatie rasina-intaritor are propria regula de amestecare, propriul timp de intarire, propriile conditii de intarire in functie de temperatura, propria vascozitate. Am ales una care se intareste mai greu, si este putin vascoasa.
Am ales o combinatie rasina epoxy-intaritor care e putin vascoasa deci se amesteca relativ usor, care permite intarirea la temperaturi normale , ~20'C, desi daca vrei o poti tine ~10 ore si la mai mult de 40'C, de asemenea ca de inceput am ales o combinatie care se intareste mai greu, o poti folosi cam o ora si se intareste complet in 24 de ore, depinde de temperatura, daca e mai mare se intareste mai repede.
Se foloseste un cantar precis, avand in vedere ca precizia amestecului trebuie sa fie (in cazul meu) de sub 2%, deci de ordinul fractiunilor de gram in cazul unor cantitati totale sub 100g.
Am pus X grame epoxy si in continuare am turnat usor 0.63*X grame intaritor. Ambele sunt foarte usor de turnat, consistenta e cam ca a uleiului, culoare alb cam ca un lac de lemn. Am amestecat cu un bat, se zice minim 1 minut. N-am identificat o masura a gradului de amestec, ambele lichide au aceeasi vascozitate, aceeasi culoare, deci nu-ti dai seama daca ai amestecat bine sau nu. Face repede bule dar am observat ca se ridica in cca. 10 min. Se zice ca vidarea elimina bulele. Dupa un timp, cam 10 min., incepe sa se incalzeasca, scoate fum. Nu-mi dau seama daca incalzirea dauneaza sau nu, nici daca fumul e periculos sau nu. Din cate am observat se pare ca mixtura nu miroase deloc, fumul parca miroase putin, oricum am avut balconul aerisit si masca pe fata. Initial am facut cantitati mici (sub 100g), ulterior am citit ca pentru cantitati mai mari de 100g se incinge rau. Initial am folosit un pahar de plastic subtire, de unica folosinta, n-am avut probleme. Dar la al doilea amestec am avut cca 150g, totul a fost bine si frumos pana a inceput sa se incinga, intr-un minut s-a intarit, mi-a intarit si pensula, paharul s-a topit. A trebuit sa fac o alta solutie in cutie de tabla ca m-a lasase cu ochii in soare in mijlocul operatiunii. |
|
Sus |
|
 |
mak Membru

|
Trimis: 07 Sep 2012 14:19 Download mesaj |
|
|
|
Nu folosi scoci ca e prea lipicios, foloseste banda adeziva de hartie pe care o lipesti usor, nu e nevoie sa apesi.
Daca iese fum nu e bine deloc, se degradeaza rasina, chiar si daca se incalzeste mai mult de 40 de grade. Daca faci cantitati mari, amesteca-le in recipiente putin adanci, aceeasi cantitate de rasina amestecata intr-un vas adanc si de diametru mic se incinge mult mai repede decat intr-un vas intins.
De amestecat trebuie amestecat bine si nu cu bete ci cu spatule, avand grija ca sa ajungi peste tot. Ca sa scapi de zone neomigenizate, transferi continutul in alt recipient dupa amestecare si inainte de impregnare.
Fa esantioane mici la inceput pana te prinzi cum sta treaba, cu 150g impregnezi o gramada de fibra. Calculeaza procentul de fibra din compozitul final dupa fiecare proba, asa o sa inveti sa pui exact cara rasina trebuie.
Ce rasina folosesti? Daca pui intaritor 0,63 din cantitatea de rasina cred ca e un amestec cu durata de viata foarte scurta (si mai scurta in caldura din balcon) potrivit mai degraba pentru lipit decat pentru impregnat. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 07 Sep 2012 15:21 Download mesaj |
|
|
|
Dupa ce s-a incins si s-a topit paharul de plastic am facut mixtura intr-o cutie de tabla pe care am pus-o in apa intr-o alta cutie mai mare ca sa disipe mai bine caldura.
Initial am facut putin, sub 100g in total dar senvisul era din coremat si ulterior am aflat ca inghite 2l la 1mp, asa ca la urmatorul senvis am facut cam 160g, dar despre coremat in alt episod . Dar chiar si in cantitati mici tot scotea fum si se incingea, doar ca nu topea paharul.
Mixtura era a patra din lista, "Epoxy resin L + Hardener EPH 500", cea de 100:63 http://shop.r-g.de/en/Epoxy-resins/ pentru ca se intarea la temp. camerei si aveam libertate de miscare 60 min. pana se intarea. Recomanzi alta combinatie? |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 07 Sep 2012 15:48 Download mesaj |
|
|
|
De ce va complicati cu epoxi la cantitati asa de mari ? E si scumpa si greu de folosit -amestecat cand e prea multa.
Eu m-am descurcat de minune cu rasina poliesterica . Se gaseste pe toate drumurile si nici nu e prea scumpa.
Dozajul intaritorului e cam critic . Pentru cei 4 % intaritor folosesc mereu seringi gradate . Acceleratorul nu pune probleme . Merge introdus dinainte in rasina si vreme de circa un an nu creste viscozitatea deloc. Mai degraba se intareste rasina daca trage aer , dar si asta ia ceva timp.
In schimb nu am gasit nicaieri rasina poliuretanica. Cica ar fi cam scumpa si de aceea magazinele de specialitate nu se incurca cu ea. Am cautat si la un depozit de produse ''Bison'' dar spre uimirea mea nu aveau.
catalin. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 07 Sep 2012 17:48 Download mesaj |
|
|
|
Cat de grea se face rasina aia de mulaj? Din cate am inteles aramidul ar fi cel mai rezistent la presiune relativ la greutate. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Sep 2012 19:07 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu exact densitatea ei, dar stiu ca aramidul este mult mai greu. In urma cu multi ani am lucrat cu aramid, si asa, ca impresie, este mult mai greu, aproape ca densitate, cel putin din ce tin eu minte, de sticlotextolit, care are 1,9kg/l. Iar rasina aceea, este ceva mai densa decat cea de izolatie, care are 0,037kg/l, necomprimata. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
Sus |
|
 |
mak Membru

|
Trimis: 07 Sep 2012 19:41 Download mesaj |
|
|
|
Foloseste epoxy, rasina L sau L1100 cu un intaritor lent care sa-ti asigure doua-trei ore pana la gelifiere ca o sa folosesti si vid si sandwich si ai nevoie de timp, plus ca daca faci mai mult de 100 de grame, alea trei ore nu mai sunt trei, ci doua sau chiar una, in functie de cantitate si temperatura la care lucrezi. Epoxy are proprietati mecanice semnificativ mai bune decat rasina poliesterica, iar cea de mulaj e buna la mulaj, nu la impregnare.
Nu vad ce e asa de complicat de lucrat cu epoxy, amesteci doua componente si pe urma impregnezi. Daca se incalzeste sau scoate fum inseamna ca faci prea multa rasina odata intr-un recipient prea adanc.
Eu am folosit si L si L1100 cu intaritor lent si a fost in regula, nu se incalzea deloc si aveam si timp suficient de lucru. Am incercat si poliesterica, dar nu stiu daca e o idee buna ca miroase "frumos" si daca nu te da nevasta afara din casa, o sa te certi oricum cu vecinii ca am vazut ca lucrezi in balcon.
Renunta si la coremat-ul ala, iti adauga greutate suplimentara fara niciun beneficiu. Foloseste polistiren extrudat in loc, e mult mai bun, nu absoarbe nimic. Atentie daca folosesti rasina poliesterica cu polistiren, rasina dizolva polistirenul. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 08 Sep 2012 00:07 Download mesaj |
|
|
|
Mak, L am folosit, o sa incerc poate si L1100 cu un intaritor mai lent. Dece n-am ales de la inceput combinatia asta? M-a derutat "Curing (hours): 24 h at RT + annealing 15 h at min. 60 °C", nu stiu ce presupune.
La senvisuri plane merge cam orice, insa corpul "instrumentului" o sa fie destul de fatetat, initial alesesem coremat-ul ca se poate mula usor. Acum insa am constatat ca inghite mult lipici, ar fi cam 1kg. Sa vad, poate pun fagure. Oricum corpul initial il sculptez in polistiren extrudat sau spuma de PVC daca fac rost, dar sa vad cat cantareste. Peste el va veni senvisul propriuzis.
dragos.n, normal ca fagure . Apropos de link, tubul era cea mai comoda varianta. Insa e si cea mai grea plus ca ocupa foarte mult, nu-l pot transporta in masina, acum nici tubul de 200/1000 nu incape decat pe bancheta din spate, ori daca am pasageri ...
Dar din linkul postat cel mai interesant lucru e asta: http://www.dreamscopes.com/pages/glossary.htm zice si dece epoxy e mai buna in combinatie cu fibra de carbon. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|