Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236147 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2872 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Romero Gumendo |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Ovi Membru

Data inscrierii: 28 Noi 2006 Mesaje: 3
|
Trimis: 29 Noi 2006 11:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: Alt incepator |
|
|
|
Sincere felicitari!! In sfarsit un forum fara manele si obscenitati. Intrand din intamplare pe acest forum, mi-a luat doar doua nopti sa-l citesc integral. Problema mea nu este "lipsa de ocupatie noaptea", ci doresc foarte mult sa ma alatur "curiosilor incepatori" in tainele cerului. Eu sunt "curios proferionist" din nastere si as dori sa ma ajutati "sa nu calc intr-un canal", adica SA-MI CUMPAR - UN TELESCOP. Momentan sunt in "negocieri" cu situl www.telescoape.3x.ro pentru achizitionarea unui telescop. Pe scurt, le-am trimis cererea mea, cu toate cerintele care m-ar interesa adica un telescop "portabil" care sa-l pot catara pe toti muntii din zona, sa fie "upgrade-abil" in timp si care sa ma ajute la obtinerea unor fotografii decente. Prima oferta a venit cu telescopul 13065PEQ2. Citind pe forum toate respunsurilor la ceilalti incepatori am apreciat singur ca acest model nu mi-ar "multumi curiozitatile" deoarece are diametrul de 130mm, iar pentru o imagine buna mi-ar trebui unul cu diametrul de minim 150mm. A doua oferta a venit cu modelul Dobson 203mm Pyrex, care (spun ei) ca m-ar multumi. (Am uitat sa mentionez un lucru, ca nu m-am uitat in viata mea printr-un telescop si pana luna aceasta nici nu stiam ca sunt de vanzare in Romania telescoape). Aici va rog sa ma ajutati dumneavoastra cu cateva raspunsuri. Care sint diferentele dintre cele doua telescoape, care mi l-ati recomanda pentru inceput, daca incep cu telescopul, ce trebuie sa-mi mai cumpar pentru al folosi in astrofotografie (mai tarziu, nu anul acesta neapara). M-as multumi sa incep cu cratele de pe Luna (la sfinxul de pe Marte inca ma gandesc ).Reprezentantii de la
skywatcher mi-au explicat ca la telescopul dobsonian ii pot aduce mai multe imbunatatiri in timp si are oglinda de calitate mai buna decat primul. Astept si parerile dumneavoastra. Va multumesc anticipat. _________________ Daca suntem numai noi, ar fi o uriasa risipa de spatiu. |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2287
|
Trimis: 29 Noi 2006 12:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Bine ai venit Ovi.
Problema ta, ca la majoritatea incepatorilor, este ca vrei prea multe de odata. De ce nu te multumesti doar sa privesti cerul, ca dupa sa intelegi ce inseamana astronomia, un intrument, sa te orientez pe cer cu o harta,etc. Si dupa sa tragi cancluzia daca iti place astronomia, ce implica astrofotografia, etc.
Pararea mea este ca ar trebui sa te limitezi (la inceput) la un telescop doar pentru observatii vizuale. Dupa un timp (1-2 ani) iti garantez ca nu o sa mai ai ce de sa ne intrebie ce telescop sa iti cumperi, fiinca o sa sti singur. Si o sa sti ce vrei sa faci in viitor: vizual sau foto. Astronomia la ora actual cam asa se imparte si din pacate nu prea se intersecteaza.
Parea mea este sa iti iei un telescop chiar si de 130mm diametru, dar cu focala minim de 900mm, sa il ti un timp pana cand nu o sa mai ai obiecte pe care as le vezi fiindca telescopul este prea mic si dupa sa iti cumperi exact ce o sa iti "sature" tie toate poftele.
Nu uita un telescop mic, este fi ieftin, si la inceput asta conteaza fiindca nu bagi multi bani in intrumente de la inceput ca sa consideri dupa ca nu ai nevoie de ele si ca vrei altceva.
Tu trebuie as te consideri in perioada de probe cu astronomia, si nu e bine sa iei decizii finale de la inceput.
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
sky Membru

Data inscrierii: 08 Noi 2005 Mesaje: 442
|
Trimis: 29 Noi 2006 12:48 Download mesaj |
|
|
|
da
Un binoclu bun 10x50 si o harta a cerului ar trebui sa-ti domoleasca putin pofta de cer. Pe urma un 130mm sau 150mm e bine venit. Pe urma ai sa stii tu ce sa-ti cumperi. Acest gen de discutii s-au mai purtat, iar tu daca ai zis ca ai citit tot forumul inseamna ca stii care e treaba. Seriozitate maxima, in caz contrar ai sa fii unul din cei multi care au instrumente si se uita de pe balcon la stele(si se mai numesc astronomi amatori )  |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5982
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Noi 2006 13:22 Download mesaj |
|
|
|
salut Ovi
daca vrei sa cari telescopul cu tine prin munti, trebuie sa te gandesti foarte serios la portabilitatea lui, altfel risti sa-l lasi acasa si sa te uiti la stele cu ochiul liber.
sfatul lui sky e foarte bun, ia mai intai un binoclu de 10x50 si vezi daca iti place cerul. un binoclu are portabilitate si manevrabilitate buna si nici nu necesita tripod.
eu nu ma despart niciodata de binoclu si laptop (in loc de harta).  |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 29 Noi 2006 13:28 Download mesaj |
|
|
|
Bine venit pe forum.
Daca este dorul a cumpara un telescop, nu inteleg de ce se da sfatu a cumpara un binoclu? Desigur este un binoclu un instrument bun la cer, da un incepator este un incepator. Nu conteaza cu ce invata incepatorul sa faca cunostinta la cer.
Parerea mea este, ca un Dobson este un instrument foarte bun pentru incepatori. Acest instrument care este oferat, are o apertura mare (8" sau 203mm) cu o calitate buna si are avantajul ca nu trebue fie pus ca montura paralactica spre nord si cu atentie, dar se poate pune peste tot in gradina sau pe balcon, si gata.
Asa ca, sfatul este foarte ok.
Si la asemenea instrument se plateste pretul pentru apertura si nu pentru mecanica (montura).
Pe langa asta, s-ar putea achizitiona si un binoclu ca intregere la echipaj.
Dar eu as sfatui a nu cumpara un binoclu, dar banii care s-au putea plati pentru un binoclu, as da pentru mai mult acessorie. Adica niste oculari mai multi in diferite marimi.
Telescopul aduce deja 2 oculari (10 si 25mm) iar intre aceste marimi s-ar putea cumpara inca niste oculari (poate unul de 6mm si unul de 17mm, poate o 2x-barlow buna). Cu acest acessorie o sa ai un set complet si pentru multi ani o sa ai un telescop bun, cu apertura mare si acesorie destule.
Pentru fotografie Dobson-ul nu este predestinat, ca nu are montura paralactica, dar asta se poate achizitiona mai tarziu.
Transportabil nu pot sa zic ca este un Dobson pentru a-l trage prin munti. Dar este transportabil destul ca sa-l pui in masina si sa te duci cu el undeva unde este un cer bun, ori sa-l pui in gradina/pe balcon. _________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144
Ultima modificare efectuata de catre HoO_Germany la 29 Noi 2006 13:39, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2287
|
Trimis: 29 Noi 2006 13:32 Download mesaj |
|
|
|
Zircon, cum naiba nu te desparti de laptop in loc de harta? Faci cea mai mare greseala posibila. Tu iti dai seama ca niciodata un o sa te adaptezi (cu ochii) pentru a face observatii "profesioniste".
Laptopul este bun pentru planificarea serii si pentru a face fotografii. Dar pentru observatii vizuale nu este bun fiindca iti "strica" ochii. Tu pierzi cel putin doua magnitudini daca folosesti laptopul pe timpul noptii.
Sper ca nu am inteles eu bine ce ai vrut sa zici si ca nu faci ce cred eu
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5982
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Noi 2006 14:02 Download mesaj |
|
|
|
@sarpe
am uitat sa completez ca nu ma despart de binoclu si laptop oriunde merg prin tara.
sigur ca la inceputul serii trag un ochi pe laptop sa vad care e situatia acolo sus si pe urma uit de el.
eu il folosesc mai mult in loc de harta actualizata.
ai dreptate, altfel ar strica mai mult decat ar ajuta.
@Robert
sigur daca dorinta omului e sa cumpere un telescop atunci sa cumpere, dar totusi zic de atentie la portabilitate. nu poti mereu sa te plimbi cu masina prin munti...  |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 29 Noi 2006 14:09 Download mesaj |
|
|
|
zircon a scris: | @sarpe
am uitat sa completez ca nu ma despart de binoclu si laptop oriunde merg prin tara.
sigur ca la inceputul serii trag un ochi pe laptop sa vad care e situatia acolo sus si pe urma uit de el.
eu il folosesc mai mult in loc de harta actualizata.
ai dreptate, altfel ar strica mai mult decat ar ajuta.
@Robert
sigur daca dorinta omului e sa cumpere un telescop atunci sa cumpere, dar totusi zic de atentie la portabilitate. nu poti mereu sa te plimbi cu masina prin munti...  |
@ zircon
absolut, ai dreptate de aceasta tema. Portabilitatea nu e mare, dar asta nu e cam cu nici un fel de telescop. Am avut destul discutii despre dferite posibilitati aici pe forum.
Cel macar in munti ai si asa probleme a cara echipaj mic.
De totusi, poate scrie Ovi inca o data despre posibilitatile lui si poate am inteles noi gresit tema de munti. _________________ CS Robert
House of Optics Germany
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
Ovi Membru

Data inscrierii: 28 Noi 2006 Mesaje: 3
|
Trimis: 29 Noi 2006 15:21 Download mesaj |
|
|
|
Multe multumiri pentru raspunsuri. Acum am terminat de cutreierat orasul fara nici un rezultat. Nici o carte de astronomie.Problema cu muntii se rezolva usor (la mine). Eu locuiesc in Radauti (jud.SV) si de acasa pana la Palma(Sucevita) am 18 km, ori pana pe Rarau am 80 km. Cu masina ajung in 20 min. , maxim o ora pana pe Rarau unde sunt si cabane cu camere pentru turisti (altitudine 1521 m). Aceasta dragoste pentru cer sa "materializat" cel mai profund anul acesta la locul de muca. Eu si cu sotia lucram intr-un atelier de iconografie in Grecia (8 luni pe an, iarna venim acasa) in Kalambaka la poalele meteorelor (stanci unice in lume). Va doresc macar odata sa vizitati aceste locuri si sa suiti pe meteore intr-o noapte de vara sa vedeti cum arata cerul privit doar cu ochiul liber. Nu te mai desparti de el. (Scuze, nu fac reclama la excursii in Grecia).Acum nu stiu daca as avea probleme la vama sa merg la anul cu un telescop in Grecia (circul cu masina personala), dar sper sa nu am probleme. Problema mea de telescop "portabil" era ca telescopul sa incapa intr-un porbagaj de masina. Cei de la Sky-Watcher mi-au propus sa-mi cumpar reflector newtonian Dobson 203mm Pyrex si cu o montura ecuatoriala HEQ5. Acum daca il cumpar pe acesta , pentru inceput poate imi spuneti care sunt urmatorii pasi pentru a ajunge intr-un final la astrofotografie.Ideea cu binoclul nu este rea, dar am trecut de faza aceasta iar acum im doresc ceva mai mult. Cu orientarile in spatiu nu ma descurc binisor, dar prin invatare se rezolva toate. Toate informatiile despre harti ale cerului le am stocate pe un laptop, asa ca nu mi-i greu sa-l iau cu mine.Deocamdata astept si alte decomandari din experientele voatre despre telescoape, poate cunoasteti alte modele mai bune (dar nu exagerat de scumpe). Eu am vazut odata (acu 15-17ani) cum arata telescopul de la planetariul din Suceava , si facand comparatia cu acela m-am referit la telescop "portabi" (nu incapea intr-o masina sigur). Daca aveti de vanzare DVD-uri cu documentare despre astronomie, carti ori alte materiale, va rog trimiteti-mi un mail. Va multumesc anticipat _________________ Daca suntem numai noi, ar fi o uriasa risipa de spatiu. |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 29 Noi 2006 15:57 Download mesaj |
|
|
|
Da, tocmai vroiam sa-ti spun si eu cite ceva, despre inceputul meu treptat, atunci aveam 12 ani, vad ca tu esti casatorit, deci asemenea sfaturi nu prea au valoare. Acum si nivelul de informare e cu totul altul, in principiu sint de acord cu recomandarile facute de "sarpe".
Iti dau un link, unde gasesti "carti online".
http://sarm.astroclubul.org/carti/
Despre astrografie, te sfatuiesc sa incepi cu fotografii care nu necesita orologerie, in primul rind Luna.
Ar fi mai multe metode de fotografiere prin sistem afocal, cu proiectie prin ocular (sau direct) folosind aparat "reflex", dar mai intii observa astrele vizual.
Succes! |
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

Data inscrierii: 10 Aug 2006 Mesaje: 569
Motto: Haideti sa haidem! Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Noi 2006 16:20 Download mesaj |
|
|
|
Ad libris are o carte superba depre univers - Cunoasterea universului sau asa ceva. E vreo 200,000 lei -merita banii. Nu e pentru profesionisti, dar eu cred ca e buna destul pentru inceptaori.
Un telescop daca vrei portabil, te inteleg bine... Si eu am pierdut timpul si am plictisit oamenii de pe forumul asta pana am ajuns la o concluzie c are cantarea... peste 40 kg!!
Cel mai bun telescop e ala de-l poti lua cu tine in spate, nu ala super-grozav care sta in debara...
Pe de alta parte, s-ar putea sa vrei sa te joci cu el si ziua.
O solutie intermediara ar fi un tub Mak-Cass (sau echivalent) mititel de la LOMO - are Robert si mi se pare decent la pret, il poti compara cu un MEADE- spotting -scope de exemplu. Il pui usor pe o montura ecuatoriala, de care o fi, ca e usor (pina in 3 kg).
Mai vezi un program gratuit de pe net -Stelarrium, sa te lamuresti cu constelatiile etc.
Per total "spargi" pana in 400 EUR, cred.
Pe urma vezi cum te-aranjeaza. Daca iti va placea, mergi la aperturi mai mari (evident si mai grele), telescopae mai pretentioase, monturi mai complicte, autostar, poze astronomice etc.
Daca nu iti va placea, sau nu vei avea posibiltati sa mergi inainte pe pasiunea asta, rami cu un tub optic decent, pe care il poti folosi la poze de zi, de exemplu.
Sau il vinzi - e mai usor de vandut decit telescopae mari si grele, scumpe. |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 29 Noi 2006 16:21 Download mesaj |
|
|
|
Ok, citind ca se face calatoria cu masina si vrei sa iei telescopul in grecia (ce nu face nici o problema la vama) atunci spun si eu, ca idea cu Dobson nu este pentru acest Trip gandit.
Eu as recomanda in cazul asta un ED80/600 pe o montura EQ3 unde si acolo se poate motoriza ambele axe.
Cu aceasta combinatie esti nu numai la munte in romania transportabil, dar poti pune bine in portbagaj la masina si sa iei telescopul si montura cu tine in grecia.
Un Newton mic de 130/650 este tot transportabil bine si optica este parabolica, dar telescopul este mai gros si se pune problema, ca trebue pus bine in portbagaj la drum. Mai departe acest telescop are un focusar de 1,25" unde la viitoare facut de poze nu este suficient.
Dobsonul pe o montura HEQ5 nu este transportabila destul, ca tubul acestui Dobson are o lungime de 1200mm si o grosime de 230mm. Inca montura HEQ5 ia relativ mult loc in masina. Bine, ar merge totul, dar depinde de masina
Un ED 80/600 este un instrument bun pentru deepsky si pentru planete pana la o marire de cam 160x. Fotografic tot ai putea lucra cu el in viitor, asa ca baza ar fii data. Eu as zice, ca acest instrument ar fii in cazul tau, cam cel mai optimal. _________________ CS Robert
House of Optics Germany
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

Data inscrierii: 10 Aug 2006 Mesaje: 569
Motto: Haideti sa haidem! Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Noi 2006 16:29 Download mesaj |
|
|
|
Am uitat de binoclu: vei avea probleme muuult mai mari decat crezi cu binoclul asta...
Eu am vrut un Pentax si dupa multe mesaje si nervi cu reprezentanta lor aici, nu m-am ales decat cu... nervii...
Nikon- OK- dar costa de te rupe, e cu precomanda si ajunge mai intai in Oradea.
Te poti multumi totusi cu un Olympys, care nu e chiar rau si mult mai usor de gasit.
Fii atent ca 10x50 inseamna aproape 1 kg. Poate fi mult. Are camp mare, de acord, dar daca vrei sa-l folosesti ziua in alte scopuri, ai de carat. Vezi si un 8x40(2). In nici un caz nu lua cu zoom!
Sigur ca e un intrument astronomic util, dar un binoclu e bun la casa omului oricum - de exemplu pentru pasari, peisaje etc.
Un binoclu bun poate fi 200 EUR.
Sunt si rusesti foarte bune (poate doar ceva mai grele)- se gasesc pe la Piatra Neamt- din cate stiu si eu de pe forumul asta. |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 29 Noi 2006 17:23 Download mesaj |
|
|
|
Daca poti sa transporti cu masina poti sa iti iei unul de 200mm, cum am eu. Incape foarte bine pe bancheta din spate de la Dacia 1310. Am mai dat sfaturile astea si prin alta parte: sa nu te astepti ca oriunde te uiti sa vezi obiecte deep-sky. Pentru asta iti trebuie o harta. Cu ochiul liber e frumos sa privesti stelele. Cu binoclul e si mai frumos, dar cu telescopul mie nu imi place sa urmaresc stelele, datorita campului mai mic. Deci daca vrei pentru stele, nu cred ca ar trebui sa iti iei telescop. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 29 Noi 2006 17:36 Download mesaj |
|
|
|
@ forever man
incearca sa urmaresti cu telescopul si planetele (saturn vine acum cam la ora 12 h sus) si o sa vezi ce mistose observa asa obiecte cu telescopul  _________________ CS Robert
House of Optics Germany
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|