Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m_35_and_ngc2158__final.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236352
Numar de utilizatori inregistrati: 2877
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Lentile radioactive

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 13 Iul 2012 13:10 Download mesaj
Titlul subiectului: Lentile radioactive
Raspunde cu citat (quote)

Spre marea mea surpriza, am aflat recent de la amicul Liliensternus, ca unele obiective foto, mai exact lentilele Takumar rapide sunt radiocative.

Cercetand ceva mai mult pe net am aflat ca sunt si alte lentile fabricate in anii 40-70 care contin elemente radioactive. Multe astfel de lentile folosite de armata USA sunt acum scoase din uz si vandute pe diverse site-uri. Radioactivitatea provine in special de la utilizarea thoriumului, de la cerium, dar si de la materialele utilizate care nu erau foarte bine purificate, si mai treceau diverse alte substante radioactive.

Cel mai ciudat, dar si potential periculos este faptul ca thoriumul devine mai radioactiv cu trecerea timpului. Cel putin asa sustine autorul articolului urmator.

http://www.bnphoto.org/bnphoto/LostSites_MonaghanRadioactive.htm

Cat priveste cantitatea de radiatii, cred ca urmatoarele doua clipuri sunt ilustrative.

http://www.youtube.com/watch?v=oxIEzsLB4dE

http://www.youtube.com/watch?v=3ozOMssiP2E

De aceea, cred ca e bine sa fim precauti cand vrem sa confectionam instrumente, in special oculare, din lentile vechi, asa cum , recunosc, si eu am facut-o acum multi ani. Se pare ca lentilele cu coloratie galbena pot sa contina astfel de elemente radioactive. Dar acest aspect nu este in mod cert un indiciu.

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 13 Iul 2012 13:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, interesant .. eu am auzit din surse certe ca au fost facute diverse piese din pereti de sticla de protectie provenita de la centrala avariata de la Cernobal Confused
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 13 Iul 2012 13:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Laughing

Buna gluma. Sau nu.

Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 13 Iul 2012 13:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

BCA-ul (ala alb de fac unii pietre de baie Smile ) se zvoneste ca ar fi radioactiv, sau e doar poveste? Sau rigipsul? Sau ambele. Ori cu BCA/rigips stai toata viata, dar cu ocularul la ochi doar cateva ore din viata. Comparativ cu o radiografie cam care ar fi cantitatile de radiatie receptionate?

PS: dragos.n, ori tu ori Liliensternus, nu cumva vreti sa cumparati Takumare ieftine? Smile Smile

PS': asta imi da o idee: Fratilor am auzit ca takahashiurile ar fi radioactive!!

PS2: putina radioactivitate n-a omorat pe nimeni.

PS3: astia in aeroporturi sau in porturi n-au scanere pt. detectia de radioactivitate?

PS4: la naiba, acum tre sa-mi iau si gaigar, asta chiar ar fi the ultimate astronomer's tool

Ultima modificare efectuata de catre valy la 13 Iul 2012 13:47, modificat de 1 data in total
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Iul 2012 13:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu nu vreau sa cumpar Takumare, ca sunt variante mai vechi ale actualelor lentile Pentax, din care am destule. Cat despre Liliensternus, e el radioactiv, de la atata sapat dupa oase de dinozaur.
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 13 Iul 2012 13:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

De la el s-or fi infestat, au trecut toate prin mana lui Smile
Sus
Liliensternus
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Iul 2009

Motto: Nothing lasts forever

MesajTrimis: 13 Iul 2012 15:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Recunosc, mea culpa, am sa imi torn scrumiera cu mucuri cu tot in cap pentru a finaliza ritualul.
starbuck
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 13 Iul 2012 17:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt curios si de alte pareri sau teste. Nu prea cred eu ca de atata amar de timp (40+ ani) abia acum s-a observat chestia asta. In plus nu pot crede nici faptul ca s-au putut lansa materiale radioactive in produse comerciale mai ales la nivelul de radiatii "masurat" in acele teste.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 13 Iul 2012 19:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

In trecut se folosea azotatul de thoriu pentru depunerile antireflex pe cale chimica .

Rusii foloseau metoda si cred ca nu era nici un pericol. Chestia cu radioactivitatea in crestere e charaghioasa rau Laughing

Ceriul folosit in optica , nu am auzit sa aiba radioactivitate .

In schimb , cine-si mai aminteste de petromax-uri , poate a aflat ca sitele alea care produceau termoluminescenta aveau ca principiu activ un amestec de oxid de thoriu cu 1% oxid de ceriu.

Cred ca multi au facut leucemie din cauza lor. Sau ma rog, le-a dat o mana de ajutor macar.

De obiectele de sticla galben-verde fluorescenta cred ca e bine sa va feriti. Nu degeaba se numeste ''sticla iradiata'' .
De obicei e de la oxidul de terbiu dar poate fi si sticla cu foarte mult plumb , iradiata intens prin laboratoare .

Acum 21 de ani , pe cand sapam cu babacu' o pivnita (pana la urma a iesit cat o sufragerie ) , am gasit la vreo 1,8 metri adancime , niste cioburi de la un paharel si care manifestau o fluorescenta turbata , in enervanta culoare galben-verde.
Curios ca mai deasupra am dat peste o lulea de lut rosu si un opait ce parea foarte vechi.
Nu le mai am, le-am facut cadou unui coleg de munca.

In schimb , cioburile fluorescente le-am pastrat. Daca or fi radioactive inseamna ca paharul de la care provin a dat jos ceva dantura in efemera sa existenta.

catalin.

ior 015.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  150.78 kb
 Vizualizat:  de 7444 ori

ior 015.jpg

Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Iul 2012 21:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sincer, nici mie nu mi-a venit sa cred la inceput, desi am incredere in Dinozauru'.

Acum insa imi aduc aminte de niste chestii, care atunci cand le-am citit, le-am incadrat la capitolul ''fantezii gazetaresti'', ca pe vremea aia nu se inventase inca termenul atoate acoperitor, ''teoria conspiratiei'' Era vorba de niste teste ''medicale'', inclusiv cu substante radioactive facute de guvernul american pe proprii cetateni, fara sa le spuna nimic. Dar dupa niste ani l-am vazut pe presedintele Clinton cerandu-si scuze putinilor supravietuitori ale acelor teste, si de atunci, si cu ''ajutorul'' bogatelor contributii din viata noastra bastinasa, am mult mai mare receptivitate fata de asa zisele teorii conspirationiste, si mult mai putina, spre deloc, incredere in guverne, de oriunde, sau in grija firmelor fata de clienti.

Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Iul 2009

Motto: Nothing lasts forever

MesajTrimis: 13 Iul 2012 22:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mda, au facut teste cu substante radioactive in colaborare cu Marea Britanie fara ca subiectii sa stie ca urmaza sa fie injectati cu Plutoniu 239, Uraniu 235, Cesiu, Thoriu, Strontiu, Iod.
Proiectul din cate imi aduc aminte se numea "Sunshine" sau "Sunrise" nu mai stiu exact cum, dar puteti cauta informatii pe net daca va intereseaza sa vedeti ce faceau marii aparatori ai democratiei.

starbuck
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 13 Iul 2012 23:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si se pare ca nu numai tigarile pot fi daunatoare ci si scrumiera pe care o folosesti:

http://www.youtube.com/watch?v=S4T0jhjEIxI

Imi place cum zice tipul: As you can see I'm a paranoid of radiation ...
Cred ca e total inutil sa-ti iei un mini-contor Geiger de ala, mai mult te enervezi... La poluarea urbana actuala oricum ai tot tabelul lui Mendeleev in tine cu o pondere supriza detinuta de lantanide si actinide Smile ...

Totusi, abia-mi vine sa cred ca in lucrurile de zi cu zi se pot detecta radiatii peste limita normala...
Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 14 Iul 2012 00:38 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Am auzit si eu acum vreo 4-5 ani de lentilele de Super-Takumar, pt Pentax, produse de Asahi, ca ar contine foarte putin element radioactiv (Th, parca).

Mai multe aici:
http://camerapedia.wikia.com/wiki/Radioactive_lenses

Have fun, si la cat mai putini Bq Very Happy

Sus
dreammer54
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Feb 2014

MesajTrimis: 24 Oct 2014 19:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Stiu ca e vechi topicul, totusi cred ca întrebarea mea merita.
Pe vremea când se fabricau aceste obiective cu lentile bănuite a fi radioactive, fotografia nu se făcea pe senzori digitali.
Eu mă întreb: daca lentilele erau radioactive, atunci cum de filmul fotografic nu suferea de pe urma radiatiei emise? Totusi distanta de la lentila la film e mai mica decât distanta de la care nivelul radiatiei ajunge la normal...asa cum este data aceasta distanta pe internet.
Deci filmul primea din plin aceste doze de radiatie si totusi nu se voala, nu se obtineau poze cu culori ciudate, totul era ok.

P.S.: eu sunt de obicei inclinat spre a crede povesti de genul lentilelor radioactive, totusi in acest caz faza cu filmul care nu e influentat de radiatie ma face sa cred ca e o abureala povestea cu radioactivitatea acelor ob.foto.

Deci, cum rămâne cu filmul?

Multumesc.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Oct 2014 02:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Explicatia e cam asa.

Radiatiile ionizante generate la nivelul materialelor nu sunt continue ci sunt evenimente singulare, provocate de descompuneri aleatoare in timp, si pot fi pe o gama foarte mare de intensitati si energii, in functie de material. Evident, ele pot sa para continue, daca sursa e foarte activa, dar in fapt nu e decat adunarea a foarte multe descompuneri intr-o unitate de timp. La nivelul solului exista radiatie, in doze mici si de energii mici, si nu afecteaza semnificativ. Altfel, toate filmele iesite din fabrica s-ar fi voalat. De asta, un contor Geiger pacane rar, si aritmic, in general, dar paraie continuu cand da de o sursa de radiatie puternica.

In al doilea rand, chiar daca pui un obiectiv cu elemente rare, si un pic radioactive, urmele de pe ele ar fi fost doar niste micro-puncte rare, colorate sau albe, greu de observat intr-o fotografie.

Ca sa le scoti in evidenta ar trebui sa faci o expunere oarba, fara sa scoti capacul de pe obiectiv. Si trebuie neaparat sa expui timp lung, pentru ca exista doua bariere. Una obturatorul+oglinda, care pot opri o parte din radiatii, iar a doua, densitatea atomilor in materie. Distanta intre atomi este foarte mare in raport cu dimensiunile lor, si exista mai mari sanse ca o particula de energie inalta, fie ca e neutron, sau alpha, sau ce-o fi, sa nu loveasca nici un atom, mai ales pe distante relativ mici, cum e grosimea unui film foto.

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact