Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
mugur Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2011 Mesaje: 90
Motto: Your mind works best like a parachute: when it is open. Localitate: BUZAU
|
Trimis: 01 Ian 2012 14:03 Download mesaj |
Titlul subiectului: Image intensifier + telescop |
|
|
|
As vrea sa stiu daca a pus cineva un IIT (image intensifier tube) peste un telescop si daca da cat de multumiti ati fost. Intentionez sa folosesc un tub din generatia 3-a cu amplificarea peste 70 000 pe un telescop meade DS2114.
Atasez 2 imagini una cu andromeda folosind gen2 si una cu andromeda folosind gen3 IIT
http://qav.ro/projects/varo/andromeda2.jpg
http://qav.ro/projects/varo/andromeda3.jpg _________________ Quality only hurts once! |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 01 Ian 2012 17:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ideea este interesanta si merita atentie. Dar, din cate stiu eu, intensificatoarele acelea sunt foarte scumpe. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
|
Sus |
|
 |
mugur Membru

Motto: Your mind works best like a parachute: when it is open. Localitate: BUZAU
|
Trimis: 01 Ian 2012 19:29 Download mesaj |
|
|
|
Teo, fara suparare, dar ce spui tu este compararea merelor cu portocalele. Amandoua sunt fructe si atat. Pentru mine "in timp real" inseamna MACAR 25 cadre pe secunda. Nu 2. Daca trece un meteorit prin fata unei camere din alea cat timp il vezi? deloc?
Uite aci la secunda 46 mai precis:
http://www.youtube.com/watch?v=_uqQ6kr0W7U
La distante enorme poate ca o fi OK-ish 2 cadre pe secunda alea dar pentru mine nici un CCD nu e solutie, pentru ca nici un CCD nu amplifica lumina, ci din contra. CCD pentru astronomie sunt doar CCD cat mai sensibile cu putiinta cu electronica reglata sa te tina stutter deschis in draci in speranta ca CCD va capta cat mai mult din lumina emisa de X cat sta shutter deschis. Ori IIT nu face deloc asta.
E destul sa te uiti la numarul de frame/s din filmuletul tau. Un IIT insa iti va livra imagine "live" pentru ca nu are "frame/seconds" deloc. A compara ORICE camera / senzor video (din astea pe care un muritor le poate cumpara adica, nu senzorii folositi in huble) cu un intensificator din generatia 3 denota or inclinatie spre gluma ori necunoasterea IIT in general. O camera din aia e ieftina si as face un test cu ea (s-ar putea sa iau una JR), dar stiu deja ca nu ma intereseaza sa vad 2 cadre pe secunda, iar daca vreau culori folosesc DSLR si ma uit la poze.
Laurentiu, da. Nici un intensificator gen3 nu se gaseste (fara noroc chior) sub 2000 de euro, dar nu asta e problema. Eram curios daca cineva a facut asta ca pe afara au facut-o destui. Varianta "ieftina" este sa fie folosit un IIT in cascada. adica 3 intensificatoare gen1 cuplate intre ele care iti aduc peste 100 000 amplificarea luminii dar care au spre marginea campului vizual puternic efect de "ochi de peste"
Cred ca o sa revin cu imagini "live" _________________ Quality only hurts once! |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Ian 2012 20:38 Download mesaj |
|
|
|
mugur a scris: | Eram curios daca cineva a facut asta ca pe afara au facut-o destui. |
Da, s-a intamplat si pe la noi, am facut cateva experimente acum doi ani cand am avut ocazia sa imprumut pentru doua zile un intensificator gen4 (auto-gated), cred ca stii despre ce-i vorba.
Formula folosita a fost ED80 + intensificator + ocular MK 28mm care avea o curbura a planului focal ce se brodea destul de bine cu cea a ecranului intensificatorului.
Nu am imagini pentru ca nu sunt fotograf dar pot sa spun ca impactul emotional la ocular este foarte mare.
Tinta mea era de fapt alta, sa vad daca pot obtine ceva imagini in IR indepartat (termal) pentru ca in perioada aia aveam la dispozitie si o camera Flir destul de rudimentara dar buna de experimente.
Pentru ca nu dispuneam de niciun telescop cu oglinzi esecul a fost total, radiatia termala neputand trece prin lentilele lunetei. |
|
Sus |
|
 |
mugur Membru

|
Trimis: 01 Ian 2012 21:00 Download mesaj |
|
|
|
Mersi Zoth, stiu despre ce vorbesti
Ce ai folosit tu era probabil ultima generatie de tuburi de la ITT sau Litton
(de dragul dezbaterii: "gen4" auto-gated este ultima gen3, numita tehnic de americani gen3+ auto-gated, dar sunt state din UE care s-au obisnuit sa o numeasca gen4, desi gen4 nu exista tehnic. inca...).
Din pura intamplare sunt foarte "ingramadit" in subiectul nightvision (fara legatura cu astro pana acum) si am vreo 5 IIT diferite pe langa mine. Am si o camera thermal bunutza (50hz refresh rate) cu care am sa fac un test.
Meet Nanook
http://qav.ro/projects/flir/1.jpg
http://qav.ro/projects/flir/2.jpg
http://qav.ro/projects/flir/5.jpg _________________ Quality only hurts once! |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 01 Ian 2012 21:07 Download mesaj |
|
|
|
Mugur, crede-ma ca stiu ce vorbesc.
Eu doar am adus in atentie un fap real, folosit de multi astronomi americani si nu numai.
In viitor va fi popular si la noi si vei vedea ca nu e vorba nici de mere si nici de pere.
E vorba de un fapt cat se poate de real.
Acele camere merg si la 30 fps ! Clipul era doar un exemplu.
Vom trai si vom vedea.
Gandeste-te la un lucru. Cu o astfel de camera beneficiezi de : imagini foarte bune, sensibilitate foarte mare, posibilitatea de a filma in direct pe computer si fotografia, apoi de a face stacking si alte prelucrari, unele din ele chiar in timp real !
Pentru modul live iti merge inclusiv la 30 fps !
Evident, cu cat doresti sa fie mai sensibila cu atat micsorezi rata de fps.
Inca o chestiune: nu ai nevoie de 24 fps la deep-sky si nici chiar la planete. Cateva cadre pe secunda sunt satisfacatoare daca imaginile finale arata superb.
Particip de ceva timp la astfel de transmisiuni si crede-ma ca am privit nu doar prin Mallincam ci si prin alte camere similare cum ar fi Samsung.
Pot fi cu mult deasupra acelor dispozitive pe care le mentionezi in ceea ce priveste imaginile astronomice. Plus ca imaginile sunt color !
Eu doar atat sper. Ca in cativa ani sa avem si noi asa ceva, inclusiv eu, si atunci o sa mai discutam.
Deocamdata finantele nu imi permit achizitionarea unei astfel de camere.
Numai bine !
Ultima modificare efectuata de catre Teo la 01 Ian 2012 22:01, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
mugur Membru

|
Trimis: 01 Ian 2012 21:13 Download mesaj |
|
|
|
Teo, tu esti astronom avansat, dar eu sunt electronist de meserie.
Repet: NU ARE NICI o treaba camera CCD cu IIT. Ever. Si da-mi voie sa nu te cred ca ai vazut vreodata o imagine a stelelor prin IIT mai mare de gen2, daca vedeai cu ochii tai te abtineai de la a le compara pentru CA NU POT FI COMPARATE decat daca ai mania comparatiilor. Cand or costa si IIT 500usd mai vedem noi cata lume pune camere si cata lume pune IIT. Ah, da...uitam... IIT gen mai mare de 1 este interzis la export conform ITAR...
Hai sa lasam discutiile in contradictoriu ca nu am facut postul asta IIT vs CCD, daca voiam sa le compar, crede-ma ca faceam asta.
iar la 500usd cat costa JR aia, cel mai probabil o sa arunc 500 usd pe ea, desi am vreo 5 senzori CCD superhad prin casa (fara filtrul IR din fabrica), LENEA ma impedica sa modific electronica in asa fel incat sa obtin timpi mari de expunere.
la Malincam senzorul este cel mult mediocru insa au investit o gramada in soft si in electronica shutterului. Si cam atat. Daca imi iau vreodata una aia e primul lucru pe care il fac: schimb senzorul. _________________ Quality only hurts once! |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 01 Ian 2012 21:22 Download mesaj |
|
|
|
Mugur, eu nu ti-am raspuns pentru a ma contrazice , ci doar pentru a prezenta o varianta moderna folosita in astronomie si bine pusa la punct.
Nu am privit niciodata printr-un astfel de dispozitiv pe care tu il prezinti si nici nu am pretins asta.
Comparativ doar cu imaginile la care ai facut referire in link, am argumentat referitor la imaginile pe care le-am privit prin aceste camere sensibile, pe care din pacate nu le am eu.
Te las sa discuti in continuare pe acest topic fara sa mai intervin, indiferent in ce scop l-ai creat.
Oricum, si varianta ta este demna de luat in considerare. Pana la urma, orice mijloc care ne ofera imagini mai bune in astronomie este folositor in acest hobby.
Numai bine !
Ultima modificare efectuata Teo la 01 Ian 2012 23:13, modificat de 2 ori in total |
|
Sus |
|
 |
mugur Membru

|
Trimis: 01 Ian 2012 21:29 Download mesaj |
|
|
|
L-am creat in scop comercial, ca sa vand intensificatoare de 2000E bucata. Da...
As rade daca nu ar fi de plans. _________________ Quality only hurts once! |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6849
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Ian 2012 21:43 Download mesaj |
|
|
|
Exista un fabricant de camere intensificatoare cu gen.3 pentro astronomie. E o firma americana, pretul e undeva sub 2000 dolari, dar e pentru vizual, si nu are voie sa vanda decat in USA. Problema e ca eu am pierdut odata niste date, inclusiv adresa, si nici numele firmei nu mi-l amintesc. Mai complicat e cu obiectivul ala, 300 f1.4. Adica f1/1,4. Wooow. Am incercat sa gasesc un pret sau un site care vinde asa ceva. Se pare ca astia vand doar la armata si politie. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
mugur Membru

|
Trimis: 01 Ian 2012 21:50 Download mesaj |
|
|
|
Corect...
Aratarea aia de obiectiv e folosita de elicopterele Apache. _________________ Quality only hurts once! |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 01 Ian 2012 22:09 Download mesaj |
|
|
|
Stai asa: de fapt, tu vrei sa folosesti un IIT pentru astrofoto sau pentru vizual, cuplat cu un ocular asa cum spunea zoth, mai sus ?
Pentru ca daca e varianta no. 2, atunci merita mutat topicul pe sectiunea Observatii.
Oricum, la un moment dat am dat si eu peste articole pe tema asta (observatii vizuale prin IIT + telescop) si toti, fara exceptie, spuneau ca efectul este fenomenal. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 01 Ian 2012 22:27 Download mesaj |
|
|
|
Si le-au ''ieftinit'' tare fata de acum 2 ani, cand le-au lansat. 3900 dolari!!! Si se vand afara, cu autorizatie de la departamentul de munitie si pocnitori  _________________ Dragos N
Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 02 Ian 2012 00:04, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
|