Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236324 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 01 Noi 2011 02:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: Refractor Jaegers 82mm F/15 |
|
|
|
Na c-am comis-o . Pana la urma aroma de refractoare Jaegers pe cale de disparitie m-a ajuns de la Surplus Shed asa ca am comandat un obiectiv de 83mm F/15 cu tot cu celula.
Desi ma tenta sa ma arunc la unul de 4" F/15, faptul ca nu sunt acoperite antireflex plus ceva dubii de la cei care le-au achizitionat deja m-am decis la fratele mai mic de 83mm/1200mm dar care a primit review-uri excelente.
Obiectivul e spatiat dar nu pare a fi Fraunhofer (cel putin nu unul normal) pentru ca spatiul intre lentile e mare, distantierul are mai mult de 2mm (n-am apucat sa masor exact). Totusi nu e o greseala pentru ca altii care l-au folosit deja confirma rezultate foarte bune.
Normal ca se pare ca baietii de la SShed l-au montat nitel invers in celula incat semnele de pe margiena sticlei n-aveau nici un sens pana am descoperit ca un element trebuia rotit.
Refractorul Jaegers o sa fie un proiect pentru viitorul cat de cat apropiat, sper sa ma pot apuca de el cat mai repede in functie de materiale si fonduri dar abia astept sa pot trage o privire prin unul din ultimele obiective ramase in lume
Descriere: |
|
Marime fisier: |
142.46 kb |
Vizualizat: |
de 9128 ori |

|
|
207.3 kb |
de 9128 ori |

|
|
98.4 kb |
de 9128 ori |

|
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Noi 2011 09:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Felicitări, neox! Așteptăm povestea cu sufletul la gură... Cu uber-refractorul faci deja observații?
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 01 Noi 2011 10:33 Download mesaj |
|
|
|
Merci fain !
Uberfractorul e deja veteran . Vara asta cel putin am observat mult cu el dar e un RFT cu camp plat ceea ce l-ar face mai bun pe astrofoto. Pe viitor l-as putea folosi foarte bine ca luneta de ghidaj.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5994
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Noi 2011 11:42 Download mesaj |
|
|
|
Daca ai avut norocul sa nimeresti un obiectiv bun, dupa ce vei duce constructia la final vei putea constata potentialul adevarat al unui acromat cu focala lunga.
Asta bineinteles dupa cateva sedinte de observatii in care se va face si acomodarea cu noul instrument.
Sa nu uiti ca o asemenea luneta cere o montura capabila si mai ales un trepied cu factor bun de amortizare a vibratiilor, altfel observatiile cu el se pot transforma in chin.
Sigur spatierea pe care o are nu este gresita, obiectivul tau pare a fi un design Baker aplanat si poti verifica lucrul asta prin inlaturarea inelului de spatiere si apropierea celor doua lentile.
Daca vei constata o tendinta puternica de lipire intre cele doua lentile cand sunt aduse in contact inseamna ca este un Baker.
Daca tendinta constatata nu este foarte convingatoare poate fi o corcitura intre Fraunhofer si Baker cu nimic mai prejos decat niciunul din cele doua daca este optimizat corect.
Nu am inteles totusi daca 83 este diametrul lui fizic sau cel util, poate revii cu o lamurire si poate masori si grosimea inelelului spatiator mai exact.
Am si eu un proiect asemanator "pe teava", tot un Baker dar de 80mm diametru util (83mm diametru fizic) si raport focal 14,8. Obiectivul in cauza va lucra cu o spatiere mai consistenta, de 3,7mm.
Mult spor!
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 01 Noi 2011 21:36 Download mesaj |
|
|
|
Am facut masuratori mai de nadejde la obiectiv si cifrele stau cam asa:
Diametru sticla - 84,5mm (nu pricep de unde 83 mm (3,25" din proespectele vechi)
Dieametru inel de fixare (la interior) - 81,5mm
Inel de spatiere - 2,5mm
Foacala se zice ca-i 1219mm dar n-am apucat sa masor pe viu, dar probabil e foarte pe aproape.
Am facut testul cu lipirea lentilelor si este o oarecare tendinta dar nu foarte puternica deci presupun ca R2 si R3 sunt destul de diferite. Deci se poate sa fie ceva intre Baker si Fraunhofer.
Ce ma bucura e ca acoperirea antireflex (si sticla in general) arata practic in stare perfecta, fara zgarieturi sau alte urme. Am curatat tot obiectivul si acoperirea arata foarte frumos in nuanta discreta violeta pe toate suprafetele asa ca pot rasufla usurat ca cei de la SShed au tinut obiectivul in conditii bune .
As fi vrut sa fac un test pe autocolimare dar din pacate n-am nici filtre inguste si nici o oglinda plana buna. Asa ca ramane sa fac test pe stea cand vine vremea, desi am incredere ca o sa dea rezultate foarte bune avand deja confirmarea catorva colegi de pe CN.
La 80mm f/15 cel putin teoretic performantele ar trebui sa semene cu un apocromat cred, mai putin pe violet poate (ca si raspuns cromatic), nu?
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 02 Noi 2011 11:45 Download mesaj |
|
|
|
Grosismente mari cu oculare nu prea puternice ! Asta-mi place la nebunie.
Are sa iasa o bazooka pe cinste.
Sa ne tii la curent.
Spor la lucru.
catalin.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5994
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Noi 2011 12:40 Download mesaj |
|
|
|
Intradevar, grosimea inelului de spatiere de numai 2,5mm nu indica faptul ca obiectivul ar fi un Baker "pur sange" dar asta nu-i problema, avantajul cel mare este ca la spatierea asta ai suficient loc de manevra pentru corectia sfericitatii in caz de nevoie.
Un obiectiv de 80 mm cu f15 poate ascunde in discul principal de difractie tot cromatismul rezidual si sferocromatismul spectrului principal vizibil (intre rosu si albastru) in conditia in care aberatia de sfericitate este bine corectata.
Pentru o vizualizare mai exacta am sa pun pe seara diagramele spot rezultate pe un obiectiv cu parametrii similari pe care lucrez acum.
In afara de avantajul amintit de Catalin ar mai fi faptul ca pe un astfel de obiectiv ocularele lucreaza mult mai bine si nu in ultimul rand cel mai mare atu asupra unui apocromat ar fi domeniul larg al zonei de focus pe care acesta il ofera. Pe langa faptul ca senzatia este deosebita scapi si de obligativitatea focuserului cu demultiplicator.
Spor!
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 02 Noi 2011 16:56 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Catalin si Zoth pentru aprecieri si clarificari !
Da intradevar, spatiul mare intre lentile lasa loc de tuning , numai ca e mai greu de gasit/facut alt inel de spatiere sau alt material care sa fie adecvat.
Zoth, chiar sunt bine venite cateva diagrame cu performantele unui obiectiv asemanator .
Pentru proiect cea mai mare lipsa o gasesc la capitolul tub. As avea nevoie de o teava de aluminiu de 100mm (cu pereti de maxim 2mm) pe 1 metru lungime. Dar in comertul nostru "socialo-nationalo-vai de el" cam greu de gasit la bucata. Am vazut orientativ pe eBay in Anglia teava de 100 pe 1,6mm ce ar fi ideal, oare pe unde s-ar putea gasi la noi asa ceva??
Vreau sa fac de asemenea si suport cu colimare pentru celula Jaegers, din aluminiu + inelul de prindere al focuserului.
Pe langa observatiile normale cel mai mult astept sa vad cum se comporta la observatii solare. As vrea pe viitor sa anexez si un modul care sa transforme luneta in coronograf
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11387
|
Trimis: 02 Noi 2011 17:02 Download mesaj |
|
|
|
Poti sa faci un tub din "materiale compozite", cel putin aici ai libertatea sa if faci la ce diametru vrei si cu ce grosime vrei.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Noi 2011 17:39 Download mesaj |
|
|
|
Încearcă la Amari, au și ceva țevi de Al, probabil la comandă. În catalog am văzut că sunt de 100x2 mm.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 02 Noi 2011 18:14 Download mesaj |
|
|
|
neox,
iti doresc mult spor la mesterit!Cauta pentru tub, teava de aluminiu de la irigatii.Este exact ce ai tu nevoie.Are diametrul interior de 100mm si cu putin noroc poate dai de una mai putin ovalizata.Chiar si asa nu-i problema mare pentru ca ai piese de capat si baffles.Si eu am prins microbul refractoarelor si cu ocazia asta mi-am dat seama ca nu am postat materialul referitor la un refractor 90/f11 carea vazut de mult prima lumina.Poate ma voi invrednici in curand.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...p;start=15
Numai bine!
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 02 Noi 2011 23:49 Download mesaj |
|
|
|
Neox , vezi ca sunt niste tuburi de copiator de un metru lungime si de vreo 80-82 la interior.
Cel pe care il am eu e un adevarat tun , are 90mm la exterior si cantareste vreo 1.5 kile.
E din ala mai vechi , acoperit cu seleniu , dar sunt sigur ca exista si variante mai subtiri din alea acoperite cu polimer fotosensibil.
Daca gasesti mai faci doar o adaptare scurta tronconica , intre tub si celula si va iesi ceva destul de elegant . Mai trantesti si un parasolar de vreo 10 cm diam. , suficient ca toti jandarmii de pe strada sa se uite lung si banuitor dupa tine .
catalin.
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 03 Noi 2011 00:10 Download mesaj |
|
|
|
Da suna bine, sa vad daca gasesc pe la baietii de la Xerox. Desi as vrea sa fie un pic mai larg pe interior sa las ceva mai mult loc intre conul de lumina si peretele tubului sa nu dau sanse la lumina parazita.
Citat: | Mai trantesti si un parasolar de vreo 10 cm diam. , suficient ca toti jandarmii de pe strada sa se uite lung si banuitor dupa tine . |
Nee...Ii poftesc la ocular ...dupa care le tai bilet
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 03 Noi 2011 13:02 Download mesaj |
|
|
|
Daca ai sa-i impingi vreo 10-15 diafragme bine executate , scapi la sigur de orice lumina parazita.
Eu am montat odata 7 sau 8 pe doar 20 de centimetri. Efectul a fost colosal. Inainte de asta credeam ca obiectivul are aberatii geometrice severe.
Am pus diafragme chiar si la un parasolar de mici dimensiuni. Ma gandescsa incerc ceva mai complicat , anume un parasolar retractabil cu diafragme pliabile.
Trebuie insa sa modific vreo 4 sau 6 antene telescopice pentru treaba asta dar stau cam rau cu timpul.
Chestia cu taiatul biletului cica ar merge bine pe litoral. Mia povestit un amic , ce imbulzeala a vazut la mare in jurul cuiva care avea montate doua refractoare pe plaja. Cica le arata 'vulcanii' de pe Luna.
catalin.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|