Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234810 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2851 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
UniversTheory Membru

Data inscrierii: 24 Mar 2011 Mesaje: 51
Motto: Daca nu ai un instrument , fa-ti unul . Localitate: Galati
|
Trimis: 03 Sep 2011 10:08 Download mesaj |
Titlul subiectului: Nebuloasa din Orion si Galaxia Andromeda |
|
|
|
Buna ! Azi dimineata am incercat la nebuloasa din orion si la galaxia andromeda . La nebbuloasa nu am vazut nimic difuz ci niste stele cu ceva albastru un jurul lor , iar galaxia nu am putut s-o centrez in ocular . Asa trebui-a sa se vada nebuloasa ? Ma poate ajuta cineva sa le gasesc ? PM:Istrumentrul folosit este un Sky Whatcer 60/900 PPM: Nebuloasa din orion se vedea difuza pe cer cu ochiul liber
_________________ Membru al Astroclubului Calin Popovici
Presedinte al Astroclubului Cassiopea
SKW 60/900 EQ1 , SKW 60/700 AZGT , HM 200degres Camera , Canon EOS 500D |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 03 Sep 2011 11:08 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut !
Din cate vad, folosesti un instrument destul de intunecos, si anume o luneta de 60 mm apertura, cu focala 900 mm.
Nebuloasele sunt obiecte difuze, ce prezinta o lumina foarte slaba.
Pentru asta ai nevoie de un ocular luminos si de un cer curat. Va trebui in cazul galaxiei M31 Andromeda si nebuloasei M42 din Orion sa folosesti ocularul cu focala cea mai lunga pe care il ai.
De preferat un Super Plossl de 25 sau 30 mm focala.
De asemenea, cerul sa fie foarte curat si fara poluare luminoasa. Cu alte cuvinte un cer cat mai negru.
Ambele nebuloase mentionate de tine le poti observa si cu un binoclu de 50-70 mm diametru in conditii destul de acceptabile.
Pentru a le identifica, foloseste Stellarium, sau un atlas al cerului .
Si inca ceva: incearca sa folosesti mai mult vederea periferica, adica privitul cu " coada ochiului ". In felul acesta o sa iti apara mai luminoase.
Cam asa ar trebui sa vezi Galaxia M31 Andromeda si M42 Orion prin luneta ta :
|
|
Sus |
|
 |
Jabba the Hutt Membru

Data inscrierii: 22 Aug 2011 Mesaje: 145
Motto: Lex et ordo Localitate: Constanta
|
Trimis: 05 Sep 2011 10:48 Download mesaj |
|
|
|
In caz ca instrumentul tau e pe montura azimutala trebuie sa identifici bine zona. Daca e pe EQ e suficient sa introduci declinatia corect si sa misti din ascensie pana gasesti. Oricum, pentru a recapata grosismentul pierdut la alegerea unui ocular cu camp vizual mare recomand o lentila barlow 2X. Recomand totusi sa incepi cu observatii putin mai usoare si totusi destul de interesante, mai precis asupra roiurilor deschise.
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 05 Sep 2011 12:09 Download mesaj |
|
|
|
Folosirea unei lentile Barlow la obiectele deep-sky duce la micsorarea campului vizual, creste puterea de marire iar imaginea se intuneca.
Eu prefer oculare cu focala mai mare sau eventual daca doresc sa maresc mai mult, schimb ocularul cu altul care are focala mai mica, sau folosesc un ocular cu zoom.
Lentile Barlow, eu folosesc doar la planete sau la stele duble ce au componentele foarte apropiate.
|
|
Sus |
|
 |
UniversTheory Membru

Data inscrierii: 24 Mar 2011 Mesaje: 51
Motto: Daca nu ai un instrument , fa-ti unul . Localitate: Galati
|
Trimis: 09 Sep 2011 21:17 Download mesaj |
|
|
|
Acum am reusit sa vad galaxia Andromeda . detallii ... difuz si multe stelute de mag. scazute in jurul unui nucleu de mag.6 totul in alb-negru
_________________ Membru al Astroclubului Calin Popovici
Presedinte al Astroclubului Cassiopea
SKW 60/900 EQ1 , SKW 60/700 AZGT , HM 200degres Camera , Canon EOS 500D |
|
Sus |
|
 |
Daniyyel Membru

Data inscrierii: 21 Mai 2011 Mesaje: 234
|
Trimis: 28 Oct 2011 12:43 Download mesaj |
|
|
|
Tot fiind deschis topicul despre Orion, postez si eu aici observatia mea!
Aseara, mi-am instalat telescopul la geam, cu scopul ca la ora 5 cand trece Orionul prin fata blocului, sa ma trezesc sa vad si eu nebuloasa pentru prima oara!
M-am uitat putin la Jupiter, dar am renuntat repede avand in vedere ca era foarte sus pe cer, fiind la limita superioara a geamului camerei mele! M-am pus la somn si mi-am setat telefonul sa ma trezeasca la 5. Cum m-am trezit, m-am dus la telescop, si l-am indreptat spre Orion. Am gasit nebuloasa foarte repede, si am ramas placut surprins. Un grup de stele intr'un nor. Dupa ce mi-am petrecut cateva minute, holbandu-ma la nebuloasa, exersand si privirea periferica, mi-am indreptat telescopul spre Betelgeuse, apoi spre Rigel, si inapoi spre nebuloasa orion. Insa intre Rigel si M42 ceva mi-a captat atentia. O dunga lunga de praf, stralucitoare la un capat, la prima vedere asemanator cu o cometa si coada ei.
Fiind incepator, nu stiam nimic in zona aceea. Stiam bineinteles de Horse-head nebula, dar aceasta era in partea opusa. Am intrat pe Stellarium, nimic...... Abia dimineata, cu o cafea langa mine, am cautat pe net si am aflat ca vazusem Witch head nebula!
Printre datele aflate despre IC2118, citez " is an extremely faint reflection nebula" - conform Wikipedia. Avand in vedere ca am vazut-o de pe un cer de sector 4 Bucuresti, presupun ca a ajutat mult faptul ca am observat-o imediat ce m-am trezit, avand ochii obisnuiti cu intunericul.
A fost o dimineata cu surprize pentru mine! In loc de o tinta, am avut parte de 2 frumuseti!
_________________ Telescop: Skywatcher 150/750 NEQ3-2 Black Diamond
Binoclu: Auriol 10x50
Accesorii: Super 25mm, Barlow 2x, SkyWatcher UWA 6mm Gold Line, Baader Solar Filter ND5 full aperture.
Camera: QHY5L-II MONO, Canon 450D, Orion StarShoot. |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2119
|
Trimis: 28 Oct 2011 13:18 Download mesaj |
|
|
|
Witch Head este extrem de improbabil ca ai vazut-o din Bucuresti cu o luneta de 60mm f/15. Ba chiar as baga mana in foc ca nu ai vazut-o. Ea este oricum la vest de Rigel, nu intre M42 si Rigel. Instaleaza-ti Cartes du Ciel si un catalog suplimentar cu nebuloase si reincearca sa identifici obiectul. Succes!
|
|
Sus |
|
 |
Daniyyel Membru

|
Trimis: 28 Oct 2011 13:42 Download mesaj |
|
|
|
Skywatcher 150/750 NEQ-3 Black Diamond
poate m-am exprimat gresit, intre Rigel si M42. Oricum "survolam" zona si mi-a atras atentia. Iar cum o vedeam eu in telescop, nebuloasa era la vest de Rigel exact cum ai spus tu! Altceva langa Rigel nu este! De la nebuloasa, am continuat spre est, am dat de Rigel, dupa care de M42, tot continuand spre est ca sa zic asa. Am folosit ocularul de 25mm, iar Rigel si nebuloasa nu intrau ambele in camp. Rigel era un pic in afara campului spre est!
Cred ca m-am exprimat mai bine acum!
Accesorii: Super 25mm, Barlow 2x, SkyWatcher UWA 6mm Gold Line, Baader Solar Filter ND5 full aperture.
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2119
|
|
Sus |
|
 |
Daniyyel Membru

|
Trimis: 28 Oct 2011 14:09 Download mesaj |
|
|
|
O sa mai incerc si maine dimineata, si sa incerc sa schitez ceea ce vad, desi nu ma indoiesc ca am vazut Witch Head. Totusi astept si observatia ta ca, confirmare!
Eu fiind incepator, nici nu stiu sa ma exprim in distantele de pe cer si alte expresii care le folosesc avansatii!
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4227
|
Trimis: 28 Oct 2011 14:19 Download mesaj |
|
|
|
Daca ocularul de 25 mm e acela Super cu care stiu ca vin telescoapele astea, atunci cred ca mai degraba ai vazut vreo reflexie interna de-a lui Rigel...
|
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2299
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 28 Oct 2011 14:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Felicitari pt obervatie si pt ambitia de a te trezi special pt asta, Daniel!
Asta imi aduce aminte de acum cativa ani, cand ma trezeam tot asa, toamna-iarna in "pre-dawn", cum spune neamtu', cu prima lunetica de 60/700mm, sa incerc sa prind M42 (iar primavara-vara pt splendorile din zona nucleului Galaxiei). Ce amintiri placute...
Totusi, permite-mi sa am o rezerva in ceea ce priveste Witch-Head, prin 6", din Bucuresti. Ar fi fost utile niste imagini/schite/descrieri ale formei, sau cel putin ale dimensiunii, asa cum aparea in ocular - sa nu fi fost reflexii
Dar am sa mai incerc (si eu) cu C8-ul, poate chiar noaptea-dimineata asta M-ai facut curios!
Cer senin!
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
Ultima modificare efectuata de catre saiph la 28 Oct 2011 15:51, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Daniyyel Membru

|
Trimis: 28 Oct 2011 15:05 Download mesaj |
|
|
|
Merci Mihai!
Cine-mi explica si mie cum e cu reflexia interna a lui Rigel ?
Si da Marius, ocularul este Super Plossl, cu care vine livrat telescopul!
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4227
|
|
Sus |
|
 |
vladut0294 Membru

Data inscrierii: 30 Dec 2010 Mesaje: 39
Motto: Cerul e infinitul! Localitate: sat Fumureni Judet Ramnicu Valcea
|
Trimis: 29 Oct 2011 00:41 Download mesaj |
|
|
|
in seara asta pe la ora 22 am scos si eu dobsonul meu de 8" afara.. pe langa cateva roiuri globulare si deschise am admirat si galaxia Andromeda se vedea destul de stearsa dar foarte mare in ocular, ocularul folosit este un WA de 50 mm de 2". Dupa 10 min petrecute la ocular am vazut deja mult mai bn galaxia cu ceva mai multe detalii si nucleul mai bine definit si deja parca incepeau cat de cat asa sa prinda contur umpic din brate.. cred ca daca as avea un filtru OII experenta la ocular ar fi mult mai placuta.. oricum am ramas surprins placut de ce am vazut.. dar ma multumesc si cu atat
_________________ Skywatcher Dobson 200/1200 Pyrex
Ultima modificare efectuata vladut0294 la 29 Oct 2011 11:35, modificat de 3 ori in total |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|