Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
24545651713_eb4abc2109_k.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233877
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Andromeda din Bucuresti cu un NIKON D3100 PRIN NIKKOR 55-200

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
eolloe
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Ian 2011

Motto: Eu cand vreau sa fluier, fluier!

MesajTrimis: 06 Aug 2011 22:57 Download mesaj
Titlul subiectului: Andromeda din Bucuresti cu un NIKON D3100 PRIN NIKKOR 55-200
Raspunde cu citat (quote)

1X240s+10x30s DSS si un Photoshop CS5 cat s-a putut.
EQ5(cu motoare RA/DEC)/neghidata - doar ce poate controlerul. Incerc sa construiesc acum ceva de genul asta http://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=...nata#60339 pentru autoguiding. La identificarea "subiectelor" m-am descurcat momentan pentru nivelul meu. Incerc sa iau acum un 150/750 si sa vedem ce iese.

As vrea sa-mi dati si mie niste sfaturi Smile sau sa ma comentati cat mai "rautacios" posibil.

andromeda.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  267.1 kb
 Vizualizat:  de 11321 ori

andromeda.jpg

Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 08 Aug 2011 01:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai uite, rautacios Smile

1. cred ca ai fost putin langa focus, stelele mai luminoase sunt "umflate" putin, pe langa aberatia cromatica a obiectivului. Cu obiective foto e greu sa faci focusul bine si iti e necesara o masca pentru focus (hartmann, bahtinov, etc) sau sa folosesti un angle-finder care mareste. Inchide diafragma o treapta.

2. la procesare ai taiat fundalul la negru 100%, prilej cu care ai pierdut detalii. Un nivel de fundal "corect" pentru cer este (orientativ) pe la 10-25, mai neutru sau mai albastru dupa gust; in nici un caz 0.

3. cu EQ5 ar trebui sa poti mai mult de 30 secunde (1-2 minute), fara ghidaj.

Succes! Smile
Sus
Mike23
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Sep 2010

MesajTrimis: 10 Aug 2011 00:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,

Am si eu un Nicon D3100 + Nikor 18-55 si am incercat sa fac cateva fotografii cu calea lactee sau macar cu o zona a cerului instelat dar a iesit defocalizata, si nu stiu de ce. Am folosit expuneri de pana la 30 de sec aparatul fiind asezat efectiv cu obiectivul in sus pe un parapet din beton(pe o suprafata neteda ca sa nu zgarii display-ul). Mai intai am privit prin obiectiv ca sa focalizez(manual). Cu toate acestea imaginile ies defocalizate. Aceeasi poveste patesc si cu aparatul conectat la telescop(prime focus). Am fotografiat soarele si a iesit tot defocalizat, desi prin viewfinder imaginea parea clara.
Ai idee unde gresesc? imaginile pe care le fac in restul timpului sunt ok. Am sa postez o poza sau doua pentru exemplificare.

Cer senin

Mihai

P.S. - Scuze ca ma bag pe acest topic cu problema mea dar esti singurul care am vazut sa aibe acest model de aparat foto si nu vad rostul sa deschid un topic nou.

1.jpg
 Descriere:
Cerul instelat din Thasos
 Marime fisier:  915.27 kb
 Vizualizat:  de 11163 ori

1.jpg

2.jpg
 Descriere:
Soarle in data de 02.08.2011
 Marime fisier:  778.2 kb

2.jpg

3.jpg
 Descriere:
Fica mea pe malul marii Egee
 Marime fisier:  540.41 kb

3.jpg

4.jpg
 Descriere:
Undeva in Thasos
 Marime fisier:  781.34 kb

4.jpg

Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 10 Aug 2011 11:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Mike23

Posibile cauze ale defocalizarii (exclud eventualele defecte tehnice ale aparatelor):

- focusul manual poate fi foarte imprecis din cauza adaptabilitatii mari a ochiului uman fata de focalizarea reala a obiectivului (sau a telescopului la prime focus);

- marcajul "infinit" de pe obiectiv este de asemenea destul de imprecis (in cazul obiectivelor fixe cel mai bine e sa se roteasca inelul de focus la maxim, chiar daca depaseste acel marcaj, in schimb la unele obiective de zoom am focalizat automat pe obiecte la orizont iar linia de focus de pe obiectiv nu era aliniata cu marcajul de la infinit, ex Tamron 70-300mm - posibil aici sa fie si decalibrare);

- la fotografierea Soarelui este bine de facut AF-Lock pe o zona de contrast (pata solara sau pe marginea discului solar) urmata de reorientarea aparatului pe zona de interes; daca folosesti aparatul de pe montura (fiind mai greu de manevrat se poate face AF lock pe zona de contrast mentionata apoi se comuta obiectivul in modul manual iar focusul este mentinut);

- la prime focus eroarea este si mai mare din cauza focalei mari a telescopului; aici cel mai bine este de stabilit focusul prin incercari repetate iar live view-ul poate fi foarte util (o alta solutie accesibila este masca Bachtinov);

- conditiile atmosferice: turbulentele pot determina focalizari diferite in functie de intensitatea lor deci daca se constata turbulente mari este necesara refocalizarea la fiecare captura sau pur si simplu in functie de rezultate; pt. Soare eu foloseam declansare remote prin cablu in rafala - din 3 sau 4 capturi macar una tot prindeam in focus;

- vibratiile induse de trepied (vant, teren moale, trepied mai slab calitativ) respectiv vibratiile induse de aparat la declansare (foarte recomandata folosirea optiunii de mirror lock-up);

- o alta cauza in cazul Soarelui ar fi un timp de expunere prea mare - avand in vedere miscarea aparenta a Soarelui la focale mari in prime focus eu de exemplu la o focala de 750mm a telescopului folosesc minim 1/500 (crescand ISO-ul corespunzator daca e nevoie).
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 10 Aug 2011 11:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mike23, cauta un soft ce te asista la focus cu o functie gen FWHM, altfel nu o sa faci poze bune decat 'din greseala', un exemplu ce merge bine cu d-SLR este Nebulosity.
Sus
eolloe
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Aug 2011 13:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din pacate D3100 nu are posibilitate de control prin usb. E entry level. Singura posibilitate este sa folosesti pe manual cu functia Liveview. Citeste manualaul ca e mult de spus.

Pe scurt: Ai o maneta mica in coltul dreapta sus a ecranului. Dai dreapta de ea si comuta oglinda pe declansare in asa fel incat senzorul sa fie activ si afisaza pe ecran imaginea incadrata. butonasele de zoom in si zoom out din stanga le folosesti impreuna cu sagetile de meniupentru deplasarea zonei incadrate. E cea mai facila modalitate.

Un alt lucru important este un trepied. Din mana nu poti face cele de mai sus. Crede-ma ca vor iesi poze frumoase daca mergi pe varianta asta. Alta modalitate de focalizare precisa este cu masca cum zicea cmatei. Eu le am facute dar fiind la inceput am zis sa o iau ordonat.

Si la soare te va ajuta aceeasi metoda. Incearca sa faci focus cu Liveview pe pete cum a zis starbuck. La soare ti-ar trbui o bucatica de folie sa o prinzi pe obiectiv si sa ai expuneri intre 1/200 si 1/500, in functie de folie.

Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2010

Motto: Analfabetii au avantajul ca nu fac greseli de ortografie.

MesajTrimis: 10 Aug 2011 13:33 Download mesaj
Titlul subiectului: Astrofoto

Auriga, exista programe de tipul asta fara costuri prea mari(moca!)?
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 10 Aug 2011 13:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 10 Aug 2011 13:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

focusul la infinit il fac pe timp de zi, alegand un obiect foarte indepartat dupa care comut obiectivul pe manual si apoi lipesc totul cu banda izolatoare ca sa nu mai miste, trebuie reluat de cateva ori procesul si verificat focusul prin poze pt. a fi siguri ca e ok. o sansa mai este noaptea daca se vede undeva in departare un bec suficient de puternic si se foloseste autofocusul.
obiectivele vechi pe filet m42 cam respecta focusul la infinit inscriptionat pe ele, spre deosebire de unele obiective mai cheap moderne. un exemplu este 50mm f/1.8II de la Canon.
Sus
eolloe
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Aug 2011 13:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Exista varianta asta: https://www.teleskop-express.de/shop/produ...135mm.html

Dar e pe bani Very Happy

Problema la obiectivele noi este ca focusul la infinit se face la o treapta anterioara inainte de capatul inelului de focusare din cauza mecanismului pentru autofocus. Din cauza asta e problema de "nimereala".

La varianta asta cu focalizare pe timp de zi chiar nu m-am gandit pana acum. E o idee buna. Multumesc Smile

Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 10 Aug 2011 15:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Aug 2011 17:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Doar pare Smile

E la 200. Si a dus 240s.

Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 10 Aug 2011 17:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Aug 2011 18:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cand am ocazia voi incerca la un 55mm sa facem comparatie.
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 10 Aug 2011 18:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 5

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact