Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
NGC884finalklein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235625
Numar de utilizatori inregistrati: 2865
Cel mai nou utilizator inregistrat: George B.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Construcție trepied

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mihai F. Dinu
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Iul 2008

MesajTrimis: 20 Iun 2011 17:50 Download mesaj
Titlul subiectului: Construcție trepied
Raspunde cu citat (quote)

Salut. Dacă tot lucrez pe șantier m-am gândit să îmi confecționez un trepied mai sănătos. Ideea mi-a venit că am găsit niște materiale ca disc de 147 mm diamentru, grosime de 10 mm, niște plăci de 10 mm. O să montez cu țeavă rectangulară de 20 mm cu 1,5 grosime, câte 3 buc pe picior. AM sudat câte 2 plăci de legătură ca să îmi rezulte 20 mm, să vi la mijloc cu alta. Ideea este că pe exteriorul plăcilor vin cu 2 buc. țeavă și la interior cu una buc, pot să fac înălțimea reglabilă. Peste discul sudat mai vin cu alt disc, pentru întărire. Partea cu axele mai rămâne să ma gândesc cum să fac. Poate mă ajutați și voi cu niște ideei. Mulțumesc.

flanșă.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  69.31 kb
 Vizualizat:  de 10896 ori

flanșă.JPG

flanșă 2.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  63.69 kb
 Vizualizat:  de 10896 ori

flanșă 2.JPG

Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 20 Iun 2011 19:52 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Frumos hub Smile

Ce material este de fapt? Sper ca nu otel - ar insemna sa aiba cam 2 kile jumate doar hubul, iar trepiedul in final vreo 12-13kg Very Happy
Buna ideea pentru picioare. Pentru manevrat se poate opta pentru varianta cu frecare (discuri teflon, sau "frana" cu surub cu cap teflonat, rulmenti axiali pentru miscare fina..) sau varianta cu control fin (melc-roata melcata).
Nu cred ca discul deja sudat va pune probleme dpdv al stabilitatii/rigiditatii, incat sa necesite inca un disc pt intarire Smile

Cam asa facusem si eu acum cativa ani un hub pt un trepied, dar lucratura era 95% lemn (pal) - mai putin suruburile, evident. A fost nevoie de ranforsare, mai mult din cauza solutiei adoptate (urechile nu erau suficient de sigure prinse doar in discul superior - se torsioneaza destul de tare uneori jucaria).

Succes cu constructia trepiedului!

Cer senin!

Ultima modificare efectuata de catre saiph la 20 Iun 2011 20:43, modificat de 1 data in total
Sus
Mihai F. Dinu
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Iun 2011 20:33 Download mesaj

Da, este oțel.

saiph a scris:
Frumos hub Smile

Ce material este de fapt? Sper ca nu otel - ar insemna sa aiba cam 2 kile jumate doar hubul, iar trepiedul in final vreo 12-13kg Very Happy
Buna ideea pentru picioare. Pentru manevrat se poate opta pentru varianta cu frecare (discuri teflon, sau "frana" cu surub cu cap teflonat, rulmenti axiali pentru miscare fina..) sau varianta cu control fin (melc-roata melcata).
Nu cred ca discul deja sudat va pune probleme dpdv al stabilitatii/rigiditatii, incat sa necesite inca un disc pt intarire Smile

Cam asa facusem si eu acum cativa ani un hub pt un trepied, dar lucratura era 95% lemn (pal) - mai putin suruburile, evident. A fost nevoie de ranforsare, mai mult din cauza solutiei adoptate (urechile nu erau suficient de sigure prinse doar in discul superior - se torsioneaza destul de tare uneori jucaria).

Succes cu constructia trepiedului!

Cer senin!

Salut. Poți să detaliezi puțin? Pentru manevrat se poate opta pentru varianta cu frecare (discuri teflon, sau "frana" cu surub cu cap teflonat, rulmenti axiali pentru miscare fina..) sau varianta cu control fin (melc-roata melcata).

Să-mi dai niște linku-ri poze. Eu sunt autorul acestor http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=51607#51607 dar nu cred să le fac. Eu m-am oprit din cauză că m-am demoralizat când am văzut cât costă melcii și roata de melcii.
Ce m-ar interesa pe mine este de unde fac rost de roți dințate să le pun pe axele principale. Nu e greu să construiești reductoare, mai greu este să faci rost de toate componentele și pe bani cât mai puțini.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 20 Iun 2011 20:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Faine suduri! O să țină și un camion! Smile Foarte important la trepied este stabilitatea lui, o vei avea asigurată în primul rând prin soliditatea construcției. Picioarele dacă sunt din țeavă pătrată o să fie foarte bine, însă în afară de cele 2 cu unul la mijloc pentru reglajul înălțimii mai ai nevoie de 3 brațe prinse la mijloc pe un triunghi mai mic, care să fie în interior și care conferă stabilitate suplimentară. Însă, va fi cam greu de cărat. Al meu este din lemn de cireș, are peste 10kg, cu toate că hub-ul și brațele interioare sunt din aluminiu.

La montura nu ai nevoie neapărat de angrenaj melc-roată melcată dacă nu faci poze, mai sunt și alte variante constructive. Eu am folosit niște mecanisme cu șurub-piuliță, iar montura este făcută dintr-un piston (alt-azimutală). Vezi topicul Piston AZ mount , sunt detalii și la trepied și la montură. Șuruburile de reglaj mă ajută să fac urmărire manuală suficient de fină.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Mihai F. Dinu
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Iun 2011 20:58 Download mesaj
Titlul subiectului: Salut

Salut. Sudurile sunt făcute în argon. Mă gândeam ca pe viitor să fac și poze, voiam să încerc să îl fac complet. Cu timpul să îl echipez pentru poze. Mă tot gândesc cum să fac să evit strungul, vreau să încer să-i pun urmărire.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 20 Iun 2011 21:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu prea poți evita strungul, dacă vrei poze ai nevoie de mult mai multă precizie decât la vizual, nu numai rigiditate.
Sus
saiph
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 20 Iun 2011 21:17 Download mesaj

Intr-adevar, partea cu melcii m-a oprit si pe mine din a continua cu un proiect de montura azimutala...

Facusem mai demult una care se misca pe un rulment axial (pe azimut) si ax simplu cu frecare (strangere laterala cu surub), dar vroiam sa controlez mai bine pozitia. Pana la urma am luat una gata facuta - angrenajele facute in serie sunt mai ieftine, mai ales si gata montate. Cele pe comanda costa un buzunar de bani - te ia la sentiment cu detalii ce tin de material, de masina de danturat si alte vrajeli tehnice si calcule de eficienta economica (de parca nu le-am putea calcula si singuri). Dar ... asta e, cand atelierele mecanice sunt pe cale de disparitie, orice comanda poate fi si ultima si e bine sa profitam cat mai putem Smile (no pwn intended).

Imi place ca lucrati fin (Ra 0.8 ) Wink Apropo, cum ati decupat piesele? Debitare cu plasma? Sau frezare dupa sablon?
La ecuatoriale inca nu m-am aruncat. De fapt inainte sa ma arunc, am stat si m-am uitat la carcasa. Si cam atat. Chiar daca functional era totul clar, constructiv... mai greu. O optiune era sa o fac din conducte metalice filetate (de 1.25 tzoli - niciodata nu am inteles ce tzoli masoara oamenii astia de la instalatii si de ce nu poate fi egal cu inch-ul; mi-ar fi placut ca macar o data sa nu se uite patrat la mine vanzatorii cand ii intreb daca au ce caut), dar si acolo m-am impotmolit la piese (costuri, solutii).

Pai, din cate am vazut la monturile pe care le-am mai dezmembrat, mecanismele care permit miscarea si controlul pozitiei erau:
- fie 2 discuri (dintre care cel putin unul din teflon) care se roteau relativ si prin reglarea fortei de strangere a unui surub central se regla si amplitudinea miscarii
- fie o garnitura de teflon intre suprafetele in miscare plan-paralela, iar libertatea de miscare era data de un surub cu cap teflonat care presa pe una din suprafete
- fie intre suprafetele plan-paralele se monteaza un rulment axial (are inaltimea cea mai mica - 2-3-4mm) pe o cale de rulare suficient de dura cat sa nu dea pitting (chiar daca miscarea este f.f.f. fina, in timp materialul spune singur cand e cazul sa fie schimbat cu unul mai dur - nu ma intrebati de unde stiu Very Happy), iar controlul e realizat cu un surub transversal care impinge in una din suprafetele opuse.

Varianta cu angrenaj nu o mai aduc in discutie, se cunoaste deja cum e cu melcii Smile

Spor! O sa aveti nevoie - o sa fie ca si cum ati trage de fiare, dar cu mai multa placere Very Happy Incerc sa-mi dau seama cat va cantari tot setupul (in functie si de ce instrument alegeti sa puneti pe montura, si cat va cantari si capul monturii, eventual si contragreutatea).

Sus
Mihai F. Dinu
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Iun 2011 21:22 Download mesaj

Erwin, pentru acel tip de montură tip piston pe care ai construit-o, teoretic, dacă i-ai pune motorizare, ai putea să faci urmărire pentru expunere îndelungată? Adică dacă axele sunt corespunzătoare axele pentru urmărire, cred eu că ai axele x și y și deci ar trebui să meargă. Dacă ai pune motorizare fără frânele acelea făcute din șuruburi de presare, ar sta în echilibru? Dacă ai pune contragreutatea la centru de greutate? Cum se numește acel tip de montură d.p.d.v. al axelor?
Sus
Mihai F. Dinu
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Iun 2011 21:29 Download mesaj

Cele șase piese sunt niște eclise de la niște lanțuri transportoare de plastic ( de întărire). Am pus câte doua pentru rigidizare. Discul este de la ... nu am idee, fier vechi. Am cerut să fie sudat în argon pentru aspect. Nu este nimic tăiat la șablon. Totul este recuperat.
Un țol e tot aia cu un inch. Nici eu nu am înțeles de ce toată lumea din ROM zice țol, inch. Noi lucrăm cu Diametru Nominal DN, mm. 1 1/2 = dn 40. 25,4 mm = 1 țol.
Sus
saiph
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 20 Iun 2011 22:00 Download mesaj

Da, asta stiam si eu Very Happy dar se pare ca stiam gresit.

Oricum le-as suci, 1.5" tot 38.1mm imi da, 1.25" tot 31.75mm, iar 1" tot 25.4.
Nicidecum 1.5 = 40, 1.25 = 41 (???), sau 1 = 24 (pe-asta am auzit-o ca explicatie la intrebarea "dar la dvs cat masoara un Tzol???" si m-am stricat de ras cand mi-a zis ca "tzolul lor tehnic" (wow) e mai mare decat "inchul meu" - adicate-lea 24 (cum sustineau) > 25.4 Smile))) riiiight... pe mutrele lor si pe atitudinea condescendenta de n-o fi asa)

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 21 Iun 2011 00:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Montura piston deja construită este alt-azimutală, nu poate fi folosită la astrofoto cu timp lung de expunere, numai cu timp scurt și la obiecte lumnoase, Soare, Lună. Pentru una ecuatorială voi folosi 2 pistoane, în altă configurație a axelor, astfel ca pe capul pistoanelor să fie mecanismele de mișcare cu melc-roată melcată. Dar acesta e un proiect de viitor! Smile Deocamdată nu intenționez să fac poze. Sunt încă multe lucruri de văzut și plăcut cu ochii din dotare! Am văzut cu luneta mea relativ simplă și ieftină imagini memorabile, mai bune decât în pozele făcute cu instrumente și aparatură scumpă.
Sus
Mihai F. Dinu
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Iun 2011 17:43 Download mesaj

De la hub trebuie să plec în sus cu partea de elevație, cred că așa se numește. Urmează să mă gândesc cum să o gradez. Ziceți-mi dacă la ce m-am gândit m-am gândit bine. O fac reglabilă de la 0 la 90 grade și cu opritor.

suport.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  43.26 kb
 Vizualizat:  de 10666 ori

suport.JPG

Sus
Mihai F. Dinu
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Iun 2011 17:47 Download mesaj

De la hub trebuie să plec în sus cu partea de elevație, cred că așa se numește. Urmează să mă gândesc cum să o gradez. Ziceți-mi dacă la ce m-am gândit m-am gândit bine. O fac reglabilă de la 0 la 90 grade și cu opritor.
Jos la Hub, unde se prind picioarele, trebuie să aibă mișcare în jurul axei?
Mulțumesc.

suport.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  43.26 kb
 Vizualizat:  de 10661 ori

suport.JPG

suport1.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  45.7 kb

suport1.JPG

suport2.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  50.3 kb

suport2.JPG

suport 3.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  70.15 kb

suport 3.JPG

Sus
Mihai F. Dinu
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Iun 2011 22:51 Download mesaj

Ca idee cu reductoarele. Puteți folosi angrenajele de la mulinete, cele cu raport de transmitere de 5,1:1 folosesc melc și roată melcata. Dar raport nu este suficient. Folosiți roți pentru curea de la magnetofoane și după melcii, roți dințate casetofoane. Reductoare bormașina din târgurile de vechituri. Nu știu, idei sunt, trebuie inițiativă.

http://www.sierra.ro/categorii.php?id=189&page=2
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 23 Iun 2011 10:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

In primul rand ceva nu mi-e clar. Vrei sa faci montura azimutala sau ecuatoriala?

In al doilea rand respre reductoare si melci....da, idei sunt nu-i bai dar problema e de precizie. Daca o faci numai pentru observatii vizuale mai scapi si cu ceva improvizatii dar pentru foto nu e cale de mijloc. Pentru coroane melcate cu 359 de dinti precizia de centrare e undeva la sutimea de milimetru, ca sa nu mai zic de jocul dintre angrenaje care trebuie sa fie zero plus omogenitatea dintilor. Se pot face coroane melcate in regim de amator (nu exceptionale dar mult mai bune decat orce improvizatie) pe un strung bun dar cati strungari stiu sau au rabdarea sa fac tot procesul care e destul de laborios Rolling Eyes ?
Mai e si problema motorului folosit. Motor cu pas sau versiunea mai veche cu motor sincron? La fiecare se aplica un pic altfel problema. La cele cu pas de ex. trebuie avut in vedere numarul de pasi pentru reductia totala.

Ar mai fi o metoda aplicata cu succes de amatori si anume sectorul de cerc care are avantajul unei precizii bune (fiind practic o sectiune dintr-o coroana melcata foarte mare) dar dezavantajul ca ai urmarire pe cer limitata de vreo 2-3 ore.
http://serge.bertorello.free.fr/mecano/entraint.html
(vezi figura 4)

www.cloudynights.com
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact