Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
4_(1).jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235290
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

montura AZ homemade cu buget 50 lei

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Michael Peter
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Ian 2011

Motto: Curiozitatea chiar a omorat pisica ?

MesajTrimis: 23 Mar 2011 20:32 Download mesaj
Titlul subiectului: montura AZ homemade cu buget 50 lei
Raspunde cu citat (quote)

Astazi - o zi superba.Ce sa fac eu intr-o zi asa frumoasa?Hai sa incerc sa fac o montura pentru tubul meu newtonian OTA 114/500 (fara montura,fara oculare chiar si fara coliere de prindere) primit in urma cu cateva zile.
Ma pun pe masina si trag o fuga la Brithouse(un fel de Praktiker din Timisoara).M-am invartit vreo
20 min. prin magazin pana am gasit doua coliere cu cauciuc pe interior si diametru de 14cm (exact cat aveam eu nevoie). Aceste coliere le-am gasit la raionul tevaraie PVC.Arata ca o lupa(fara lentila normal).Au sudata o piulita din care pleaca un surub ce se termina cu un holsurub cu diblu galben(vezi poze).
Aceste suruburi le-am folosit ca sa prind tubul de "furca". M-am apucat de treaba pe la ora 16'30 si am terminat pe la 18. Am folosit o bormasina, un set de burghie pt lemn si metal, un fierastrau manual de lemn si cateva chei fixe.Nu am nici macar o menghina, asa ca m-am chinuit un pic.

Asa ca, cu un minim de scule,intr-un timp destul de scurt si cu un buget de-a dreptul ridicol (aprox 50 lei ce i-am dat pe cele doua coliere, pe cateva chestii din metal din care am facut furca si niste suruburi cu saibe si piulite) am reusit sa fac o montura rudimentara.
Sa stiti ca mare diferenta nu e fata de montura AZ1 ce am primit-o la refractar.Se misca destul de lin si e foarte stabila.Trepiedul e din lemn de brad, asa ca nu e greu.Nu am insistat sa finisez lemnul pentru ca am considerat ca nu e important.

Normal ca nu o sa ramana asa,in cateva zile primesc un trepied de la un aparat de masuratori cadastru defect.Daca nu imi place cum o sa fie cu acel trepied o sa-mi cumpara o montura noua - poate un EQ2.

IMG_6251c.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  128.62 kb
 Vizualizat:  de 13509 ori

IMG_6251c.jpg

IMG_6252c.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  104.49 kb
 Vizualizat:  de 13509 ori

IMG_6252c.jpg

Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 23 Mar 2011 20:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Interesant.

Dar ce telescop ai tu acolo ?

Daca ai fost la Brithouse probabil ca stai aproape de magazin. Si atunci probabil ca stai aproape de mine Laughing

Sus
Michael Peter
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Mar 2011 21:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Newtonianul este Bresser Pluto OTA 114/500 cumparat de la astrovest.

Stau in Mosnita Noua cartierul nou de langa Timisoara.
Apropos am inteles ca sambata seara pe la 8'30 cei de la clubul Antares organizeaza ceva in piata Unirii.Poate ne intalnim pe-acolo.

Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 23 Mar 2011 21:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, asa este. Sambata seara, in Unirii, "Earth Hour", intre 20.30-21.30.

Incerc sa ajung si eu.

Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 23 Mar 2011 22:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ia uite cine mi-a furat ideea cu placile/cornierele de ranforsare (sau cum s-or fo chemand) Laughing .
Nu...glumesc Mr. Green
Iti recomand cand o sa definitivezi montura sa faci niste saibe din teflon (sunt foi de teflon de cativa mm grosime din care poti taia) sa asiguri miscare cat mai fina pe ambele axe.

In poza varianta mea dupa aceeasi idee Smile

Picture 124.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  110.98 kb
 Vizualizat:  de 13430 ori

Picture 124.jpg

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 23 Mar 2011 23:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitări, Peter!
Te poți gândi și la o montură-piston. Dacă e vreme bună, o s-o vezi pe a mea la treabă, sâmbătă în Unirii.

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=56490

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Michael Peter
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Mar 2011 10:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

neox : ideea cu teflonul - pare super buna - o sa incerc si eu. Sa stii ca nu am vazut pozele cu montura ta pana acum, dimineata.Era bine daca le vedeam.Nu mai stateam ieri prin magazin sa caut materiale din care sa incropesc ceva.Am facut ceva ture printre rafturi...Ma duceam la sigur si luam chestiile alea metalice.
Adevarul e ca nu am am facut un plan, o schema dupa care sa merg sa cumpar materialele.(asa cum era normal).Din propria experienta - cand cauti ceva in magazinele de la noi al draq' daca gasesti, cauti de nebun in tot orasul.Asa ca am facut invers - in functie de materialele gasite mi-am facut planul de lucru...

erwin: tare de tot ideea cu pistonul.Mai pui o bujie si niste benzina si ai "motorizare" la telescop. Laughing

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 24 Mar 2011 10:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mie mi-a venit ideea în timp ce eram la un service auto, băieții aveau un piston de la diesel la care au strunjit fusta și bosajele și a rămas doar capul cu adâncitura pe post de scrumieră. Însă pistoane am obținut abia câteva luni mai târziu, unul de Dacie e prototipul din topic, altul de tractor e încă în lucru, acum că a venit vremea bună poate reușesc să mai fac câte ceva la el.
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Mar 2011 13:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Michael Peter a scris:
neox : ideea cu teflonul - pare super buna - o sa incerc si eu. Sa stii ca nu am vazut pozele cu montura ta pana acum, dimineata.Era bine daca le vedeam.Nu mai stateam ieri prin magazin sa caut materiale din care sa incropesc ceva.Am facut ceva ture printre rafturi...Ma duceam la sigur si luam chestiile alea metalice.
Adevarul e ca nu am am facut un plan, o schema dupa care sa merg sa cumpar materialele.(asa cum era normal).Din propria experienta - cand cauti ceva in magazinele de la noi al draq' daca gasesti, cauti de nebun in tot orasul.Asa ca am facut invers - in functie de materialele gasite mi-am facut planul de lucru...

Da teflonul e chiar necesar, inlocuieste rulmentii pentru miscare cat mai fina si fara socuri. E important daca nu vrei sa-ti faci nervi la ocular ca nu poti sa orientezi bine instrumentul ca joaca imaginea in toate partile Smile . La mine, pentru azimut saiba mare de teflon aluneca pe un disc de plastic de la cutiile de DVD-uri, iar in altitudine capetele furcii sunt intre saibe deci fara nici un contact direct metal pe metal.

Cum stai cu vibratiile? Furca la tine e destul de lunga iar placile sunt subtiri, s-ar putea sa trebuiasca ranforsate un pic. Si la mine per ansamblu trebuie sa manevrez cu grija sa nu induc vibratii. Chiar ma gandeam sa asigur furca cu niste tije de aluminiu pe lungime pentru intarire.

Nici eu n-aveam vre-un plan Smile, asa ca am facut cam acelasi lucru ca si tine, hoinareala prin Praktiker pana ma lua ameteala Laughing pana mi-a picat fisa cu cornierele/placile repective. A fost cea mai simpla constructie, doar sa tai saibele si sa montez furca ca pe LEGO; baza laminata din placaj o aveam facuta mai de dinainte Smile .

www.cloudynights.com
Sus
Michael Peter
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Mar 2011 14:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

La strangerea suruburilor pe filetul ce vine de la colierele cu care am prins telescopul s-a format o structura in forma de dreptunghi care a rigidizat destul de mult ansamblul.
Desi furca e destul de lunga, tubul e destul de usor, asa ca nu am avut probleme.
Am folosit si eu piulite autoblocante ( din alea cu plastic - in poza ta se vede mai bine - cu albastru) si din strangerea potrivita a acestora am obtinut miscarea tubului pe verticala.
Am un pic vibratii dar se sting f. repede - mai tare imi vibreaza luneta pe montura AZ facuta de fabrica.
Ideea ta cu teflonul pe plastic e f. buna - o sa am o miscare si mai fina. Apropos cum ai taiat asa frumos saibele din teflon.Ca la mijloc ii dai o gaura cu bormasina, dar pe exterior cum ai facut?
Poate ai folosit un fierastrau de ala de traforaj cu litza, de ne jucam noi pe vremea lu' impuscatu'...

Mai problematica e miscarea pe orizontala. Am folosit un surub, cu o ciudatenie de saiba (cu culoare gri in poza ) gasit prin lazile "cu tot felul" de prin beciul casei .
Aceasta "saiba", fiind destul de ingusta, are un pic joc pe suportul de lemn.Daca strang prea tare se invarte greu furca,daca strang prea putin are un pic joc.
Nu am insistat pe acest aspect.Cand o sa primesc trepiedul o sa fac niste modificari la furca in functie de cum e acesta.

Si daca tot am vorbit de vibratii, citeam in post-urile mai vechi ca unii au turnat nisip in picioarele trepiedului.Eu la luneta am avut alta idee.Am tras pe picioarele trepiedului niste tuburi de PVC un picut mai groase si le-am prins cu niste holsuruburi micute.Acum e mult mai bine d.p.d.v. al vibratiilor.Singura problema este la reglarea trepiedului pe inaltime, dar cum ma uit mai mult eu prin luneta nu mai conteaza.Am fixat-o pt. mine si e bine fixata.

surub.JPG
 Descriere:
sa nu radeti - am facut-o din 3 clikuri in paintbrushul de windows.La faculta la orele de desen tehnic cam trageam chiulu'... :)
 Marime fisier:  18.71 kb
 Vizualizat:  de 13315 ori

surub.JPG

Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Mar 2011 19:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Saibele mici le-am taiat cu o carota de lemn si bormasina cu coloana (dar cred ca merge si la mana), dupa care am largit gaura pentru surub de M10 pt altitudine.
Saiba mare am taiat-o cu cutterul dupa care am pus-o pe un surub prins in mandrina masinii de gaurit si am finisat cu pila.

La miscarea orizontala trebuie neaparat teflon, daca vrei miscare lina dar fara ca montura sa fie extrem de sensibila la fiecare atingere. Daca poti mesteri o alta idee ar fi cu rulmenti, dar e mai complicat; Un disc din lemn/metal/plastic dur iar pe cant fixezi in suruburi 3/6 rulmenti mici (depinde de marime). Un al doilea disc, pe care e montura propriu-zisa, se roteste pe acei rulmenti. Iese un soi de 'rulment axial' Smile

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 25 Mar 2011 00:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

la axa verticală am folosit doar 3 mici patine dreptunghiulare din teflon fixate cu șuruburi M3 cu cap înecat, așezate la 120grade. Teflonul e un material pretios! Smile Placa de bază este din textolit, suficient de fină ca patinele să lunece foarte lin. Problema monturii piston este la axa orizontală, unde diametrul bolțului este cam mic și apar frecări, însă nu sunt foarte deranjante dacă instrumentul este lung, momentul de inerție și pârghia mare cu care poți opera permite reglajul fin. La mak însă e mai dificil de aliniat.
Sus
Michael Peter
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Mar 2011 10:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

neox, erwin multumesc pt. informatii.

Erwin am o rugaminte - poti sa-mi spui si mie unde gasesti teflon in Timisoara.Cineva mi-a zis ca in magazinele gen praktiker,brithouse gasesc chiar saibe din teflon.Dar pana acum nu am gasit.Poate imi dai tu un sfat...
Aveam o placa alba de teflon de 30x30 cm dar nu o gasesc. Parca imi aduc aminte ca am dat acum cateva luni de ea, dar acum nu-mi mai aduc aminte unde si mi-e groaza sa iau zecile de cutii din beci si de pe pod la rascolit Rolling Eyes

Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Mar 2011 12:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Uite aici o sursa - http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=66

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 25 Mar 2011 19:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Astrovest are! Cred că o să mai iau și eu o bucată, curând.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact