Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
roiuldublu.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235517
Numar de utilizatori inregistrati: 2861
Cel mai nou utilizator inregistrat: CaiusP
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Curatare senzor

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 14 Mar 2011 11:56 Download mesaj
Titlul subiectului: Curatare senzor
Raspunde cu citat (quote)

Dupa episodul "Curatare oglinzi" lansez un nou episod din serialul "Curatare ...". Este vorba despre curatarea senzorilor camerelor astro. Am o trusa de curatare pt. DSLR http://www.f64.ro/dust-aid-dust-wand-da03-...nzor-.html . Se poate folosi si pt. senzori camerelor astro? Particularitatea ar fi ca la DSLR am in fata senzorilor diverse filtre (IR cut, AA) pe cand la camera nu am nici un filtru ... cred...cel putin nu are IR cut, AA nu stiu sa aiba.
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 14 Mar 2011 14:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca la senzori e mai mult vorba de praf, nu cred ca ajungi sa lasi amprente (nu vad motivul sa bagi mana pe acolo Smile ). Deci un penson foarte moale e tot ce trebuie + o pompita pentru suflat.
Eu mi-am facut rost de la viitoarea sotie Cool o trusa de pensoane de machiaj (ocazie s-o apropii de telescoape si astronomie Laughing ), super moi pe care le folosesc la curatat optica in general.

www.cloudynights.com
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2011 14:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Evident e vorba de praf, dar nu poti stii ce altceva mai intra pe acolo.

Curatatul opticii e una, curatarea senzorului cred ca e o operatie mai sensibila.

neox a scris:
.. penson ..

Adica pensula?

Problema cu pensula (din cate am vazut) e ca desi poate lua praful destul de simplu, il poate si lasa. Perisorii se incarca cu praf in timp. Si mi-e cam teama sa dau cu pensula pe senzor, sa nu se zgarie. Banui ca in cazul asta trebuie pensula speciala de senzor (antistatica, depozitare sigura).

Suflatul e ok, ca nu atingi senzorul, dar si pompita are limitarile ei, si trebuie sa fie destul de puternica.

Din experienta mea cu DSLR, nici dupa doua curatari cu solutia servetel special + lichid special (vezi linkul de mai sus), nu scot toate petele. Nu-mi dau seama, dar in timp se cam fixeaza si cu greu le scot. Suflatul n-are niciun efect.
Am citit la basler:
Citat:
Clean Properly
Avoid cleaning the surface of the camera’s sensor if possible. If you must clean it, use a soft, lint
free cloth dampened with a small quantity of high quality window cleaner. Because electrostatic
discharge can damage the sensor, you must use a cloth that will not generate static during cleaning
(cotton is a good choice).
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 14 Mar 2011 15:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2011 19:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Si mi-e cam teama sa dau cu pensula pe senzor, sa nu se zgarie. Banui ca in cazul asta trebuie pensula speciala de senzor (antistatica, depozitare sigura).

Pensulele de machiaj (sunt de la Avon) sunt extrem de moi si fine, nici o sansa sa zgarii senzorul care cel putin din ce am vazut nu e chiar expus (nu poti sa atingi pixelii) are o lama de sticla Question de protectie.
Daca se intampla sa se prinda granule de praf de penson/pensula Smile se pot indeparta cu un servetel curat tip Zewa sau din microfibra dupa care continui curatarea.

Am curatat de praf senzorul de la webcam si merge perfect, nici o urma pe imagine.

Dac e vorba de pete e mai complicat. Parca vazusem un filmulet pe Youtube cu o solutie speciala (tip collodion) care se aplica cu pensula pe senzor care dupa uscare formeaza o folie ce se dezlipeste incet lasand senzorul lacrima Smile .

www.cloudynights.com
Sus
mak
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 15 Mar 2011 09:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Incearca sa subtilizezi de la sotie niste discuri de bumbac pentru demachiere, vad ca la Basler asa zice. Pe urma te duci la supermarket si iei niste "high quality window cleaner" Laughing . Ma intreb daca nu cumva solutia de curatare de la Baader n-o fi buna si ea...

OT: neox, iti urez bafta in convertirea viitoarei sotii. Eu ma chinui de cativa ani cu a mea si tot mai am proteste ocazionale cand ies la observatii.
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Mar 2011 14:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

mak a scris:
OT: neox, iti urez bafta in convertirea viitoarei sotii. Eu ma chinui de cativa ani cu a mea si tot mai am proteste ocazionale cand ies la observatii.

Off topic...in general e incantata, macar penru iesirea la aer Smile , dar daca se ingroasa gluma si ma afund in mestereli interminabile care-mi absorb toata atentia si uit de ea e foc si para Laughing

On topic...ma cam strange in spate chestia cu detergentul de geamuri Smile , parca nu prea vad buna combinatia senzor (chiar si lentile) cu chestia aia verde-albastra de spalat sticla chioara.

www.cloudynights.com
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Mar 2011 14:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nici pe mine nu ma incanta, nu se stie niciodata ce pun chinezii/turcii in sticlele alea.
Deci raman la solutia mea de servetele+lichid puritate 99.99 de la trusa pt. senzori DSLR.
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 15 Mar 2011 19:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010

MesajTrimis: 15 Mar 2011 23:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Jmecheria asta de pensula,din material poliuretanic e buna?

http://www.f64.ro/m-6361-pix-cu-cap-specia...rului.html
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 16 Mar 2011 00:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

@neox
din ce explici tu cred ca este vorba de asa numitul Discofilm... este in principiu o substanta cu care inainte sa curatau placile pe pick-up, si eu am citit despre aceasta substanta insa personal m-as feri sa o folosesc
http://www.youtube.com/watch?v=6s_AxUWFXe4 sorry ca e in germana
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Mar 2011 00:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da cred ca ala era filmuletul Smile .
Daca e o substanta facuta special pt treaba asta nu cred ca e mai riscant decat sa zgarii senzorul cu nus' ce betigase si spatule.
Eventual nu strica de aruncat o vorba la producatorul camerei CCD sa-si dea si el cu pararea Wink

Ceva asemanator am vazut intr-un filmulet de la NEAF acu vren an pentru curatarea oglinzilor, pe acelasi pricipu cu filmul de celuloza. Lasa supafata imaculata ca atunci cand era proaspat aluminizata.

www.cloudynights.com
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 16 Mar 2011 00:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acest Discofilm a fost conceput pentru a curata placile de pick-up deci ar trebui sa fie, dupa uscare, destul de rezistent din punct de vedere mecanic, problema care nu imi da pace este ce faci daca raman bucatele mici ripite de senzor, cum le indepartezi? Mecanic? Atunci siguri zgari. Fiind o substanta solubila in apa poti sa incerci indepartarea prin pensulare pana cand creste barba insa nu stiu in acest caz cat de bine reusesti sa il indepartezi de pe senzor...
La oglinzi m-as baga pentru ca ai fizic mai mult loc pentru "mesterit" insa in interiorul camerei e cam strans locul, am degete claustrofobe mai ales cand sunt atat de aproape de senzor.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Mar 2011 01:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

In general nu se lipesc "chestii" de senzor, decat daca ai ghinion. O alta problema cu "solutiile" este si faptul ca nu se evapora repede si pot ramane pe contacte, intra pe "dedesubt". Deocamdata raman la solutia din link-ul din primul post, o alta solutie ar fi swab-urile prezentate de ursamajor, dar e cam scump unul. Pensula e buna dar sa fie dedicata pt. senzori, cele de machiaj nu le-as folosi, dar daca aveti curaj, go for it Wink

Spor.
Sus
MikeC
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2010

MesajTrimis: 18 Mar 2011 13:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sau asa : http://www.youtube.com/watch?v=1AGAJKmSrcs&feature=related Stiu ca nu prea are legatura cu topicul dar mi se pare foarte interesant acest polimer pentru curatat suprafete.

Equipment: Vixen 60mm f/15 refractor, Astrotrac TT320X-AG
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact