Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234035 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
|
Sus |
|
 |
Oliver Dragan Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2008 Mesaje: 1616
Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste. Localitate: Braila
|
Trimis: 15 Feb 2011 19:16 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
L-am folosit si eu o singura data acum vreun an dar fiind totul la distanta si parca "fals" nu am continuat. Nu e instrumentul meu, nu umblu la el fizic in nici un fel... ma intelegi...
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 15 Feb 2011 19:25 Download mesaj |
|
|
|
A da, asta asa e. Nici eu n-as plati numai sa invart telescopul de la 10000 de Km. Dar e ca la Disneyland, prima tura e cea mai faina (daca e si promotie gratis ).
Totusi chestia asta cu automatizarea are mari avantaje daca esti un amator foarte avansat care nu se joaca doar de dragul jocului, si are instrument/e pe masura. Reduce mult timpul pierdut strangand surubele in frig (mai ales la -10grade).
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 15 Feb 2011 21:07 Download mesaj |
|
|
|
Dupa ce imi este atat de ostentativ ridicata mingea la fileu (as putea spune chiar cu nerusinare ) cred ca as putea sa mai adaug un alt avantaj si anume accesul la obiecte pe care in mod normal le vezi in pozele altora obiecte cum ar fi LMC,TN, etc.
In paranteza fie spus sunt partizanul sistemului automatizat insa al sistemului propriu deci nu ma intelegeti gresit, iar acest lucru dintr-un singur fapt si anume cand am o eroare stiu exact unde sa caut, pe un sistem strain as pierde timp pretios cu identificarea erorii indiferent daca accesez sistemul contra cost sau nu. Pe de alta parte chiar si pentru mine inseamana prea multa automatizare...
@ Neox
Acu ca e sistemul tau sau nu pozele au iesit fain (N.B. le vad de pe netbook cu LCD-ul redus la minim sa ma tina bateria si necalibrat)
Emil
P.S. Oliver, data viitoare specifica in mod explicit ca vrei suturi in pilon atunci nu mai apare atat de "fals"
P.P.S.
Teoretic pot pune la dispozitie acest tip de servicii insa la partea all sky camera zic pas, la mine o sa iasa ceva de genul (chat)
- Emileeee
- Da ma
- Ai nori?
- Nu ma, e senin!
- No pai atunci fugi afara si da drumu la hardughie dar sa nu te puna necuratu sa fumezi langa telescop sa iar imi pusti pozele!
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 15 Feb 2011 23:43 Download mesaj |
|
|
|
Interesanta treaba, stiu si alti oameni care au facut asta.
Dar nu e ceva care sa-mi faca placere cu adevarat, asa cum sunt imaginile (mai bune sau mai rele) la facerea carora am participat din toate punctele de vedere: am carat toate sculele zeci sau sute de kilometri, le-am instalat cu multa bataie de cap - punere in pol, echilibrare, toata cablaraia (inclusiv un scurt circuit si un mini-incendiu stins la timp), muscaturi de tantari si transpiratie/degeraturi combatute cu alcool focalizat, re-focalizat, printre injuraturi, ghidaj manual pana m-a prins somnul cu ochiul lipit de ocularul cu reticul iluminat (de asta sper sa scap in curand ). Bineinteles, in prealabil am "tunat" montura, am demontat-o si remontat-o de mai multe ori...
Eu cam asta inteleg prin astrofotografie - adica munca multa dar si satisfactie completa, pe care nu cred ca o putem obtine altfel.
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 16 Feb 2011 01:28 Download mesaj |
|
|
|
Emil Kolbert a scris: | Dupa ce imi este atat de ostentativ ridicata mingea la fileu (as putea spune chiar cu nerusinare )
@ Neox
Acu ca e sistemul tau sau nu pozele au iesit fain (N.B. le vad de pe netbook cu LCD-ul redus la minim sa ma tina bateria si necalibrat) |
...fara nici un fel de aluzie sau vreo intentie .
Multam de apreciere . Nu a fost chiar meriul meu 100% la pozele astea asa ca nu am cu ce sa ma laud (fata de cei care le muncesc efectiv) doar am expus un rezultat. Mi-as fi dorit totusi un pic mai multa flexibilitate chiar si pentru versiunea gratuita dar cel putin pot sa spun ca macar odata in viata am facut o poza printr-un apocromat de 150mm Takahashi chiar daca nu era a mea.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 16 Feb 2011 01:36 Download mesaj |
|
|
|
Laurentiu a scris: | Interesanta treaba, stiu si alti oameni care au facut asta.
Dar nu e ceva care sa-mi faca placere cu adevarat, asa cum sunt imaginile (mai bune sau mai rele) la facerea carora am participat din toate punctele de vedere: am carat toate sculele zeci sau sute de kilometri, le-am instalat cu multa bataie de cap - punere in pol, echilibrare, toata cablaraia (inclusiv un scurt circuit si un mini-incendiu stins la timp), muscaturi de tantari si transpiratie/degeraturi combatute cu alcool focalizat, re-focalizat, printre injuraturi, ghidaj manual pana m-a prins somnul cu ochiul lipit de ocularul cu reticul iluminat (de asta sper sa scap in curand ). Bineinteles, in prealabil am "tunat" montura, am demontat-o si remontat-o de mai multe ori...
Eu cam asta inteleg prin astrofotografie - adica munca multa dar si satisfactie completa, pe care nu cred ca o putem obtine altfel. |
Depinde, daca ai norocul de un loc mai bun pentru un mic observator poti sa mai scapi de toata tevatura (cel putin stai cu nervii mai linistiti ).
Cum ziceam chestia cu automatizarea mi se pare atractiva mai ales iarna cand sigur nu vrei sa faci turturi la...ocular , si cand vrei sa te implici in proiecte serioase sora cu cercetarea unde ai nevoie de eficienta.
Pe de alta parte pe termen lung nici mie nu-mi place chestia asta cu telescopul pe alt continent, dar mi-ar placea sa stau in casa la caldura si sa vad pe geam cum se roteste cupola si telescopul in timp ce eu primesc datele in calculator. Primavara/vara insa mai mult ca sigur ca prefer picnicul langa ocular .
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 16 Feb 2011 13:11 Download mesaj |
|
|
|
Ceva de genul asta este si "slooh.com", la care am fost abonat vreo cateva luni.
Dupa cum zice si Emil , iti da acces la obiecte la care in mod normal nu ai avea acces decat daca faci o calatorie in Australia..
Cred ca pentru astrofotograful amator, nu prea este un susbtitut, insa prezinta cel putin avantajul de a putea testa echipament inainte de a-l cumpara!
Mi se pare mult mai interesant pentru cercetatorul amator (si chiar ne-amatori!). Marea majoritate a astronomilor profesionisti oricumi habar nu au sa manevreze un telescop, pentru ca nu este treaba lor, asa ca pentru ei faptul ca nu este instrumentul lor este de fapt un avantaj.
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 16 Feb 2011 13:17 Download mesaj |
|
|
|
Eu am senzatii ciudate si contradictorii cu privire la acest mod de a face astrofotografie , pe de o parte simt ca nu ma tenteaza chiar deloc si de fapt nici nu cred ca expui tu cu adevarat e doar un soft ce simuleaza .
ma gandesc ca e mai simplu sa privesti imagini grozave luate de Hubble si gata , la deep sky oricum nu se intampla nimic zeci de mii de ani.
Pe de alta parte nu-mi pare normal ca toti pamantenii sa aibe acasa cum au televizor sau furculita sa aibe tot echipametul pt astrofotografie.
normal si cel mai placut ar fi sa poti inchiria observatorul din munti prin deplasare la fata locului unde sa si poti pune eventual pe o montura telescopul de suflet si o camera proprie.
sistemele automatizate cred ca-ti manca nervii mereu ceva mai ales din tehnica PC va ceda in fata unei anomalii imprevizibile de hard sau soft.
|
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 16 Feb 2011 14:36 Download mesaj |
|
|
|
care este diferenta practica intre a sta la un metru de telescop, sau la 10 mii de km? imaginea nu se schimba, economisesti drumul pana la telescop si stai comod la tine aks in fata pc-ului, lasand pe altii sa aiba grija de tot echipament.
Mi se pare foarte bine pentru cei care nu isi permit un echipament super performant, cum ai zis, nu toti pamantenii pot sa-l aiba, insa nu vad de ce ar trebui sa se deplaseze kilometrii pana la un observator ca sa faca acelasi lucru ca de la ei aks.
Nu vorbim despre observatii vizuale aici.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11253
|
Trimis: 16 Feb 2011 15:12 Download mesaj |
|
|
|
Depinde care e scopul tau:
- daca vrei poza perfecta, descarci din imaginile lui hubble sau cassini
- daca vrei sa faci tu poza perfecta iti iei scula perfecta sau inchiriezi una
- dar daca vrei sa bibilesti cu mana ta fiecare pixel, fiecare mm de optica, fiecare surub, atunci variantele anterioare nu sunt acceptabile.
Deci e loc sub soare pt. fiecare, o abordare n-ar trebui sa o excluda pe cealalta.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 16 Feb 2011 16:26 Download mesaj |
|
|
|
Rabine,nu te supara,zice discipolul sau, dar lui Itzik i-ai dat dreptate impotriva lui Strul iar lui Strul i-ai dat dreptate impotriva lui Itzik.Nu se poate ca amandoi sa aiba dreptate!
Sta rabinul o secunda apoi zice catre discipol:-Sa stii ca si tu ai dreptate!
Ca unul care sunt ''paralel'' cu astrofoto, am urmarit toate argumentele si,desi pare ciudat, mi se pare cu adevarat ca toti aveti dreptate.
Acuma vin si eu cu o opinie personala.Metoda ar fi interesanta de a fi invatata si utilizata si de cei ca mine, fara echipament de astrofoto si care nici nu au intentia sa investeasca in asa ceva.Daca ar fi gratis sau ieftin.Daca-i scump, eu votez cu cei din bancul cu care am inceput.
O comparatie:in general ''telescoapele la distanta''/''remote telescopes'' imi par a avea ceva in comun cu voyerismul.Dar oricat de grozava o fi Angelina Jolie ,decat sa urmaresc pe un ecran cum o inghesuie Braduletz Pitutz ,prefer de o mie de ori sa o ''inghesui'' eu pe mandra mea in dormitorul propriu si cu ''instrumentele'' din dotare,asa cum sunt.Comparatia ''nu se compara''.
Cat despre astronomii profesionisti,ei au alte griji.Un astronom profesionist spunea pe situl sau ca majoritatea colegilor sai nu cunosc constelatiile si explica de ce.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 16 Feb 2011 17:15 Download mesaj |
|
|
|
banuiesc ca s-au spus toate in aceasta privinta si cum toata lumea are dreptate - am si eu o parere...
De la inceput trebuie zis ca nu sunt astronom profesionist si nici macar un amator cu experienta si cunostinte temeinice de astronomie. Ca mine sunt cei mai multi...
Motivul pentru care merg la stele este ca vreau sa evadez uit de griji si sa las stresul acolo pe coclauri...
Insa asa cum a zis Emil Kolbert un telescop robotizat ar fi misto daca ar fi al meu, la mine in curte si as putea sta langa el de cate ori as vrea - "sa o inghesui pe mandra mea la mine in dormitor"
Global rent telescope m-a dus cu gandul la un joc pe calculator si la o iluzie vanduta pe bani multi. Merita incercat pentru a vedea macar odata in viata cum ies pozele cu un Takahashi Apo 150mm.
Mie teama insa, ca daca ar fi sa folosesc constant un sistem telescopic robotizat, interesul meu pentru astronomie s-ar uza rapid.
O parere strict personala ce nu le exclude pe celelalte.
|
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 16 Feb 2011 18:11 Download mesaj |
|
|
|
dupa cum spunea valy, e loc de toate sub soare
Nu e vb numai de echipament, care este de foarte buna calitate, dar mare majoritate a celor ce suntem aici nu avem cum/unde/ cu ce sa facem un observator fix, intr-o zona cu cer f bun
eu am doi prieteni cu observatoare tip roll-off la 300-600km de casa, controlate prin internet...
Unul dintre membrii acestui forum , plecat de curand in Noua Zeelanda , ne spunea ca observatorul din Romania e aproape complet automatizat.
Eu vad foarte putina diferenta intre a investi in echipament propriu pe care il folosesti cum vrei, si a inchiria unul, daca pana la urma si pe unul, si pe celelalt il folosesti de la sute/mii km departare, din cauza unor factori externi, sau pur si simplu pentru ca acolo ai cer mai bun.
Pana la urma e chestiune de gusturi.
Majoritatea celor care suntem aici si avem echipament propriu, este pentru ca ne place sa manevram propriile intrumente si sa facem ce vrem / cand vrem cand ele. Insa odata cu aceasta "libertate" acceptam si limitarile de rigoare (depindem de vremea locala, de limitarile proprii ale instrumentului, suportam paguba daca cumva se strica..)
Pentru altii este mai comod sa opereze unul inchiriat.
Eu unul recunosc ca daca as avea acces la vreo doua RCOS de 14", unul in emisfera nordica si celalalt in emisfera sudica, cu camere FLI si filtre, pentru o suma modica gen 10-15 euro pe luna , nu as ezita sa atarn telescopul meu in cui (adica sa-l vand, finantand astfel multe luni/ani de inchiriat!)
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|