Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
registax3b.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235611
Numar de utilizatori inregistrati: 2864
Cel mai nou utilizator inregistrat: JayLeDotD
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Surub micrometric?

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Sorin Sfartz
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 27 Ian 2011 01:58 Download mesaj
Titlul subiectului: Surub micrometric?
Raspunde cu citat (quote)

Prin proiectele ATM, gen aparate Foucault, e nevoie uneori de cate un surub micrometric.

Cei care nu au un micrometru de stricat, sau nu vor sa dea banii pe unul nou (sau vechi), precum si cei care nu au acces la un strung bun, ar putea gasi interesanta urmatoarea idee.

Pe o bucatica de teava se fixeaza cumva la capetele ei, 2 piulite care trebuie sa aiba pas diferit.
O tija filetata este fixata la un capat si infiletata in una din piulitele amintite. O alta tija filetata trece printr-un ghidaj. Tija are un canal de ghidaj in care intra un surub ce nu permite rotatia acesteia.

Rotind teava, in functie de pasul filetelelor o piulita va trage ansamblul mobil, intr-un sens iar cealalta il va impinge in sens opus. Pasul filetelor fiind diferit, ansamblul se va deplasa doar cu diferenta dintre pasi.

De exemplu daca se foloseste un M8 si un M10 rezulta un "surub" cu pasul de 0,25mm.

In extremis, daca e nevoie de un pas foarte mic se pot confectiona pe un strung 2 filete cu pas apropiat: de exemplu 16 si 17 ganguri / tzol. Rezulta un pas al dispozitivului de 0,093mm. Daca se pune si o rotita cu vreo 50 de gradatii rezulta un avans de 1,86 microni/gradatie.

Iaca si un desen. Scuzati eventualele erori de desenare.

avans.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  49.05 kb
 Vizualizat:  de 17035 ori

avans.jpg

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 27 Ian 2011 10:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Este bună ideea, dar ce te faci cu jocul piulițelor obișnuite, care este destul de mare? Eventual dacă folosești piulițe de alamă de bună calitate și șuruburi de inox sau imbus, care sunt mai calitative decât șuruburile de oțel. Dacă le faci pe strung, poți face direct un pas (micro)metric, nu?
Se găsesc la piața de vechituri micrometre vechi cu 20-30 lei, eu zic că merită banii. Smile

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Ian 2011 16:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mda. Ma gandeam ca, de regula, oricum e nevoie de un arc care sa traga inapoi ceea ce e de miscat, atunci cand surubul face cursa inversa. Arcul acela ar putea compensa jocurile longitudinale din piulitele metrice normale.
Intr-adevar daca trebuie sa faci pe strung filetele normale sau sa ajustezi piulitele pt fixare, mai bine faci direct surubul cu pas fin.
Desigur ca 30 lei e un pret bun pt un micrometru vechi. Insa eu in Onesti nu am o piata de vechituri. La magazinele de scule am gasit cu vreo 70 lei un micrometru absolut derizoriu - o chinezarie cu niste jocuri enorme. Din principiu nu as cumpara asa ceva.

Insa ideea ar putea fi totusi utila atunci cand e nevoie de pas ultra fin, care nu mai poate fi facut pe strung. Atunci ar merita confectionarea pe strung a 2 filete "normale" cu pas apropiat. Daca faci de exemplu filete de 20, 21 ganguri pe tol se poate obtine un "pas" de 0,06mm care la 50 diviziuni da un avans de aproape un micron.
Sus
alderamin59
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Noi 2009

Motto: Totul este creat de Creator.

MesajTrimis: 27 Ian 2011 17:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

so999: ,,...Rotind teava, in functie de pasul filetelelor o piulita va trage ansamblul mobil, intr-un sens iar cealalta il va impinge in sens opus..."
Nu vreau să contrazic pe nimeni, dar fenomenul descris de tine până aici, se petrece doar dacă filetele sunt invers, adică unul pe stânga și altul pe dreapta, nu ?
Apoi mai este ceva: dacă filetele sunt la fel (dreapta, dreapta) ansamblul mobil, dacă te referi la țeavă (bucșa) cu cele două piulițe, la o rotație se va va deplasa exact cât este pasul cel mai mare al filetelor, eu așa cred, nu ?
Ai făcut practic asta ?
alderamin59
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Ian 2011 17:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu cred ca este asa.
De exemplu daca privim de la stanga spre dreapta poza aceea de mai sus, adica ne uitam spre varful "impingatorului" si rotim teava in sens orar, aceasta se va infileta pe surubul fix, deci se va deplasa catre dreapta, tragand odata cu ea si cealalta tija filetata. Insa rotatia aceasta a tevii in sens orar va face totodata ca teava sa se dez-fileteze de pe tija filetata din stanga, adica o va impinge catre stanga (deoarece aceasta tija nu se poate roti datorita boltului de ghidaj).
Deci in timp ce tot ansamblul (teava + tija impingatoare din stanga) merg catre dreapta, doar tija impingatoare se deplaseaza spre stanga. Tija se va misca practic cu diferenta dintre cele 2 deplasari.
Acum daca pasul tijei fixe este mai mare, la aceasta rotatie in sensul orar, rezulta o retragere a tijei impingatoare. Daca pasul tijei fixe e mai mic - va fi o impingere.

Daca unul dintre filete ar fi invers atunci miscarea ar fi amplificata si tija impingatoare s-ar misca cu suma pasilor.

Teava in sine se va deplasa doar cu pasul filetului fix, in exemplul de mai sus catre dreapta. Daca filetul fix are pasul mai mare (asa cum e si desenat) atunci teava se va deplasa cu acel pas.

Nu am construit efectiv dispozitivul. Totul e in cap deocamdata. Insa tocmai ma apucasem sa improvizez ceva - doar ca un experiment.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 27 Ian 2011 17:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

So999, ar fi bine sa poti sa faci acest dispozitiv (desi eu unul sunt cam sceptic relativ la reusita). Totusi pe viitor, cred ca ar fi mai bine sa pui un astfel de mesaj dupa ce ti-a reusit practic ce vrei sa faci, sau sa le prezinti ca idei pe care le supui dezbaterii, nu ca fiind ceva sigur realizabil.

Oricum, nu piulita ar trebui sa folosesti, ci o filiera la unul din capete. In plus, fiecare surub are un pas si un diametru exterior ca baza de calcul. Chiar daca te gandesti sa folosesti surubur si filiera cu pasi diferiti dar cu acelasi diametru exterior, la interior e foarte posibil ca diametrul sa fie altul, si atunci vei avea un surub cu doua filete diferite incalecate. Ramane si marea problema a fabricarii unei piulite pe care sa mearga respectivul surub, daca ti-ar reusii instalatia.

Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 27 Ian 2011 18:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

so999 are dreptate. Daca filetele au acelasi sens , atunci deplasarea finala va fi , la o rotatie a tubului , egala cu diferenta celor doi pasi ai filetelor .Daca filetele ar fi identice , deplasarea finala ar fi zero.
Pentru a face adunarea pasilor , unul dintre suruburi, nu conteaza care , trebuie sa fie pe invers Exclamation
Sus
alderamin59
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Noi 2009

Motto: Totul este creat de Creator.

MesajTrimis: 27 Ian 2011 20:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

so999 & Co: după schița ta, am înțeles că șurubul din stânga se poate deplasa stânga-dreapta, deci după axa O-X și nu se poate roti. Cel din dreapta este încastrat (blocat) de cele două piulițe.
Concluzia mea este următoarea: pasului șurubului fix (încastrat sau articulat, fără deplasare după axa O-X) va impune deplasarea/rotație.
Luther când a fost judecat a spus: ,,- Aceasta este poziția mea Dumezeu să-mi ajute...! Spun și eu la fel ca Luther.
Avantajul obținut din ansamblul tău: dacă poți bloca alternativ fiecare șurub în timp ce celălalt are păstrează deplasarea după axa O-X, atunci poți obține deplasări/rotație diferite, adică pasul unui șurub și apoi pasul celuilat șurub.
DONE
alderamin59
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 27 Ian 2011 20:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acest sistem nu este chiar o noutate , in lumea mecanicii ultrafine se foloseste de exemplu la reglajul paralelismului oglinzilor la un laser de mare putere , sau la oglinda de referinta de la interferometru ce folosesc eu.
dar e putin diferit adica surubul de reglaj este o teava cu filet exterior dar si interior unde se infileteaza pe alt surub ce are un capat patrat ce culiseaza fin in gaura patrata a unui sasiu comun, unde sunt 3 asemenea sisteme. Probabil ca s-ar putea folosi si la colimarea oglinzii primare sau secundare de Cassegrain ultra precis pentru perfectionisti Idea
Sus
danto1313
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007

MesajTrimis: 27 Ian 2011 21:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

"so999" are dreptate in privinta functionarii sistemului.Problema e de realizare cu acuratete a montajului pentru evitarea jocurilor(vezi canalul din surubul din stanga).Pentru preluarea jocului longitudinal se pot folosi cate doua piulite usor distantate.Pana la urma s-ar putea sa vrea un micrometru Laughing .

Am vazut acum mesajul lui Octavian si vreau sa completez cu ideea ca in loc de ghidaj in surubul din stanga,acesta ar putea avea sectiune patrata pe o anumita lungime si sa culiseze intr-un decupaj patrat.Surubul de ghidaj s-ar putea transforma intr-unul de reglaj pentru minimizarea jocurilor.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 28 Ian 2011 00:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

În loc de țeavă se poate folosi o bară hexagonală din alamă, găurită pe toată lungimea (pe strung) și filetată pe 3/4 lungime cu filetul cel mare și pe 1/4 cu filetul mic. Fiind mai multe spire în contact jocul va fi mai mic, iar filetele nu se taie și cu tarodul nr.3 ci numai cu nr.1 și 2. O filieră n-ar da un rezultat bun în timp, pentru că va tăia mereu în filetul șurubului iar jocul va deveni din ce în ce mai mare. Sistemul propus este realizabil și există pe net un model de barn door care folosește acest principiu pentru mișcarea de urmărire, dar nu mai țin minte pe unde l-am văzut.
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Ian 2011 01:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ok. Iata si improvizatia. Mi-a rapit vreo 3 ore toata (man)"opera".
Desigur ca am incercat asa ceva nu ca sa testez principiul, care imi era clar ca este corect, ci mai mult ca sa vad cat de grave pot fi jocurile si descentrarile.
Doresc sa va zic ca functioneaza neasteptat de bine.

Am fixat toata creatura pe o bucata de parchet (o mostra). Piesele folosite sunt rudimentare:
-2 suruburi cu piulitele si saibele aferente - M10 si M8;
-o bucata de teava;
-o bucata de cornier;
-o bucata de lemn de fag;
-cateva holsuruburi.

Piulitele le-am lipit pur si simplu cu adeziv epoxidic pe capetele tevii.

Centrarea piulitelor pe axul tevii am facut-o printr-o metoda rudimentara care nu este foarte buna, insa pentru o improvizatie e suficienta.
Surubului "impingator" din stanga i-am facut un canal de ghidaj cu un polidisc.

Canalul nu e foarte drept, dar nici nu introduce cine stie ce erori daca se rasuceste cateva grade. Partea de ghidare a tijei am facut-o prin gaurirea bucatii de lemn cu o freza de 10mm. Am folosit o bormasina si un dispozitiv improvizat pentru a da gaura perpendicular pe lemn. "Boltul" de ghidaj e tot un holsurub infiletat in lemn pana cand varful lui intra in canalul tijei.
Atat piesa din lemn, cat si cornierul sunt fixate deocamdata intr-un singur holsurub; prin rotirea usoara a lor le-am aliniat rezonabil de bine.

Dispozitivul functioneaza remarcabil de bine. Chiar am si masurat avansul. Asa cum rezulta si teoretic (pas M10=1,75 - pas M8=1,5 = 0,25 mm) la 4 ture = 1 mm, 8 ture = 2 mm, ... La 14 ture = 3,5 mm. Am masurat cu sublerul cursele si nu am gasit erori semnificative care sa se acumuleze - ceea ce inseamna ca filetele suruburilor nu sunt chiar rele.

Cursa totala e mica - vreo 4,5 mm. Asta inseamna ca pentru curse mai mari e nevoie de teava lunga si filete la fel. Dispozitivul e lung. Solutia mentionata de Octavian Stanescu este evident mai compacta.

Jocurile.
Jocul longitudinal este mic. Asa cum am presupus, daca tin presata tija impingatoare catre inapoi, acest joc nu deranjeaza.

Jocul din ghidaj, e mic. Am impins surubul de ghidaj pana cand a atins aproape ambele laturi ale canalului si astfel jocul e aproape complet scos.

Singura problema suparatoare e datorata lipirii excentrice a piulitelor pe teava. La rotirea tevii apare o mica miscare de balans a varfului tijei - neobservabila la varf, insa perceptibila la capatul dinspre teava a tijei, unde este amplificata.
Cat m-am jucat pana acum cu improvizatia asta am putut sa deduc ca daca piulitele sunt centrate bine pe teava, dispozitivul are sanse sa mearga foarte bine. Probabil ca cel mai bine este ca piulitele sa fie strunjite pe diametrul interior al tevii.

Ultima modificare efectuata Sorin Sfartz la 28 Ian 2011 04:32, modificat de 3 ori in total
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Ian 2011 01:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-am sincronizat cu Erwin si nu am observat mesajul lui.
Ideea prezentata de Erwin e si mai buna pentru ca daca se da o gaura prin bara aceea si se fileteaza apoi, nu mai apar problemele de descentrare a piulitelor.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 28 Ian 2011 11:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru un alt proiect mai demult, am încercat să găuresc la mână o bucată de bară de alamă de vreo 20mm lungime, a ieșit oblică față de axă. Am dat la strungar să-mi facă astfel de piulițe lungi, și tot au ieșit un pic excentrice. Cred că țeava cu filet interior/exterior făcută pe strung la o singură prindere iese mult mai bine centrată și deci e utilizabilă pentru precizie mai mare.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 28 Ian 2011 13:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Very Happy Marfa ! Niste filete cu bile mai lipseau. Felicitari pentru perseverenta.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact