Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IMG_20161204_112917_00000.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234026
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Canon 1000Dvs 500D

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
psemil
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010

MesajTrimis: 23 Noi 2010 16:02 Download mesaj
Titlul subiectului: Canon 1000Dvs 500D
Raspunde cu citat (quote)

Nu stiu daca am postat la categoria corecta. Daca nu rog un administrator sa mute topicul.
Cand m-am apucat de astro-foto mi-am dorit un Canon 500D (deoarece se potrivea si pentru fotografia de concediu) - senzor mare, filmare HD, nu vroiam mai mult de 8 mpx, dar daca erau 15mpx asta ... Insa pretul de 2800 Ron pe f64...nici telescopul nu a fost ieftin asa ca am fost nevoit sa cumpar la acea vreme un aparat mai ieftin - 1000D. Senzor la fel de mare, 22X15 , fara filmare HD, 10mpx.
Precizez ca imi place fotografia deep-sky, nu ma omor dupa cea planetara. Un deep sky pe la 800mm-1200mm. Nu mi-am propus inca sa ajung la focale foarte mari peste 2000mm.
Acum ca mi-am permis sa cumpar si 500D (am mai strans bani intre timp) l-am testat si nu mai stiu pe care sa-l pastrez.
Am calculat tinand cont ca regula zice ca pentru a poza din zona suburbana e bine ca unei anumite focale sa-i corespunda o anumita dimensiune de pixel. Deci trebuie per pixel - 2 arcsecunde.
Iata un review 1000Dvs 500D:
1000D Senzor 22X15 pixel size 5,7 microni, iso max 1600, zgomot rezonabil (ar fii bun un peltier), focala recomandata 600mm.
500D Senzor 22X15 pixel size 4,7 microni, iso max 3200, zgomot de fond de 3-4 ori mai mic, si nu variaza atat de mult cu teperatura(deci nu e obligatoriu un peltier), focala recoamandata 500mm.
Am citit de curand ca matricea Bayer la 500D a fost putin optimizata si spatiul dintre pixeli a fost redus deci per total pixelii nu au fost redusi chiar cu 1 micron. La iso mare si expuneri lungi ( e drept la o focala de 50mm) 500D parea ca are o imagine cu 5% mai clara decat cea de la 1000D.
Mai trebuie precizat ca voi folosi aproape exclusiv oricare aparat pentru astro-foto si ii voi modifica low pass filterul cu unul de la Baader.
La 1000D deja am facut-o si m-a impresionat schimbarea. Parca e alt aparat. Aici sunt ceteva poze comparative inainte si dupa schimbarea low pass filterului.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=61902#61902

Ce sfat imi dati.

Ultima modificare efectuata de catre psemil la 24 Noi 2010 01:01, modificat de 1 data in total
Sus
achy1978
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 23 Noi 2010 17:11 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Canon 1000Dvs 500D

psemil a scris:
Am calculat tinand cont ca regula zice ca pentru a poza din zona suburbana e bine ca unei anumite focale sa-i corespunda o anumita dimensiune de pixel. Deci trebuie per pixel - 2 arcsecunde.

La focala de 1200 mm pe care o ai, pentru functionarea optima, iti trebuie un cip care sa aibe o latura a pixelului de 8,7 um. Asadar, eu as miza pe pixelii mai mari.

La focale peste 2000 mm o sa ai nevoie si de alta montura Wink

Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 23 Noi 2010 17:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu zic sa alegi aparatul cu cel mai redus zgomot de imagine. Marimea pixelului e, cel putin pentru mine, o chestiune mai degraba secundara (desi exista o dimensiune optima asta nu insemna ca nu poti folosi o camera cu un anumit telescop doar pentru ca raportul arcsec/pixel nu e cel mai bun posibil).
Sus
Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 23 Noi 2010 18:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

500d e o clasa mai sus decat 1000d. Deci... 500d as recomanda.

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
red giant
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007

MesajTrimis: 23 Noi 2010 18:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Prin prisma specificațiilor aș merge pe 500D. Are un ecran mai bun, mai mulți pixeli (flexibilitate mai mare la crop/resize), plajă ISO mai largă. Dacă zici că și zgomotul e mai mic ... nu știu ce mai discutăm. Smile
Sus
MikeC
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2010

MesajTrimis: 23 Noi 2010 21:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Keep'em both Smile) Si unu din ele il modifici pentru astro cu filtru baader ir-cut, iar atunci chiar poti sa faci chestii frumoase in deepsky.

Equipment: Vixen 60mm f/15 refractor, Astrotrac TT320X-AG
Sus
psemil
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Noi 2010 00:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

MikeC a zis:
Citat:
Keep'em both Smile) Si unu din ele il modifici pentru astro cu filtru baader ir-cut, iar atunci chiar poti sa faci chestii frumoase in deepsky.

Nu as fii tentat sa la pastrez pe amandoua. Sunt o groaza de bani pe care i-as putea baga intr-o camera de ghidaj mai buna, un filtru de poluare luminoasa, etc.

Marian (@Archy 1978) apropo de focala cu care vreau sa fac astro-foto. Nu cred ca voi depasii 1200mm cu DSLR. Daca vreodata o sa urc mai sus de 1500 odata cu alta montura, cred ca-mi voi putea permite si o camera astronomica ok (peste 3 mii de euro - imi tremura mana cand scriu... poate castig la LOTO) Smile) Pentru o perioada cred ca ma voi multumi cu un DSLR modificat. Sunt multe lucruri de vazut si asa si mai am multe de invatat...
Momentan am un telescop cu focala de 1000mm dar tot ma mai gandesc sa-l transform la 800mm(f4) (nu sunt sigur 100% Question mai cuget)
Scor 1000D vs 500D : 3-1 hmm
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 24 Noi 2010 01:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

cum aparatele DSLR sunt din aceeași categorie (acum) cu computerele și alte electronice, vor beneficia de legea lui Moore, la fiecare 18 luni se dublează puterea de calcul. Camerele care costă acum 3000 euro vor costa 1500 sau mai puțin, în 2 ani. Eu am decis să mai aștept un pic, febra (3)HD-ului abia a început! Smile
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
psemil
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Noi 2010 01:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dimensiunea pixelilor in raport cu focala.
http://starizona.com/acb/ccd/advtheorynyq.aspx

Spunea ca mai bine este un over sampling(adica pixeli mai mici) decat undersampling(mai mari) deoarece la undersampling risti sa ai stele patrate.
http://www.ccd.com/ccd113.html
Sus
achy1978
Membru
Membru

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 24 Noi 2010 08:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt de acordcu tine la tot ce ai spus!

Si acolo spune ca poti folosi pixeli mici cu focale lungi in conditii excelente de seeing. Cand o sa am banii (si tine cont si tu cand o sa ai) o sa ma orientez spre o CCD cu o latura a pixelului de maxim 5 um (4,...) insa care suporta binning pana la 3x3. Asta pentru versatilitatea camerei, astfel incat o sa acopar plaja de focala de la 400 - 1xxx

Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 24 Noi 2010 09:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ahoi,

Conditiile locale, capacitatile financiare sunt importante la achizitia unei camere cred eu.
Oversampling - undersampling... e un pic ca si eterna discutie camera color sau alb-negru, camera ABG sau NAGB, se poate discuta pana in panzele albe.
Eu lucrez momentan la 3,71 sec-arc/pixel si nu pot sa spun ca imaginile imi displac (pixel de 9 µm pe focala de 500 mm).
Pierdeti din vedere si drizzle-ul care atunci cand numarul de cadre este suficient de mare poate imbunatatii rezolutia.
Pe de alta parte fiecare viseaza la conditii foarte bune de seeing, aveti aceste conditii, daca da cat de des? Merita achizitia unei camere care va si folosita de poate 10 ori pe an? In cazul meu aceste conditii exceptionale sau foarte bune au loc de circa 6-8 ori pe an.

Numai bine
Emil
Sus
psemil
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Noi 2010 09:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

De acord la o camera de genul asta visez si eu. Insa sper ca pana la urma si producatorii de Dslr sa implementeze binning-ul la aparatele lor pentru a reduce zgomotul la iso mare, insa cred ca asteapta ca senzorii sa avanseze la peste 20mpx inainte de a se reintoarce la 5mpx (prin binning) - acum e inacceptabil pentru userul (de ap foto) fara cunostinte sa faca poze la mai putin de 10mpx (prin binning s-ar reintoarce la 2-2,5mpx). Shocked
Primul pasa a fost facut de curand prin introducerea de "small Raw" sraw1,sraw, - 1/2, 1/4 din rezolutia senzorului.
Sus
psemil
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Noi 2010 09:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Emil cat despre seeingul zonei mele... cred ca ma invidiezi. La numai 15 minute de mers cu masina(de acasa), dupa vreo 3 randuri de dealuri, e un mic sat (langa Resita) unde ai mei au o casuta pe un deal, la marginea satului. Cer negru poluare luminoasa putina (eventual de la iluminatul public- sa fie 20 de becuri in sat) singura problema este ca nu gasesc un loc ideal unde sa fixez telescopul pentru a ma feri de pomi. Zona cu cea mai buna vizibilitate este din pacate inspre vest(inspre sat si inspre Resita). Spre est, nord si sud 45 de grade spre vest vizibilitate cam 70 grade.Cerul insa este de 10 ori mai negru ca in Resita.(am facut teste)

Adevarat, e necesar un seeing foarte bun pentru un pixel de 4,7 micron (500D) 1,9 arcsec/pixel la 500mm (insa eu folosesc 1000 mm deci 0.96 -arc/pixel) Confused

Ultima modificare efectuata de catre psemil la 24 Noi 2010 23:45, modificat de 1 data in total
Sus
achy1978
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Noi 2010 15:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca discutia asta poate continua la infinit. Emil, incearca/prezinta ceea ce deja cred ca ai facut: alege intr-o noapte obiectul, trage cateva seturi de expunteri cu timpi diferiti cu ambele aparate (utilizand aceleasi setari), posteaza rezultatele comparative si decide care este mai bun pentru ceea ce ai tu nevoie
Sus
psemil
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Noi 2010 21:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

am facut deja niste teste comparative. insa sunt incoplete. Imi programasem sa fac teste saptamana urmatoare daca este vreme buna. Exista si un impediment. Compar un 500D nemodificat cu un 1000D modificat. Daca ar fii sa pastrez 500D l-as modifica cu siguranta. In cazul in care el pleaca nu as pune mana pe surubelnita. 1000D fie ca pleaca sau ramane este modificat si gata...
Testele pe care le-am facut initial erau cand ambele aparate nu erau modificate, dar eram atat de nerabdator sa montez filtrul UV-ir cut de la Baader incat am lasat balta testele si m-am concentrat in a observa diferentele pre si post modificare...
Am fost asa impresionat ca acum abia dupa o luna mi-am amintit ca in casa aveam si un 500D pentru teste Smile)

Acum avand doua camere "inegale" testele sunt un pic mai complicate... De asta am cerut acum sfaturi.

Ps mi-am amintit de ce spunea Emil:
Citat:
Conditiile locale, capacitatile financiare sunt importante la achizitia unei camere cred eu.

Pai limitele financiare actuale se opresc la una din camerele astea. Iar conditile de seeing de sub 1 sec-arc/pixel, din cate stiu eu se intalnesc doar in zonele montane unde de obicei sunt situate observatoarele astronomice. Eu am un cer bun, insa nu chiar atat de bun...
Emil Kolbert a zis:
Citat:
e de alta parte fiecare viseaza la conditii foarte bune de seeing, aveti aceste conditii, daca da cat de des? Merita achizitia unei camere care va si folosita de poate 10 ori pe an?

insa cred ca de 6 ori pe an o sa am parte si de asa cer....Smile)
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact