Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mike23 Membru

Data inscrierii: 05 Sep 2010 Mesaje: 682
|
Trimis: 23 Noi 2010 12:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: Cum se fac observatiile solare cu un telescop astro normal |
|
|
|
As mai avea o intrebare, cum se face obvservatia solara prin proiectie si ce am nevoi pentru asta. Asta tinand cont ca am un Maksutov - Cassegrain de 127mm/1500mm pe montura azimutala (AZ3) si trei oculare, doua din dotarea telescopului (10-17mm plossl) si unul cumparat de mine separat (32mm Super Plossl). Am achizitionat un filtru solar Baader care se ataseaza la partea din fata a telescopului. Mai este nevoie de ceva?
Cer senin
Mihai
_________________ S.W. Maksutov-Cassegrain 127mm/1500mm, montura azimutala, Binoclu BTC 10x50 fullymulticoated, DSLR Nikon D3100 |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11248
|
Trimis: 23 Noi 2010 12:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Daca filtrul solar baader este pt. vizual, in principiu poti incepe observatiile. Daca este insa unul fotografic, vezi ca lasa sa treaca destul de multa lumina si vizual nu se recomanda decat cu filtre suplimentare de banda ingusta care taie si ele din lumina.
In plus ai MARE GRIJA ca filtrul sa fie in fata telescopului si sa fie bine fixat, sa nu cada. Sa nu uiti sa scoti finderul sau sa ii pui capacul sa nu te trezesti ca se topeste sau arde ceva.
|
|
Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 23 Noi 2010 13:20 Download mesaj |
|
|
|
valy a scris: |
Sa nu uiti sa scoti finderul sau sa ii pui capacul sa nu te trezesti ca se topeste sau arde ceva. |
Ar fi culmea sa incep sa ma intreb la un moment dat .."mmm... de unde vine mirosul asta de ars..."
Filtrul e pentru observatii ( http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SWSF ). Iar finder-ul meu e din acela red-dot, deci fara lentile, dar daca e pot sa-l scot daca e necesar. Am vazut tehnica cu umbra si e simplu.
Ma intrebam insa cum sa fac cu instrumentarul din dotare sa observ prin proiectie ca sa vada toata lumea din casa fara sa ne ingesuim pe ocular. Plus ca e mai putin riscant in cazul in care cedeaza lipitura foliei. Sper sa nu.
Mersi mult si cer senin
Mihai
_________________ S.W. Maksutov-Cassegrain 127mm/1500mm, montura azimutala, Binoclu BTC 10x50 fullymulticoated, DSLR Nikon D3100 |
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 23 Noi 2010 13:43 Download mesaj |
|
|
|
Daca vrei sa te apuci de observatii solare poti participa la mai multe programe. Le gasesti aici:
http://www.aavso.org/solar
_________________ CER SENIN ! |
|
Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 24 Noi 2010 13:06 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc mult pantru linkul pentru observatiile solare prin proiectie.
Sper ca o sa reusesc in acest weekend sa fac cateva observatii desi din cate am intense nu ar fi prea bine sa folosesc ocularele SPlossl(altele nu am).
Totusi pentru observatii de scutes durata(15-20 minute) e ok.
Cer senin
Mihai
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 24 Noi 2010 13:51 Download mesaj |
|
|
|
Am gasit si eu aceasta simpla schema, dar foarte sugestiva. O postez mai jos.
|
|
Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 24 Noi 2010 14:40 Download mesaj |
|
|
|
Da intr-adevar nu-i complicat, dar cum e la telescoapele catadioptice (cum am eu)? Poate nu-i nici o diferenta dar nu am vazut inca pe cineva folosind un catadioptic la observatii solare. Pe de alta parte incep sa-mi dau seama ca pentru observatiile solare ar trebui sa am un telescop dedicat acestor observatii. Din motive de securitate, atat al meu cat si al instrumentului. Asata nu inseamna ca nu o sa arunc un ochi pe soare din cand in cand, dar.....
Mihai
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Noi 2010 14:48 Download mesaj |
|
|
|
Mike23 a scris: | Poate nu-i nici o diferenta dar nu am vazut inca pe cineva folosind un catadioptic la observatii solare. |
Este o diferenta foarte mare si nu ai sa vezi prea curand pe cineva care sa folosesca un catadioptric obisnuit la observatii solare prin proiectie.
Risti sa strici telescopul!
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3624
|
Trimis: 24 Noi 2010 15:11 Download mesaj |
|
|
|
cu orice instrument poti privi soarele daca privesti prin reflexia unei oglinzi palane nemetalizate urmata in fata ocularului de un filtru corespunzator neutru sau combinat de banda ingusta sau ce se doreste.
la instrumente mici dupa reflexie se pot pune doua filtre de polarizare prin incrucisare se poate regla intensitatea.
|
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 24 Noi 2010 15:11 Download mesaj |
|
|
|
Cel mai bine iti iei sau iti faci o luneta specializata pentru observatii solare. Sa aiba focala cat mai mare. Cu timpul o sa-ti achizitionezi si alte accesorii pentru Soare. Nici eu nu iti recomand sa folosesti telescopul pe care il ai acum. Risti sa-l strici.
_________________ CER SENIN ! |
|
Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 24 Noi 2010 15:24 Download mesaj |
|
|
|
Dan Vasiliu a scris: | Cel mai bine iti iei sau iti faci o luneta specializata pentru observatii solare. Sa aiba focala cat mai mare. Cu timpul o sa-ti achizitionezi si alte accesorii pentru Soare. Nici eu nu iti recomand sa folosesti telescopul pe care il ai acum. Risti sa-l strici.  |
La asta ma gandeam si eu doar ca asta nu inseamna ca nu pot arunca un ochi cam 15-20 min cu telescopulmeu adaptat corespunzator. Nu?
Mihai
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11248
|
Trimis: 24 Noi 2010 15:33 Download mesaj |
|
|
|
Nu-i bai doar daca folosesti filtrul solar in fata telescopului, dar ai grija sa-l fixezi bine.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9694
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Noi 2010 17:00 Download mesaj |
|
|
|
Dacă telescopul tău are vreo componentă din plastic, oricare ar fi ea, nu-ți recomand să-l scoți la soare, orice protecție ai avea pe drumul optic.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 24 Noi 2010 18:29 Download mesaj |
|
|
|
Erwin a scris: | Dacă telescopul tău are vreo componentă din plastic, oricare ar fi ea, nu-ți recomand să-l scoți la soare, orice protecție ai avea pe drumul optic. |
Nu stiu daca exista vre-un catadioptic care sa nu aibe macar o componenta din plastic. Doar ca acela(in functie si de firma producatoare) nu e un plastic ordinar ci mai degraba un aliaj special care sa intruneasca niste caracteristici. Parerea mea. Daca e careva care a privit la soare printrun telescop de la Sky Watcher (reflector, catadioptic) si a avut probleme cu instrumentul dupa aceea astept pareri. Sincer! Pentru ca daca e asa renunt la soare pentru moment.
Multumesc anticipat
Mihai
P.S. - In poza se vede instrumentul pe care-l posed. Partea din fata si din spate are un fel de manson dintr-un fel de plastic(negru). Poate ma insel eu dar asa-mi pare(plastic)
Descriere: |
|
Marime fisier: |
1008.67 kb |
Vizualizat: |
de 12354 ori |

|
Descriere: |
|
Marime fisier: |
837.96 kb |
Vizualizat: |
de 12354 ori |

|
|
Sus |
|
 |
|