Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 03 Sep 2010 16:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: NGC 6888 |
|
|
|
Aseara am realizat primelei magini in Ha (7 nm), locatia fiind destul de proasta (Centrul orasului cu iluiminatul stradal in spate).
Expunere 10x60 sec, corectie cu dark
Refractor Equinox 120/900 f 7,5
EQ6 Pro
CCD Atik 314 L+ racita la -5 grade
Filtru Baader 7 nm (multumiri lui Emil)
Ghidaj prin SW 70/500, QHY 5v, PHD Guiding
Reprezinta prima imagine facuta dupa ce am facut bucati montura. am schimbat rulmentii (unii nu mergeau chiar rotund), smilgheruite cateva parti ale ei, bagat vaselina, montat la loc.
Singura problema este ca nu reusesc sa aliniez montura corespunzator. Nu reusesc sa conectez nici PoleAlignMax, nici PEMPRO la montura. Nu am port serial la Laptop si am incercat fie prin ST4 al camerei, fie prin adaptor USB-Serial, fara succes.
Orice sugestie este binevenita
Cer senin!
Marian
Descriere: |
|
Marime fisier: |
701.28 kb |
Vizualizat: |
de 4600 ori |

|
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5155
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 03 Sep 2010 20:28 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: NGC 6888 |
|
|
|
achy1978 a scris: | Singura problema este ca nu reusesc sa aliniez montura corespunzator. Nu reusesc sa conectez nici PoleAlignMax, nici PEMPRO la montura. Nu am port serial la Laptop si am incercat fie prin ST4 al camerei, fie prin adaptor USB-Serial, fara succes. |
Unde anume te-ai impotmolit ?
Cum te-ai conectat la portul "ST-4" ?
Cu portul serial ce n-a mers ?
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 03 Sep 2010 22:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Conectarea la montura am incercat sa o fac prin potul RS-232, utilizand un adaptor USB-Serial (evident ca daca laptop-ul avea serial nu mai aveam probleme). Problema este ca laptop-ul nu vede nimic pe acel port !!!
Am incercat sa conectez aplicatia prin autoguier, prin portul ST-4 si tot nu vrea.
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 03 Sep 2010 22:46 Download mesaj |
|
|
|
Montura trebuie sa fie aliniata polar (chiar fictiv) inainte de orice comunicatie.
Verifica daca adaptorul USB-serial este instalat corect. Trebuie sa-ti apara portul serial virtual. Ce COM este ?
Opreste orice program care ar putea folosi acel port.
Conecteaza-te cu HyperTerminal la port cu 9600 bps, no parity, no stop bit. Daca nu da nici o eroare adaptorul este, in principiu, bine instalat.
Apoi verifica comunicatia cu montura cu urmatoarea comanda: "KX" (fara ghilimele). Daca functioneaza trebuie sa-ti raspunda cu "X#".
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 03 Sep 2010 23:05 Download mesaj |
|
|
|
Era sa uit ... la hand control trebuie activat portul serial din meniu UTILITIES > RS232 > ENTER
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 04 Sep 2010 01:39 Download mesaj |
|
|
|
Salut
errr chestia cu activarea portului serial esta valabila doar pentr modelele cu firmware vechi... pe de alta parte la modelele noi prin activarea pc mode se poate folosi astfel eqmod-ul fara a mai fi necesar si dispozitivul hardware specific eqmod-ului.
verifica in primul rand daca poti comunica cu montura deci daca adaptorul usb este bun nu toate adaptoarele functioneaza corect parca pe forumul eqmod de pe yahoo (groups) era o lista cu adaptoare usb serial testate insa nu mai sunt sigur daca nu cumva si pe grupa eq-6 este disponibil
ceea ce explici tu prin conectarea la portul st 4 cred ca se refera la modalitatea de comunicare intre camera de ghidaj si montura din phd iar asta insemnand selectarea opttiunii on camera acest lucru insa nu inseamna ca tu ai stabilit o legatura cu montura. se refera la modul in care se transmit comenzile de corectie catre montura si nu stiu daca in realitate portul st 4 este transparent pentru utilizator.
legatura efectiva cu montura o poti face efectiv doar prin cablul serial.
numai bine
emil
p.s. scriu cu litere mici pentru ca folosesc tel mobil
p.p.s. nobody nu inteleg legatura intre alinierea polara si comunicatia cu montura poti te rog sa dezvolti un pic ideea multumesc mult
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 04 Sep 2010 09:30 Download mesaj |
|
|
|
O sa mai incerc si variantele dezvoltate aici
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 04 Sep 2010 11:34 Download mesaj |
|
|
|
Poti sa dai niste detalii despre schimbatul rulmentilor ? Ma intereseaza in particular cum ai facut/cu ce ai inlocuit/de unde ai luat acele saibe distantiere de la rulmenti. Banuiesc ca i-ai schimbat pe toti, sau ? O sa vreau sa fac si eu operatia asta curand.
Uff, imi trebuie si mie o camera a/n... Poza e foarte faina, pentru 10 minute de expunere.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 04 Sep 2010 12:14 Download mesaj |
|
|
|
Emil a scris: | errr chestia cu activarea portului serial esta valabila doar pentr modelele cu firmware vechi... pe de alta parte la modelele noi prin activarea pc mode se poate folosi astfel eqmod-ul fara a mai fi necesar si dispozitivul hardware specific eqmod-ului.
p.p.s. nobody nu inteleg legatura intre alinierea polara si comunicatia cu montura poti te rog sa dezvolti un pic ideea multumesc mult |
Treaba cu activarea portului serial este valabila la v2. Deocamdata nu stim ce versiune este asa ca am inclus si aceasta varianta.
Alinierea polara face parte din initializarea monturii. Teoretic ar trebui sa raspunda la comenzile simple (gen echo) si nealiniata. Dar comenzile ce depind de aliniere (goto) s-ar putea sa nu raspunda nimic pana nu se face alinierea (repet, chiar fictiv). Si atunci, aparent, montura este blocata la orice alta comanda ulterioara. Au mai fost probleme de genul acesta in cazul unor teste indoor. Mai peste tot este recomandata alinierea inainte de orice comunicatie.
"The control commands for the original NexStar 5/8 (not the 5i/8i) are documented in their manual. It should noted that some, if not all, of the N5/8 hand controls exhibit a problem where occasionally they do not reply back to the PC after they finish slewing. If a PC control program does not take this into account, it might wait forever for the slew to finish."
http://www.nexstarsite.com/PCControl.htm
Pe partea de adaptor serial pe USB pot aparea probleme in functie de care port USB este folosit. Multe drivere asociaza numarul COM-ului cu portul USB al calculatorului. Astfel daca incerci diferite porturi USB te trezesti si cu 4 porturi seriale virtuale instalate din care functioneaza doar unul (la care esti conectat fizic).
Apoi mai poate fi problema de viteza. Adaptoarele mai ieftine nu prea respecta standardele USB si au probleme la transferul "bulk". Adica la viteza maxima si volum relativ mare de date (continuu). Acelea vor functiona fara probleme la 9600 bps dar vor pierde bucati de informatie la 115200 bps.
Deci problema e complexa si e bine sa se verifice, cu pasi marunti, unde exact apare si nu la intamplare. Aici primul pas este verificarea comunicatiei prin HyperTerminal. Daca asta functioneaza poti merge mai departe. Altfel ajungi sa-ti smulgi parul din cap.
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 04 Sep 2010 12:57 Download mesaj |
|
|
|
O sa reiau cu pasi marunti si va tin la curent
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 04 Sep 2010 16:07 Download mesaj |
|
|
|
Hm
nu vreau sa fac pe carcotasul de serviciu insa eq-6 foloseste protocolul de la celestron nu si controlerul...
nu stiu daca are sens ideea insa eu nu am remarcat in doi ani de zile acest simptom
numai bine
emil
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 04 Sep 2010 17:37 Download mesaj |
|
|
|
Gata, am reusit!
Exact cum a spus si Emil, problema era ca eu insistam pe driverul EQ5/6 EQMOD, iar dupa utilizarea driverului Celestron totul este OK.
Multumesc!
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 04 Sep 2010 17:42 Download mesaj |
|
|
|
Bine ca s-a rezolvat.
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 04 Sep 2010 18:08 Download mesaj |
|
|
|
Exact,
bine ca s-a rezolvat.
Acu la poza: am o veste proasta: pentru H-alfa trebuie sa expui ca inecatul pentru h-alfa eu incep cu 600 secunde si termin in functie de obiect dar merg si la 3600 secunde (mai rar vor fi necesare expuneri de o ora, pana vei junge sa ataci obiecte care sa solicite astfel de expuneri va mai dura ceva timp).
Vestea buna este ca la h-alfa in special poluarea luminoasa are o influenta redusa asupra imaginii, inca nu am testat O-3 si S-2 in asemenea de conditii. Aia apropo de avantajele de care ti le pomeneam referitor la punctul fix de observare (aia sa fiu si eu o leaca rau).
Ma alatur si eu la cererea anterioara, ce ar fi daca ai incerca sa rezumi pe scurt experienta ta in tunning-ul EQ-6-lui? As fi si eu interesat cu toate ca momentan inca nu vreau sa imi bag degetele prin ea (am facut cu PemPro curba PEC si sunt in domeniul de +-8,7 arcsec.
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 04 Sep 2010 18:25 Download mesaj |
|
|
|
Revenind la poza, nu am expus mai mult de atat din cauza erorilor de ghidaj. Acum experimentez PoleAlignMax pentru o aliniere precisa si dupa.... vedem ce iese la 600 sec/expunere.
Referitor la tuning, am utilizat acest tutorial, fiind mult prea explicit.
http://dl.transfer.ro/eq_6_project_hq-tran...ae9452.wmv
Mentiunea este ca am schimbat rulmentii cu unii noi (un rulment avea probleme mecanice)., am smirgheluit rotile dintate de bronz (nu pe dinti ) si locatiile acestora pe ambele axe (pentru o mai buna culisare - pe axa RA aveam o usoara frecare), dupa care am utilizat o vaselina sintetica pe baza de complex de aluminiu (-20 ... +230 grade).
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
|