Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
SA200f.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234017
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

M63

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Vlad
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 21 Feb 2010 23:51 Download mesaj
Titlul subiectului: M63
Raspunde cu citat (quote)

Am prins o pauza de la nori, ai am reusit sa ies pe camp cateva ore. Am "tras" M63, un pic cam mica pt cipul meu, dar aia e
L=8x350s, RGB 10x200s in binx2

Urmatoarea faza, va fi sa-mi construiesc o cutie de flats, fiindca am mare nevoie, nu am putut sa lucrez prea mult la curbe pt ca ies in evidenta f multe defecte

M-63.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  70.28 kb
 Vizualizat:  de 4092 ori

M-63.jpg

Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 22 Feb 2010 01:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut
poate totusi un flat sintetic ti-ar fi de folos.
E mai mult decat nimic.
Numai bine
Emil
Sus
Vlad
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Feb 2010 01:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

cum sintetizez un flat?
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 22 Feb 2010 01:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Exista in Germania unele foarte bune, au fost remarcate si de cei de la Sky & Telescope, si pentru diametrul de care ai nevoie nu sunt chiar scumpe.

http://gerdneumann.net/v2/english/eng_flatfield_foil.html

Felicitari pentru fotografie. Dupa opinia mea e super.

Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Feb 2010 08:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

OK am fost inteles gresit.
Eu m-am referit la emularea unui flat folosind functia blur (cu o valoare de circa 20 fixeli) iti efectueaza o corectie a gradientilor din imagine functia asta o folosesti pe imaginea finala. Ar fi un fel de flat de urgenta. Si pana nu uit prin functia clone mai trebuie indepartate si stelele din imagine.
Folia lui Neumann este si ea cam peste tot laudata eu nu am luat-o. Ar mai fi ca solutie un flip-flat ceva a la Neumann insa motorizat si fixat pe optica cand se face un flat un motor o pozitioneaza in fata opticii (asemanator ca functionare cu diafragmele din unele camere ccd - nova atik de exemplu).
Ca informatie generala la flat-uri nu se schimba punctul de focus si mai ales nu se modifics orientarea camerei. Altfel flat-urile nu isi mai fac efectul. Valoarea in ADU pe care trebuie sa o aiba un flat este de pana la 50% din full well depth adica valoarea maxima pe care poata sa o inmagazineze un pixel inainte de a se satura.
Sper sa fie de folos si cad de cat coerent Smile
Numai bine
Emil
Sus
Vlad
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Feb 2010 12:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

tocmai d-asta nu am facut flaturi pana acum, este greu sa mai reusesc sa pun camera in exact aceeasi pozitie odata ce am strans....Plus ca inca nu-mi dau seama ce inseamna 50% din saturatie si cum o masor...
Am citit un tutorial cred ca pe astropix despre sintetizarea flaturilor, nu este greu dar nici rezultatele nu sunt la fel de bune.. Cred ca mai simplu ar fi sa ma apuc sa curat bine de tot filtrele si cipul (oglinzile de-abia le-am spalat saptamana trecuta)

Folia mi se pare foarte interesanta, as vrea sa incerc sa-mi fac singur una.
Sus
Emil
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Feb 2010 14:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

DSI-II
CCD type: Sony ICX429ALL Exview CCD with ultra low dark current and vertical anti-blooming.

Pixel size: 8.6 x 8.3 microns

CCD image format: 779 x 582 pixels

Image Area: 6.3mm x 4.76mm

Spectral Response: Quantum Efficiency maximum at 540nm (70 percent), 50 percent roll-off at 400nm and 650nm.

Readout noise: Less than 12 electrons RMS - typically only 10 electrons.

Full-well capacity: Greater than 70,000 e- (unbinned).

Anti-blooming: Overload margin greater than 800x.

Dark current: Dark frame saturation time greater than 100 hours. Less than 0.02 electrons/second @ + 10C ambient.

System gain: 1.3 electrons per ADU

Data format: 16 bits.

Poti sa folosesti in Envisage diagrama, cat timp este centrata atunci expunerea este cat de cat corecta.
Curatarea filtrelor si cipului precum si a oglinzilor nu o recomand decat atunci cand prin flaturi imaginea nu mai poate fi corectata. Mai ales ca la curatarea chipului este necesara o atentie deosebita.
Apropo de folie, daca ai vreun laptop la indemana poti folosi ecaranul acestuia pe post de folie de flat insa atata timp cat iluminarea ecranului este uniforma iar desktop-ul e curatat de icoane si setat pe alb pur... asta asa ca idee.

Numai bine
Emil
Sus
Vlad
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Feb 2010 14:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

cand zic curatat cipul, de fapt ma refer la sticla de deasupra , pusa de mine de cand i-am adaugat racire peltier -nu la camera cipului propriu-zis.

Chestia cu ecranul am citit-o si eu pe un site...

deci practic histograma trebuie sa fie pe la mijloc cand este in jur de 50%? insa cat de plina, ca poate sa fie "centrata" dar din margine in margine, sau sa aiba doar un "varf", ca atunci cand faci un dark
Sus
Emil
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Feb 2010 15:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Deci,
histograma unui flat nu o poti compara cu cea a unui dark din motive logice.
Diagrama trebuie sa fie centrata in Envisage insa nu fata de stanga dreapta ci fata de prima jumatate a ferestrei histogramei stiu ca suna putin incurcator insa daca mergi la jumatate din fereastra atunci ai imaginea supraexpusa, pentru DSI se recomanda circa 25.000 ADU insa daca este ceva mai mult sau mai putin nu conteaza.
De ce nu incerci cu un tricou? Hm am asa o banuiala ca daca eu sunt pe pilon atunci toata lumea e pe pilon... Twisted Evil
Intrebare de baraj: cum focalizezi C8-ul prin primara sau ai fixat primara? Daca ai primara fixata atunci nu ar fi rau sa marchezi pe focusor punctul de focus si sa faci astfel flaturile inainte de a incepe sesiunea foto propriu-zisa...
OK pentru ca cel mai bun exemplu este cel foto iti atasez un flat facut de catre CCD Autopilot pentru camera mea, valoarea ADU setata este de circa 20.000 ADU.
Sper sa te ajute sa iti faci o idee cam cum arata un flat (sky-flat).

Numai bine
Emil

_R-1Flat_FOV center_00931.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  550.96 kb
 Vizualizat:  de 3944 ori

_R-1Flat_FOV center_00931.jpg

Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 22 Feb 2010 18:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Emil a scris:

De ce nu incerci cu un tricou?

Mai precis, un tricou alb (curat, daca se poate Laughing ) intins peste obiectiv/corector iar telescopul indreptat catre cer, la orele apusului, in directia opusa Soarelui.

Sus
Vlad
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Feb 2010 19:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pt sugestii
Asta cu tricoul am incercat-o inainte, chair pt poza asta, dar nu a iesit bine. Probabil pt ca nu am pus camera exact in aceeasi pozitie
Emil eu am un Newtonian nu un SCT, primara nu se misca. Am semne facute pe focuser, asta nu ar fio o problema. Problema e ca nu am timp intr-o sesiune sa mai fac si flats. Probabil ca am sa las camera si filtrele in focuser dupa ce termin, si am sa le fac a doua zi.
Deci un flat treb sa fie gri - e un punct de plecare. Software-ul meu (folosesc Maxim DL, este mult mai bun decat Envisage) din cate stiu eu, nu masoara ADU
Sus
Emil
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Feb 2010 19:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,
Lauretiu merci pentru sugestia tricoului am uitat ca "trebe" sa fie si curat Very Happy
Vlad, imi facea impresia ca ai un SC de 8 - nu ma intreba cum am ajuns la ea ca nici eu nu stiu....
Maxim ---> View ---> Information Windows Mode Area ce iti spune? Twisted Evil
Deci sa masori tu valoarea ADU cu Envisage ca eu nu stiu cum o sa o faci (na ca la faza asta am fost rau).
Singura solutie care iti ramane este sa faci asa, lasi camera si filtrele montate si faci dupa aia flaturile cand poti - sau neschimband caracteristicile sistemului faci sky-flaturi seara - eu fac adica softul face seara si/sau dimineata. Ai grija mare sa nu se schimbe orientare/pozitia geometrica/punctul de focus. La pozitie geometrica ma refer la pozitia camerei in focusor la blocarea focusorului, la blocare camera se va misca iar intensitatea miscarii este proportionala cu puterea cu care s-a strans "frana".

Numai bine
Emil
Sus
Vlad
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Feb 2010 00:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

aha -deci minimum, maximum si average se refera la valorile pixelilor?bun, de retinut atunci..care din ele treb aduse la 25 mii? cea din average? scuze ca te tot pisez cu intrebari

Asta este unul dintre flaturile incercate de mine acum 3 zile, cu tricoul cum zice Laurentiu. nestiind cat treb expus, am facut o expunere egala cu cea originala - 350 s. Mi se pare curios ca valorile Maxim, Average si Minimum sunt inferioare celor dintr-un dark..

conversie in jpeg, originalul in fits
de aratat nu arata atat de diferit de al tau, cred ca la calibrare nu mi-a iesit deoarece camera nu mai era in acelasi unghi
PS: nu stiu de ce arata dungile alea verticale, chiar daca este interlaced scanning cipul camerei. Cred ca de la conversie. pe originalul meu nu apar.

Extensia 'jpeg' a fost dezactivata de catre administrator, asadar acest atasament nu este afisat.

Sus
Emil
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Feb 2010 09:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Vlad,
Valoarea de 25.000 (sau un jurul acestei valori) trebuie sa fie cea average adica media pixelilor.
Flat de 350 sec? Hm ceva e putred in Danemarca... Eu am setat o expunere maxima de 30 secunde pentru ca daca treci de 30 trebuie sa faci dark-uri pentru flat-uri iar aici se ingroasa gluma.
La inceput mi-am pus si eu problema darkurilor pentru flaturi insa m-au linistit altii.
In FITS era si al meu insa refa flat-ul tau cu urmatoarea configuratie:
Screen Screck: Max Val (click dreapta pe imagine)
Vezi cum afiseaza acum imaginea

Save As JPG stech:Auto
Posteaza imaginea daca arata altfel.
Teoretic am o banuiala, ca tu ai incurcat oalele si ai folosit pe post de tricou un pulover Very Happy nu de alta dar la 325 sec. imaginea flat trebuia sa fie de mult saturata.

Numai bine
Emil
Sus
Vlad
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Feb 2010 12:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am sa incerc cu prima ocazie, daca tot o fac vreau sa o fac ca lumea si sa-mi foloseasca
Este adevarat ca am folosit o lumina foarte slaba in mod intentionat - eu credeam ca flaturile treb facute la aceeasi expunere, tocmai de aceea am reglat lumina si am folosit un tricou mai gros Very Happy , ca sa nu se supraexpuna la 6 minute. Dupa care am facut si darkuri ca sa le calibrez.

Acum, numai de-ar trece luna o data...
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact