Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
A__Einstein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235611
Numar de utilizatori inregistrati: 2864
Cel mai nou utilizator inregistrat: JayLeDotD
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Obiectiv refractor

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Georgian
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009

MesajTrimis: 18 Ian 2010 13:49 Download mesaj
Titlul subiectului: Obiectiv refractor
Raspunde cu citat (quote)

Unde as putea sa gasesc un obiectiv de 100mm (sau 120) f/6 sau f/7 la un pret acceptabil? Ma gandeam sa imi iau un dobson de 150, dar daca as gasi un asemenea obiectiv mai ieftin, as construi o luneta. Ce imi recomandati?
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 18 Ian 2010 15:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiu germana dar ia vezi aici: http://www.teleskop-express.de/shop/produc...Zelle.html
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 18 Ian 2010 16:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca vrei ceva eftin si bun Smile poti sa faci o incercare la Surplus Shed
http://www.surplusshed.com/pages/category/objectivelenses_3.html
Sunt interesante in mare 2 modele, 100mm/900mm si unul de 127/1200
Colegii de pe Cloudynights care le-au folosit sa-si faca luneta sunt foarte incantati de ele.
Poti sa mai stai cu ochii si pe eBay. Din cand in cand mai apar si obiective Carton, japoneze de 100mm.

www.cloudynights.com
Sus
Georgian
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Ian 2010 22:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca as alege obiectivul de 127, dar cu focala de 700, pentru observatii deepsky. Pretul mi se pare aceptabil, dar cum este calitatea unui astfel de obiectiv, comparata cu cea a unuia de luneta Skywatcher? Obiectivul de 127/1200 ar putea fi folosit pana la 200x?
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Ian 2010 23:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Uite aici un thread maaaaare de pe CN despre constructia lunetei cu obiectiv de 127.

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...ll/fpart/1

Cred ca se aseamana mult cu Skywatcher. Din alte surse am inteles ca obiectivul de pe SShed e acelasi cu cel de pe Meade-ul de 127mm. O fi facut de Synta ca si multe altele.
Cel de 700mm focala probabil ca nu se descurca prea bine cu aberatiile, dar presupun ca pentru grosismente mici ca de binoclu se descurca binisor.
Poti sa-l mai intrebi si tu pe tipul de pe Cloudynights, e foarte amabil, despre performante. El spunea ca imaginea are contrast foarte bun, stelele apar perfect punctiforme iar aberatia cromatica e in limite cat se poate de decente, chiar mai putin suparatoare decat ai crede la prima vedere.

www.cloudynights.com
Sus
Georgian
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Ian 2010 21:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

La Surplusshed toate obiectivele sunt out of stock Sad . Mai astept, sper sa aduca unele cat de curand. Tipul de pe Cloudynights a facut si obiectivul si focalizatorul colimabile. Este absolut necesar acest lucru? Colimarea la refractoare este la fel de necesara ca la reflectoare? Nu stiu daca mi-ar iesi asa ceva.
Sus
marius78
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009

Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii.

MesajTrimis: 20 Ian 2010 21:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Colimarea refractoarelor nu este atat de necesara ca cea a reflectoarelor ,bineinteles ca trebuie sa le montezi cat mai precis foarte aproape de axa optica .Iti spun sigur ca poti face mai usor o luneta decat un tel refl ,asta daca nu vei fi nevoit sa faci diafragme care si ele trebuiesc calculate .
Sus
Georgian
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Ian 2010 12:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca vor trebui si niste diafragme. Dar de ce reflectoarele nu au diafragme? Nu sunt afectate si ele de lumina parazita?
Pentru constructia lunetei pot folosi un tub PVC sau e mai buna o teava metalica?
Daca fac rost de obiectiv ma gandesc sa iau si acest focuser http://www.agenaastro.com/GSO-Single-Speed...-crf-r.htm.
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Ian 2010 13:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Diafragmele sunt cea mai buna metoda de combatere a luminii parazite care se loveste de tub, deci contrast sporit in imagine.
Teoretic si Newtonienele ar trebui tratate la fel, dar sunt mai greu de calculat in lipsa unui program ca Newt de exemlu. In practica se foloseste mai mult vopseaua mata sau alt material si in cel mai fericit caz cateva difragme, langa olginda si aproape de spider si focuser. In general subiectul e destul de controversat, unuii afirma ca nu e nevoie de diafragme ca la refractor altii ca da.
Eu la al meu am aplicat diafragme calculate de Newt, poate ca nu era nevoie dar daca aduce o imbunatatire cat de mica, de ce sa nu o aplic?

Daca e vorba de alte reflectoare cum sunt cele in sistem Cass acolo e obligatorie diafragmarea altfel sufera sever din cauza luminii parazite.

Cat despre proiectul tau, daca tot vrei sa investesti si in acel focuser n-ar strica o teava de aluminiu. E greu de gasit si e destul de scumpa, e adevarat, dar pana la urma nu faci o improvzatie ci un insrument care sa dureze. Merge si teava de PVC dar calitatea constructiei nu e aceeasi. Ai putea sa faci o montare preliminara pe PVC si daca toate masuratorile sunt bune si iti place ce vezi Wink , poti sa treci la aluminiu.

www.cloudynights.com
Sus
Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 21 Ian 2010 16:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Teoretic si Newtonienele ar trebui tratate la fel, dar sunt mai greu de calculat in lipsa unui program ca Newt de exemlu.

Cum pui diafragma pe newtonian?

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Ian 2010 16:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

E ceva de genul asta...

Diafragmele aplicate de mine..
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0

Capture.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  80.39 kb
 Vizualizat:  de 9218 ori

Capture.jpg

www.cloudynights.com
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 21 Ian 2010 16:34 Download mesaj
Titlul subiectului: Nici eu nu vad cum am putea diafragma un newtonian

Nici eu nu vad cum am putea diafragma un newtonian, deoarece daca am aplica diafragme succesive, ca la un refractor, atunci nu ar mai ajunge suficienta lumina la oglinda principala, si prin urmare in loc sa folosim apertura maxima a oglinzii, e ca si cum am avea o oglinda de apertura mai mica. La luneta trec razele o singura data, de la infinit vin paralele spre obiectiv care apoi le converge spre ocular. Astfel la un refractor putem diafragma progresiv pe masura ce ne departam de obiectiv si ne apropiem de ocular. Dar la reflector, razele vin odata paralele de la infinit si s-ar lovi de diafragme apoi sunt stranse in planul focal al oglinzii, intorcandu-se spre oglinda secundara.
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 21 Ian 2010 16:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acum vad si solutia postata de Neox. E interesanta, dar gasesc ca e mult mai simplu un tub obisnuit vopsit negru- mat la interior. Ma gandesc ca daca ar fi fost o solutie buna, ar fi fost prezenta la mai toate telescoapele facute de fabrica.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 21 Ian 2010 17:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Newtonianul rechin Smile Doamne fereste sa-ti bagi mana in interiorul tubului Very Happy Decat asa mai bine velur negru Exclamation
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Ian 2010 17:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acuma ..fiecare face cum vrea. Schema de mai sus e din Telescope Optics. Diafragmele nu vigneteaza campul, daca asta vroiai sa zici, Teo, cea mai mica fiind de diametrul oglinzii (cea situata langa ea). Restul cresc progresiv in diametru deci nu se intersecteaza cu drumul optic. In plus Newt are o optiune sa faca toate diafragmele sa fie de acelasi diametru dar spatiate diferit, incat sa interfereze mai putin curentii de aer din tub.
Cat despre instrumentele din comert, nu pot sa comentez. Un motiv care il gasesc destul de puternic e marketingul. Sa puna diafragme pe Newton inseamna munca in plus, costuri suplimentare care se traduc in pretul final la instrument. Asta nu prea gadila prea bine la sentimente mai ales ca un Newton se presupune a fi un fel de WV al telescoapelor, un instrument popular si destul de ieftin pt a fi atractiv pentru mase.
Sunt curios cu au abordat cei de ASA problema unde se presupune a fi astrografe de mare perfomanta Exclamation .

www.cloudynights.com

Ultima modificare efectuata de catre neox la 21 Ian 2010 17:45, modificat de 1 data in total
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact