Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Georgian Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 258
|
Trimis: 18 Ian 2010 13:49 Download mesaj |
Titlul subiectului: Obiectiv refractor |
|
|
|
Unde as putea sa gasesc un obiectiv de 100mm (sau 120) f/6 sau f/7 la un pret acceptabil? Ma gandeam sa imi iau un dobson de 150, dar daca as gasi un asemenea obiectiv mai ieftin, as construi o luneta. Ce imi recomandati?
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11343
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 18 Ian 2010 16:18 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Daca vrei ceva eftin si bun poti sa faci o incercare la Surplus Shed
http://www.surplusshed.com/pages/category/objectivelenses_3.html
Sunt interesante in mare 2 modele, 100mm/900mm si unul de 127/1200
Colegii de pe Cloudynights care le-au folosit sa-si faca luneta sunt foarte incantati de ele.
Poti sa mai stai cu ochii si pe eBay. Din cand in cand mai apar si obiective Carton, japoneze de 100mm.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Georgian Membru

|
Trimis: 18 Ian 2010 22:45 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca as alege obiectivul de 127, dar cu focala de 700, pentru observatii deepsky. Pretul mi se pare aceptabil, dar cum este calitatea unui astfel de obiectiv, comparata cu cea a unuia de luneta Skywatcher? Obiectivul de 127/1200 ar putea fi folosit pana la 200x?
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 18 Ian 2010 23:19 Download mesaj |
|
|
|
Uite aici un thread maaaaare de pe CN despre constructia lunetei cu obiectiv de 127.
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...ll/fpart/1
Cred ca se aseamana mult cu Skywatcher. Din alte surse am inteles ca obiectivul de pe SShed e acelasi cu cel de pe Meade-ul de 127mm. O fi facut de Synta ca si multe altele.
Cel de 700mm focala probabil ca nu se descurca prea bine cu aberatiile, dar presupun ca pentru grosismente mici ca de binoclu se descurca binisor.
Poti sa-l mai intrebi si tu pe tipul de pe Cloudynights, e foarte amabil, despre performante. El spunea ca imaginea are contrast foarte bun, stelele apar perfect punctiforme iar aberatia cromatica e in limite cat se poate de decente, chiar mai putin suparatoare decat ai crede la prima vedere.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Georgian Membru

|
Trimis: 20 Ian 2010 21:16 Download mesaj |
|
|
|
La Surplusshed toate obiectivele sunt out of stock . Mai astept, sper sa aduca unele cat de curand. Tipul de pe Cloudynights a facut si obiectivul si focalizatorul colimabile. Este absolut necesar acest lucru? Colimarea la refractoare este la fel de necesara ca la reflectoare? Nu stiu daca mi-ar iesi asa ceva.
|
|
Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 20 Ian 2010 21:44 Download mesaj |
|
|
|
Colimarea refractoarelor nu este atat de necesara ca cea a reflectoarelor ,bineinteles ca trebuie sa le montezi cat mai precis foarte aproape de axa optica .Iti spun sigur ca poti face mai usor o luneta decat un tel refl ,asta daca nu vei fi nevoit sa faci diafragme care si ele trebuiesc calculate .
_________________ Refractor Meade 60/700
Refractor ''home made'' 80/900
Binoclu Militar 10x50 |
|
Sus |
|
 |
Georgian Membru

|
Trimis: 21 Ian 2010 12:36 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca vor trebui si niste diafragme. Dar de ce reflectoarele nu au diafragme? Nu sunt afectate si ele de lumina parazita?
Pentru constructia lunetei pot folosi un tub PVC sau e mai buna o teava metalica?
Daca fac rost de obiectiv ma gandesc sa iau si acest focuser http://www.agenaastro.com/GSO-Single-Speed...-crf-r.htm.
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 21 Ian 2010 13:37 Download mesaj |
|
|
|
Diafragmele sunt cea mai buna metoda de combatere a luminii parazite care se loveste de tub, deci contrast sporit in imagine.
Teoretic si Newtonienele ar trebui tratate la fel, dar sunt mai greu de calculat in lipsa unui program ca Newt de exemlu. In practica se foloseste mai mult vopseaua mata sau alt material si in cel mai fericit caz cateva difragme, langa olginda si aproape de spider si focuser. In general subiectul e destul de controversat, unuii afirma ca nu e nevoie de diafragme ca la refractor altii ca da.
Eu la al meu am aplicat diafragme calculate de Newt, poate ca nu era nevoie dar daca aduce o imbunatatire cat de mica, de ce sa nu o aplic?
Daca e vorba de alte reflectoare cum sunt cele in sistem Cass acolo e obligatorie diafragmarea altfel sufera sever din cauza luminii parazite.
Cat despre proiectul tau, daca tot vrei sa investesti si in acel focuser n-ar strica o teava de aluminiu. E greu de gasit si e destul de scumpa, e adevarat, dar pana la urma nu faci o improvzatie ci un insrument care sa dureze. Merge si teava de PVC dar calitatea constructiei nu e aceeasi. Ai putea sa faci o montare preliminara pe PVC si daca toate masuratorile sunt bune si iti place ce vezi , poti sa treci la aluminiu.
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Ian 2010 16:04 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Teoretic si Newtonienele ar trebui tratate la fel, dar sunt mai greu de calculat in lipsa unui program ca Newt de exemlu. |
Cum pui diafragma pe newtonian?
_________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 21 Ian 2010 16:25 Download mesaj |
|
|
|
E ceva de genul asta...
Diafragmele aplicate de mine..
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0
Descriere: |
|
Marime fisier: |
80.39 kb |
Vizualizat: |
de 9218 ori |

|
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 21 Ian 2010 16:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: Nici eu nu vad cum am putea diafragma un newtonian |
|
|
|
Nici eu nu vad cum am putea diafragma un newtonian, deoarece daca am aplica diafragme succesive, ca la un refractor, atunci nu ar mai ajunge suficienta lumina la oglinda principala, si prin urmare in loc sa folosim apertura maxima a oglinzii, e ca si cum am avea o oglinda de apertura mai mica. La luneta trec razele o singura data, de la infinit vin paralele spre obiectiv care apoi le converge spre ocular. Astfel la un refractor putem diafragma progresiv pe masura ce ne departam de obiectiv si ne apropiem de ocular. Dar la reflector, razele vin odata paralele de la infinit si s-ar lovi de diafragme apoi sunt stranse in planul focal al oglinzii, intorcandu-se spre oglinda secundara.
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 21 Ian 2010 16:38 Download mesaj |
|
|
|
Acum vad si solutia postata de Neox. E interesanta, dar gasesc ca e mult mai simplu un tub obisnuit vopsit negru- mat la interior. Ma gandesc ca daca ar fi fost o solutie buna, ar fi fost prezenta la mai toate telescoapele facute de fabrica.
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 21 Ian 2010 17:36 Download mesaj |
|
|
|
Newtonianul rechin Doamne fereste sa-ti bagi mana in interiorul tubului Decat asa mai bine velur negru
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 21 Ian 2010 17:44 Download mesaj |
|
|
|
Acuma ..fiecare face cum vrea. Schema de mai sus e din Telescope Optics. Diafragmele nu vigneteaza campul, daca asta vroiai sa zici, Teo, cea mai mica fiind de diametrul oglinzii (cea situata langa ea). Restul cresc progresiv in diametru deci nu se intersecteaza cu drumul optic. In plus Newt are o optiune sa faca toate diafragmele sa fie de acelasi diametru dar spatiate diferit, incat sa interfereze mai putin curentii de aer din tub.
Cat despre instrumentele din comert, nu pot sa comentez. Un motiv care il gasesc destul de puternic e marketingul. Sa puna diafragme pe Newton inseamna munca in plus, costuri suplimentare care se traduc in pretul final la instrument. Asta nu prea gadila prea bine la sentimente mai ales ca un Newton se presupune a fi un fel de WV al telescoapelor, un instrument popular si destul de ieftin pt a fi atractiv pentru mase.
Sunt curios cu au abordat cei de ASA problema unde se presupune a fi astrografe de mare perfomanta .
www.cloudynights.com
Ultima modificare efectuata de catre neox la 21 Ian 2010 17:45, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
|