Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 10 Dec 2009 16:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: Metoda de masurare precisa a distantei focale ? |
|
|
|
Salut,
Poate cineva sa descrie o metoda practica de masurare precisa a distantei focale a unei oglinzi parabolice ?
Am facut "sapaturi" dar nu am gasit decat informatii care, in opinia mea, conduc la rezultate grosiere (de ex. metoda lanternei si a cartonasului alb - focalizarea imaginii becului lanternei pe un carton alb asezat la aceeasi distanta fata de oglinda si apoi impartirea la 2 a distantei astfel obtinute).
Va multumesc, _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 10 Dec 2009 16:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Presupun ca te referi la o oglinda neterminata inca...
O metoda mai precisa cred ca se poate cu aparatul Foucault.
Se cauta centrul de curbura ( daca e parabolica centrul e curbura al zonei exterioare; oricum diferenta e f. mica) apoi se masoara distanta de la fanta la oglinda si de la oglinda la lama. Daca prima distanta e "x" si cea de a doua e "y" , distanta focala este f=xy/x+y _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 10 Dec 2009 17:01 Download mesaj |
|
|
|
Nici o metoda nu poate sa fie precisa decat daca implica instrumente de masura precise In cazul de fata este vorba despre un aparat Foucault ale carui componente sunt puse pe sanii care au miscare cu suruburi micrometrice. |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 10 Dec 2009 17:07 Download mesaj |
|
|
|
Ce ganduri sincronizate ! _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 10 Dec 2009 17:10 Download mesaj |
|
|
|
Neox, este o oglinda deja aluminizata de 110 mm (si cu focar scurt - in jur de 450 mm).
Nu am tester Foucault, cautam o metoda rapida, care sa nu implice constructia unor dispozitive (n-am acum timp de astfel de constructii desi in viitor mi-am propus sa ma joc si cu un Foucault).
Dl. Dragan asa este, masuratoarea precisa presupune mijloace precise dar eu am acasa rigla si ruleta si... cam atat. _________________ Laurentiu
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 10 Dec 2009 17:36 Download mesaj |
|
|
|
Am inteles...
Pai cel mai simplu si precis ar trebui sa astepti soarele
Sa pui oglinda pe un suport cu o tija si un mic ecran si ai focala.
Mai poti sa incerci sa rafinezi metoda cu lanterna. Sa o fixezi pe un suport si sa poti masura exact cu ruleta distanta pana la oglinda. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 10 Dec 2009 17:48 Download mesaj |
|
|
|
neox a scris: |
Pai cel mai simplu si precis ar trebui sa astepti soarele
|
In cazul asta cred ca nu se mai aplica treaba cu impartitul la 2 a distantei. Gresesc ? _________________ Laurentiu
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Dec 2009 18:10 Download mesaj |
|
|
|
Nu gresesti, cu metoda soarelui nu mai trebuie sa imparti la 2
Dar pana apare soarele ce zici de metoda Ronchi?
Daca ai un grid gata construit ok, daca nu dai cateva spire cu dublufilar de 0.1 pe un mic cadru dupa care scoti unul dintre fire.
Mergand cu cadrul respectiv de langa oglinda spre centrul ei de curbura numarul de linii vizualizate pe oglinda incepe sa scada pana cand nu mai vezi niciuna apoi idepartandu-te mai mult acestea incep iar sa creasca numeric.
Punctul in care nu mai vezi nicio linie pe oglinda reprezinta centrul ei de curbura.
Metoda este suficient de precisa pentru necesitatile tale.
Spor! |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 10 Dec 2009 18:14 Download mesaj |
|
|
|
Tot voiam sa-mi fac o retea Ronchi
Fir de 0.1 de unde iau ? (pare minuscul rau de tot ).
Metoda asta presupune sa privesc prin reteaua Ronchi sau paralel cu ea ? (intuiesc ca raspunsul corect e primul...) _________________ Laurentiu
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3624
|
Trimis: 10 Dec 2009 19:10 Download mesaj |
|
|
|
Laurentiu: daca vrei masuratoare precisa si fara bataie de cap vi cu oglinda la mine si o punem pe sferometru digital  |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 10 Dec 2009 20:50 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc frumos pentru informatii !
Tavi, daca vad ca nu ma descurc, vin la tine cu "obiectul" (oricum va trebui sa ajung pe la tine cat de curand ) _________________ Laurentiu
|
Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009 Mesaje: 341
|
Trimis: 10 Dec 2009 20:57 Download mesaj |
|
|
|
O retea Ronchi rudimentara se poate face usor tiparind linii cu o imprimanta laser pe folie transparenta. Cu o imprimanta de 1200 dpi am ajuns la 24 de linii pe milimetru. Cred ca suficient pentru ceea ce vrei sa masori. |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 10 Dec 2009 21:14 Download mesaj |
|
|
|
Incerc maine la lucru sa scot pe folie o retea la imprimanta laser. Stiu ca a mai facut si Mircea Pteancu o chestie asemanatoare. _________________ Laurentiu
|
Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009 Mesaje: 341
|
Trimis: 10 Dec 2009 21:28 Download mesaj |
|
|
|
La tiparire este important ca pixel-ii de pe ecran sa corespunda cu cei ai imprimantei. Iar imprimanta sa fie configurata pe rezolutia maxima si fara nuante de gri (dithering si alte efecte "speciale"). Te mai poti juca si la cantitatea de toner.
Calitatea tipariturii se vede bine la un microscop (chiar de amatori). Liniile trebuie sa prezinte margini cat mai drepte si uniforme. Si nu uita ca toner-ul (grila) se depune pe o suprafata a foliei si trebuie sa orientezi acea suprafata in functie de metoda folosita deoarece si folia in sine introduce aberatii optice.
Succes  |
|
Sus |
|
 |
|