Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Picture_220.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233857
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Montura EQ-5

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Monturi/Trepiede

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
mak
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 27 Apr 2009 13:05 Download mesaj
Titlul subiectului: Montura EQ-5
Raspunde cu citat (quote)

M-am hotarat sa-mi cumpar o montura ecuatoriala pentru telescopul meu Maksutov Cassegrain de 127mm. Acum il am montat pe o montura alt-azimutala AZ3 care abia mai face fata datorita cautatorului 8X50mm si ocularelor Hyperion. Cand observ ceva la zenith, tubul nu mai este echilibrat (chiar daca l-am montat cat mai spre fata talpei de fixare) si ar trebui sa ii fac un sistem de contragreutati care nu stiu daca ar rezolva problema.
Am vazut ca telescopul meu sta bine si pe EQ3-2, dar am de gand sa mai adaug o oglinda diagonala de 2" care ar mari greutatea tubului si accesoriilor pe undeva la 5kg.
Telescopul il folosesc doar pentru observatii vizuale si ma gandeam la o montura EQ5, dar m-am cam speriat de ceea ce am vazut pe net in legatura cu aceasta montura (ceva legat de vaselina din interior care e cam groasa si care duce la desfacerea monturii si curatarea ei).
A avut cineva astfel de probleme cu montura EQ5? Imi poate recomanda cineva o montura echivalenta (performante si pret)?
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 27 Apr 2009 16:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am desfacut eu EQ5-ul meu si are vasilina...dar vasilina n-a omorat pe nimeni. Dece sa duca asta la desfacerea lui nu prea inteleg? Ba din contra, eu as vrea sa-i mai pun ca scartaie una din axe.
Avand in vedere ca n-are rulmenti, vaselina it's a must.
Oricum un EQ5 face fata din punct de vedere al greutatii tubului...Parerea mea.
Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Apr 2009 17:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai din ce-am citi eu, vaselina care e din fabrica e prea groasa si face ca axele monturii sa se roteasca mai greu. Remediul ar fi desfacerea monturii, curatarea vaselinei "de origine" si inlocuirea acesteia cu vaselina cu litiu. Plus ca unele piese din interior au rugozitate mai mare decat e cazul si cam "freaca" unele pe altele. Remediul ar fi slefuirea acestor piese.
Repet, toate astea din ce am citit pe ici pe colo.

Legat de rulmenti, am vazut ca EQ5 are axele pe rulmenti.

Nu mi-e frica sa demontez montura, dar ma sperie gandul ca ar fi aproape inutilizabila din fabrica.
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 27 Apr 2009 17:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,
chestia cu vaselina este de fapt o problema de vascozitate la temperaturi reduse mai ales atunci cand aceste temperaturi coboara sub zero grade. Este o problema generala a monturilor din clasa EQ-5 si EQ-6 mai ales la la cele produce de Synta (a fost si in cazul meu - nu stiu daca se aplica si la seriile produse acum). Daca doresti schimbarea acestei vaseline trebuie sa gasesti una care este conceputa sa lucreze la o plaja mai mare de temperaturi. Pe anumite forumuri se recomanda o vaselina cu adaus de teflon sau ceva asemanator.
Sper sa ajute
Numai bine
Emil
Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Apr 2009 07:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru detalii.
Eu as vrea o montura care sa nu necesite desfacerea ei imediat ce am cumparat-o, adica una care sa functioneze cum trebuie din fabrica.
Ma mai gandeam la o montura ADM de la Celestron, dar din poze mi se pare a fi inrudita cu EQ5, daca nu chiar o clona.
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 28 Apr 2009 08:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,
sa stii ca totusi nu inseamna ca trebuie neaparat sa schimbi vaselina. Se recomanda acest lucru insa nu este obligatoriu. La montura mea de exemplu nu am schimbat-o si montura merge bine chiar si in iarna la -15 grade. Practic este un pas recomandat dar nu obligatoriu. La monturile LXD75 de la Meade la anumite serii aproape ca era obligatoriu acest pas mai ales daca vaselina era de culoare verzuie. Aia facea probleme cand temperaturile se apropiau de minus 10 grade insa la seriile mai noi adice la cele fabricate dupa 2005 sau 2006 producatorul a utilizat o vaselina mai buna. Se pare ca sunt totusi capabili, producatorii, sa se adapteze la cerintele clientilor iar acest lucru este inbucurator mai ales ca vorbim acum de Meade care este cunoscut pentru o viteza de reactie apropiata de cea a unui melc (am avut personal experiente neplacute cu departamentul service al Meade in Germania iar acest lucru mi-a fost confirmat si de alti posesori de intrumente Meade). Recent mi-a fost spus urmatorul lucru: " Sunt buni la vanzarea unui produs dar cand e cazul de service atunci se ingroasa gluma" Era vorba de un Meade SC de 12" pe o montura LX200 care facea probleme.
Inca ceva in general o montura noua functioneaza destul de bine din fabrica insa orice repet ORICE montura trebuie cat de cat reglata indiferent cat de scumpa aici ma refer la valori de backshlash, luneta polara, etc. In general aceste reglaje sunt destul de usor de facut insa necesita un pic de timp si rabdare insa o data facute raman asa.
Referitor la slefuire nu recomand acest lucru decat daca ai acess la masini performate de mare precizie si experienta in acest domeniu iar daca folosesti montura doar vizual nu o sa deranjeze cel putin nu cred ca aceste erori ar fi asa de mari incat sa influenteze o observatie vizuala.

Numai bine
emil
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 28 Apr 2009 10:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut, poti sa iti cumperi linistit o montura EQ5 si sa o folosesti asa cum este. Trebuiesc facute mici reglaje dar asa este la orice instrument mecanic care a calatorit mii de Km in diferite conditii.
Si iti recomand sa nu schimbi vaselina aia fiindca o sa accentuezi si mai mult eventualele defecte al monturii. Sa nu crezi ca aia de la Synta sau orice alta firma sunt prosti si o pun in necunostinta de cauza. Ea are un scop foarte precis: sa lubrifice si sa scada jocurile dintre melc si roata dintata.
Numai bine!
Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Apr 2009 11:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc foarte mult de sfaturi.

Nu mi-am inchipuit ca cei de la Synta sunt prosti, am citit pe diferite pagini de internet comentarii si remedii ale posesorilor de monturi EQ5. Doua lucruri reveneau de fiecare data: problema cu vaselina si urme de span metalic in interiorul monturii.

Legat de reglaje, nu ma sperie. Cred ca m-as descurca, chiar daca nu am mai utilizat niciodata o montura ecuatoriala.

Daca doar trebuie reglata, atunci o sa merg pe EQ5. O sa iau una cu trepied de otel.
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Apr 2009 15:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut, aseara am iesit la observatii langa Bucuresti. Printre alte "chestii" era si o montura EQ5 care sincer iti spun ca este foarte OK. Mergea bine si nu a avut nevoie de reglaje fata de cele din fabrica.
Iti recomand sa te intalnesti cu cineva din Buc sa vezi una live. Poti da o fuga la magazinul Alcor (instrumenteoptice.ro) fiindca au pe stoc si nu te costa nimic vizita/proba. Si daca iti place poti sa iti cumperi una. Dar daca nu ai interactionat niciodata cu una iti garantez ca o sa iti placa.
Numai bine!
Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Apr 2009 08:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc, Catalin, m-am hotarat, o sa-mi iau EQ5.
Pentru observatii vizuale e nevoie neaparat de vizor polar?
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Apr 2009 08:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu ai nevoie de luneta polara. Nici pentru foto nu ai nevoie daca cunosti metoda drift-ului de punere in statie.
Numai bine!
Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Apr 2009 11:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

In regula. Cum primesc montura, o sa scriu si primele impresii.
Multumesc inca o data.
Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Mai 2009 13:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am primit montura ieri si sunt multumit de ea. I-as mai face cateva mici modificari (nu-mi place ca suportul de accesorii vine direct pe picioarele trepiedului, adica fier pe fier; o sa-i pun niste tampoane mici de cauciuc).
Am primit odata cu ea si doua contragreutati de cate 5,1kg si doua oculare Plossl de 10, respectiv 25mm.
Sper sa ma serveasca bine Very Happy .
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 07 Mai 2009 14:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

mak a scris:
..nu-mi place ca suportul de accesorii vine direct pe picioarele trepiedului, adica fier pe fier; ....

Si nu-i bine? Cred ca asta ajuta la rigidizare.
Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Mai 2009 14:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai e bine pentru rigidizare, dar picioarele sunt din inox si suportul din otel vopsit. In timp, dupa cateva demontari, pe picioarele de inox o sa apara urme de la contactul dintre suport si picioare. Ma gandeam sa pun niste tampoane de cauciuc sau teflon intre cele doua.
La fel si cu surubul de fixare a telescopului pe montura. La insurubare, freaca direct pe suportul de fixare al telescopului si lasa urme. Aceeasi situatie si la surubul de fixare a contragreutatii pe tija acesteia.
In acelasi timp, sunt constient ca am dat doar 200 de euro pe montura si ca nu scrie Vixen pe ea Very Happy. O sa-i mai fac niste mici imbunatatiri, dar primele impresii sunt pozitive.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Monturi/Trepiede Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact