Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
tiberiugabriel Membru

Data inscrierii: 29 Noi 2007 Mesaje: 65
|
Trimis: 16 Mar 2009 12:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: cum se foloseste o montura ecuatoriala? Incepator |
|
|
|
Sal
Am cumparat un AstroMaster 130Eq recent. Sunt pasionat, dar incepator Am stat o noapte intreaga in frig, fara sa pot gasi un obiect. Dupa stellarium aveam saturn, pleiadele si m31 la indemana, dar n-am reusit sa localizez nici unul.
Acum incerc sa inteleg cum se folosesc inelele cu gradatii RA/DEC. Ca sa nu mai caut de nebun. Orice sfat e binevenit.
Am inteles partea cu alinierea la steaua polara, dar de acolo m-am pierdut
o zi buna
|
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Mar 2009 14:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Pentru icneput, daca vrei sa gasesti planetele mari si vizibile, foloeste ochiul si harta, cel mai bine. Cu gradatiile gasesti lucruri mai greu, zic eu, si le folosesti abia dupa ce ai o aliniere polara buna si un ceas sideral la indemana. Cel mai bine e sa aliniezi montura spre steaua polara cat de cat si apoi sa folosesti ochiul, harta si cautatorul instrumentului.
_________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6849
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Mar 2009 17:26 Download mesaj |
|
|
|
O metoda simpla este urmatoare. Te uiti pe un planetariu sau atlas, sa vezi ce RA si Dec are un obiect bine vizibil in seara care vine. Poti lua Sirius sau Capela ca referinte. Pui montura afara inainte, o aliniezi pe nord, slabesti suruburile de blocare a cercurilor gradate, pui telescopul pe obiectul ales, aduci cercurile gradate cu gradatia la valoarea cunoscuta de pe planetariu in dreptul reperului de pe montura, iar exact la ora data blochezi cu surubul. Trebuie sa faci chestia asta destul de repede pt RA intai, apoi Dec. E un pic dificil ca trebuie sa tii si telescopul pe tinta, sa potrivesti si cercul, dar avand in vedere precizia destul de relativa a acestor gradatii, o eroare de cateva minute sau minute de arc nu conteaza.
Acum poti sa gasesti orice obiect care e vizibil prin telescop, miscand montura din reglajele fine pana cand cercurile gradate iti arata valoarea RA si Dec a obiectului respectiv. Adica valoarea aia ajunge in dreptul reperului. Totul depinde insa de o buna orientare pe nord.
Atentie, daca din greseala ai miscat trepiedul, toata treaba treebuie refacuta. Daca ai lovit telescopul, dar trepiedul nu s-a miscat, e ok.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
tiberiugabriel Membru

|
Trimis: 16 Mar 2009 18:18 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc pt raspunsuri.
Am incercat sa le gasesc cu ochiul liber si apoi prin finderscope, din pacate nu am vazut nimic, cu stellarium-ul la indemana . In fine.
La varianta cu ghidare dupa gradatiile inelelor m-am gandit apoi, sa-mi aliniez montura dupa Polaris si sa fixez steaua (Polaris) in obiectiv stiind coordonatele ei, apoi sa reglez inelul RA fiind singurul reglabil si sa fixez si pe DEC. Strang montura si ma rotesc pe RA/DEC pana la coordonale planetei sau a obiectului de observare. Ramane sa incerc asta la viitoarea observare.
o zi buna
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6849
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Mar 2009 18:40 Download mesaj |
|
|
|
Trebuie sa stii si care sunt limitele telescopului tau. In oras nu prea ai multe sanse la deep sky.
Incerca sa folosesti stele mai departate de polara, cum sunt cele doua pe care ti le-am recomandat.
Nu se misca cercul de Dec ? De ce? Ar trebui sa se poata regla si ala. Uitate mai bine la el poate e intepenit, si poti sa il deblochezi cumva.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
tiberiugabriel Membru

|
Trimis: 16 Mar 2009 18:46 Download mesaj |
|
|
|
Inelul RA are un un surub de strangere, il slabesti si poti roti inelul in ce pozitie vrei fara sa se roteasca montura. La DEC e fixat in montura.
Deci, montura se roteste si pe RA si pe DEC, doar ca RA are inelul ajustabil si la DEC e fix. Nu prea inteleg de ce.
|
|
Sus |
|
 |
Roman Emil Membru

Data inscrierii: 19 Feb 2009 Mesaje: 62
|
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 16 Mar 2009 19:28 Download mesaj |
|
|
|
Cu ce program e facuta poza ?
_________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
Roman Emil Membru

Data inscrierii: 19 Feb 2009 Mesaje: 62
|
Trimis: 16 Mar 2009 21:18 Download mesaj |
|
|
|
Salutare,
Programul se numeste Star Walk, numai ca eu il am pe telefon si nu stiu daca exista si varianta pentru PC. Pacat, ca e foarte folositor (cel putin pentru un incepator ca si mine) deoarece are si descrierea fiecarei stele, nebuloase, galaxii..etc... si mimeaza perfect realitatea (adica daca e luna plina, sau daca e in primul patrar, al 2-lea s.a.m.d. exact asa o arata si programul).
|
|
Sus |
|
 |
horea_florin Membru

Data inscrierii: 29 Iul 2008 Mesaje: 390
|
Trimis: 16 Mar 2009 21:46 Download mesaj |
|
|
|
Roman...acest program merge pe orice telefon?daca da zimi si mie te rog de unde ai facut rost de el.Stima!
|
|
Sus |
|
 |
Oliver Dragan Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2008 Mesaje: 1616
Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste. Localitate: Braila
|
|
Sus |
|
 |
Oliver Dragan Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2008 Mesaje: 1616
Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste. Localitate: Braila
|
|
Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008 Mesaje: 544
|
|
Sus |
|
 |
tiberiugabriel Membru

|
Trimis: 19 Mar 2009 12:08 Download mesaj |
|
|
|
Am inteles cum sa o folosesc, am o mare dilema... se pare ca aici pe forum nu este prea utilizata aceasta metoda de ghidare, de fapt majoritatea m-au incurajat sa folosesc metoda ochiului liber in detrimentul acestei metode.
Imi pun problema observatiilor unor obiecte indepartate si putin vizibile cu ochiul liber si mai greu de localizat. Nu toate observatiile se rezuma la venus, jupiter si saturn.
E adevarat ca montura care o detin eu CG3 e relativ banala, nu ofera o precizie a gradatiilor, ma tem ca si cu o aliniere bun la steaua polara si cu 1 grad defazat tot nu o sa tintesti obicetul cautat.
Oricum va multumesc pt raspunsuri.
|
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 19 Mar 2009 12:42 Download mesaj |
|
|
|
tiberiugabriel a scris: | Imi pun problema observatiilor unor obiecte indepartate si putin vizibile cu ochiul liber si mai greu de localizat. Nu toate observatiile se rezuma la venus, jupiter si saturn. |
Dar cei cu dobsonuri cum crezi ca gasesc obiectele ?
_________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
|