Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
heart_nebula_70x118s2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 238061
Numar de utilizatori inregistrati: 2902
Cel mai nou utilizator inregistrat: carl22
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Aparate optice din piese recuperate

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 19 Oct 2008 16:27 Download mesaj
Titlul subiectului: Aparate optice din piese recuperate
Raspunde cu citat (quote)

Am găsit la vechituri acest "instrument", este prevăzut cu un reticol în cruce, ocularul se poate regla, la fel și obiectivul cu ajutorul bucșei randalinate, astfel că vizând cu el la poziția infinit (marcată pe tub) un obiect îndepărtat, arată o imagine răsturnată cu o mărire de aproximativ 4x. Bucșa din față are o teșitură pe coardă. Alături de sigla IOR scrie Sr.22-79. Aș putea să-l utilizez ca lunetă căutătoare, dar mă întreb la ce a fost folosit de fapt?

Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 19 Oct 2008 16:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poate la vreun teodolit Question
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 19 Oct 2008 16:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

nu cred, teodolitul are imaginea normală și reticol cu gradații pentru măsurarea distanțelor. Mai degrabă seamănă cu un instrument de ochire de la aruncătorul de grenade... Rolling Eyes
Sus
KLK
Membru
Membru

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: Nihil sine Deo

MesajTrimis: 19 Oct 2008 18:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am avut un vechi teodolit unguresc acasa si vedea rasturnat, avea si reticul. a fost primul meu instrument cu care am vazut un satelit al lui Jupiter Smile . Dar acela avea altfel obiectivul, de 40 mm, seamana cu al tau doar la ocular... Nu are semne ca a fost prins pe vreo montura ceva? Ar fi trebuit sa ramana urme...
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 19 Oct 2008 23:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

nu am gasit urme de fixare, posibil să fie un instrument de colimare? focalizarea instrumentului pe un obiect merge de la aproximativ jumătate de metru, (gradația -2 pe corp), trece prin infinit și apoi are gradații spre +2, dincolo de infinit. La vizarea unor stele slabe acestea apar punctiforme. Mărirea este mai mare de 4x. Placa din fața obiectivului nu prezintă urme de fixare, dar se poate deșuruba și mă gândesc că l-aș putea folosi și ca ocular dacă îndepărtez obiectivul original. Focala celui original este de 80mm, dar am un dublet acromat de 30mm cu focala de 200mm si vreau să-l încerc ca obiectiv.

P.S. Dubletul nu e bun, imaginea arăta cețoasă, dar am avut tot de la vechituri un obiectiv de copiator cu diametrul de 36mm si focala de 300mm format din 2 lentile acoperite antireflex și pe care, provizoriu, le-am montat cu ocularul de mai sus cu ajutorul unui... tub de la aspirator! Sunt impresionat de claritatea imaginii și puterea de mărire. Abia aștept să urce luna deasupra copacilor ca să fac o probă. Smile

Ultima modificare efectuata de catre Erwin la 20 Oct 2008 00:38, modificat de 1 data in total
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 20 Oct 2008 00:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Până atunci, să vă prezint o altă construcție simplă: un microscop:

componentele sunt: o cutie de film kodak la care am tăiat baza și două obiective de cameră de supraveghere de 6 și de 12 mm.

Microscopul montat:

un obiect de 1mm diametru se încadrează în imagine. Obiectivul de 6 mm e pe post de obiectiv iar cel de 12 mm pe post de ocular. Am încercat și un obiectiv de 4mm dar este prea mic, nu s-a putut focaliza.

Iată și ce se vede prin el:

imaginea unei părți dintr-o bancnotă de 1 leu. (atât microscopul cât și camera foto le-am ținut în mână, așa că imaginea nu e prea bine focalizată)
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 20 Oct 2008 01:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

aici este de fapt primul microscop pe care l-am construit cu ani în urmă, format dintr-un obiectiv de la un aparat de proiecție montat invers și un sistem optic cu ghidajele aferente de la un scanner de coduri de bare (cred) Suportul e din sticlotextolit, am găsit de curând o lentilă condensor (emisferică) pe care aș putea s-o pun la lampă.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 20 Oct 2008 01:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

un alt microscop de ținut în mână, l-am utilizat mai des decât pe celelalte la identificarea codurilor de pe cip-uri de exemplu, este format dintr-un tub de dural de la un cilindru de copiator și două grupuri de lentile recuperate.

imaginea unei bancnote de 1 leu, același suport: mâna Smile
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 20 Oct 2008 01:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Prima lumină a lunetei, așa printre frunze, arată bine, se disting multe cratere pe Lună la terminator, apreciez că grossismentul este undeva între 12-15x. Nu știu să calculez focala ocularului, este format din 3 lentile, imaginea se formează pe sau foarte aproape de suprafața lentilei de câmp unde este gravat reticolul. Apar ceva aberații cromatice, probabil suferă și din cauza colimării aproximative a obiectivului, dar cred că merită să apelez la un strungar să imi facă un tub adecvat. Am mai observat câteva stele din Taurul, din jurul lui Aldebaran precum și Pleiadele până la magnitudinea 6. Smile

P.S. Instrumentul inițial a costat 20 lei, restul pieselor au fost gratis. Comparativ cu spooting scope-ul de 10x46 imaginea Lunii este puțin mai slab definită și mai puțin luminoasă, mult mai bună decât m-aș fi așteptat de la un astfel de instrument. Smile
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 20 Oct 2008 08:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

O metoda simpla si destul de precisa pentru aflarea grosismentului si a distantei focale a ocularului ar fi urmatoarea:
Pui luneta in lumina si cu ajutorul unui subler masori diametrul pupilei de iesire chiar la fata ocularului.
Facand raportul dintre diametrul obiectivului si pupila de iesire afli grosismentul lunetei.
Daca cunosti distanta focala a obiectivului faci raportul dintre aceasta si grosisment si ai aflat focala ocularului.
Daca nu cunosti focala obiectivului atunci o poti afla prin urmatoarea metoda:
Focalizezi luneta pe un camp stelar pana faci clarul si apoi masori cu o rigla distanta dintre mijlocul grosimii obiectivului si reticul.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 20 Oct 2008 10:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

aplicând prima metodă DP/dp, a ieșit 8x. Dacă iau în considerare notația Sr. 22-79 am dedus că focala ocularului este 22mm deoarece focala obiectivului original este de 79mm (inițial am aproximat-o la 80mm) și făcând raportul F/f=300/22mm rezultă grossismentul de 13,63x, o valoare mai aproape de cea obținută vizual pe imaginea Lunii, în comparație cu spooting-scope-ul de 10x46.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 20 Oct 2008 11:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Diferenta intre rezultate este prea mare, ceva nu e in regula.
In raportul DP/dp, pupila de intrare este egala cu diametrul obiectivului iar dp este diametrul cercului luminos care se formeaza pe lentila ocularului cand pui luneta in lumina.
Nu cumva ai impartit diametrul obiectivului la diametrul lentilei ocularului?
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 20 Oct 2008 12:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am refăcut măsurătorile încercând să obțin o precizie cât mai bună.

Diametrul obiectivului lunetei, la diafragma dintre cele 2 lentile este de 29 mm iar diametrul pupilei de ieșire este de 3,1mm și rezultă grossismentul de 9,35X.

Am măsurat cu aceeași metodă diametrul pupilei ocularului de la spooting-scope și este de 5mm iar diametrul obiectivului la diafragmă este de 43 mm, însemnând că marcajul de pe el (10x) nu corespunde cu grossismentul optic ci 8,6x. (Este rusesc, cu carcasă din plastic și optica din sticlă acoperită antireflex)... l-am găsit pe net aici: TZ 10x46

Cred că așa se explică diferența de mărire vizuală constatată... Smile
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 20 Oct 2008 15:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cite lucruri bune se pot face din componentele optice recuperate!

Am scos si eu dintr-un copiator un obiectiv cu diametrul de 35mm si distanta focala 210mm, design simetric 4 lentile. Imaginea e f. buna privita cu ocular de 6mm, deci grosisment 35x.
Alt obiectiv de la ceva fax (l-am primit gata recuperat), cu f=26mm, este f. bun folosit ca obiectiv de microscop, chiar daca instrumentul va iesi mai lung (200..250mm).

ps. La calculul grosismentului prin raportul pupilelor, e bine ca pupila de intrare sa fie realizata provizoriu dintr-o diafragma frontala de diametru cunoscut, mai mica decit diametrul util al obiectivului.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 20 Oct 2008 18:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erwin
foarte interesante postarile tale,asta-i ''muzica'' ce-mi place.
Spune-mi te rog daca ai testat obiectivele de camere de supraveghere pe post de oculare?Daca da,ce rezultate ai obtinut?Faina ultima ta achizitie iar pretul de 20 ron excelent.Mircea
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact