| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9816
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Oct 2008 16:27 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Aparate optice din piese recuperate |
|
|
|
Am găsit la vechituri acest "instrument", este prevăzut cu un reticol în cruce, ocularul se poate regla, la fel și obiectivul cu ajutorul bucșei randalinate, astfel că vizând cu el la poziția infinit (marcată pe tub) un obiect îndepărtat, arată o imagine răsturnată cu o mărire de aproximativ 4x. Bucșa din față are o teșitură pe coardă. Alături de sigla IOR scrie Sr.22-79. Aș putea să-l utilizez ca lunetă căutătoare, dar mă întreb la ce a fost folosit de fapt?
 |
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 19 Oct 2008 16:34 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Poate la vreun teodolit  |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 19 Oct 2008 16:48 Download mesaj |
|
|
|
nu cred, teodolitul are imaginea normală și reticol cu gradații pentru măsurarea distanțelor. Mai degrabă seamănă cu un instrument de ochire de la aruncătorul de grenade...  |
|
| Sus |
|
 |
KLK Membru

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 190
Motto: Nihil sine Deo Localitate: Buzau
|
Trimis: 19 Oct 2008 18:15 Download mesaj |
|
|
|
Am avut un vechi teodolit unguresc acasa si vedea rasturnat, avea si reticul. a fost primul meu instrument cu care am vazut un satelit al lui Jupiter . Dar acela avea altfel obiectivul, de 40 mm, seamana cu al tau doar la ocular... Nu are semne ca a fost prins pe vreo montura ceva? Ar fi trebuit sa ramana urme... |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 19 Oct 2008 23:21 Download mesaj |
|
|
|
nu am gasit urme de fixare, posibil să fie un instrument de colimare? focalizarea instrumentului pe un obiect merge de la aproximativ jumătate de metru, (gradația -2 pe corp), trece prin infinit și apoi are gradații spre +2, dincolo de infinit. La vizarea unor stele slabe acestea apar punctiforme. Mărirea este mai mare de 4x. Placa din fața obiectivului nu prezintă urme de fixare, dar se poate deșuruba și mă gândesc că l-aș putea folosi și ca ocular dacă îndepărtez obiectivul original. Focala celui original este de 80mm, dar am un dublet acromat de 30mm cu focala de 200mm si vreau să-l încerc ca obiectiv.
P.S. Dubletul nu e bun, imaginea arăta cețoasă, dar am avut tot de la vechituri un obiectiv de copiator cu diametrul de 36mm si focala de 300mm format din 2 lentile acoperite antireflex și pe care, provizoriu, le-am montat cu ocularul de mai sus cu ajutorul unui... tub de la aspirator! Sunt impresionat de claritatea imaginii și puterea de mărire. Abia aștept să urce luna deasupra copacilor ca să fac o probă.

Ultima modificare efectuata de catre Erwin la 20 Oct 2008 00:38, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 20 Oct 2008 00:24 Download mesaj |
|
|
|
Până atunci, să vă prezint o altă construcție simplă: un microscop:
componentele sunt: o cutie de film kodak la care am tăiat baza și două obiective de cameră de supraveghere de 6 și de 12 mm.
Microscopul montat:
un obiect de 1mm diametru se încadrează în imagine. Obiectivul de 6 mm e pe post de obiectiv iar cel de 12 mm pe post de ocular. Am încercat și un obiectiv de 4mm dar este prea mic, nu s-a putut focaliza.
Iată și ce se vede prin el:
imaginea unei părți dintr-o bancnotă de 1 leu. (atât microscopul cât și camera foto le-am ținut în mână, așa că imaginea nu e prea bine focalizată) |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 20 Oct 2008 01:03 Download mesaj |
|
|
|
aici este de fapt primul microscop pe care l-am construit cu ani în urmă, format dintr-un obiectiv de la un aparat de proiecție montat invers și un sistem optic cu ghidajele aferente de la un scanner de coduri de bare (cred) Suportul e din sticlotextolit, am găsit de curând o lentilă condensor (emisferică) pe care aș putea s-o pun la lampă. |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 20 Oct 2008 01:10 Download mesaj |
|
|
|
un alt microscop de ținut în mână, l-am utilizat mai des decât pe celelalte la identificarea codurilor de pe cip-uri de exemplu, este format dintr-un tub de dural de la un cilindru de copiator și două grupuri de lentile recuperate.
imaginea unei bancnote de 1 leu, același suport: mâna  |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 20 Oct 2008 01:57 Download mesaj |
|
|
|
Prima lumină a lunetei, așa printre frunze, arată bine, se disting multe cratere pe Lună la terminator, apreciez că grossismentul este undeva între 12-15x. Nu știu să calculez focala ocularului, este format din 3 lentile, imaginea se formează pe sau foarte aproape de suprafața lentilei de câmp unde este gravat reticolul. Apar ceva aberații cromatice, probabil suferă și din cauza colimării aproximative a obiectivului, dar cred că merită să apelez la un strungar să imi facă un tub adecvat. Am mai observat câteva stele din Taurul, din jurul lui Aldebaran precum și Pleiadele până la magnitudinea 6.
P.S. Instrumentul inițial a costat 20 lei, restul pieselor au fost gratis. Comparativ cu spooting scope-ul de 10x46 imaginea Lunii este puțin mai slab definită și mai puțin luminoasă, mult mai bună decât m-aș fi așteptat de la un astfel de instrument.  |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6068
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Oct 2008 08:08 Download mesaj |
|
|
|
O metoda simpla si destul de precisa pentru aflarea grosismentului si a distantei focale a ocularului ar fi urmatoarea:
Pui luneta in lumina si cu ajutorul unui subler masori diametrul pupilei de iesire chiar la fata ocularului.
Facand raportul dintre diametrul obiectivului si pupila de iesire afli grosismentul lunetei.
Daca cunosti distanta focala a obiectivului faci raportul dintre aceasta si grosisment si ai aflat focala ocularului.
Daca nu cunosti focala obiectivului atunci o poti afla prin urmatoarea metoda:
Focalizezi luneta pe un camp stelar pana faci clarul si apoi masori cu o rigla distanta dintre mijlocul grosimii obiectivului si reticul. |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 20 Oct 2008 10:53 Download mesaj |
|
|
|
| aplicând prima metodă DP/dp, a ieșit 8x. Dacă iau în considerare notația Sr. 22-79 am dedus că focala ocularului este 22mm deoarece focala obiectivului original este de 79mm (inițial am aproximat-o la 80mm) și făcând raportul F/f=300/22mm rezultă grossismentul de 13,63x, o valoare mai aproape de cea obținută vizual pe imaginea Lunii, în comparație cu spooting-scope-ul de 10x46. |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6068
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Oct 2008 11:45 Download mesaj |
|
|
|
Diferenta intre rezultate este prea mare, ceva nu e in regula.
In raportul DP/dp, pupila de intrare este egala cu diametrul obiectivului iar dp este diametrul cercului luminos care se formeaza pe lentila ocularului cand pui luneta in lumina.
Nu cumva ai impartit diametrul obiectivului la diametrul lentilei ocularului? |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 20 Oct 2008 12:22 Download mesaj |
|
|
|
Am refăcut măsurătorile încercând să obțin o precizie cât mai bună.
Diametrul obiectivului lunetei, la diafragma dintre cele 2 lentile este de 29 mm iar diametrul pupilei de ieșire este de 3,1mm și rezultă grossismentul de 9,35X.
Am măsurat cu aceeași metodă diametrul pupilei ocularului de la spooting-scope și este de 5mm iar diametrul obiectivului la diafragmă este de 43 mm, însemnând că marcajul de pe el (10x) nu corespunde cu grossismentul optic ci 8,6x. (Este rusesc, cu carcasă din plastic și optica din sticlă acoperită antireflex)... l-am găsit pe net aici: TZ 10x46
Cred că așa se explică diferența de mărire vizuală constatată...  |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 20 Oct 2008 15:25 Download mesaj |
|
|
|
Cite lucruri bune se pot face din componentele optice recuperate!
Am scos si eu dintr-un copiator un obiectiv cu diametrul de 35mm si distanta focala 210mm, design simetric 4 lentile. Imaginea e f. buna privita cu ocular de 6mm, deci grosisment 35x.
Alt obiectiv de la ceva fax (l-am primit gata recuperat), cu f=26mm, este f. bun folosit ca obiectiv de microscop, chiar daca instrumentul va iesi mai lung (200..250mm).
ps. La calculul grosismentului prin raportul pupilelor, e bine ca pupila de intrare sa fie realizata provizoriu dintr-o diafragma frontala de diametru cunoscut, mai mica decit diametrul util al obiectivului. |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9798
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 20 Oct 2008 18:29 Download mesaj |
|
|
|
Erwin
foarte interesante postarile tale,asta-i ''muzica'' ce-mi place.
Spune-mi te rog daca ai testat obiectivele de camere de supraveghere pe post de oculare?Daca da,ce rezultate ai obtinut?Faina ultima ta achizitie iar pretul de 20 ron excelent.Mircea |
|
| Sus |
|
 |
|