Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234596 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2845 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Liviu144 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Cristian Kata Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018 Mesaje: 519
|
Trimis: 25 Feb 2025 23:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: Binoclu militar elvetian KERN ARRAU 8x30 din 1990 |
|
|
|
M-am gandit sa impartasesc cu voi cateva pareri/imagini/etc despre un binoclu mai rar, mai rar pentru ce e cam scump si nu e "pe toate gardurile", personal imi este cam lene sa fac review-uri sau mai corect zis prezentari din timpul "operatiilor", mai ales ca de obicei nu sunt diferente spectaculoase intre binocluri sau cel putin nu le consider interesante, dar de data asta am zis va arat ceva fain .
Am primit (la servisat) un Kern 8x30 elvetian cu scopul de a inlatura niste filtre din interior, o sa vedeti in poze ca e vorba de doi cilindri de sticla de culoare verde, acestia sunt lipiti pe prismele din fata, pozitionati intre ocular si prisma, sunt lipiti exact cum se lipesc lentilele, la acest exemplar era o problema si la lipici, nu era continuu. Aceste filtre sunt niste tampenii, imaginea prin binoclu cu filtrele la loc este una penibila, luminozitate foarte slaba, contrast zero, nuante false de gri-verde, efectiv este ceva oribil, dupa eliminarea filtrelor imaginea este asemanatoare cu cea a unui CZ 8x30. Prismele sunt mari comparativ cu un CZ 8x30, interesanta este prinderea lor, sunt cimentate intr-un suport iar intre ele sunt lipite, decolimarea teoretic este imposibila, mai repede se sparge optica in el in caz de soc puternic, dar de decolimat nu are cum. Operatiunea a fost destul de complicata dar mai ales riscanta, pretul la un astfel de binoclu "inafara" am vazut ca e pe la 500 euro sau mai mult, dezlipitea filtrelor e foarte riscanta, undeva spre 300 grade celsius estimez. Intre timp uitati-va la poze ca sunt interesante si mai vb pe parcurs, inca nu l-am comparat cu alte binocluri pt ca nu am avut timp si parca nici vremea nu a fost prea grozava pt asa ceva, dar o sa il compar si o sa mai vin cu completari .
Descriere: |
|
Marime fisier: |
45.72 kb |
Vizualizat: |
de 1963 ori |

|
|
46.86 kb |
de 1963 ori |

|
|
31.7 kb |
de 1963 ori |

|
|
42.65 kb |
de 1963 ori |

|
|
40.98 kb |
de 1963 ori |

|
|
50.47 kb |
de 1963 ori |

|
|
42.9 kb |
de 1963 ori |

|
|
41.23 kb |
de 1963 ori |

|
|
21.71 kb |
de 1963 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11273
|
Trimis: 25 Feb 2025 23:54 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Binoclul are vreo aplicatie speciala? Care ar fi rostul filtrelor, dece verzi, dece sticla asa groasa?
|
|
Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 26 Feb 2025 00:02 Download mesaj |
|
|
|
Aceeasi aplicatie speciala si acelasi rost ca galbenul la IOR, cu diferenta ca sticla asta verde se poate da jos. E o tampenie...
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 26 Feb 2025 02:02 Download mesaj |
|
|
|
Nu e chiar o tâmpenie , e un binoclu alpin , pentru zone cu multă zăpadă . Să nu chiorască urmașii lui Wilhelm Tell .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 26 Feb 2025 10:49 Download mesaj |
|
|
|
Varianta anterioara, multicoated este o bijuterie, mult peste varianta asta cu influente Leica si foarte scumpa, optic e incomparabil, daca sunt iubitori de 8x30 militar, apoi varianta anterioara este foarte buna, toata optica e diferita fata de acesta in armura de cauciuc si are un efect wide spectaculos acela, asta e asa mai....mediu, cu conditia sa scoti filtrele, altfel zici ca e sticla afumata.
PS: Revin cu niste corecturi si rezultate la comparatie, din pacate nu prea mai pot evalua corect binoclurile mai vechi datorita faptului ca m-am obisnuit cu imagini prea bune, nu o zic deloc ca o lauda ci mai repede ca un defect, de acolo si clasificarea ca "mediu" la calitatea imaginii, nu pot sa zic ca e foarte bun pt ca nu mai am cum sa clasific pe cele mult mai bune, mai exact cele de generatie noua. L-am comparat cu CZ 8x30 multi-coated cu ultimele variante (din ce stiu eu) de depuneri AR, in urma comparatiei Kern castiga la toate capitolele fara discutie: definitie mai buna,contrast mai bun, culori mult mai vii si calde, campul vizual il cuprinzi in totalitate fara sa bagi binoclul in retina, zona de clar mai mare, controlul reflexiilor este foarte bun la Kern pe cand la CZ e chiar rau, deci Kern castiga. Desi nu am acum varianta anterioara de Kern, raman la parerea ca era si mai buna decat aceasta in cauciu, imi amintesc ca era mult peste CZ 8x30. Am comparat cu CZ pt ca nici nu prea am cu ce compara din aceasta categorie si pt ca CZ e mai cunoscut. Alte comparatii nedrepte ar fi cu CZ 7x50B si Habicht 7x42 unde Kern pierde fara discutie, de fapt eu cred ca CZ 8x30 (in diferitele lui stadii de evolutie) este un binoclu bun/mediu. Daca ar fi vorba de evaluare ca pret, unde sigur ca o sa fiu poate foarte subiectiv, eu nu il pot evalua decat la un maxim 100 Euro la care se mai poate adauga pretul (nu putin) pt scoaterea filtrelor verzi, achizitia acestui binoclu in ideea ca o sa fie folosit cu filtre (adica sa scapi mai ieftin) este teapa garantata, un Auriol este peste Kern cu filtre, IOR 8x30 de ex este un binoclu deficitar rau de tot la luminozitate dar comparativ cu Kern cu filtre, IOR este un mare zmeu la lumina.
Ultima modificare efectuata de catre Cristian Kata la 26 Feb 2025 11:54, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5910
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Feb 2025 11:28 Download mesaj |
|
|
|
Interesanta solutia cu filtrele, nu am mai vazut-o pana acum
Totusi indepartarea lor va modifica usor pozitia planului focal. Ocularele au suficienta cursa de focus sa poata acoperi diferenta aparuta prin inlaturarea filtrelor?
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 26 Feb 2025 11:59 Download mesaj |
|
|
|
Pt mine au cursa suficienta, probabil ca cei cu probleme la vedere pot avea probleme la reglajul pe infinit pt ca este la limita dar asa e construit, filtrele sunt doar din sticla colorata.
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3112
|
|
Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 26 Feb 2025 16:41 Download mesaj |
|
|
|
Exact...e vb de lasere si nu te poti juca cu orice binoclu, cum doar ior are destul galben pt explozii atomice care sa te protejeze asa are si kern verde ca sa vezi lasere sau sa te protejeze, in rest alte tari nu au treaba cu lasere, doar elvetienii. Lasand gluma la o parte, atunci cand un producator face o gafa urmeaza sa o si justifice prin termeni cat se poate de convingatori, "filtru laser", putea fi chiar "filtru laser high/full protection", daca era vb de o chestie specifica binoclurilor militare mai mergea dar asa....e ca armura la Swarovski "eco", daca au vazut ca nu rezista la transpiratia palmelor, au venit cu explicatia: este ecologica )), hai ma...da ce rost are sa tina sticla daca in rest se descompune? Sa faca si sticla din gelatina eco. Probabil au avut ei la un moment dat o idee din viitor...cu lasere...puteau pune si stergatoare de parbriz la obiective, in caz ca te impusca cu pistol cu apa.
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 26 Feb 2025 16:48 Download mesaj |
|
|
|
Pai nu degeaba au pus filtru asta peste prisme pentru aplicații laser, tinand cont ca aduce compromisuri optice . Nu cred ca este o greșeală pentru ca e vorba de o adăugare nu de o calitate precara de executie optica sau mecanica și mai ales ca fără filtru este un binoclu bun după cum spui
_________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
sorin georgescu Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024 Mesaje: 144
Motto: a fi prost e o arta! Localitate: BUCURESTI
|
Trimis: 26 Feb 2025 20:59 Download mesaj |
|
|
|
Undeva in a doua parte a deceniului '80 si inceput anii '90 erau la moda doua chestii (cum inca mai e acum LED-ul albastru de prost gust la toate aparatele), LASER si DIGITAL. Pe ce scria una din ele, se vindea si mai abitir. De multe ori aparatele sau orice pe care scriau astea nu aveau nici o legatura cu laserul si nici cu digitalul. Dar lumea asta voia in perioada aia. Erau notiuni S.F. (din filme S.F.), sugerau ca sunt ultima tehnologie "a viitorului". Asa cum azi pe orice scrie ceva cu "X" si are musai LED-uri albastre. Deci...... marketing.
Parerea mea este ca filtrele au fost puse pentru zapada, sa nu orbeasca elvetianul, cum a scris catalin dumitru. Pe la ei sunt numa' munti cu zapada si mai bate soarele cateodata.
Totusi, ce ma mira (sau poate sunt ignorant in domeniul asta) este de ce nu au pus niste filtre care se pot scoate sau baga prin filetare la oculare sau la lentilele mari ?! Adica sa si poti scapa de coloratia aia cand ai nevoie. Ar fi fost mai practic.
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
|
Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 27 Feb 2025 00:57 Download mesaj |
|
|
|
Acum nu pot decat sa recunosc ca am avut dreptate )), cica protectie la dispozitive de masurare laser....ce treaba are binoclul cu sistemele de masurare, fiecare cu treaba lui, ca cine e tampit sa se uite prin binoclu la laser? Deci cand nu ai binoclul la ochi sa inteleg ca esti expus la laser, trebuie sa stai numai cu binoclul la ochi...ce aiureala, un fel de bla bla bla. Binoclu are acelasi scop, sa mareasca, nu sa te uiti in lasere sau alte tampenii, astea sunt vrajeli, inteleg sa reduca luminozitatea, asta inteleg, dar cand apar faze din astea cu laser....nu, dar sigur da bine la contracte cu armata, asta da, uite nene ca ti-am facut binoclu cu protectie....sticla scumpa, tehnologiei avansata....eu zic sa nu mai credem chiar tot ce spun producatorii, dar totusi cine vrea se poate uita si la lasere, bpt 7x50 are doua seturi de filtre, galbene si verzi, unu e pt zapada/explozii/etc si unu pt laser, urmeaza sa mai apara si sticla de masca de sudura pt cei care sudeaza cu electrozi de 20 metri si au nevoie de o imagine marita, important e sa fie lipita sticla de sudura cat mai zdravan sa nu poata fi data jos si o sa ii zicem filtru "night forever" ca suna mai altfel in engleza .
PS: Totusi, daca trebuie sa fie filtre laser, eu nu am nimic impotriva, asa fie! Eu sunt ultimul beneficiar din toata filtrarea asta; unde filtru nu e, nici manopera nu e, nici bani nu e. ))
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5160
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 27 Feb 2025 04:00 Download mesaj |
|
|
|
E vorba de lasere pe infrarosu, fara binoclu retina ti-e iluminata mai slab.
E suficient sa te uiti la un tanc care incepe sa masoare in directia ta ... run Forest, run ...
|
|
Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 27 Feb 2025 08:15 Download mesaj |
|
|
|
Da, aveti dreptate, e periculos, declar incheiata problema filtrelor laser, ca sa nu dezbatem inca cateva pagini .
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|