Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180917_212604_113x_nord_pol.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234587
Numar de utilizatori inregistrati: 2845
Cel mai nou utilizator inregistrat: Liviu144
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Probleme stack-ing folosind un telescop Esprit 100ed

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2021

MesajTrimis: 17 Iun 2024 23:24 Download mesaj
Titlul subiectului: Probleme stack-ing folosind un telescop Esprit 100ed
Raspunde cu citat (quote)

Buna seara.

Aseara am folosit pentru prima data un refractor SW Esprit 100ED in zona Otopeni (bortle 6-7), langa niste becuri deranjante, unde am mai fotografiat in multe alte situatii.

Fata de vechiul meu teleobiectiv Sigma 150-600, am avut cateva surprize placute: focusul este extrem de precis si am scapat de stelele alungite in coltul din dreapta-sus. Se pare ca erau de la obiectiv. De asemenea culorile stelelor mi se par mult mai intense (cand focusul este precis). Mentionez ca este si primul meu telescop ...

Am incercat sa fotografiez Cometa c/2021 S3 Panstar, care noptile acestea se plimba (aparent) pe langa Galaxia Foc de Artificii (Fireworks) si roiul globular din apropiere NGC 6939.

Nu intru in detalii de genul, de ce nu se vede coada cometei (ma asteptam sa fie mult mai vizibila...)...

Insa am avut si o problema pe care nu stiu s-o rezolv.

Am folosit o camera Asi 533MC racita la -5C si un filtru de 1.5" Astronomic Uv/Ir pe care l-am insurubat direct in camera, deci foarte aproape de senzor. Am mai folosit acest filtru de mai multe ori cu Sigma 150-600 fara probleme.

Imaginile postate sunt doar de test, neprelucrate:

1. Mai jos se vede imaginea finala neprelucrata, in care s-au suprapus cadre de 3 si 5 min facute, fara cadre Flat, Bias sau Dark. Doar cadre light.

Se vede clar o zona circulara mult mai luminoasa in centru!

De asemenea in dreapta este o zona violet....dar problema principala este zona centrala luminoasa. Nu are cum sa fie vignetare asa de intensa, la un senzor asa de mic.

2. Apoi este imaginea in care am folosit si 20 cadre flat. Deci am avut cadrele light (de 3 si 5 min) + cadrele flat.

Imaginea este mult mai slaba decat era cand nu folosisem deloc flat!

A aparut un gradient enorm, iar zona centrala care la imaginea fara flat-uri avea centrul mai luminos, acum are centrul mai intunecat, ca si cum master-flat-ul ar fi supra-corectat acea zona centrala.

Modul cum am facut flaturile: ca si pana acum, la sfarsitul sesiunii foto (deci noaptea) pun telescopul fix in sus si pun o tableta care are pe ecran o poza perfect alba. Din Asiair aleg auto-flat.

Diferenta acum a constat in parasolarul mare al Esprit-ului. Am pus tableta pe parasolar, deci la distanta de vreo 10 cm de obiectiv. Cand foloseam Sigma 150-600 scoteam parasolarul si puneam tableta direct pe obiectiv. Am observat in preview-ul AsiAir-ului, de cand faceam flat-urile, ca ieseau colorate. Mai intalnisem acest efect daca foloseam Optolong L-extreme, dar nu era o problema in cadrul final. Insa niciodata n-am vazut sa arate astfel flaturile cu un filtru Astronomic Uv/Ir.

O alta mica diferenta este ca ecranul tabletei se potriveste perfect cu cercul parasolarului, adica cercul se inscrie perfect (la limita) in dreptunghiul tabletei...de obicei ramanea spatiu in jurul cercului.

Care sa fie rezolvarea ?

Oare tableta ar trebui inlocuita cu un panou special (softbox) de dimensiuni ceva mai mari ? Sau nu este asta cauza...

Nu-mi dau seama de unde au aparut cele 3 probleme: cea cu cercul luminos in centrul pozei, cea cu flat-urile care nu sunt ok si cea cu zona violet din dreapta. Primele 2 sunt esentiale.

Multumesc.

Fara flat.jpg
 Descriere:
Imaginea far flat (doar cadre light); se vede zona centrala mai luminoasa
 Marime fisier:  903.91 kb
 Vizualizat:  de 3386 ori

Fara flat.jpg

cu Flat.jpg
 Descriere:
Imaginea distrusa de flat-uri
 Marime fisier:  857.1 kb
 Vizualizat:  de 3386 ori

cu Flat.jpg

Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 17 Iun 2024 23:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

As incepe cu camera si cu telescopul, fara orice altceva, filtre, proceduri, darkuri, flaturi, corectoare, raciri etc
Cam mic senzorul sa vorbim de vignetare, probabil e vreo reflexie ceva. Incearca si cu un DSLR daca ai.
N-ai zis nimic de corector, l-ai folosit?

Desi poate n-a debutat cum ai fi vrut, dar iti urez sa il folosesti cu placere!
Sus
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 18 Iun 2024 00:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Display-urile LCD nu împrăștie lumina uniform, tre' să adaugi un ecran lăptos care să disperseze lumina - poate fi un panou de plexiglas alb sau chiar un tricou.
Într-adevăr, e ciudată vignetarea, ceva pare să nu fie în regulă pe lanțul optic; e ca și cum ai avea un tub lung și îngust în fața camerei.
Sus
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Iun 2024 08:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
As incepe cu camera si cu telescopul, fara orice altceva, filtre, proceduri, darkuri, flaturi, corectoare, raciri etc
Cam mic senzorul sa vorbim de vignetare, probabil e vreo reflexie ceva. Incearca si cu un DSLR daca ai.
N-ai zis nimic de corector, l-ai folosit?

Desi poate n-a debutat cum ai fi vrut, dar iti urez sa il folosesti cu placere!

Da, am folosit corectorul care a venit cu telescopul.
Si eu ma gandeam la o reflexie...dar de unde....ca totul este inchis, este infiletat.
Multumesc.
Sus
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Iun 2024 08:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

mmarin a scris:
Display-urile LCD nu împrăștie lumina uniform, tre' să adaugi un ecran lăptos care să disperseze lumina - poate fi un panou de plexiglas alb sau chiar un tricou.
Într-adevăr, e ciudată vignetarea, ceva pare să nu fie în regulă pe lanțul optic; e ca și cum ai avea un tub lung și îngust în fața camerei.

Da, am pus un tricou alb, iar peste acel tricou am pus tableta.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Iun 2024 09:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Alexandru Claudiu a scris:
Si eu ma gandeam la o reflexie...dar de unde....ca totul este inchis, este infiletat.
Nu este totul inchis ca prin obiectiv patrunde lumina.
Scoate tot si lasa doar camera, vezi cum e. Dupa care adaugi cate un element... E o reflexie undeva senzor-filtru-corector.

Parasolarul statea drept? Nu cumva iti bate vreun bec stradal?
Sus
AVD
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2022

MesajTrimis: 18 Iun 2024 09:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am avut și eu aceeași problema și am descoperit ca inculpatul era cadrul filtrului. Era ușor lucios și îmi făcea un punct luminos fix pe centrul senzorului. Ca sa testezi, ia filtrul, tine-l aproape de palma și indreapta-l spre o sursa de lumina. Dacă vezi un punct focalizat, oarecum ca și cum ar fi o lupa, el e de vina. Fa asta cu toate elementele din trenul optic pana găsești vinovatul.. poate la tine este un prelungitor de vina.
Sus
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Iun 2024 09:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

A scoate tot inseamna sa elimin doar filtrul. Altceva nu am ce sa scot. Lantul optic implica o anumita distanta fata de corector care se atinge folosind niste prelungitoare. Astea trebuie sa ramana.

Exista un bec acolo. Insa n-am avut niciodata probleme cu Sigma 150-600 din acelasi loc, si Sigma are un parasolar mult mai mic decat Esprit. Parasolarul telescopului statea, cred, drept. Nu prea are cum sa stea altfel din cate-mi dau seama.

Ma gandesc sa fac in casa cateva teste: sa fac niste flat-uri sa vad daca apare iar acel cerc alb in centru. Cu filtru UV, fara filtru UV.
Sus
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Iun 2024 11:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

AVD a scris:
Am avut și eu aceeași problema și am descoperit ca inculpatul era cadrul filtrului. Era ușor lucios și îmi făcea un punct luminos fix pe centrul senzorului. Ca sa testezi, ia filtrul, tine-l aproape de palma și indreapta-l spre o sursa de lumina. Dacă vezi un punct focalizat, oarecum ca și cum ar fi o lupa, el e de vina. Fa asta cu toate elementele din trenul optic pana găsești vinovatul.. poate la tine este un prelungitor de vina.

Eu am mai folosit acest filtru de multe ori, cu alt obiectiv si nu am avut astfel de probleme. Nu vad un astfel de punct luminos...
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Iun 2024 11:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

.. si nu am avut astfel de probleme...
Cand pozai cu obiectivul, filtrul era pozitionat la fel relativ la senzor?
In cazul de fata ai un corector, ai elemente optice diferite, e alt raport focal etc...

Citat:
Altceva nu am ce sa scot.
Corectorul. Prelungitoarele.

Cum arata flat-urile de acum, eventual comparativ cu cele de la obiectiv?
Sus
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Iun 2024 14:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am facut multe teste azi.
Intr-adevar se pare ca este o reflexie sau ceva de genul acesta cauzat de un element optic...in cazul de fata probabil filtrul. Oricum nu am cum sa inlocuiesc alt element optic inafara filtrelor (reducatorul este dedicat telescopului si trebuie utilizat).

Am replicat eroarea pe timp de zi. Am focalizat spre cer cu filtrul Astronomic Uv/Ir si se vede clar ca apare o zona circulara luminoasa dispusa central.

Apoi am testat spre aceeasi zona fara filtru - nu mai apare problema.

Apoi am testat cu alte 2 filtre pe care le am: Optolong LPro (care poate inlocui filtrul Astronomic Uv/Ir) si Optolong L-Xtreme. Toate cele 3 filtre pe care le am sunt de 1.25 ".

Cu SW Esprit 100 (cu filtrele insurubate in camera, deci foarte aproape de senzor):
- cu Optolong LPro nu mi se pare sa apara acel cerc...cel putin nu este evident.
- cu Optolong L-Xtreme iar nu apare cercul, insa sunt tot felul de culori in imagine.

Apoi am pus obiectivul meu Sigma 150-600
- cu filtrele insurubate in camera, deci foarte aproape de senzor, filtrul Astronomic Uv/Ir genereaza un cerc si aici...dar mult mai putin evident
- cu filtrele puse in sertar de filtre, deci mai departe de senzor, filtrul Astronomic Uv/Ir tot genereaza un cerc ...dar este si mai putin evident

In concluzie:
- in primul rand o sa incerc sa inlocuiesc filtrul Astronomic Uv/Ir cu Optolong LPro si OPtolong L-Xtreme.
Filtrele vor fi infiletate aproape de senzor, direct in camera, deoarece inca nu am sertar pentru SW Esprit....sper sa fie ok asa si sa functioneze flat-urile pe care nu le-am mai testat acum pe timp de zi.

- apoi daca tot nu merge, din pacate, cred ca va trebui sa cumpar si un sertar de filtre, ca sa stea mai departe de senzor. Si eventual sa le inlocuiesc cu filtre de 2 inchi.

Multumesc tuturor care m-au ajutat sa identific o posibila problema. Revin dupa ce am timp sa mai ies o noapte la teste.

test in casa cu filtru Astronomic UvIr.jpg
 Descriere:
Test din casa spre cer cu Astronomic Uv/Ir
 Marime fisier:  530.78 kb
 Vizualizat:  de 3255 ori

test in casa cu filtru Astronomic UvIr.jpg

Test in casa cu LPro.jpg
 Descriere:
Test din casa spre cer cu Optolong LPro
 Marime fisier:  513.47 kb
 Vizualizat:  de 3255 ori

Test in casa cu LPro.jpg

Sus
AVD
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Iun 2024 15:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am avut probleme cu rama de la filtrul l-enhance, tot de 1.25". Ai putea incerca sa gasesti un filtru color ieftin cu rama mata pe interior (astea de la Optolong par a fi cam lucioase) si sa muti filtrul pe rama cealalta. Eu asa am facut si a functionat ok. Sau poti sa dai filtrul jos si sa aplici vopsea mata pe rama.
Sus
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Iun 2024 17:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Problemele au fost cu acelasi model de telescop (Esprit 100ED) ? Sau cu aceeasi camera (Asi 533 MC)?
Filtrul era in sertar sau infiletat direct in camera ?

Mi se pare complicat sa scoti filtrul si sa-l pui in alt cadru sau sa-i vopsesti cadrul.
Sus
AVD
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Iun 2024 18:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Probleme cu același filtru. Camera nu contează, dar eu am pățit asta pe o camera cu senzor 294 color, dacă are importanta. Filtrul era prins intr-o roata manuala de filtre, cam la 10-11 mm de senzor.
Nu este absolut deloc complicat de scos filtrul din rama. Dacă ești puțin atent, nu ii faci niciun rau. Acuma... depinde cât efort vrea fiecare sa depună... mie unuia îmi place sa șurubăresc Very Happy
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 18 Iun 2024 20:36 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Probleme stack-ing folosind un telescop Esprit 100ed

Da asa apare
A aparut un gradient enorm, iar zona centrala care la imaginea fara flat-uri avea centrul mai luminos, acum are centrul mai intunecat, ca si cum master-flat-ul ar fi supra-corectat acea zona centrala.

"Vignetare" poti sa ai si de la corector, filtre (mai ales daca-s inteferometrice, conteaza unghiul de incidenta, polarizarea - LCD-urile dau lumina polarizata - de aici pot aparea diferentele de culoare) ...

Dar impreuna cu flat, ai aplicat si bias/dark ?
Ca si de acolo poate sa vina corectia gresita.

preprocess.gif
 Descriere:
 Marime fisier:  77.09 kb
 Vizualizat:  de 3177 ori

preprocess.gif

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact