Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Marte_29_12_2009.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233849
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Recomandare ocular pentru SW Esprit 100ED

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2021

MesajTrimis: 02 Iun 2024 21:55 Download mesaj
Titlul subiectului: Recomandare ocular pentru SW Esprit 100ED
Raspunde cu citat (quote)

Buna seara.

Am rugamintea sa-mi recomandati un ocular (sau un set de oculare - maxim 2 oculare) pentru un telescop SW Esprit 100ED (100/550).

De la inceput trebuie sa spun ca este primul meu telescop si niciodata nu am facut observatii vizuale, deci nu am experienta (foarte rar am folosit un binoclu al unui amic si m-am uitat de cateva ori printr-un telescop al celor de la Astroclubul Bucuresti). Mereu am fost interesat strict de astrofoto.

Acum insa, pentru ca achizitionez telescopul, vreau sa "scot" cat mai mult din el.

De asemenea, sper ca utilizandu-l pentru a vedea cerul, ii voi atrage si pe copii spre acest domeniu...pana acum cu astrofoto nu prea mi-a iesit.

Asadar, care ar fi primul ocular pe care ar trebui cineva sa si-l cumpere ca sa "impresioneze" pe cineva care se uita prin telescop ?

Initial ma gandeam la unul de camp mai larg, in care sa intre Andromeda sau niste nebuloase mai mari, insa ulterior mi-am schimbat opinia si cred ca cel mai spectaculos ar fi un ocular care sa ofere un zoom mare si sa fie util pentru a vedea obiecte mici: planete, roiuri globulare, nebuloase mici si nu in ultimul rand cratere detaliate pe luna.

Nu stiu care sunt preturile, insa banuiesc ca, din pacate, sunt cam mari daca vreau unele de calitate.

Mi s-a recomandat sa iau unele peste medie, ca sa beneficiez de optica destul de buna a Esprit-ului.

De asemenea, care ar fi cateva "tinte spectaculoase" care merita observate pe timp de vara cu un telescop ca cel mentionat de mine si cu un ocular pe care sper ca o sa mi-l recomandati (stiu multe tinte spectaculoase de fotografiat pe timp de vara, insa nu stiu cat de bine arata cand sunt privite...)

Multumesc.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 02 Iun 2024 22:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca vrei sa impresionezi ia un ocular cu care sa incadrezi Luna, cu camp aparent 60-70'. Eventual si la Soare, dar cu MARE GRIJA, mai ales cand este vorba de copii sau persoane altele decat tine.
Planetele se vad bine pe la 200x.
Dar cred ca toate astea nu garanteaza ca vei starni pasiuni, depinde de fiecare. S-ar putea sa ii atragi cu observatii terestre, dar depinde si de locatie, caz in care o prisma AMICI si un ocular zoon, oricare, ar fi la fix.

Lacerta UWAN, Morpheus? Sau combo-ul Baader zoon+barlow, si acoperi tot, de la 24mm la 3.
Sus
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Iun 2024 16:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce parere aveti de urmatoarele oculare:

1. primul ocular ar trebui sa fie unul de camp larg:

- Explore Scientific 24mm N2 68° (1,25"): https://astromagazin.ro/oculare/3669-ocula...00187.html

2. al 2-lea ocular sa fie unul care sa permita un factor de marire mare, bun pentru planete, galaxii, nebuloase mici sau detalii pe Luna:

a) fie "Ocular Tecnosky Planetary ED 5mm, 60° " - https://astromagazin.ro/oculare/11729-ocul...d-5mm.html

sau

b) fie "Ocular Explore Scientific 4,7mm AR 82° (1,25") " - https://astromagazin.ro/oculare/3660-ocula...99696.html

Cum vi se par? Sunt de ajuns pentru inceput 2 oculare (cel de la punctul 1 si unul dintre cele doua de la punctul 2) ?
Sus
Teo B01
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Sep 2019

MesajTrimis: 03 Iun 2024 17:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

https://astronomy.tools/

Salut
Mai sus ai o adresa unde te poti lamuri aproximativ asupra campului vizual (simulare), restul este propria percepere asupra imagini oferite de ansamblu optic (nimeni nu poate vedea cu ochi tai), ce pentru uni pare fantastic pt altii doar este doar OK sau invers.
Atentie la distanta de vizionare (eye relief) mai ales daca esti purtator de ochelari (eu prefer 15-20mm)
Campul vizual este un alt factor important (prefer peste 70 gr) dar nu definitoriu
Intre 5 si 24 este o plaja destul de mare parerea me este loc de minim doua distante focale adiacente
Pentru vizual ai nevoie si de o oglinda zenitala (pozitia de vizionare) care va influenta calitatea vizionari prin toate ocularele
Sus
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 03 Iun 2024 21:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

La focala de 550mm, curbura de câmp strică serios factorul „wow!” dacă folosești un ocular cu field stop mai larg de 18mm - marginile câmpului vizual vor fi defocalizate.
În general, ocularele se aleg în funcție de pupila de ieșire; dacă tre' să te opresti la numai două aș zice să alegi unul de 13-16mm pentru câmp larg și unul de 4-5mm pentru lună/planete/duble. Teknosky Planetary ED sunt cam entry-level, corecția la margini e mai slabă; UWAN recomandate de valy au câmp de 82° dar manifestă ceva curbură de câmp și corecție mai slabă spre margini. Explore Scientific 82° sunt sensibil mai bune decât UWAN și nu mult mai scumpe.
Dacă poți să sapi mai adânc în portofel și nu te grăbești, caută s/h Pentax XW, Morpheus, Nagler sau Delos în aceeași gamă de focale...
Sus
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Iun 2024 23:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teo B01 a scris:
https://astronomy.tools/

Salut
Mai sus ai o adresa unde te poti lamuri aproximativ asupra campului vizual (simulare), restul este propria percepere asupra imagini oferite de ansamblu optic (nimeni nu poate vedea cu ochi tai), ce pentru uni pare fantastic pt altii doar este doar OK sau invers.
Atentie la distanta de vizionare (eye relief) mai ales daca esti purtator de ochelari (eu prefer 15-20mm)
Campul vizual este un alt factor important (prefer peste 70 gr) dar nu definitoriu
Intre 5 si 24 este o plaja destul de mare parerea me este loc de minim doua distante focale adiacente
Pentru vizual ai nevoie si de o oglinda zenitala (pozitia de vizionare) care va influenta calitatea vizionari prin toate ocularele

Eu am folosit un tool asemanator: telescopius.com

Stiu ca este o plaja larga intre 5 si 24, insa trebuie sa incep cu ceva (de aceea ma gandeam sa incep cu 2 extreme) si nici nu vreau sa investesc prea mult dintr-o data, interesul meu principal fiind in astrofoto.

Insa ce este acea "oglinda zenitala" ?
Sus
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Iun 2024 23:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

mmarin a scris:
La focala de 550mm, curbura de câmp strică serios factorul „wow!” dacă folosești un ocular cu field stop mai larg de 18mm - marginile câmpului vizual vor fi defocalizate.
În general, ocularele se aleg în funcție de pupila de ieșire; dacă tre' să te opresti la numai două aș zice să alegi unul de 13-16mm pentru câmp larg și unul de 4-5mm pentru lună/planete/duble. Teknosky Planetary ED sunt cam entry-level, corecția la margini e mai slabă; UWAN recomandate de valy au câmp de 82° dar manifestă ceva curbură de câmp și corecție mai slabă spre margini. Explore Scientific 82° sunt sensibil mai bune decât UWAN și nu mult mai scumpe.
Dacă poți să sapi mai adânc în portofel și nu te grăbești, caută s/h Pentax XW, Morpheus, Nagler sau Delos în aceeași gamă de focale...

Din cate inteleg de aici, varianta "Ocular Explore Scientific 4,7mm AR 82° (1,25") " - https://astromagazin.ro/oculare/3660-ocula...99696.html este destul de buna.

Delos mi se parea singura optiune mai apropiata ca pret (2800 vs. 800), restul fiind mult mai scumpe. Chiar si asa nu vreau sa ma arunc la sume din acestea. Mai intai as vrea sa vad ce inseamna sa faci vizual, sa-mi creez un prim standard. Inca nu stiu la ce sa ma astept ...apoi daca-mi place, poate mai investesc ...

Mersi de sfaturi.
Sus
Teo B01
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Sep 2019

MesajTrimis: 03 Iun 2024 23:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Alexandru Claudiu a scris:

https://www.astroshop.ro/accesorii-telesco...tale/15_20

PS nu uita de montura si de asta este nevoie
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Iun 2024 00:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Telescopul cred ca vine deja cu diagonala de 2", posibil si ocular (in fct de vanzator).

Imprumuta sau iesi la observatii cu colegii, testeaza diverse oculare. Nu exista raspuns corect la dilema ta. Nu exista optica ieftina si buna...poate la rubrica Vanzari.
Sus
gpaunescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020

MesajTrimis: 04 Iun 2024 10:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Decat sa iei un ocular de 4.7mm pe care il vei putea utiliza mai rar, e mai bine unul de 7-8 mm (82 grade).
Eu am de 7mm (Technosky, unii zica ca e in realitate de 8mm) si il folosesc aproape de fiecare data.
Pe cel de 4mm, am putut sa-l folosesc cam de 2-3 ori in cativa ani.

Cer senin,
Gabi

APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 04 Iun 2024 14:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

gpaunescu a scris:
Decat sa iei un ocular de 4.7mm pe care il vei putea utiliza mai rar, e mai bine unul de 7-8 mm (82 grade).
Eu am de 7mm (Technosky, unii zica ca e in realitate de 8mm) si il folosesc aproape de fiecare data.

Pe ce si de ce ?
Abia atinge suta ...
Sus
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Iun 2024 16:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teo B01 a scris:
Alexandru Claudiu a scris:

https://www.astroshop.ro/accesorii-telesco...tale/15_20

PS nu uita de montura si de asta este nevoie

A...ok. Nu stiam ca se numeste asa. Telescopul vine cu asa ceva.

Da, am montura (EQ6-R).
Sus
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Iun 2024 16:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Telescopul cred ca vine deja cu diagonala de 2", posibil si ocular (in fct de vanzator).

Imprumuta sau iesi la observatii cu colegii, testeaza diverse oculare. Nu exista raspuns corect la dilema ta. Nu exista optica ieftina si buna...poate la rubrica Vanzari.

Da, vine cu diagonala. Dar fara ocular, insa cu corector de camp (corectorul conteaza pentru mine).
Sus
Alexandru Claudiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Iun 2024 16:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

gpaunescu a scris:

Cer senin,
Gabi

Ma gandeam sa fie unul care sa mareasca mult (550/4.7 = 117 x) ca sa-l folosesc pe tinte mici (galaxii, roiuri globulare, planete).
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Iun 2024 16:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Te limitezi singur impunandu-ti limite (max 1 ocular, sau max 2). Iei azi un ocular, peste juma de an altul, peste un an altul samd. As lua oculare bune, macar isi pastreaza valoarea de revanzare in caz ca nu iti plac, dar si daca iti plac...vei uita instant cat ai dat pe ele.
17/10/3.5 cred ca e combinatia bunicica pe focala ta.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact