Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234617 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2847 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Andrei7766 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9521
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 01 Iun 2024 15:49 Download mesaj |
Titlul subiectului: Oculare zoom |
|
|
|
In 2018 am obtinut un ocular zoom Seben 8-24mm de aici, de pe forum de la colegul nostru si prietenul meu ''sorini''.
Mi-a placut si am indragit acest prim ocular zoom si mi-am dorit sa obtin unul si mai bun.
Am folosit intensiv ocularul Seben pana cand, la inceputul lui 2020, am achizitionat un ocular Mark III/ Baader de la Starmax din Cluj.
Iar acum, dupa unele peripetii si dupa o asteptare destul de indelungata, mi-am extins bateria de oculare zoom cu un Svbony 7-21mm si unul Svbony 10-30mm. Ultimele doua au ajuns in saptamana care se incheie.
Atasez o poza cu bateria mea de oculare zoom.
Mircea
Descriere: |
|
Marime fisier: |
564.66 kb |
Vizualizat: |
de 3265 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
gpaunescu Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020 Mesaje: 827
|
Trimis: 02 Iun 2024 10:53 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Felicitari pentru achizitii!
Dar de ce 7-21, daca deja aveati 8-24?
Sunt numai curios.
Cer senin!
_________________ Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, Omegon 90/500
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11273
|
Trimis: 02 Iun 2024 12:17 Download mesaj |
|
|
|
Ideea topicului nu este rea, de multe ori ocularele zoom sunt trecute cu vederea, posibil nemeritat.
Din pacate va fi relativ scurt, ca nu sunt multe oferte.
Hyperion e singurul cu 2" si este sensibil mai mare fata de celelalte. Asteptam si o concluzie practica comparativa intre cele patru exemplare.
gpaunescu a scris: | Dar de ce [..], daca deja aveati [..]?
| Pune intrebarea asta si pe topicul cu "Binoclurile mele"
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 02 Iun 2024 14:54 Download mesaj |
|
|
|
Valy
Voi ajunge si la teste comparative, acum suntem in ''luna de miere'' si ma ocup de fiecare noua cadana in parte, dupa cum creste haremul lui Zoom Imparat.
Gabriel
In timp am devenit discipol al lui Texereau cu privire la oculare. El afirma ca amatorul are nevoie de un ocular ''de baza'' , de 20-25mm si de oculare din mm in mm strict in zona grosismentelor ''maxime''.
Deci la reflectorul standard de 200mm F/6 , avem nevoie de oculare, inafara de cel de 25mm, cu focale de 4mm,5mm, 6mm.
Experienta mea este nitel diferita, e bine sa incepi fragmentarea milimetrica a focalelor de oculare de la 10mm in jos. Asta din cauza faptului ca ma pasioneaza si DSO, nu numai stelele duble.
Parerea mea este ca sub 10mm, trecerea din mm in mm produce de fiecare data diferente notabile.
Un exemplu legat de zoomuri.
Cu Mark IV de la Baader, cel mai frecvent reusesc sa rezolv - adica sa vad discurile Airy ale unei duble sub forma cifrei ''8'' sau separate - la dublele cu separatie de pana la 1''.
Am fost foarte incantat Joi seara sa constat ca ocularul Svbony 135, la focala de 7mm si marire de 176x, mi-a prezentat discurile Airy ale dublei subarc STF 1517 sub forma cifrei ''8''.
Vineri seara am obtinut un rezultat similar la STT 235 din UMa.
In ambele cazuri am confirmat cu ocularul Radian 5mm la 246x, in care, ambele duble au fost si separate.
Intre focala de 5mm a Radianului si cea de 7mm a zoom-ului Svbony este o lume distanta.
Alt motiv.
Mark IV il folosesc exclusiv cu adaptorul de 2''. Refuz sa modific oculare pe intuneric. Deci pot sa-l folosesc numai pe trei reflectoare ( 200mm, 250mm, 125mm) si luneta 90mm. Pentru reflectaorele si lunetele mai mici am Seben + Svbonyx2.
Am TS 7mm UWA care-i clona de Nagler. De ce ma complic cu zoom-uri ?
Am observat mult asa, cu Xcel 25mm + TS 7mm UWA si se completeaza foarte bine. Dar sunt oculare fixe. La obiecte slabe, mai ales la galaxii, am nevoie de cu totul altceva.
Exemple: Joi seara am reusit sa vad din curtea mea, aflata la 15 minute distanta de mers pe jos de centrul orasului, M101 cu zoom-ul 10 -30mm. Cu ce m-a avantajat zoom-ul ? Tocmai cu focala reglabila, care produce mariri variabile.
Odata ce m-am asigurat ca privesc unde trebuie, am jucat focala pana cand am gasit acea marire ( banuiesc ca a fost pe la 12mm) la care ... minune ... M101 a iesit la copca, sa respire.
Vineri seara, am procedat similar cu Svbony135 7-21mm si am reusit sa vad cu privire directa M109 iar pe M108 am zarit-o, sunt sigur de asta, cu ''vederea lui TRex'' ( care-i diferita de vederea periferica). De multe ori, poti avea noroc ca sa ''nimeresti'' cu ocularele fixe. Cu zoom-urile insa, sansele de succes cresc mult.
Alt exemplu.
Joi seara, observatii cu zoom 10-30mm. M81-M82 sunt usor de vazut, functioneaza foarte bine la ele si ocularele fixe. Mda, dar imediat langa M81 se vede STF 1387 cu separatia de 9'' si STF 1386 cu separatia de 2,2''. Pe langa faptul ca cel mai adesea ''pohta ce o pohtesc'' este sa vad DSO si la mariri mari. In acest caz, a fost suficienta o rasucire a zoom-ului si o usoara refocalizare si .. bingo, se vedeau rezolvate si cele doua duble. Asemenea detalii se vad langa multe alte DSO, imi place sa scotocesc dupa ele fara sa am nevoie de cateva galeti de oculare.
Nota: initial am vrut doar ocularul 7 -21mm, la recomandarea stimatului nostru coleg MariusP. Apoi m-am decis sa iau si modelul 170 / 10-30mm. Ma gandeam sa-l predestinez micilor mele lunete-jucarie RFT : 45x300mm, 60x260mm, 60x380mm. Dar dupa testarea pe reflectorul de 200mm am vazut ca ceva ''nu-i in regula'' cu ocularul acesta: are o transmisivitate fantastica, parca-i detector de galaxii !
Ma rog, daca supravietuiesti campului vizual mic, mititel, dragul de el. Aici insa trebuie sa fac o marturisire : am ( si chiar folosesc din cand in cand ) oculare Galilei la mariri de sute de ori. Dupa asemenea educatie spartana, campul de 33 grade al lui SV 170 mi se pare foarte confortabil.
Mircea
|
Sus |
|
 |
gpaunescu Membru

|
Trimis: 02 Iun 2024 15:02 Download mesaj |
|
|
|
valy a scris: |
Pune intrebarea asta si pe topicul cu "Binoclurile mele"  |
Acolo imi e rusine sa intreb, pt ca am si eu deja 4 si al cincelea pe drum
Gosky EagleView 10x42 ED
|
Sus |
|
 |
gpaunescu Membru

|
Trimis: 02 Iun 2024 15:19 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: |
In timp am devenit discipol al lui Texereau cu privire la oculare.
...
Mircea |
Multumesc pentru explicatiile detaliate.
Intreb pentru ca, tot caut un motiv (si o ocazie) de a cumpara 8-24 de la Baader.
Eu am un 7.2-21.5 Technosky si 3-8 SVbony si cum toata lumea il lauda pe cel de la Baader, ma tot uit lung la el.
Nu stiu daca e bun si Mark III sau sa merg numai pe Mark IV.
Gosky EagleView 10x42 ED
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5910
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 03 Iun 2024 13:45 Download mesaj |
|
|
|
Gabriel
Mark III nu se mai fabrica de cativa ani, deci ramane doar Mark IV.
Cand cautam pareri despre Baader, am dat pe Cloudy Nights peste unii care ziceau ca folosesc pe reflectoare mai maricele de 12'' sau 15'' aproape exclusiv zoom-ul de la Baader.
Inclin sa cred ca au dreptate atunci cand intrebati fiind '' ... chiar asa ? Este atat de bun ? '', bibicii au raspuns ceva de genul '' ...yes, it is that good ...''.
Uitati-va si la noi, Armand face observatii la Listele Herschel mai ales cu Mark IV.
Am omis sa precizez ca am facut o scurta comparatie, sau mai bine sa zicem o verificare la dubla STF 1517 din Leul, cu separatia de 0,7''.
Fara a fi o diferenta enorma, era totusi vizibila o calitate mai buna a imaginii in ocularul TS 7mm UWA fata de cea din ocularul zoom SV 135/ 7mm. Dar zoom-ul are acea calitate de a avea focala reglabila iar asta e aur curat la DSO.
Silviu
Da, asta am vrut sa spun ca zoom-ul usureaza mult tatonarea pentru marirea optima.
Un port-ocular revolver ar fi o buna alternativa si ar permite folosirea unui numar cat mai mare de oculare fixe de calitate inalta. Constructiv, aceasta solutie ar merge bine la lunete mari si reflectoare Cassegrain sau Ritchey-Chretien.
Multumesc frumos pentru aceasta poza a lui Texereau, pe care o descarc imediat.
Telescopul la care il vedem ar putea fi reflectorul McDonald de 208 centimetri care a fost varza inainte de a pune Texereau mana pe el.
I-a corectat secundara in asa fel incat de la eroarea din frontul de unda de un lambda ( deci oglinzi cam de precizia sticlei de geam) la lambda /8. Ceea ce inseamna sticla prelucrata la precizia de lambda/16.
Pentru generatia crescuta in ideea comandarii opticii in China este mai greu de explicat ca de fapt el a facut incomparabil mai mult de atat. Deci nici nu incerc.
Mircea
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11273
|
Trimis: 03 Iun 2024 15:50 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: |
Multumesc frumos pentru aceasta poza a lui Texereau, pe care o descarc imediat.
Telescopul la care il vedem ar putea fi reflectorul McDonald de 208 centimetri care a fost varza inainte de a pune Texereau mana pe el. | Pare a fi " Cassegrain Télescope de 193 cm de l’Observatoire de Haute Provence"?
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 03 Iun 2024 16:18 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | Deci nici nu incerc. |
O decizie inteleapta
Pe Texereau il vedem la ocularul telescopului de 193 cm de la OHP
http://www.obs-hp.fr/guide/tel193.shtml
LE. scuze, nu vazusem postarea lui Valy
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 04 Iun 2024 11:21 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc lui valy si lui zoth pentru precizari.
Si optica telescopului de la Haut Provence a fost corectata de Texereau.
Interesant este ca Gerard de Vaucoleurs a fost protectorul lui Texereau dar si a lui Jean Dragesco. Omul acela a fost un adevarat detector de talente. As fi curios sa aflu daca cei doi, Texereau si Dragesco, s-au cunoscut.
Ca sa revenim la topic, pentru Texereau, ocularele zoom ''nu existau''. Banuiesc ca erau rare desi, ici-colo, erau vandute de catre unii opticieni inca din vremea lui Kitchiner. Adica inceputul sec. XIX.
William Kitchiner a patentat asa-numitul ''ocular pancratic''. In descrierea acestui ocular din revista ''The Philosophical Magazine'' pentru 1820, aflam ca prototipul ocularului pancratic asigura mariri intre 100x si 400x pe o luneta cu focala de 44 inch. O asemenea luneta avea apertura in jur de 76mm.
In atasament vedem aspectul exterior al unui ocular pancratic produs imediat dupa aparitia acestuia in spatiul public in 1820. Luneta dotata cu ocular pancratic din atasament a fost confectionata de catre casa de optica ''John King'' sau ''John King and Son'' din Bristol, canva intre 1821 si 1823.
Luneta este acromata, are o apertura de 38mm iar ocularul pancratic ii asigura mariri intre 20x si 45x.
Am avut placerea de a afla povestea acestei lunete multumita lui ''Jason Clarke Antique'' care a oferit-o la vanzare in trecutul apropiat.
https://jasonclarkeantiques.co.uk/products...of-bristol
De retinut ca in prezentarea ideii de ocular pancratic, insasi Kitchiner face referire la un ocular de putere variabila construit de francezul Cauchoix si care ar fi trebuit sa asigure, pe o luneta a acestuia, mariri intre 25x si 73x. Dar facea fata, ce sa vezi, doar intre 35x si 45x. Eu il cred pe Kitchiner. Omul avea o colectie de 54 telescoape si stia ce vorbea.
Concluzionam doar ca ideea de ocular zoom este inca si mai veche decat patentul lui Kitchiner.
Mircea
|
59.83 kb |
de 2974 ori |

|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 04 Iun 2024 14:38 Download mesaj |
|
|
|
Acest ocular pancratic este exact ceea ce folosesc eu de zeci de ani . Cele mai faine imagini la Marte , Saturn și Jupiter , le-am avut cu asemenea tip de construcție . Cineva mi-a împrumutat odată un asferic de 4,5 mm parcă , dar care m-a dezamăgit un pic . Se vedea mai nașpa decât prin jucăriile mele . Mi se pare că avea și o lentilă din acrilat .
Șmecheria la pancraticele astea e să poți diafragma tuburile culisabile fără să încurci glisarea și fără să pierzi centrarea .
Fără multe diafragme în interior , un asemenea ocular e practic inutilizabil din cauza luminii parazite .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 04 Iun 2024 15:52 Download mesaj |
|
|
|
Nu cumva ocularele astea pancratice sunt derivate din asa zisele oculare terestre, adica cele cu erector lenticular? Am gasit descrierea unui astfel de ocular terestru in cartea lui Simms despre telescoapele acromatice (1852) si culmea seamana foarte bine cu cel aratat de Mircea. Pe tubul glisant este inscriptionata magnificatia obtinuta pe pozitia respectiva.
Citat: | Si optica telescopului de la Haut Provence a fost corectata de Texereau. |
Foarte adevarat, il vedem mai jos pregatind scula de polisare pentru oglinda acelui telescop.
|
104.3 kb |
de 2953 ori |

|
|
35.67 kb |
de 2943 ori |

|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 04 Iun 2024 16:48 Download mesaj |
|
|
|
zoth a scris: | Nu cumva ocularele astea pancratice sunt derivate din asa zisele oculare terestre, adica cele cu erector lenticular? |
Bingo !!
Au avantajul că la măriri zdravene lucrează cu lentile mult mai relaxate și eventual pot îmbunătăți cromatica obiectivului.
Au dezavantajul că dacă nu sunt construite adecvat ,la măriri mici vignetează serios și amplifică nepotrivirea curburilor suprafețelor focale .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 05 Iun 2024 10:17 Download mesaj |
|
|
|
Constructia optica fi functionarea conform lui Simms ar fi ca in textul de mai jos.
Tu, banuiesc ca le-ai conceput cu dublete acromate. Poate ne dai cateva detalii.
Sper sa nu se supere Mircea ca intram in ceva detalii legate de pancratic.
|
567.88 kb |
de 2897 ori |

|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|